Vízilabda - Még Gárdonyi Géza is nagyon kedvelné az Eger zseniális görög pólós csillagát
Még Gárdonyi Géza is nagyon kedvelné az Eger zseniális görög pólós csillagát

Még Gárdonyi Géza is nagyon kedvelné az Eger zseniális görög pólós csillagát

Takács Márton ·
2018/11/28 12:52

Angelos Vlachopoulos 2017 nyara óta szerepel a ZF-Eger csapatában a férfi vízilabda OB I-ben. Már előtte is kedveltük a játékát, azóta pedig, hogy szinte hétről hétre láthatjuk, az abszolút kedvenc légiósunk lett a magyar élvonalból. Még azt is megkockáztatnánk, hogy minden idők egyik legkiválóbb külföldi pólósát tisztelhetjük benne, aki játszott a hazai bajnokságban. Az 1991-ben született klasszis portréját próbáltuk megrajzolni, amiben egri edzője, Dabrowski Norbert volt nagy segítségünkre.

"Nekem évek óta az egyik kedvenc légiósom Vlachopoulos, különösen mert geometriai adottsága ellenére is kiemelkedő a nemzetközi mezőnyből, és meghazudtolja azt az elvet, hogy csak hatalmas, erős játékosok dominálhatnak a mai játékban. Erre a példamutató sportolóra különösen felhívnám a magyar fiatalok figyelmét, úgy hogy még nem játszott egyetlen meccset sem a magyar bajnokságban. Az ilyen alázatos légiósoktól igen is, tanulni kell azoknak a magyaroknak, akik szeretnének valamit elérni ebben a sportágban." - Märcz Tamás, a magyar válogatott szövetségi kapitánya mondta ezt 2017 szeptemberében Angelos Vlachopoulosról, az Eger akkori új igazolásáról, amivel beletrafált a mi véleményünkbe is. 

E sorok írója nagyon örült, amikor értesült Vlachopoulos Magyarországra szerződéséről. A görög válogatottból Ioannis Fountoulis és az ő játékát élmény volt nézni addig is, csak nem volt hozzájuk elegendő személyes kötődésünk, a magyar nemzeti csapat ellenfeleiként, illetve az Olympiakosz erősségeiként csodálhattuk csak őket. Egyikük esetében ez a bő egy év elegendő idő volt hozzá, bár az egri 10-es kapcsán ehhez igazából már egy-két egri mérkőzés elég volt.

Vlachopoulos_4.jpg Fotó: Fehér Anna/waterpolo.hu

Felhívtuk Dabrowski Norbertet, a ZF-Eger vezetőedzőjét, akit először arról kérdeztünk, hogy miért pont őt igazolták le tavaly.

"Beszűkült a balkezes piac, de így is olyan játékosra volt szükségünk, aki a nemzetközi vízilabdában is meghatározó szerepet tölt be. Milos Cuk és Boris Vapenski és jó játékosok voltak - még most is annak tartom őket -, Vlachopoulos és Strahinja Rasovic személyében pedig olyan pólósokat találtunk, akik a legjobban használhatók. Három, három és fél negyedeket is bírnak a vízben mindketten. Vlachopoulos nem balkezes, de így is betöltötte a szerepét tavaly a rosszkéz oldalon. Minden poszton használható a centert kivéve, 1-es és 2-es poszton is szerepelhet, bekkben sem jön zavarba, kapáson is jól megoldja a feladatát. Szükségünk volt egy ilyen jó játékosra."

Egyik első egri nyilatkozatában azt mondta addigra már kialakult posztjáról és játékstílusáról sokatmondóan Vlachopoulos, hogy mivel a legjobb játékosok kapásoldalon játszottak, ellenük szeretett volna védekezni, ezért kérte magát a jobb oldalra.

"Ott nem mindig a góllövés a lényeg, hanem a jó passz a centereknek, a belső embereknek. Meg persze mindennek az alapja a jó védekezés, jól kell úszni, gyorsnak kell lenni. A mai modern vízilabda erre épül. A védekezésre és a gyorsaságra, a pontos passzokra. Ezekben, úgy gondolom, hogy elég jó vagyok. Igazán akkor teljesítek jól, ha ezek összeállnak a játékomban. A gólok pedig jönnek lefordulásból, de a pozíciós játék közben is meg lehet találni azt a pici rést a kapu felé, még ha a jobb oldalon, jobbkezesként játszol is" - mondta. Érkezése után külön megemlítette az egri klub honlapjának adott interjújában, hogy az egyik este Dabrowski Norbert meghívta őt vacsorázni Noszvajra. Gyönyörű helyen jártak, jólesett neki az étel is, de különösen a gesztust értékelte.

Mivel már jó egy éve együtt dolgoznak Egerben, arról is érdeklődtünk Dabrowski Norbinál, hogy miben változott meg róla a véleménye, vagy erősödött meg a kialakult kép a közösen töltött idő alatt.

"File nem úgy ment le az uszodába, mint Varga Dumi vagy Manhercz Krisztián, nem azokkal a rájuk jellemző adottságokkal, ő gyerekkora óta mindent felvett és megtanult ebből a sportágból. Szinte minden egyes edzés után pluszmunkát végez, és mindig 110%-ot ad. A hozzáállása és a szorgalma is jó minta, rengeteget tesz hozzá a csapat életéhez. Csak egy példa. A keddi, Ferencváros elleni bajnokin tudtam, hogy fáj valamije, de ő végig azt mondta, hogy minden rendben, amikor újra és újra rákérdeztem. A meccs után mesélte csak, hogy végig úgy játszott, hogy fájt a könyöke. De mivel Hosnyánszky Norbert nem játszott, úgy érezte, még nagyobb szüksége van rá a csapatnak a vízben."

Manó_File.jpg Manhercz Krisztián és Vlachopoulos a 2016-os Eb-nFotó: Europress/AFP

Vlachopoulos óriási mezőnymunkát végzett a keddi bajnokin is, majd a negyedik negyedben két emberrel a nyakában, a blokkot és a kapust is megverve lőtt pazar gólt. Teszi mindezt a 180 centijével, a saját, "küzdeni a végsőkig" jelmondatának megfelelően.

A cikk írójának jó ideje Felipe Perrone a kedvenc külföldi játékosa, tavaly, a budapesti Bajnokok Ligája Final Six után ki is fejtettük, hogy miért. Nos, Vlachopoulos szinte mindenben rá hasonlít, kívül-belül. Ha a görög így folytatja, a brazil-spanyol zseni szintjére is elérhet. 

Felipe Perrone, a vízilabda brazil zsenije | Hosszabbítás

Receptre kellene felírni rosszkedv ellen, szerencsére játéka megcsodálásának lehetősége vény nélkül is kapható. K épességeiről és emberi tulajdonságairól a kétszeres olimpiai bajnok és kétszeres világbajnok Madaras Norbert, és a Bajnokok Ligája-, és Európa-kupa-győztes Szirányi Balázs is szuperlatívuszokban beszélt. Ő nem más, mint Felipe Perrone.

Ezt a megállapításunkat Dabrowski Norbi is osztotta, aki azt is elmesélte nekünk, milyen céljai lehetnek a görög klasszisával folytatott közös munkájuknak egyénileg.

"Annak idején például Kovács Gergőről azt mondtam, hogy szeretném hozzásegíteni ahhoz, hogy stabil válogatott játékos lehessen. Úgy érzem, ez sikerült. Talán már Gyárfás Tamáson is látható a fejlődés. Vlachopoulos viszont már egy kész játékos. Úgy gondolom, hogy a világ jelenlegi két legjobb vízilabdázója Andrija Prlainovic és Felipe Perrone. Ők mindent tudnak ebből a sportágból és igazi leaderek. Mondtam Filének, hogy 'te miért ne lehetnél olyan, mint ők?' Ő is bármikor bármit meg tud csinálni. Most éppen kapásoldalon játszik. Kobescak, a Jug edzője mondta Perronéról, hogy a nézők csak azt látják, hogy a mérkőzéseken Perrone a legjobb. Azt, hogy az edzéseken, az öltözőben és a bulikon is ő az, már csak a csapat és a stáb. File és Felipe is mindig mosolyognak, jókedvűek, élvezik a játékot és az életet. Nálunk azt látom, hogy ezzel a viselkedésével File már elérte, nem csak engem követnek a játékosok, hanem őt is. Ő az első, akihez fordulnak. Nem csak a vízben, hanem a parton is. A barbecue partikon ő süti a húst, és odaveszi maga mellé a 18 éves társát. Vagy a medencében összeszedeti a sapkát a fiatalokkal. Hallgatnak rá a többiek is. Már most vezéregyéniség."

Eddig mi is csak a vízben láttuk, hogy alacsonyabb termete ellenére micsoda óriási egyéniség, aki hatalmas alázattal szenteli életét a pólónak. Edzője további példákkal szemlélteti Vlachopoulos elköteleződését és játékosa kitűnő emberi tulajdonságait. 

"Filének asztalos az édesapja, arra is képes volt, hogy a nyáron, 40 fokban 32 ajtót is a helyére tegyen Görögországban az apjának segítve. Amit te is említettél az előbb, hogy az Instagramon van egy fotó rólunk, ahol a mosoly ott is megvan mindkettőnk arcán, ahhoz azt írta kísérőszövegként, hogy 'F and S'. Father and Son, vagyis apa és fia. Ő így viszonyul hozzám, és én is hozzá. A Steaua elleni BL-meccsünkön volt egy olyan szituáció, amikor már őrjöngött, hogy Decker Ádi passzolja oda neki a labdát. Mondtam neki, hogy ő nem beszélhet így a csapattársaival, maximum én. A mérkőzés után odament Ádihoz, bocsánatot kért tőle, és megígérte, hogy soha többé nem fordul elő ilyen eset még egyszer. Sok munka, erős fej és rettentő alázat jellemzi őt."

Emlékezhetünk rá, az Eger már korán, februárban bejelentette, hogy szerződést hosszabbított Dabrowski Norbert vezetőedzővel, a legjobb játékosai közül pedig három játékosról, Hosnyánszky Norbertről, Decker Ádámról és Vlachopoulosról már akkor kiderült, ők is maradnak a hevesieknél. Ennek a folyamatnak a történetét is készségesen megosztotta velünk Dabrowski Norbert.

"Nem titok, januárban még csak Biros Barnabásnak volt érvényes szerződése a következő szezonra is. Nagyon korán kaptak ajánlatot a játékosok a többi klubtól, elkezdték szétszedni a csapatot. Mivel első az edző, először velem állapodott meg Bárány Attila, az akkori klubelnök. A játékosok várták a fejleményeket, hiszen mindenkinek fontos, hogy kinek az irányítása alatt szerepelhetnek. Senki nem tudta, kivel fog játszani, ha Egerben marad, csak annyi tudtak, hogy várhatóan új csapat fog kialakulni. Mindenki várt a másikra, nem volt semmi a kalapban. Vlachopoulos ekkor fogta magát, és megkért, hogy üljek le vele beszélni. Egy dolgot kérdezett: 'Te leszel az edző?' Mondtam, hogy bár szóban már megállapodtam a folytatásról, még nem írtam alá a szerződést. Mindössze ennyit tudott és azt, hogy Biros Barna marad. Ezután kiment az irodámból, átment a klubelnökhöz, megállapodtak és aláírta a szerződést, miszerint marad nálunk. Mindig pontosan tudja, hogy mit és miért akar. Gesztusát követően a dominóelv is érvényesült, utána már a többiek is aláírtak hozzánk."

Az FTC-től elszenvedett 13-8-as vereség után Vlachopoulost is megszólítottuk, aki a fentieknek megfelelő kedvességgel és udvariassággal állt rendelkezésünkre. 

Vlachopoulos_Younger.jpg Két világklasszis, Aaron Younger és Angelos Vlachopoulos egymás ellenFotó: Madar Dávid/MVLSZ

"Nagyom jól érzem magam Magyarországon, Egerben, a városban és a csapatban is, boldog vagyok, hogy ebben az együttesben játszhatok. Ez a második évem itt, mondhatom, hogy otthon érzem magam, kiváló csapattársaim és edzőim vannak. Nagyon elégedett vagyok a helyzetemmel, a körülményeimmel, jó döntés volt ide igazolni és itt játszani."

Arról is érdeklődtünk nála, hogy kik a kedvenc játékosai a magyar bajnokságban, és határainkon túl is. 

"Nagyon sok játékos van, akinek kedvelem a játékát. A magyar bajnokságból Andrija Prlainovic, Varga Dénes és Vámos Márton a kedvenceim. Tisztelem mindannyiukat. Ha messzebbre nézek, akkor Dusan Mandicot mondanám mint a világ egyik legjobbját. Vagy Sandro Suknót és Felipe Perronét. De én még nem vagyok olyan, mint Perrone."

A fentebb részletesen kifejtett jellemzésnek már ezzel a néhány perces nyilatkozattal bőven igazolta a róla kialakított képet a görög klasszis, akit edzője értékelésére is megkértünk. 

"Dabrowski Norbert az egyik legjobb edző, akivel dolgozhatok. Folyamatosan fejleszti a csapatot, a játékosok nagy része azért jön ide, hogy vele dolgozhasson, mert segítségével tovább fejlődhetnek. Én is közéjük tartozom, ezért nagyon szívesen maradtam továbbra is az egri csapatban."

Mivel Märcz Tamás az egyik első szakember volt, aki örömét fejezte ki Vlachopoulos Magyarországra szerződéséről, mi is megkérdeztük a hellén nemzeti együttes egyik legjobbját a magyar válogatottról.

"A magyar válogatott nagyon jó és stílusos csapat, sok fiatal és fejlődőképes játékossal. Ha így haladnak, a jövő nyári világbajnokságon az egyik legjobb csapat lehetnek."

Ha klasszisokat, vagy egyéniségeket kell mondani, akik miatt a sportág alapvető szeretetén túl imádunk vízilabda-mérkőzésekre járni, akkor leginkább Benedek Tibor, Szivós Márton, Varga Dénes, Manhercz Krisztián, Kovács Gergő, Jansik Szilárd, Felipe Perrone és Andrija Prlainovic nevét említenénk. Hozzájuk csatlakozott Angelos Vlachopoulos. Ha így folytatja, a görög mitológia része lesz, a sportághoz fűződő privát történetünknek már eddig is fontos szereplője volt. 

Vlachopoulos.jpg Fotó: Fehér Kálmán/waterpolo.hu


Hozzászólások