Vízilabda - Már nem tart igényt a tavaly mindent megnyerő edzőjére a Szolnok pólócsapata
Már nem tart igényt a tavaly mindent megnyerő edzőjére a Szolnok pólócsapata
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Már nem tart igényt a tavaly mindent megnyerő edzőjére a Szolnok pólócsapata

Takács MártonTakács Márton
2018/06/12 15:12

A nyártól már nem Cseh Sándor a Szolnoki Vízilabda Sport Club vezetőedzője, a klub nem hosszabbítja meg a Tisza-partján tíz éven át trénerkedő és ott szinte mindent megnyerő szakember szerződését. 

Azután, hogy hétfőn a bajnok Ferencváros bejelentette, két olimpiai aranyérmese és világbajnoka, Madaras Norbert és Varga Dániel visszavonul, valamint megismerhettük az FTC-hez érkező négy új játékost, a bajnoki ezüstérmes Szolnok is előállt a farbával.

Az FTC két olimpiai bajnok klasszisa is visszavonul, ismét Szolnokról erősítenek a bajnok zöld-fehérek | Hosszabbítás

A Ferencváros vízilabda-szakosztálya hétfőn sajtótájékoztatót tartott, ahol kiderült, a kétszeres olimpiai bajnok és kétszeres világbajnok Madaras Norbert és az ötkarikás aranyéremmel szintén rendelkező Varga Dániel visszavonul az aktív játéktól, de mindketten maradnak a klub kötelékében. Bemutatták a csapat négy új igazolását, a következő szezon teljes játékoskeretét azonban nem.

Kedden délelőtt a VLV-n jelent meg egy interjú Nyerges Zsolttal, a szolnoki vízilabdacsapat tulajdonosi alapítványának alapítójával, amelyből kiderült, nem hosszabbítják meg Cseh Sándor vezetőedző lejáró szerződését. Nyerges így kommentált a döntést:

"Cseh Sanyi 10 éve van velünk, köszönjük neki az évtizednyi közös munkát és az együtt megélt sikereket! Azonban úgy tűnik, edzőként ő sem tudott úrrá lenni a negatív folyamatokon, és a csapat és a közte lévő viszony is megváltozott. Még nem ért véget a bajnoki rájátszás, amikor ő maga is arról beszélt, hogy már nem tud újat mondani a csapatnak, nem tudja őket motiválni. Ezért döntöttem el, hogy változásra van szükség, és a szerződése lejárta után már nem hosszabbítunk. A csapatnak és neki is új impulzusokra van szüksége. Úgy gondolom, mint a céhes legényeknek, nem árt, ha útra kel, és más helyeken is kipróbálja magát. Biztos vagyok benne, hogy új tapasztalatok és energiák birtokában lesz még ő a Szolnok edzője!"

Gocic_Szolnok.jpg Zivko GocicFotó: Madar Dávid/MVLSZ

Az eddig kizárólag Szolnokon edzősködő - a 2012/2013-as és a 2013/2014-es szezonban a jelenlegi szakmai igazgató, Kovács István mellett másodedzőként, a többi évadban vezetőedzőként - Cseh Sándort az a Zivko Gocic váltja a kispadon, aki eddig a Dózsa csapatkapitánya volt. Az olimpiai bajnok, kétszeres vb-aranyérmes és ötszörös Eb-győztes szerb pólós 2011 óta játszott a Tisza-partiaknál, most visszavonul, hogy a parton segítse tovább egyesületét. A válogatottságot tavaly mondta le, addig a szerb nemzeti együttes csékája is volt.

Az interjúval egy napon megjelent egy közlemény is a Szolnok honlapján, amely megerősíti a beszélgetésben elhangzott információkat. Mint ismeretes, Aaron Younger és Mezei Tamás az FTC-hez igazol, helyettük Viktor Rasovic (Jug Dubrovnik), Djordje Lazic (Partizán Belgrád) és Angyal Dániel (ZF-Eger) érkezik a szolnokiakhoz.

VLV-n egy másik cikkben Cseh Sándor és Zivko Gocic is kommentálta a helyzetet. Mindketten diplomatikusan fogalmaztak, a távozó edző különösen.

"Az edzői szakma ilyen, egyszer mindig véget ér egy adott csapatnál. Tulajdonképpen mindig egyéves szerződésem volt, amit általában az utolsó héten vagy napon újítottunk meg, tehát hozzá voltam szokva, hogy fegyelmezetten megvárjam a szezon végét. A miértekrõl és a hogyanokról egyelőre biztos, hogy nem, de valószínűleg a későbbiekben sem szeretnék nyilatkozni. Ebben a klubban éltem életem nagy részét, a családomból mindenki ide kötődik, itt sportol vagy dolgozik. Van aki hatvan éve, a gyerekeim pedig születésük óta. Így azt gondolom, hogy a történtek csak rám és a vezetőkre tartoznak. Nem érzem úgy, hogy az eseményeket elemeznem kellene vagy véleményt formálnom a nyilvánosság előtt. A jövőmet illetően semmit nem tudok mondani. Az elmúlt években, ha voltak is megkeresések, puhatolózások, mindig elzárkóztam. Egy csapat érdeklődésére reagáltam egyszer, de azt a kapcsolatot is megszakítottam, tehát semmilyen klubbal nem állok kapcsolatban."

Zivko Gocic rövidebbre fogta mondandóját:

"Egyelőre csak annyit tudok mondani, hogy valóban én leszek a Szolnok edzője. Óriási váltás ez, nehéz döntés volt számomra felhagyni az aktív játékkal, de úgy éreztem, eljött az idő. Megkaptam ezt a lehetőséget, majd kiderül, hogy milyen edző leszek. Mindent megteszek a szolnoki klub sikere érdekében, egy biztos, sokat fogunk dolgozni."

Gocic.jpg Zicko Gocic (2) magyaráz csapattársainakFotó: Madar Dávid/MVLSZ

Az nem derült ki, hogy mikor született meg ez a döntés a klubvezetők részéről. Azok az OB I-es csapatok, amelyeknél nyáron edzőváltás történt, már korábban nyilvánosságra hozták a cseréket. Az UVSE-nél a szakmai igazgató Benedek Tibor márciusban egy videós kampánnyal vezette fel a nagy bejelentést, miszerint újra leül a kispadra, és a férficsapatnál átveszi Németh Zsolt helyét. Szintén márciusban derült ki, hogy Komlósi Péter nem folytatja a Debrecen irányítójaként, utódja a szerb Miroslav Bajin lett, aki az élvonal első külföldi mestere. Majd következett a Honvéd, áprilisban Vad Lajos maga jelentette be távozását, majd a klub sajtótájékoztatón mutatta be utódját, Merész Andrást. Kakukktojás az OSC, amelynél tudni lehetett, hogy Tóth László csak a szezon végéig vállalta a beugrást, de a zuhanyhíradó szerint az újbudaiak kispadja már korábban elkelt. 

Ebben a helyzetben pláne nem irigyeljük Cseh Sándort, aki számára nem maradt szabad kispad a legjobb magyar élvonalbeli kluboknál. Ráadásul ő ezer szállal kötődik Szolnokhoz, hiszen a város szülötte, játszott is a Dózsában, tíz éven át edzősködött Szolnokon. Zsinórban három magyar bajnoki címet nyert Kis Gáborékkal, háromszoros Magyar Kupa-győztes és magyar Szuperkupa-győztes. Tavaly veretlenül hódította el vezetésével a Bajnokok Ligája trófeáját a csapat, a LEN Szuperkupát is megszerezte tanítványaival. 2017-ben öt sorozatban indult el a Szolnok, mind az ötöt az élen zárták Nagy Viktorék. De ez sem volt elég, hogy a Magyar Sportújságírók Szövetségének szavazásán a Szolnok az Év csapata, Cseh Sándor pedig az Év edzője legyen, mindkét kategóriában másodikok lettek. Nálunk az elsők.

A Szolnok pólósainak öt trófea is kevés volt az Év csapata-díjhoz | Hosszabbítás

A Szolnok férfi vízilabdacsapata 2017-ben mindent megnyert, öt sorozatban indult el és mindenhol első lett, kivéve az Év csapata-versenyben. Edzőjük, Cseh Sándor fantasztikus munkát végzett a csapattal, de ez sem volt elég az Év edzője-díjhoz, legénységéhez hasonlóan második lett a Magyar Sportújságírók Szövetségének szavazásán.

Az edzőváltás bejelentésének időpontja a fentiek fényében sajátságos akkor is, ha a hétvégén még a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében szerepelt is a csapat Genovában, ahonnan ötödik hellyel tért haza a címvédő. Másnap az FTC bejelentette, hogy a világklasszis Aaron Youngerrel és a vb-ezüstérmes Mezei Tamással erősíti meg a bajnokcsapatot, egyúttal gyengíti meg az eddigi egyeduralkodót. Velük együtt már hét játékost igazolt az elmúlt két évben a Ferencváros Szolnokról. Nem hiába mondta Cseh Sándor a bajnoki döntő előtt, hogy "a Szolnok az elmúlt években megmutatta, hogy a klubvízilabdában mi lehet a legsikeresebb játék és a Ferencváros tulajdonképpen ugyanezt kezdte el játszani. Nem véletlen, hogy alapvetően folyamatosan tőlünk igazolnak."

A Ferencváros lehet az új Szolnok, avagy trónfosztás zöld-fehér módra | Hosszabbítás

A Ferencváros 18 év után lett a férfi vízilabda OB I bajnoka, a döntőben 3-2-re legyőzve a háromszoros címvédő Szolnokot, volt szolnoki játékosokkal a soraiban. Ha az FTC így folytatja, átveheti itthon a Dózsa domináns szerepét, éppen korábbi Tisza-parti játékosokkal a soraiban. Gárdonyi András, Vámos Márton, Madaras Norbert, Varga Dániel, Varga Dénes, Stefan Mitrovic.

Sajátságos az is, hogy a klub keddi közleményében azt olvashatjuk, hogy "Szolnok hosszútávú jövőjét a fiatal magyar válogatott játékosok jelentik. A csapat gerince, akik évek óta együtt játszanak és jól ismerik egymást, változatlan marad. Majd rögtön ez a mondat következik: "A távozók helyére Viktor Rasovic (Jug Dubrovnik), Djordje Lazic (Partizán Belgrád) és Angyal Dániel (ZF-Eger) érkezik." A három igazolásból kettő külföldi, szerb pólós. Nyilván Aaron Younger és Zivko Gocic felszabaduló helyét igyekeztek velük feltölteni, bár Gocic szerb és magyar állampolgár is.

További sajnálatos fejlemény, hogy a magyar vízilabda egyik legnagyobb vidéki fellegvára, az itt született Hasznos István és Varga Tamás révén két olimpiai bajnokot, illetve a szolnoki színekben szintén ötkarikás aranyérmes kettőst, Kanizsa Tivadart és Boros Ottót adó Szolnok, az elmúlt években mindent megnyerő Dózsa a most búcsúzó Cseh Sándor kivételével a tíz esztendő alatt mindössze egy (1) szolnoki születésű, vagy kötődésű játékost tudott kinevelni a felnőttcsapatba, vagy a stábba, Hangay Zoltán személyében. 

Miközben tudatos csapatépítés zajlott, de Szolnokon inkább nem alulról, a saját bázisból, hanem kívülről, hiszen eddig elég nagy luxus működött mindenféle, így anyagi értelemben is náluk. Olimpiai bajnokokkal, klasszisokkal teletűzdelt csapat játszik ott évek óta, de az eredménykényszer és a szuper játékosok megszerzése és előnyben részesítése miatt nem volt hely az utánpótlásból érkező fiatalok beépítésére. A világ legjobbjai közül megfordult itt Varga Dénes, Andrija Prlainovic, Madaras Norbert, Hosnyánszky Norbert, Varga Dániel, Nagy Viktor, Vámos Márton, Kis Gábor, Milan Aleksic, Milos Cuk. Eközben az FTC-ben első számú kapus lett a saját nevelésű Vogel Soma, és a bekk, Pohl Zoltán is éppen a válogatottal készül. Az Egerben nevelkedett Zalánki Gergő ma már a Szolnok sikeréért küzd, a hevesiek mindig is bátrabban támaszkodtak a saját utánpótlásukra.

Miközben ott van Teleki András, az U20-as világbajnokságon negyedik helyen végzett magyar férfi vízilabdacsapat első számú centere, akinek szolnoki születésűként és a Dózsa játékosaként sem volt esélye az OB I-es csapatba kerülésre az olimpiai bajnok Kis Gábor és a vb-ezüstérmes Mezei Tamás mellett, egyetlen egy élvonalbeli csapatban sem jutott neki hely, így Horkai György segítségével tavaly ősszel az olasz bajnokság hatodik helyén záró Savonához igazolt egy évre kölcsönbe. Az U20-as belgrádi világbajnokságon negyedik helyezett Horkai-csapatból csak Telekinek nem lett itthon OB I-es klubja az új évadra, a másik 12 játékosnak igen. 

Itthon nem, a Savonánál jutott hely az U20-as válogatott pólósnak | Hosszabbítás

Kedden olvashattuk a Magyar Vízilabda-szövetség honlapján a hírt, hogy az U20-as világbajnokságon negyedik helyen végzett magyar férfi vízilabdacsapat centere, Teleki András az olasz bajnokság hatodik helyén záró Savonához igazolt egy évre kölcsönbe. Az U20-as vb-n negyedik helyen záró csapatunk centere, Teleki András Horkai György segítségével a háromszoros olasz bajnok és kupagyőztes, kétszeres LEN-kupagyőztes olasz együttesbe igazolt - egy évre kölcsönbe.

Most távozott Mezei, de Teleki nevét nem olvashattuk a klub közleményében az újak között. Nyerges Zsolt az interjújába elmondta, hogy "úgy érzem, tavasszal valami megszakadt a csapatban. A játékosok a rájuk váró meccsek helyett a jövőjükkel kezdtek el foglalkozni. Ez megzavarta a sportolók fejét, ami nem is tisztult ki a hátralévő hónapokra. Mindez pedig megingatta a Dózsát két és fél éve jellemző csapatszellemet."

Erre már az egriek vezetőedzője, Dabrowski Norbert is célzott a saját csapatával kapcsolatban. Cseh Sándor is említette ezt, idén minden eddiginél korábban, már január-februárban tapogatóztak a rivális csapatok játékosainál. Nekik meg is lett az új helyük, miközben a Szolnoknál bámulatos munkát végző, és a végsőkig kitartó, egy egész brigád munkájáért felelő Cseh Sándor két szék között a pad alá esett, mert az idény végeztével még nincs meg új az állomáshelye. A két említett szakember az élvonal két legjobb trénere, az egyik per pillanat állás nélkül. 

A Szolnok jól kezdte a szezont, ősszel az európai Szuperkupát, a Magyar Kupát és a magyar Szuperkupát is begyűjtötték. A BL-ben meglepetésre kikaptak a Spandau otthonában, majd az Eger is oda-vissza legyőzte őket, de így is különösebb gond nélkül ott volt a gárda a BL Final Eightben. A magyar bajnoki döntőben címvédőként 0-2-es hátrányból még ki tudtak egyenlíteni Zalánki Gergőék, de az FTC egy góllal megnyerte a finálé ötödik meccsét és véget vetett a Szolnok hároméves sorozatának. A Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében legjobbjuk, a sérült Andrija Prlainovic nélkül az ötödik helyet szerezték meg a szolnokiak. 

Már évek óta rebesgetik, hogy előbb-utóbb csökkenni fog a szolnoki vízilabdát magas színvonalon tartó pénzcsap támogatásának összege. A három új játékost elnézve - akik remek pólósok, de nem klasszisok -, és azokat a híreket hallva, melyek szerint a költségvetés, így a fizetések aránya is változik, és nem kedvező irányba, talán lejjebb kell adni a szolnoki igényekből. 

A szolnoki jövő elkezdődött.

Hozzászólások