Vízilabda - Mi történt avagy sem
Mi történt avagy sem
Fotó: Viló Zsófia

Mi történt avagy sem

Takács MártonTakács Márton
2015/11/13 20:18


"itt van az ősz itt van ujjé

s szép mint mindig énekem

isten tudja hogy mivégből

jövök haza a büféből

s húzgálom a zörgő avarban

mint kiskocsit az életem" (Parti Nagy Lajos)


Hétfőn véget ért a férfi OB I alapszakaszának első köre, szokásunkhoz híven megírtuk szubjektív értékelésünket az eltelt hét forduló alapján. A hét kör alatt kilenc mérkőzésen voltunk ott személyesen (Honvéd-UVSE, Honvéd-OSC, FTC-Honvéd, Honvéd-Vasas, OSC-UVSE, Honvéd-Debrecen, Honvéd-KSI, BVSC-SzegedOSC-FTC), további négy találkozót pedig a televíziós közvetítésnek hála tekintettünk meg (Miskolc-BVSC, Debrecen-OSC, Szolnok-Eger, Szentes-Kaposvár). Ezek alapján megválasztottuk a legjobb teljesítményt nyújtó mezőnyjátékost és kapust, megneveztük a legszínvonalasabb meccset és fiatal pólóst, írtunk a meglepetéscsapatról is, ahogy tettük azt az előző bajnokságban is. Elsősorban a fentebbi meccseken látottak alapján, nem csak a statisztikákra alapozva hoztuk meg döntéseinket.

A legjobb mérkőzés

Miskolc-BVSC (okt. 4.) / FTC-Honvéd (okt. 7.) / Debrecen-OSC (okt. 10.)

Miskolc-BVSC

Itt volt talán a legnehezebb dolgunk, mert több remek partihoz volt szerencsénk. Nem tudtunk dönteni, így itt hármas holtverseny alakult ki. Időrendben először a Miskolc-BVSC csata nyűgözött le minket nagyon. A Miskolcot a tavalyi szezonban láttuk játszani az OB I /B-ben, de azóta alaposan átalakult a csapat. A BVSC pedig Märcz Tamás irányításával évről évre erősödik. Az ő párharcuk igen emlékezetes maradt számunkra, ahogy a derbiről írtuk aznap: "Valics Bence óriási formában védett, három (!) ötméterest is megfogott, az ifi világbajnok Hornyák Olivér pedig triplázott, közte egy Hosnyánszkys csavarral. Tavaly tanulhatta tőle Egerben."

FTC-Honvéd

A Ferencváros egy sikeresen, veretlenül megvívott és hazai medencében megrendezett Európa-kupa-selejtezőtorna után volt, a Honvéd pedig az UVSE keserves legyőzése és az OSC-től kapott pofont követően nem favoritként érkezett a harmadik fordulóban rendezett Fradi elleni fővárosi rangadóra. Ehhez képest remek meccsen nyert meglepetésre 8-7-re Vad Lajos csapata a Népligetben, a Fradi először kapott ki a szezonban. Marko Csuk az Esslingen és a Szeged elleni EK-ütközet után megint hintett egy ötöst, de hiába. A Honvéd nyolc találatából hatot három nyári szerzemény (Fejős Róbert, Kovács Gergő és Kalanovics Balázs) lőtt. György Dávid ezen a találkozón védte be magát végleg a Kőér utcaiak őszi kezdőjébe.

Debrecen-OSC

Az ősz eddigi legnagyobb meglepetését Varga Tamás DVSE-je okozta, amely végig jól játszva, mindössze öt gólt engedélyezve az OSC-nek, 7-5-re legyőzte az előző bajnokság ezüstérmesét. A hazaiak megfojtották az újbudaiak játékát, Lévai Márton 67%-kal teljesített a Debrecen kapujában, a csapatkapitány Kállay Márk pedig három gólt lőtt. Élmény volt nézni azt a Debrecent.

A legjobb mezőnyjátékos

Jelöltünk mind a hét fordulóban játszott, ezeken húsz alkalommal (11-szer akcióból) volt eredményes (vezeti is a góllövőlistát), csapata egyik vezére. Két találkozót kivéve a lövő statisztikája kiváló, az UVSE-nek ötöt, a Pécsnek négyet, a Vasasnak és a Fradinak hármat-hármat hintett. Társai és edzői bíznak benne, ami meglátszik a teljesítményén, hiszen az egy klasszikus centerrel küzdő OSC egyik legjobbja. Produkciója válogatott meghívót ért, játszott a grúzok ellen és a románokkal vívandó Világliga-mérkőzést megelőzendő összetartásra is hivatalos. Íme, a rejtvény megfejtése:

Batori_rejtveny_Fules_vagott

A legjobb kapus

Itt volt a legnehezebb dolgunk. A világbajnok Nagy Viktor mindössze három mérkőzésen védett, de azokon parádézott. A Kaposvártól csak egy gólt kapott, 95%-kal (!) teljesített, a Szegeddel szemben 65%-ot produkált, az Eger elleni csúcsrangadón a mezőny legjobbja volt, 75%-os volt a hatékonysága. Klubtársáé, Decker Attiláé volt a másik négy ütközet, de azok a Szolnokhoz képest kevésbé jó csapatokkal játszottak voltak, így is volt három 60% feletti mutatója. A világ jelenlegi talán legjobb hálóőre, a világ- és Európa-bajnok egri Braniszlav Mitrovics ötször volt vízben, érdekesség, hogy a Kaposvárnak ő is mumusa volt a maga 76%-os mutatójával, kiegyensúlyozott a teljesítménye. Lévai Márton a Debrecen mind a hét bajnokiján kezdett, a KSI ellen 82%-ot nyújtott, a Péccsel (73%), az OSC-vel (67%) és az UVSE-vel (67%) szemben is remekelt, Grúzia ellen ő kezdett a magyar válogatott kapujában. Ahol tavalyi győztesünk, Bisztritsányi Dávid váltotta, aki hat meccsen védte az OSC kapuját. Az UVSE elleni 50%-a a leggyengébb száma, igaz, ott csereként ugrott medencébe. A Fradi ellen kapta a legtöbb lövést, 19-et, ebből 12-őt hárított, ami 63%-ot ért. Neki volt a legkevesebb kilengése a legalább öt mérkőzést védők közül. A poszt őszi legjobbját hagytuk utoljára, aki csapata első két bajnokiján még nem kezdett, de az OSC ellen csereként már megmutatta (64%), jó formában van. Aztán együttese Fradi elleni sikerének főszereplőjeként folytatta (59%), a derbi után nekünk adott interjújában alig kapott levegőt a fáradtságtól. Legjobbját a Pécs ellen hozta (73%), a DVSE-vel vívott rangadón is főszereplőnek bizonyult a 69%-val. A nyári junior vb-ről lemaradt, de azóta kivárta sorát és bevédte magát a Honvéd kapujába, ahol a nyáron igazolt Kardos Gergelyt jelenleg megelőzi a rangsorban. A meglepetés-faktor felé billenti a mérleget. Ő pedig György Dávid.

György Dávid bevédte magát a Honvéd kapujába

A legjobb fiatal játékos

Az UVSE-től igazolt, ifi világbajnok és 17 évesen már felnőtt válogatott Nagy Ádámot hat mérkőzésen láthattuk az OSC-ben, a Honvédnak lőtt hatalmas góljára még mindig emlékszünk, meg is interjúvoltuk utána. A 20 éves Zalánki Gergő egyre több lehetőséget kap az Egerben, a Grúzia elleni válogatottbeli debütálásán két gólt is lőtt. De nem is soroljuk tovább a neveket, mert itt nem kellett sokat gondolkoznunk. A 20 éves, honvédos Kovács Gergő játszi könnyedséggel szórja a gólokat (14 találattal a Honvéd házi gólkirálya), mind a hét partin eredményes volt, a Pécsnek négyet, a Vasasnak hármat vágott, védekezésben is pazar, még a labdaszerzései is látványosak, átlagon felüli anticipációs képességgel rendelkezik, az FTC ellen két esernyőcselt (!) is bemutatott egy támadáson belül. A tavalyi KSI vezére volt, már ott is nagyon tetszett nekünk a játéka, amit aztán a Honvédba igazolva még tovább fejlesztett, rendkívül sokoldalú, nagy teherbírású, intelligens pólós, akire már Benedek Tibor is felfigyelt. Meggyőződésünk, hogy Szivós Márton válogatottbeli visszavonulása után Manhercz Krisztián mellett Kovács Geri fog harcolni az egyik kapásoldali helyért a nemzeti együttesben.

Kovács Gergő remekel a Honvédban

Meglepetéscsapat

A legegyértelműbb kategória. E sorok írója nem gondolta volna előzetesen, hogy a RacioNet Honvéd ilyen pazar őszt produkál. Jelenleg az OSC-vel holtversenyben vezetik a B-csoportot, hét mérkőzésből hatot nyertek, egyetlen vereségüket az újbudaiaktól szenvedték el. Idegenben győzték le a papíron erősebbnek tűnő Ferencvárost, hazai medencében magabiztosan múlták felül az OSC-t legyűrő Debrecent, csak az UVSE ellen szenvedtek meg (12-10). Pedig a nyáron elhagyta őket a csapat első számú, a válogatott rangsorban harmadik kapus, Lévai Márton, a villámgyors szélső, Szőke Szabolcs, a több poszton is jó teljesítményt nyújtó Fülöp Bence Szolnokra szerződött, a klub két tavalyi japánja, Takei Koji és Yusuke Shimizu sem szerepelt már a Kőér utcában. Megszerezték ugyan a KSI négy legpiacképesebb pólósát (Fejős Róbert, Kalanovics Balázs, Kardos Gergely, Kovács Gergő), de az ő beépítésükre az utóbbi három srác magyar bronzéremmel végződő junior-vb-n való szereplése miatt alig egy hét (!) jutott. De összeálltak. Az előző évadban például kikaptak a KSI-től, most viszont gyengébb játékkal is 12-2-re verték őket. A kapuban remekel György Dávid, aki Kardos Gergellyel remekül osztozik a terheken, a védelemben nagyon masszív teljesítményt nyújtott Simon Roland, aki azt a bravúrt is elmondhatja magáról, hogy bekként is képes volt mind a hét bajnokin gólt lőni, a KSI-nek hármat, a Fradinak és a Pécsnek kettőt-kettőt dobott. Dr. Steinmetz Barnabás 40 (!) évesen is remek, ahogy dr. Kiss Gergely is csapatkapitányhoz méltó játékot nyújt, 38 évesen is sok időt tölt vízben, 11 gólt szerzett, a Debrecen ellen úgy játszott, mint fénykorában, triplázott. Az újak közül Fejős Róbert egyedüli klasszikus centerként remekel, talicskával szállítja a fórokat, a DVSE-nek az ősz egyik legszebb gólját lőtte. Kalanovics Balázsra is bármikor lehet számítani, Borsós Endrével pedig bővültek és javultak a cserélési lehetőségek. Vad Lajos sokadszorra bizonyítja, hogy nagyon ért a csapatépítéshez, légiósok nélkül is zakatol a Honvéd, játékosaik és szurkolóik Réz Pállal szólva egyelőre bokáig pezsgőben állnak.

Kiss Gergő 38 évesen is ereje teljében van

Hozzászólások