Vízilabda - Madaras és Szivós sem lesz ott az Eb-n
Madaras és Szivós sem lesz ott az Eb-n
Fotó: Europress/AFP

Madaras és Szivós sem lesz ott az Eb-n

Takács MártonTakács Márton
2015/12/14 23:30

Kihirdette bő keretét Benedek Tibor, a januári belgrádi Európa-bajnokságra készülő magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. A névsorból hiányzik Madaras Norbert, Szivós Márton, Decker Attila és Angyal Dániel neve, ők biztosan nem lesznek ott az Eb-n. 

19 tagú, meglepetésekkel teli keretet hirdetett Benedek Tibor hétfőn késő délután. A kapitány a hétvégi, kassai felkészülési torna után tizenhat főre szűkíti ezt a keretet (valószínűleg három kapussal), a januári, győri Volvo-kupán viszont már az Európa-bajnokság tizenhármas kerete játszik. A két legnagyobb hiányzó a kétszeres olimpiai bajnok és kétszeres világbajnok Madaras Norbert, valamint a világbajnok Szivós Márton. De nem utazik a többiekkel a világbajnok kapus, Decker Attila, és a Világkupa-ezüstérmes Angyal Dániel sem. A most kimaradó négyes a kazanyi világbajnokságon még a válogatott tagja volt.

Ahogy az idei Vodafone-kupa arcáról, Madaras Norbertről júliusban írtuk, "2000. július 20-án, az Unicum-kupa (a Vodafone-kupa elődje), egyben az Európai Nemzetek Ligája budapesti tornájának második fordulójában a Magyarország-Románia (14-2) mérkőzésen mutatkozott be a nemzeti csapatban. Extraklasszisunk tehát 15 éve volt először válogatott, 2002 óta valamennyi világversenyen szerepelt: három olimpián, hat világbajnokságon, hat Európa-bajnokságon, nyolc Világliga-sorozatban. Kétszeres olimpiai bajnok, egyedüli magyarként kétszeres világbajnok, kétszeres Világliga-győztes." A balkezes klasszis 14 év után, 2002 óta először nem vesz részt világversenyen a magyar válogatott tagjaként, zsinórban hat Eb-n játszott. Szivós Márton az idei Világliga-szuperdöntőt már kihagyta, de utána ott volt a kazanyi világbajnokságon. Korábban a 2003-as vb-n, a 2004-es, a 2008-as olimpián, és a 2008-as Eb-n nem vett részt, amióta 2003. június 24-én bemutatkozott a válogatottban. Ők ketten voltak eddig Benedek Tibor válogatottjának legrutinosabb - egyben legidősebb - tagjai.

Benedek Tibor így nyilatkozott róluk a waterpolo.hu-n:

"Tisztában vagyok a képességeikkel, tudom, hogy mindketten nagyon nagy játékosok, de most szeretném, ha lehetőséget kapnának a fiatalok. Annak ellenére, hogy még egyáltalán nem vagyunk ott az olimpián, mégis, fontos az olimpia szempontjából is ez a mostani döntés."

A szövetségi kapitány a vlv.hu-n is kifejtette a két játékos kihagyásának okait:

"Azért döntöttem így, mert azt a fiatalítást folytatjuk, amit elkezdtem ősszel és ha az olimpiát vesszük végcélnak - ahova még ki sem jutottunk és nehéz is kijutni -, akkor mindenképpen fontos, hogy legyen egy olyan harc, amiben aztán nyilván majd Madaras Norbinak és Szivós Marcinak is ott lehet a helye, de nagyon fontosnak tartom, hogy fiatal játékosok is lehetőséget kapjanak."


Madaras és Szivós 2013-ban így örült a vb-aranynak

Szivós Mártont a vlv.hu szólaltatta meg:

"Természetesen számomra ez nem egy jó hír, de játékosként nem tehetek mást, mint hogy elfogadom Tibi döntését, ahogy eddig is tettem minden alkalommal."

Madaras Norbert ugyanott kommentálta a döntést:

"Nyilván nem ma tudtam meg, egy ideje a fejemben van, egyszer így érzek, egyszer úgy. Ezért nehéz is mit mondani, ha holnap kérdeznél, lehet, hogy mást mondanék, mint ma és lehet, hogy öt napja is mást mondtam volna, mint ma...Többé-kevésbé már megemésztettem és természetesen elfogadom, ez Tibi döntése. Valamit a vb-szereplés után változtatnia kellett, s ő a további fiatalítást választotta. Nem kérdés, hogy ő viseli a felelősséget a magyar válogatottért, ezért a döntéseit mindenkinek el kell fogadnia. Meglátjuk..."

A magyar vízilabda abban a szerencsés helyzetben volt az elmúlt 25 évben, hogy minden világversenyre legalább két balkezes szélsőt tudott nevezni. Ha csak a Sydney óta eltelt 15 évet nézzük, Benedek Tibor, dr. Kiss Gergely és Madaras Norbert révén három világklasszis uralta a rosszkéz oldalt az olimpiákon és világbajnokságokon, közülük Madaras még nem volt Európa-bajnok, minden bizonnyal már nem is lesz. Kiss Csaba annak mondhatja magát, Benedek Tibor eltiltása miatt ő volt Kiss Gergő mellett a másik balkezesünk az 1999-es firenzei kontinenstornán. Később éppen Madaras szorította ki a csapatból. Az Eb-k történetében több mint negyedszázadot kell visszamennünk, hogy ne találjunk legalább két balkezest a nemzeti együttesben, még a '91-es athéni Eb-n is volt egy balkezes szélső duónk Benedek Tibor és Nitsovits Tamás személyében. Ma már jóval kisebb a merítési lehetőség, Madaras és Vámos mellett csupán a 20 éves, egri Zalánki Gergő kapott lehetőséget, ő is csak a Grúzia elleni Világliga-mérkőzésen játszott, rögtön két góllal debütált, a románokkal szemben már nem mutathatta meg tehetségét, megsérült a szolnoki kétkapuk során, vállát már meg is műtötték, még hónapokig harcképtelen.

Most Vámos Márton személyében - a centert, Mezei Tamást nem számítva - csupán egy balkezes lehet ott az Eb-n, így szerkezeti változásra lesz szükség. Kíváncsian várjuk, vajon az OSC kulcsembere, Salamon Ferenc megkapja-e a bizonyítási lehetőséget, ő ugyanis klubjával ellentétben a válogatottban rosszkéz oldalon szerepel. Hosnyánszky Norbert és Varga Dániel is játszhat azon az oldalon, de előbbi sokat bekkel, míg utóbbi a csapat egyik esze, vérbeli irányítója. Szivós Márton kapás oldali helyére többen is pályáznak. Varga Dénes és Erdélyi Balázs fontossága megkérdőjelezhetetlen, Bátori Bence, Manhercz Krisztián és Salamon Ferenc harcolhat az egy mellettük fennmaradó helyért. Bátorinak nagyon jó szezonja van a klubjában, ahogy Manhercz is a Szeged egyik vezére. Egy év múlva már a honvédos Kovács Gergő is beleszólhat ebbe a harcba.

A kapusoknál a világbajnok Nagy Viktor helye biztosnak tűnik, Decker Attila távollétében a 2007-ben junior világbajnok - Deckerrel együtt - Bisztritsányi Dávid, az OSC hálóőre, és a Debrecen cerberusa, Lévai Márton vetélkedik a poszt másik helyéért, bármelyikük is utazik, Eb-újonc lesz. Mindketten évek óta remekelnek aktuális klubjukban. Bekkposzton Gór-Nagy Miklós kulcsember, az ősszel ő volt a válogatott csapatkapitánya, mellé klubtársa, az OSC-ben hátul és elöl, centerben is gyűrődő Decker Ádám térhet vissza, a szolnoki Jansik Dávidot is teszteli Benedek Tibor. Angyal Dániel ott volt a vb-n, és az Eger egyik legtöbbet fejlődött játékosa, ő most a bő keretbe sem fért be. Öt center viszont ott van a 19-ben, ahogy korábban jeleztük, Kis Gábor visszatérésével és Hárai Balázs remélt gyors felépülésével a világ legjobb kettősét tudhatnánk a magunkénak. Bedő Krisztián, Mezei Tamás és Tóth Márton is középcsatár, bizonyára azért volt szükség ennyi játékos meghívására erre a posztra, ha esetleg sérülés szólna közbe a két klasszisnál, legyen kivel gyorsan pótolni őket. Kis Gábor öt éve (!), a 2010-es zágrábi Eb óta nem szerepelt világversenyen, a 2013. június 29-ei görög-magyar mérkőzés óta nem játszott válogatott meccset, neki minden figurát gyorstalpalón kell elsajátítania.

A péntektől vasárnapig tartó kassai felkészülési tornán Franciaország, Románia, valamint a házigazda Szlovákia lesz a magyarok ellenfele. Benedek Tibor együttese december 28. és 30. között Zágrábban edzőtáborozik, a január 3-5. közötti Volvo Kupán pedig a spanyol, az olasz és a szlovák válogatottat látja vendégül. A belgrádi kontinenstornán Görögország, Oroszország és Törökország társaságában a D-csoportban szerepelnek a magyarok.

A magyar férfi vízilabda-válogatott bő kerete:


Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa-Közgép), Lévai Márton (Debreceni VSE), Bisztritsányi Dávid (A-Híd-OSC-Újbuda) – kapusok

Hárai Balázs, Erdélyi Balázs, Hosnyánszky Norbert, Bedő Krisztián (mindannyian ZF-Eger), Varga Dénes, Varga Dániel, Vámos Márton, Kis Gábor, Mezei Tamás, Jansik Dávid (mindannyian Szolnoki Dózsa-Közgép),Salamon Ferenc, Bátori Bence, Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós (mind a négyen A-Híd-OSC-Újbuda), Manhercz Krisztián (Szeged-Diapolo), Tóth Márton (Ferencváros)

A férfi válogatott programja a következő időszakra:

Felkészülési torna, Kassa, december 18-20.:

Résztvevő csapatok: Franciaország, Magyarország, Románia, Szlovákia

December 18., 18 óra:

Magyarország-Franciaország

December 19., 19 óra 30:

Szlovákia-Franciaország

December 20., 10 óra:

Magyarország-Románia

Edzőtábor Zágrábban: december 28-30.

Volvo-kupa, január 3-5., Győr:

Résztvevők: Spanyolország, Olaszország, Szlovákia

A magyar férfi válogatott Európa-bajnoki csoportmérkőzései:

Január 11., hétfő, 18 óra 15 perc: Magyarország-Görögország

Január 13., szerda, 20 óra 5 perc: Magyarország-Oroszország

Január 15., péntek, 9 óra 30 perc: Magyarország-Törökország

A torna csoportjai:

A-csoport: Montenegró, Spanyolország, Hollandia, Szlovákia

B-csoport: Szerbia, Horvátország, Franciaország, Málta

C-csoport: Olaszország, Románia, Németország, Grúzia

D-csoport: Magyarország, Görögország, Oroszország, Törökország

Hozzászólások