Vízilabda - Melós győzelemmel kezdte a BENU-kupát a férfi pólóválogatott
Melós győzelemmel kezdte a BENU-kupát a férfi pólóválogatott
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Melós győzelemmel kezdte a BENU-kupát a férfi pólóválogatott

Takács MártonTakács Márton
2018/07/05 21:53

Az Európa-bajnokságra készülő magyar férfi vízilabda-válogatott 11-8-ra legyőzte a románokat a budapesti BENU-kupa csütörtöki nyitónapján. Helyszíni tudósításunk a Margitszigetről Bátori Bence és Märcz Tamás nyilatkozatával.

A három napon át tartó BENU-kupa (korábban Vodafone-kupa) hagyományosan az utolsó felkészülési torna az aktuális nyári világverseny, idén a barcelonai Európa-bajnokság előtt. Miután a szövetségi kapitány, Märcz Tamás kedden délben megnevezte az Eb-re utazó 13 fős csapatot, ez a keret játssza végig a három meccset.

Megvan a barcelonai Eb-re utazó magyar férfi pólósok névsora | Hosszabbítás

A magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya megnevezte azt a 13 játékost, aki részt vehet a barcelonai Európa-bajnokságon. Märcz Tamás a Világliga-ezüstérmes csapatát vette alapul, az ott résztvevő 13 pólósból 12 utazik a kontinenstornára is.

A nyitányon Románia volt az első ellenfél, amely egyáltalán nem könnyítette meg a mieink dolgát, és ez nem is baj. A magyar válogatott egy kiadós délelőtti kondizással kezdte a napot, munkából jöttek tehát a játékosok, nem is voltak olyan élesek, gyorsak, mint máskor, de nem is most van erre szükség, hanem az Eb-n. A hazai kaput végig Vogel Soma védte, aki könyöksérülés miatt kénytelen volt kihagyni a Világliga budapesti Szuperdöntőjét, neki kellenek az ilyen mérkőzések, hogy újra jó formába lendüljön. Kapott elkerülhető gólokat, amelyek vagy a védekezésben elkövetett hibák, vagy a saját botlása miatt mentek be, de így sem lehetett rá különösebb panasz (47%). 

A második negyedben nyílt ki az olló, akkor három is volt közte (6-3, 7-4), de a románok nem adták fel, 7-6-ra és 8-7-re is feljöttek. A végét megint megnyomták Manhercz Krisztiánék, Vámos Márton is berámolt két hatalmas lövést - összesen három gólt szerzett -, a vége 11-8 lett ide. Első meccsnek jó volt, pénteken az az Egyesült Államok következik, amelytől a hétvégén Duisburgban 12-5-re kikapott a még alaposan felforgatott magyar csapat. 

Bátori Bence több labdaszerzéssel és egy góllal zárta a meccset:

"Játékba kellett jönnünk együtt, mert a múlt héten szétvált a csapat. Az egyik fel edzett nagyon keményen - ezek közé tartoztam én is -, nagyon komoly munkát raktunk bele, de muszáj, ha jó eredményt szeretnénk elérni. A többiek fáradtan érkeztek haza három meccs után, ez alapján kellett összegyúrni a csapatot, sok időnk nem volt rá. Azért itt látszott, hogy nem teljesen ott folyatjuk, ahol a Világligán abbahagytuk. De ez nem baj, szépen lassan kell felépítenünk magunkat, hogy jövő hétvégére már egy nagyon magas szinten tudjunk játszani. A mai meccsen mindentől függetlenül sokszor fegyelmezetlenek voltunk, kaptunk elkerülhető, buta gólokat. Az ausztrálok ellen is kaptunk ehhez hasonló találatokat, azokat kielemeztük, utána jobb lett, biztos vagyok benne, hogy holnap délelőtt ezeket is ki fogjuk elemezni. Pénteken a torna legerősebb ellenfelével játszunk, az amerikaiak nagyon mentek a duisburgi meccsen, ahol nem voltam ott. Már május eleje óta készülnek, egy egész magas szinte jutottak el, a Világligában is a négyben lett volna a helyük, de a japán stílus a mumusuk, kiestek. Egy nagyon kemény meccsre számítok, kulcskérdés lesz, hogy kivegyük az egyik legjobbjukat, Bowent, aki Miskolcon szórja a gólokat év közben."

Märcz Tamást is értékelésre kértük a mérkőzés után:

"A román csapattal mindig lehet nehéz meccseket is játszani, Kecskeméten egész borzasztóan indultunk, agresszíven letámadtak, 0-3 volt mindjárt az elején, onnan kapartunk vissza. Most azért nem így volt, végig kézben volt a meccs. Úgy láttam, hogy nem is adtak ki magukból mindent a játékosok, és lomhábbak is voltunk, érződött rajtuk a reggeli tornaterem, elég keményen dolgoztak ott másfél órán át. Ezért belekalkuláltam, hogy nehezebb lesz ez a mérkőzés, különösen egy-két játékosnak, aki másfél hete nem játszott. A társaság másik fele pedig három nap alatt három meccset vívott. Szinte törvényszerű, hogy egy ilyen tornán napról napra húzzuk fel magunkat. Ma onnan indultunk, hogy legalább az alapjátékunk működjön, kicsit lassan érkeztünk ki a zónába a lövő játékosok felé, beakadtak innen-onnan az átlövések, ami nem feltétlenül jó. Volt egy-kettő, amit Soma védhetett volna, volt, ami a blokkok hibája miatt történt meg. Ott látok nagyobb elérési pontot, türelmetlenek voltunk azoknál a fóroknál, amiknél nem kértem időt, de tetszett például a sok labdaszerzés, az abból való megindulások. Az amerikaiak ellen elő kell venni magunkat, mert Duisburgban kikaptunk tőlük. Meglátjuk, hogy egy komplett csapattal mire leszünk képesek ellenük. Nagyon jól viszik a lefordulásokat, ahogy mi is, két hasonló karakterisztikájú csapat találkozik tehát."

Férfi vízilabda BENU-kupa, 1. nap
Magyarország-Románia 11-8
(3-2, 4-2, 1-2, 3-2)
Hajós-uszoda, vezette: Flahive (ausztrál), Stampalija (horvát)
Magyarország: Vogel - Vámos 3, Mezei 1, Jansik D., Kovács G. 1, Erdélyi 1, Bátori 1. Csere: Angyal 1, Manhercz 2, Zalánki, Bedő 1, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás 
Románia: Tic - Radu 1, Negrean 1, Ghedrghe, Teohari, Gergelyfi, Oanta. Csere: Vancsik, Georgescu, Chioveanu, Ghiban, Antipa. Szövetségi kapitány: Dejan Stanojevic

További eredmény
Egyesült Államok-Ausztrália 9-10
További program
július 6., péntek
Ausztrália-Románia, 16:45
Magyarország-Egyesült Államok, 18:15 - tv: M4 Sport
július 7., szombat
Románia-Egyesült Államok, 9:45
Magyarország-Ausztrália, 11:15 - tv: M4 Sport

Hozzászólások