Vízilabda - Minden idők legerősebb FTC-je állhat össze
Minden idők legerősebb FTC-je állhat össze
Fotó: T.M.

Minden idők legerősebb FTC-je állhat össze

Takács MártonTakács Márton
2017/05/29 15:15

Manhercz Krisztián, Slobodan Nikic, Vámos Márton, Varga Dénes, Sedlmayer Tamás, Német Toni és Nikola Jaksic is a Ferencváros vízilabdacsapatánál folytatja pályafutását. Helyszíni tudósításunk a Groupama Arénában rendezett hétfői sajtótájékoztatóról.

"Az olimpiai bajnok Slobodan Nikic harcol ki egy emberelőnyt. A labdát oldalra passzolja a kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbertnek, aki átíveli a kapásoldalon elhelyezkedő, olimpiai bajnok Stefan Mitrovicnak. Ő visszapasszolja rosszkézre, a világbajnok Vámos Mártonnak. Majd a középen álló Varga Dániel kap egy gyors passzt, aki pedig a tőle balra üresen maradó öccséhez, a vele együtt olimpiai bajnok Varga Dénest találja meg, aki persze kihasználja a fórt."

Ez a képzeletbeli tudósítás könnyen megjelenhet majd a következő szezontól a Ferencváros egy-egy meccse után, mert az eddig sem gyenge, Európa-kupa-győztes klubhoz további világklasszisok csatlakoztak.

Tavaly júniusban ugyanitt, a Groupama Arénában jelentették be Varga Dániel leigazolását, egy évvel később csatlakozott hozzá öccse, Dénes is.

Topcsapat lesz a Ferencváros is | Hosszabbítás

2016 nyarán a Szolnok három világklasszisával, Varga Dániellel, Madaras Norberttel, Stefan Mitroviccsal és a Spanyolországból hazatérő Szirányi Balázssal erősítette meg keretét az FTC-PQS Waterpolo vízilabdacsapata.

Az idősebbik Varga 2016 nyarán abban a tudatban jött a Népligetbe, hogy az azt megelőző 15 évben (!) minden klubcsapatánál valamelyik sorozatban döntőt játszott. Nos, ez a tendencia folytatódott, hiszen a Fradi Dani vezetésével előbb megnyerte az Európa-kupát, aztán a Szolnok Dumi hathatós közreműködésével a Bajnokok Ligájában ért a csúcsra. A Varga tesók az elmúlt szezonban 12 év (!) után szerepeltek más-más klubcsapatban. Egy évad kihagyásával folytatódhat közös, szédületes karrierjük.

Varga Dénes hat év után játszik majd újra a fővárosban. 2010-ben szerződőtt bátyjával együtt a Vasastól Rijekába, onnan 2014-ben Szolnokra, ahol szombat óta leírhatjuk, hogy mindent, a Bajnokok Ligáját is megnyerte csapatával.

"Olyan szempontok szerint kellett döntenem a pályafutásomról, mint a család, a vízilabda utáni élet, ez mindent felülírt. Azért döntöttem a Fradi mellett, mert ezeket Budapestről sokkal kisebb lemondások árán lehet jól, magas szinten és odafigyelve csinálni. Nem utolsósorban minderre, a karrierem folytatására a Fradi ad lehetőséget. A személyes szakmai céljaim között szerepel az Európa-kupa-címvédés. Egy erősebb csapattal kötelességünk újra megnyerni ezt a sorozatot. Illetve azt is kötelességünknek tartom, hogy bejussunk a bajnoki döntőbe, mert csak úgy tudunk bajnokságot nyerni :) "

Varga Dénes még soha nem szerepelt az Európa-kupában, rákérdeztünk, hogy miben jelent mást nem a legrangosabb európai kupasorozatban szerepelni, illetve, hogy mit jelent neki a várva várt BL-siker. Dénes a Rijekával 2012-ben már döntős volt a BL-ben, de akkor a Recco diadalmaskodott, így is az akkor ezüstérmes Dumi volt a torna MVP-je.

"Kicsit kioltják egymást ezek a dolgok. Örülök annak, hogy egy új kihívás és egy új cím kerülhet a nem létező vitrinembe, így még kellemesebb visszagondolni, hogy mekkora siker ez a BL-trófea. Ugyanannyira fogok tudni örülni az Európa-kupának is. Nagyon jó volt végre BL-t nyerni, még annál is kicsit jobb. Mert magyar csapattal nyertünk, ráadásul itthon és nem Nagyváradon 130 néző előtt. Kifejezetten elérzékenyültem. A harmadik év végére - és szerintem ezért is nyertünk BL-t - annyira közel került egymáshoz ez a társaság, hogy nehéz volt elengedni, és amikor biztos volt, hogy nyertünk, mert Kis Gabi belőtte a tizedik gólunkat, akkor én is megkönnyeztem ezt a félpályánál. Nagyon szép emlék marad az egész szolnoki kaland, a csapat, az edző, remek hely volt és jól éreztem magam."

Dumi_tábla

Vámos Márton 2013 óta szerepelt a Szolnokban, már ő is visszavágyott Budapestre.

"Négy évet voltam Szolnokon, az hosszú idő. Úgy gondolom, hogy jót tehet nekem a váltás. Annak ellenére mondom ezt, hogy nyilván, amikor tárgyaltunk, nem tudtam, hogy a Bajnokok Ligáját is meg fogjuk nyerni. ennek ellenére úgy gondolom, hogy ez egy jó döntés volt, meglátjuk, az élet mit hoz majd. Ez egy új csapat, kíváncsi vagyok, hogy fog működni a soha nem látott profizmussal a háttérben."

Kíváncsiak voltunk, mennyire állja meg a helyét az a feltevésünk, hogy jobb egy feltörekvő csapattal ugyanazokért a célokért küzdeni és utolérni a legjobbat, mint a legjobbal megtartani a domináns szerepet és a megszokott szintet.

"Igen, persze. És ennek a folyamatnak Szolnokok is részese voltam már, nem az elejétől, hanem mondjuk a második negyedtől kezdve. Nyilván ott is nehéz volt, itt is az lesz, hogy úgy összeérjünk, ahogy a Szolnoknak sikerült. Építkezni mindig jó. Ahogy most visszanézzek a szolnoki négy évre, és arra, hogy az utolsó szezonban mindent megnyertünk, ez minket igazol. Remélem, ez lesz majd a Fradinál is! Más az edző, az uszoda és ez is számít. Bár sok mindenkivel játszottunk együtt már két-három évet, sokakkal egyáltalán nem. Meg kell találnunk a helyes utat és az egyensúlyt."

Manhercz Krisztián serdülőként már játszott az FTC-ben, így az ő esetében visszatérésről is beszélhetünk. Szeged előtt ő is a Vasasban szerepelt (ahogy Madaras és Vámos, az OSC előtt pedig Német Toni is).

"Jó érzés visszatérni. Azokkal a játékosokkal, akik már a Fradiban játszanak, és akik most érkeztek velem együtt, vagy már a válogatottban, vagy az utánpótlásban játszottunk együtt. Szakmailag és emberileg is olyan helyzet alakult ki a Fradiban, amire hiba lett volna nemet mondanom. Mindig közel állt hozzám a klub, és a szakmai vezetők hosszútávú szakmai koncepciót vázoltak fel nekem, amire szükségem is van. Előreláthatólag két-három éven át ilyen szintű csapatot akarnak itt fenntartani, ami mind nekem, mind a magyar vízilabdának nagyon jót tesz, így nem sokat gondolkodtam az ajánlaton."

Klubszinten minden bizonnyal az FTC-é lesz a világ legerősebb kapásoldala a Varga Dénes, Stefan Mitrovic, Manhercz Krisztián hármassal, akikhez még Jansik Szilárd és Sedlmayer Tamás is fel tud zárkózni, ha szükséges.

"Dumi és Mitke személye számomra garancia arra, hogy amit kapásoldalon meg lehet tanulni, azt én igyekszem a következő egy-két évben elsajátítani. De ha a rosszkézre gondolok, ahol Madaras Norbi, Vámos Marci és Varga Dani szerepel, ott is csak olyanok szerepelnek, akiktől csak tanulhat az ember. A válogatottban stabil helyet szeretnék kiharcolni, a kezdőcsapatot is megcélzom. Klubszinten pedig a Fradival mindent megnyerni. A válogatottnál új stáb van év elejétől, a nyáron fiatalos lendületet és új impulzust várok a világbajnokságra, de messzemenő következtetéseket nem tudok levonni, mert 5x3 napot dolgoztunk együtt eddig. Volt, hogy kikaptunk hat góllal Montenegrótól, majd 12 óra múlva öttel vertük meg a horvátokat. Még nagy az inga, de a következő hetekben azon leszünk, hogy ezeket a hibafaktorokat kiküszöböljük."

Megszólaltattuk Szirányi Balázst is, aki Nyéki Balázs visszavonulásával az egyetlen játékos a mostani csapatban, aki a Ferencváros legutóbbi, 2000-ben bajnok együttesében is ott volt.

"Teljesen más a két helyzet, már csak azért is, mert őszintén szólva az én szerepem az akkori csapatban alapvetően kisebb volt, mint most. Úgy gondolom, hogy a riválisok is erősebbek, mint akkor voltak. Bár 17 év távlatából az összehasonlítás sem teljesen reális. Amit tény, hogy majdnem húsz évet kellett rá várni, hogy újra egy igazán bajnokesélyes csapata legyen a Fradinak, tavaly ez még nem volt realitás. Fantasztikus érzés. Most ugrott be, hogy mondtad, Süni (Nyéki Balázs - a szerk.) kiesésével én lehetek az egyetlen, aki szerepelhet mindkét bajnokcsapatban. Legyen így! Van rá reális esélyünk, ezért fogunk küzdeni, nagyszerű lenne ismét részese lenni ennek a sikernek. A döntő abszolút reális elvárás tőlünk, össze kell rázódnunk addig, kell egy csoportdinamika, hogy működjön. Ha a játékerőt nézem, akkor abszolút partiban kell lennünk a Szolnokkal, sőt! Ha összerázódunk, meg tudjuk őket verni."

Az eddigi csapatkapitány, Nyéki Balázs befejezte aktív pályafutását, ezentúl Varga Zsolt másodedzőjeként ül majd az FTC kispadján. Az új cséká Madaras Norbert, aki újabb egy évre írt alá a Fradihoz.

Madaras mellé érkezett tehát korábbi szolnoki csapattársa, a friss Bajnokok Ligája-győztes, balkezes Vámos Márton, aki kettő plusz egy, a szintén a Tisza-partiaktól jött Varga Dénes hároméves szerződést írt alá. A két szerb olimpiai bajnok, az előző évben az OSC-ben szereplő Nikic és a Partizan Beogradtól igazolt Jaksic is két évre kötelezte el magát. A Szegedről érkező Manhercz kettő, Német és Sedlmayer pedig egy plusz egy szezonra írt alá az FTC-PQS Waterpolóhoz.

Az FTC-PQS játékoskerete a 2017/2018-as szezonban

Kapusok: Gárdonyi András, Vogel Soma

Mezőnyjátékosok: Jansik Szilárd, Nikola Jaksic, Slobodan Nikic, Német Toni, Madaras Norbert, Manhercz Krisztián, Stefan Mitrovic, Pohl Zoltán, Sedlmayer Tamás, Szirányi Balázs, Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos Márton

Érkezett: Nikola Jaksic (szerb, Partizan Beograd), Manhercz Krisztián, Sedlmayer Tamás (mindkettő ContiTech-Szeged-Diapolo), Német Toni (A-Híd-OSC-Újbuda), Slobodan Nikic (szerb, A-Híd-OSC-Újbuda), Varga Dénes, Vámos Márton (mindkettő Szolnoki Dózsa-Közgép)

Távozott: Marko Avramovic (szerb, ZF-Eger), Marko Cuk (szerb, ?), Dőry Farkas (Miskolc), Tóth Márton, Vogel Simon

A legújabb igazolások fényében az a legenyhébb kifejezés, hogy a következő idényben érdemes lesz az FTC pólómeccseire járni.

Hozzászólások