Vízilabda - Kulcsjátékosa nélkül utazik az Európa-kupa nyolcas döntőjére a Märcz-csapat
Kulcsjátékosa nélkül utazik az Európa-kupa nyolcas döntőjére a Märcz-csapat
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Kulcsjátékosa nélkül utazik az Európa-kupa nyolcas döntőjére a Märcz-csapat

Takács MártonTakács Márton
2018/03/26 11:39

Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya hétfőn délelőtt kihirdette 15 fős keretét az Európa-kupa április eleji, Rikejában sorra kerülő nyolcas döntőjére. Erdélyi Balázs személyében kulcsjátékos hiányzik majd sérülés miatt.

Ültünk vasárnap az OSC-Szolnok mérkőzésen, volt szerencsénk Märcz Tamás társaságában nézni a meccset. Erdélyi Balázs kénytelen volt kiszállni a medencéből ujjsérülése miatt, de jegelés után visszatért a vízbe. A szövetségi kapitány elsőre a "lehet, hogy módosítanom kell a válogatott kereten" mondattal reagált, majd Erdélyi beszállása után a "semmi baja" megjegyzéssel kommentálta az eseményeket. Az újbudaiak legjobbja és a válogatott egyik legfontosabb tagja azonban ismét cserét kért, és akkor már tényleg megijedtünk.

Hétfő reggel beigazolódott félelmünk, a kapitány által kihirdetett 15 tagú névsorban nem olvashattuk Erdélyi Balázs nevét, aki így nem lesz ott Rijekában az április 5-8. között tartandó Európa-kupa nyolcas döntőjén. Märcz Tamás a waterpolo.hu-n olvasható nyilatkozata szerint eltört Erdélyi ujja.

"A kerethirdetésbe ezúttal alaposan beleszólt az orvosi látlelet… Német Toni játékát nem akartuk kockáztatni, kész van ugyan a maszk, amiben edzhet, ám az egészsége érdekében itthon marad. Pedig szerettem volna három centerrel utazni erre a tornára. Erdélyi Balázs neve pedig azért hiányzik a listáról, mert a tegnapi bajnoki mérkőzésen eltört az ujja. S miután egy korábban megjelölt 20-a s listáról kellett megneveznem az utazó 15-ös keretet, nem volt túlzottan nagy a mozgásterem. Pedig ebben a helyzetben szívesen elvittem volna egy-két játékost, ám ezt most nem tehetem meg. Nem lesz könnyű dolgunk, hiszen az olasz, a görög és a spanyol is erős kerettel érkezik. Három nagyon nehéz meccs vár ránk, nem vagyunk könnyű helyzetben. Balázs kiesése különösen fájó, hiszen meghatározó, gólerős játékosa volt az elmúlt hónapokban is a csapatnak, várom majd a reakciót, hogy ki lesz képes a helyére lépni. Amúgy is jellemező lehet, hogy többeknek más posztokon is kell majd bizonyítaniuk, gondolok itt például Angyal Danira, akinek centerben is lesz feladata, de másoknak is be kell majd járkálniuk, hiszen a négy meccs kimondottan megterhelő feladatot ró majd négy nap alatt a keretre."

Egy héten belül az OB I élcsapataiból már a harmadik pólós szenvedett ujjsérülést. Erdélyi előtt csapattársának, Nemanja Ubovicnak is eltört az ujja, szombaton pedig Hosnyánszky Norbert ujja ficamodott ki, neki legalább nem a lövőkezén, mint Erdélyinek.

Erdélyi Balázs az OSC messze leggólerősebb játékosa, 39 találatával negyedik helyen áll a bajnokság góllövőlistáján, az újbudaiaktól Tóth Márton a második legjobb e téren 21 góllal. A válogatottba a 2014-es budapesti Európa-bajnokság előtt robbant be, azóta kiszoríthatatlan onnan sokoldalúsága - kapásoldalon és rosszkézen is képes jól játszani - gólerőssége és alázata miatt. Fel van adva a lecke a többieknek a pótlására.

Ez elsősorban Manhercz Krisztián, Bátori Bence és Kovács Gergő feladata lehet. Ők ott lesznek Rijekában, és a kapásoldalt ők hárman, illetve az oda besegítő Jansik Szilárd és Török Béla fedhetik le.

A kapuban az ebben a szezonban a legtöbbet játszatott Nagy Viktor, Vogel Soma páros kap lehetőséget. Hátvédposzton igen bő kínálat áll a szövetségi kapitány rendelkezésére. A két Jansik testvér, Dávid és Szilárd mellett Török és Angyal Dániel mellett a miskolci Nagy Ádám is szerephez jut majd. Centerben Mezei Tamás és Bedő Krisztián kap feladatot, Német Toni lett volna a harmadik középcsatár, hiányában Angyalt többször láthatjuk majd középen elöl. Mivel ő az OB I legjobban centerező bekkje, meg tudja oldani ezt is.

Három balkezes szélső is meghívót kapott, Vámos Márton és Zalánki Gergő mellett Vadovics Viktor is a többiekkel tart, komoly meccseken igazolhatja tehetségét.

A tagjai április 3-án, kedden találkoznak, délelőtt és délután Budapesten edzenek, majd másnap indulnak Rijekába, ahol még aznap este megtartják első tréningjüket. Märcz Tamás csapata a Nyolcas Döntő I. csoportjába került, ahol ellenfele három egymást követő nap Görögország, Olaszország és Spanyolország lesz. A másik kvartettben Szerbia, Horvátország, Franciaország és Montenegró küzd majd. A torna utolsó napján a másik csoport velünk azonos helyezést elért szereplőjével vívunk meg a végső helyezésért.

A 15 fős válogatott keret:

kapusok: Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)

mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Eger), Bátori Bence (Szolnok), Bedő Krisztián (Eger), Jansik Dávid (FTC), Jansik Szilárd (Szolnok), Kovács Gergő (Eger), Manhercz Krisztián (FTC), Mezei Tamás (Szolnok), Nagy Ádám (Miskolc), Török Béla (BVSC), Vadovics Viktor (Miskolc), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok)

Férfi vízilabda Európa-kupa nyolcas döntő – 2018. április 5-8., Rijeka

A program

Április 5., 1. forduló

A-csoport: Magyarország–Görögország, 16:00

Olaszország–Spanyolország, 17:30

B-csoport:

Franciaország–Horvátország, 19:00

Szerbia–Montenegró, 20:30

Április 6., 2. forduló

A-csoport:

Spanyolország–Görögország, 16:00

Magyarország–Olaszország, 19:00

B-csoport:

Horvátország–Montenegró, 17:30

Szerbia–Franciaország, 20:30

Április 7., 3. forduló

A-csoport: Magyarország–Spanyolország, 16:00

Olaszország–Görögország, 20:30

B-csoport:

Franciaország–Montenegró, 17:30

Szerbia–Horvátország, 19:00

Április 8., helyosztók

mérkőzés a 7., 5., 3., 1. helyért – 16:00, 17:30, 19:00, 20:30

Hozzászólások