Vízilabda - Meglepő VK-aranyával kupán vágta a világot a Märcz-csapat
Meglepő VK-aranyával kupán vágta a világot a Märcz-csapat
Fotó: FINA

Meglepő VK-aranyával kupán vágta a világot a Märcz-csapat

Takács MártonTakács Márton
2018/09/17 15:57

A magyar férfi vízilabda-válogatott a barcelonai Európa-bajnokságon szerzett keserű nyolcadik hely után talpra állt és általános meglepetésre, útja során a címvédő szerbeket is legyőzve, a fináléban brillírozva  megnyerte a berlini Világkupát. Összefoglalónk és értékelésünk. 

"Barcelona után ismét benne van a gyenge szereplés lehetősége, de a fiúk hat nap alatt lejátszandó hat meccse bármilyen végeredménnyel bőven a fejlődését és a tapasztalatszerzését szolgálná ennek a fiatal és megint csak épülőfélben lévő csapatnak." - írtuk Világkupa-előzetesünkben egy héttel ezelőtt. Pláne, hogy a magyar keretből mindössze hárman - Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Zalánki Gergő - voltak ott a tavalyi vb-n, tehát ismét egy új összetételű legénységgel indult harcba a kapitány.

Märcz Tamás csapata alaposan rácáfolt várakozásainkra, nagyon jól tették a fiúk! Ki gondolta volna, hogy csak az idén már a negyedik világversenyén szereplő csapat - két legjobbja, Nagy Viktor és Vámos Márton nélkül - éppen szeptemberben, a  Világkupán nyújtja legjobb, legérettebb játékát, melynek végén aranyérmet ünnepelhet? Mi nem. Annál nagyobb volt az örömünk vasárnap délután, amikor régen nem látott magabiztossággal intézte el a története első döntőjén szereplő Ausztráliát a magyar válogatott. De nézzük sorjában, mi és hogyan történt Berlinben!

Nem kezdődött jól a német kaland, a házigazda ellen 7-4-es vezetésről kaptak ki a mieink, szétesett a játékuk, 12-9-re már Reibelék vezettek a több fegyelmezetlenséget, fölösleges kiállítást produkáló és a hazaiaknak könnyű gólokat engedő Bátori Bencéék. 7-4-es vezetésünk után 8-3-ra (!) múltak felül minket onnantól kezdve. Az Eb-n az volt a probléma, hogy rosszul kezdte szinte valamennyi meccsét a csapat, itt a nyitányon az előny megőrzése nem sikerült.

Keserű vereséggel kezdte a Világkupát a Märcz-csapat | Hosszabbítás

A magyar férfi vízilabda-válogatott 12-10-es vereséget szenvedett a házigazda német csapattól a Berlinben zajló Világkupa keddi nyitófordulójában. A negyedik idei világversenyét kezdte meg kedden Märcz Tamás csapata a berlini Világkupával, amelyen fiatal, 24 év átlagéletkorú együttessel vágott neki a szövetségi kapitány.

Az ausztrálok ellen az egy nappal előbbinél jobb játékkal már 9-5-re is mentek Zalánki Gergőék, amikor zsinórban lőtt három góljukkal nagyon feljöttek Aaron Youngerék - a Szolnokról az FTC-hez szerződő klasszis kétszer is mattolta korábbi szolnoki klubtársát, Kardos Gergelyt -, de ennél közelebb már nem. A sikerhez az is kellett, hogy öt másodperccel a vége előtt kettős emberhátrányban Kardos és Bátori Bence közös erővel védjen/blokkoljon (a hivatalos statisztikában a németeknek három gólt vágó Bátorinak írták be a blokkot). Manhercz Krisztián végre úgy játszott, ahogy ebben a fiatal válogatottban kell, vezérként, bátran és eredményesen, négy góllal zárt a Fradit az OSC-re cserélő Manó. A már a németek ellen is jól játszó Kovács Gergő ezúttal remekelt, háromszor is eredményes volt, remek passzai is voltak. Július 22., a barcelonai Európa-bajnokság Hollandia ellen megnyert nyolcaddöntője  óta - négy vereség után -, 52 nap elteltével először nyert tétmérkőzésen a magyar válogatott.

Az ausztrálokat már sikerült legyűrnie férfi pólósainknak a Világkupán | Hosszabbítás

A magyar férfi vízilabda-válogatott 9-8-ra megnyerte az Ausztrália elleni második csoportmérkőzését a berlini Világkupán. Négy hónapon belül már harmadszorra találkozott Ausztráliával a magyar csapat. Júniusban a Világliga budapesti Szuperdöntőjének első fordulójában nagy különbségű, 12-5-ös győzelemmel örvendeztette meg a szurkolókat Märcz Tamás együttese. Júliusban a BENU-kupán pedig 8-8 után ötméteresekkel 4-3-ra nyertek a mieink.

Nem emlékeztünk hasonló sorozatra az elmúlt 20 évből, ezért átnyálaztuk a nemzeti csapat mérkőzéseinek listáját 1997-ig, egyszer sem (!) fordult elő a mögöttünk hagyott 21 esztendőben, hogy tétmérkőzésen (Világliga-selejtező, Európa-kupa-selejtező), világversenyen (olimpia, világbajnokság, Európa-bajnokság, Világliga, Világkupa, Európa-kupa, Európai Nemzetek Ligája) sorozatban négyszer is vesztesként szálljanak ki a medencéből a mindenkori magyar válogatott tagjai. Ez mutatja a mieink elképesztő erejét, hogy mennyire dominálták a korszakot, hiszen maximum kétszer kaptak ki két egymást követő tétmeccsen, háromszor és négyszer soha. Megfelelő források hiányában (a VLV és Csurka Gergő könyvei nélkül még itt sem tartanánk) azt még nem tudtuk kideríteni, mikor fordult elő ilyesmi legutóbb pontosan, de talán majd egyszer az a cikk is megszületik, ha a Wikipédián kívül több megbízható hely is akad, ahol kutakodhatunk. Az is lehet, hogy bő három évtizedes időtartamról van szó, de az is, hogy még soha nem produkált ilyet a magyar válogatott. 

Férfi pólósaink több mint 20 éve nem látott vereségsorozatot zártak le a Világkupán | Hosszabbítás

A magyar férfi vízilabda-válogatott zsinórban négy, világversenyen elszenvedett vereség után nyert újra, amikor szerdán Ausztrália ellen győzött 9-8-ra a berlini Világkupa második fordulójában. Július 22., a barcelonai Európa-bajnokság Hollandia ellen megnyert nyolcaddöntője óta - négy vereség után - először nyert tétmérkőzésen a magyar válogatott. Közel két hónapot kellett várni az újabb diadalra.

A Japán elleni 19-14-es győzelemmel zárták a csoportkört a srácok. A lőtt gólok száma remek, kapott 14-et viszont már sokalltuk. Még úgyis, hogy Kardos Gergelyre nem sok panasz lehetett, két büntetőt is kivédett, de több gólt kaptunk a kapufától és az emberhátrányos védekezésünk sem működött elég jól. A magyar együttes legeredményesebb pólósa Zalánki Gergő lett, aki öt gólt hintett, Bátori Bence és Pásztor Mátyás is triplázott.

Az ötgólos Zalánki vezetésével 19 alkalommal mattolták Japánt férfi pólósaink | Hosszabbítás

A Japán elleni 19-14-es győzelemmel zárta a berlini Világkupa csoportkörét a magyar férfi vízilabda-válogatott. Amióta Märcz Tamás a szövetségi kapitány, mindössze egyszer, éppen az ő debütálásán, 2017. február 10-én, a Volvo-kupa első napján, Szlovákiának lőtt annál több gólt, húszat a válogatott, mint csütörtökön Japán ellen Berlinben a 19-14-es siker alkalmával.

4-0-ra megléptek Zalánki Gergőék az USA elleni negyeddöntőn, és egy gólnál közelebb már nem is engedték vissza Alex Bowenéket. A támadójátékra ezúttal sem lehetett sok panasz, Német Toni is megszerezte első találatát a tornán. Bátori Bence és Manhercz Krisztián volt a két legjobbunk, ketten együtt összesen ötször voltak eredményesek. Dejan Udovicic tanítványai nem tudtak akciógólt lőni a remekül, 60%-kal védő Kardos Gergelynek - már zsinórban a harmadik meccset kapta meg - , aki megint hárított egy büntetőt.

A Világliga után a Világkupán is elődöntős a Märcz-csapat | Hosszabbítás

Az amerikai csapat elleni 10-8-as győzelemmel elődöntőbe jutott a magyar férfi vízilabda-válogatott a berlini Világkupán. Rövid időn belül harmadszor találkozott egymással a magyar és az amerikai együttes. A Világliga budapesti Szuperdöntője után egy duisburgi tornán az USA 12-5-re diadalmaskodott Märcz Tamás csapata ellen, a BENU-kupán viszont egy szorosabb meccsen 9-7-re Kovács Gergőék nyertek.

Az elődöntőben a magyar csapat végig partiban volt a vb-t leszámítva mindenhol címvédő riválisával, és egy nagyon szoros és magas színvonalú találkozón győzte le 2014. július 17., a budapesti Európa-bajnokság csoportköre óta először tétmérkőzésen, világversenyen Szerbiát. Bár nem játszott náluk Branislav Mitrovic, Andrija Prlainovic, Milan Aleksic, Milos Cuk, Filip Filipovic, Stefan Mitrovic és Dusko Pijetlovic, hét nettó világklasszis, ott volt a vízben három olimpiai bajnokuk: a balkezes Dusan Mandic, az FTC-ből ismerős Nikola Jaksic és az OSC bekkje, Sava Randjelovic; valamint az Eger nagyszerű légiósa, Strahinja Rasovic és a nyáron a Szolnokhoz szerződő Viktor Rasovic is. 

A címvédő szerbeket kiejtve Világkupa-döntősök férfi pólósaink! | Hosszabbítás

A magyar férfi vízilabda-válogatott 12-11-re nyert az olimpiai bajnok, Eb-aranyérmes és a Világkupán is címvédő Szerbia ellen a berlini Világkupa elődöntőjében, így négy év után ismét az aranyért játszhat a tornán. Sokan emlékezhetünk a barcelonai Európa-bajnokságon játszott szerb-magyar negyeddöntőre, amely gyakorlatilag a 4-0-ra elveszített első negyed után eldőlt a címvédő javára.

A fináléban pedig feltette a koronát egész heti teljesítményére a Märcz-csapat, szenzációs játékkal 10-4-re legyőzte az ausztrálokat a Világkupa berlini döntőjében, így 19 év elteltével ismét megnyerte a sorozatot. Szenzációsan védekeztek a mieink, záporoztak a blokkok (6), Kardos Gergely fogott mindent, mint az olajfesték. A Szolnok hálóőre 77,8%-kal védett, 18 lövésből 14-et hárított, volt, hogy egy emberhátrányon belül háromszor is útját állta az ausztrál lövéseknek. Manhercz Krisztián négy gólt hintett elöl, Zalánki Gergő megint bevágott két bombát, Bátori Bence és a válogatottban a VK első napján debütáló Pásztor Mátyás is duplázott. A siker értékék növeli, hogy azt az ausztrál gárdát döngölték a fúgába Bátoriék, amely a negyeddöntőben a világbajnok horvátokat búcsúztatta.

Férfi pólósaink álomjátékkal lettek 19 év után ismét Világkupa-győztesek | Hosszabbítás

A magyar férfi vízilabda-válogatott szenzációs játékkal 10-4-re legyőzte az ausztrálokat a Világkupa berlini döntőjében, így 19 év elteltével ismét megnyerte a sorozatot. Fokozatosan lendült bele a játékba a magyar férfi vízilabda-válogatott a berlini Világkupán. És éppen akkor nyújtotta a legjobb teljesítményét, amikor a legjobban kellett.

Egy remekül felkészített csapatot láthattunk Berlinben, amely fokozatosan lendült játékba, és a legjobb teljesítményét a három legfontosabb mérkőzésen, a kieséses szakasz három meccsén, a negyeddöntőben, a legjobb négy között és a fináléban nyújtotta. A világ egyik legjobb csapatát, a B-keretével, a például világklasszis Dusan Mandiccsal megerősített Universiade-együttesével szereplő, de így is borzasztóan masszív szerbeket, az amerikaikat és az ausztrálokat - kétszer is - és Japánt  is legyőzték a fiúk menetelésük során, csak a házigazda németektől kaptak ki még az első körben. 

Reklamációt csak blokk ellenében fogadunk el

A sok pozitívum közül ki kell emelni, hogy egyik mérkőzését sem kezdte rosszul a válogatott, nem úgy, mint az Eb-n. Nagyon jó csapatjátékot nyújtottak pólósaink, ilyen jól működő védekezést még a Világliga budapesti Szuperdöntőjén sem láthattunk tőlük. Ez főleg a döntőben volt látható, az ausztrálok semmire nem jutottak a kézerdőben, ezt mutatja a mindössze négy lőtt góljuk is. Rengeteg blokkot láthattunk Zalánki Gergőéktől, a hivatalos statisztika szerint a hat meccsen összesen 28 (28 blokk!) alkalommal állták útját így a lövéseknek a védőink, a mérkőzésenkénti 4,6-os átlag lenyűgöző adat, magasan a legjobb az egész mezőnyben. A reklamációt csak blokk ellenében fogadunk el-felhívásnak maradéktalanul megfelelt az együttes. 

Végy egy jó kapust!

Emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy két ilyen fiatal kapussal - Kardos Gergely 23, Vogel Soma 21 éves - vágjon neki a magyar válogatott egy világversenynek. Nagy Viktor a 2014-es Világkupa-döntőt hagyta ki legutóbb, azóta az összes olimpián, vb-n, Eb-n, Világligán és Európa-kupán ott volt a csapatban. Így nagy teher hárult a Szolnok és a Ferencváros hálóőrére is. Előbb a VL budapesti Szuperdöntőjén, utóbbi pedig az EK nyolcas fináléján már átesett a tűzkeresztséget jelentő világeseményen, Vogel az Eb-n is védett. A VK-döntőn Vogel kapta az első meccset, a másik ötöt Kardos, aki meghálálta a bizalmat. A fináléban 77,8%-kal védett, 18 lövésből 14-et hárított, a tornát 54,4%-os teljesítménnyel zárta, sok büntetőt is megfogott. Ezen a poszton megvagyunk, és még Lévai Márton is bevetésre vár, aki az OSC-ben Branislav Mitrovic mellett még tovább fejlődhet.

Kardos_Gergely.jpg Kardos Gergely világklasszis teljesítményt nyújtott a VK-döntőbenFotó: FINA

Vezérek tere

70 gólt lőttek a mieink a hat partin, 39%-os pontossággal céloztak, ami igen nagy javulás az Eb-n produkált 27%-hoz képest, de még mindig nem elég jó arány. Ezúttal ez is elég volt egy világverseny megnyeréséhez. Jó volt látni, hogy azok hozták magukat e téren, akiktől mindenki el is várja a gólerős játékot. 

Zalánki GergőVámos hiányában az egyedüli balkezes szélsőnk/átlövőnk volt, a Szolnok játékosa maradéktalanul élt a bizalommal. Támadásban vezére volt a csapatnak és 14 találatával - Bátori Bencével holtversenyben - ő lett a mieink legeredményesebbje. A szerbek ellen nem kezdett jól, aztán a záró felvonásban, kulcsszituációkban lőtt két szédületesen nagy gólt, azzal fordítottunk az olimpiai bajnokkal szemben. Góljainak többségét látva Filip Filipovic vagy Dusan Mandic jutott eszünkbe, lövőerőben, kivitelezésben, és a gólok minőségében is felnőtt posztja két világklasszisa mellé. Védekezésben is remekelt, hét blokkal is jelentkezett, és a mezőnyjátékosok közül ő töltötte a legtöbb időt a vízben, 152 percet. Élete legjobb tornáján van túl. Vámossal és vele elképesztően hatékony jobb oldala lesz a válogatottunknak. 

Klubtársa, a Világkupán szereplő keret egyetlen világbajnoka, Bátori Bence is most játszott a legjobban a nemzeti csapatban, 14 gól, 6 blokk a mérlege, amivel jól össze lehet foglalni a teljesítményét. Märcz Tamástól több bizalmat kap, mint az összes korábbi szövetségi kapitánytól együttvéve, és Berlinben élt is vele. Ráadásul a legerősebb riválissal vívott meccsen, a szerbek ellen triplázott, régóta vártunk tőle ilyen emlékezetes teljesítményt. 

Manhercz Krisztiánról is elmondható, hogy a Világkupán játszott végre úgy a válogatottban, amire óriási tehetsége predesztinálja őt. Lőtt 12 gólt, szinte végig vezérként játszott és viselkedett, elöl és hátul is remekelt. Nyolc blokkjával ő lett a műfaj legjobbja a magyar csapatban, az elődöntőn levette a vízről a félelmetes, de mindössze egyszer eredményes Dusan Mandicot. Horkai György szerint neki kéne lennie a legjobb magyar pólósnak itthon, Berlinben efelé tett egy nagy lépést.

Manhercz_Krisztián_VK.jpg Manhercz Krisztián parádésan játszott a tornánFotó: FINA

Rajtuk kívül nagyon tetszett nekünk a végig egyenletes teljesítményt nyújtó Kovács Gergő játéka, aki Märcz Tamás rendszerében elsősorban védekezésben kulcsember, ehhez képest ezúttal hintett hét gólt is. Láthattuk, mire lehetett volna képes Jansik Szilárd, ha sérülés miatt nem marad le a Világliga Szuperdöntőjéről és a kontinenstornáról sem. Betett hat gólt és szokás szerint rengeteg energiát a közösbe. Volt, hogy korán kipontozódott, de a szerbek ellen ő is nagyon sokat dolgozott a mezőnyben. 

Nekünk ennek a hatosnak játéka tetszett a legjobban, de az se volt semmi, hogy a 31 éves Pásztor Mátyás újoncként lőtt kilenc gólt a VK-n. Az összes mezőnyjátékosunk eredményes volt a tornán, ami szintén a csapat sokrétűségét mutatja. És ha belegondolunk, hogy Nagy Viktor, Vámos Márton és Erdélyi Balázs révén három fontos pólóssal még kiegészülhet jövőre ez a gárda, nem beszélve arról, hogy ha esetleg Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert és Varga Dénes is vállalja a következő évet, akkor további (v)érmes reményeink is lehetnek.

Märcz Tamás bő másfél év alatt világbajnokságon, a Világligában és a Világkupán is döntőbe vezette a csapatát, két ezüstérem után Berlinben meglett a nagyon megérdemelt arany is. 19 év elteltével, 1999 után lett ismét Világkupa-győztes a magyar férfi vízilabda-válogatott, Märcz is ott volt a csapatban akkor, így elmondhatja magáról, hogy játékosként és szövetségi kapitányként is VK-aranyérmes lett. A magyar férficsapat pedig a 2003-as világbajnokság után öt esztendő elteltével nyert újra aranyat világversenyen. Hosszú öt év volt, vb-, Eb-, és Világliga-ezüstéremmel.

A végén, de nem utolsósorban pedig a friss masters Európa-bajnok Szabó Zoltánról muszáj külön is szót ejtenünk. Zoli kilencedik éve szakértősködik a mindenkori magyar férfi válogatott mérkőzésein a különböző sportcsatornákon, de csak most először kommentálhatott magyar aranyérmet, mert a 2013-as vb-arany idején - számunkra érthetetlen okokból - kimaradt a szaknévsorból. Számunkra felejthetetlen a siker mellett az is, hogy a legfontosabb ember a szakmai életünkben milyen meghatottan, örömtől megittasulva beszélt vasárnap a magyar-ausztrál döntő alatt és utána is a magyar csapatról és a stábról. Kevesen tettek nála többet a magyar vízilabda népszerűsítéséért és minőségi elemzéséért a partról, nagyon járt már neki is egy ilyen élmény. 

Hozzászólások