Vízilabda - Kis Gábor Terminátorként térhet vissza a válogatottba
Kis Gábor Terminátorként térhet vissza a válogatottba
Fotó: MTI

Kis Gábor Terminátorként térhet vissza a válogatottba

Takács MártonTakács Márton
2015/12/07 19:53

Igent mondott Benedek Tibor szövetségi kapitány hívására, így visszatér a magyar férfi vízilabda-válogatottba Kis Gábor, a Szolnoki Dózsa-Közgép olimpiai bajnok centere.

„Szeretném bejelenteni, hogy Kis Gábor visszatér a válogatott keretébe” olvasható Benedek Tibor nyilatkozata - egyben a nap híre - a Magyar Vízilabda-szövetség honlapján. Az uszodákban a napokban már lehetett hallani, hogy nagy bejelentésre készül Benedek Tibor az Európa-bajnokságra készülő keret kihirdetése kapcsán. Hétfőn meg is érkezett a hír, miszerint a Pekingben aranyérmes Kis Gábor két és fél év után csatlakozik újra a válogatotthoz.

"Nem új keletű ez a kérdés, ez egy folyamat része, amely most jutott abba a fázisba, hogy meg is valósuljon. Nem titkolom, hogy szerettem volna Gáborral dolgozni, hiszen azt gondolom, képességei alapján ott a helye a magyar válogatottban. Ugyanakkor az is tény, neki is be kell bizonyítani ezt. Az elmúlt időszakban kimaradt a sikeres és a sikertelenebb időszakból is, ugyanolyan keményen kell dolgoznia, mint a többieknek. Mindenesetre nagyon bizakodó vagyok, mert az ő visszatérése is része annak az erősödésnek, aminek az Európa-bajnokságon látszódnia kell majd” - részletezte a döntését Benedek Tibor.

Centerposzton nem álltunk a legjobban a londoni olimpia óta. Hárai Balázs évek óta a hátán cipeli aktuális klubcsapatát és a nemzeti csapatot. A 2012-es ötkarikás játékokon Steinmetz Ádám és Hárai volt a két középcsatárunk, majd amikor azon az őszön már Benedek Tibor dirigálta az együttest, a kezdetektől a Hárai-Kis centerpárosra szavazott. Ez a poszt jár a legtöbb sérüléssel, mindkét pólósnak kijutott belőle bőven, e sorok írásakor éppen az ebben a naptári évben élete formájában játszó Hárai van soron, akinek néhány nappal ezelőtt megműtötték a vállát, a hétvégén rendezendő Magyar Kupa négyes döntőjéről emiatt lemarad, de a januári Eb-szereplése nincs veszélyben.

Az OB I és az MK megnyerésére idén is a mindkét fronton címvédő Szolnok a legesélyesebb, többek között Kis Gábor pazar játékának köszönhetően. Az olimpiai bajnok center Bátori Bence mögött a második legjobb pólós a bajnokságban a Magyar Vízilabda-szövetség honlapján található pontszámok alapján, nyolc meccsén szerzett 12 gólt, talicskával szállítja az emberelőnyöket. Teljesítménye alapján eddig is ott lett volna a helye a válogatottban.

(Forrás: vlv.hu)

A 33 éves, 143-szoros válogatott Kis Gábor 2011 óta küzd gerincproblémáival, a válogatottal a 2010-es (!) zágrábi Európa-bajnokság volt a legutóbbi világversenye. Nem volt ott az eindhoveni (2012) és a tavalyi budapesti Eb-n, a sanghaji (2011), a barcelonai (2013) és az idei kazanyi vb-n, valamint a londoni (2012) olimpiáról is hiányzott.

A 2010-es Eb volt Kis Gábor (11) legutóbbi világversenye

A 2013-as évet egészen nyárig parádés formában dolgozta végig. A 2013 februárjában rendezett Volvo-kupán és a márciusi magyar-orosz Világliga-találkozón a saját szemünkkel láttuk a kecskeméti uszodában, hogy milyen fontos tagja a válogatottnak. A június 29-ei görög-magyar mérkőzésig ott volt a csapatban, de a Görögországban rendezett Samartzidis-kupa után már nem játszott hivatalos mérkőzést a nemzeti együttesben. A Világliga júniusi cseljabinszki szuperdöntőjére sérülés miatt már nem tartott a többiekkel, de annak végeztével folytatta a felkészülést társaival. Júliusban a világbajnoki keret tagjai között viszont nem olvashattuk a nevét, bejelentette, hogy fájdalmaira hivatkozva nem tudja vállalni a válogatottságot. Bedő Krisztián utazott helyette, aki így 20 évesen felnőtt világbajnok lett. A vlv.hu interjújában részletezte szenvedését a klasszis center, aki akkor abban bízott, hogy konzervatív kezeléssel, műtét nélkül is javul a háta állapota, és terhelhető lesz. Így is történt, a Szolnokkal zsinórban két bajnoki és kupadöntőt játszott, egy-egy aranyéremhez segítette klubját, idén nyáron a Bajnokok Ligája hatos döntőjébe jutott együttesével. 2014 májusában szintén a vlv-nek adott interjút, ahol kifejtette, miért nem tervezi visszatérését a válogatottba. Idén az év elején elszakadt a szalag az ujjában, két és fél hónapos kihagyást követően májusban tért vissza, bombaformában.

December 7-én pedig jött a hír, ismét válogatott lesz, két és fél év után. Mindezt így kommentálta a waterpolo.hu-n:

„Amikor lemondtam a válogatottságot, jeleztem, az egészségemet tartom a legfontosabbnak, ezt most is így gondolom, abból csak egy van. Az elmúlt hónapokban Tibi többször is érdeklődött, hogy vagyok, mit tudnék vállalni, milyen terveim vannak a jövőre nézve, és bevallom, egy ideje nagy motivációt éreztem magamban. Ennek az az oka, hogy az utóbbi időszakban megtanultam kezelni azt a problémát, ami a gerincemmel kapcsolatos. Megtanultam, melyik fájdalom mit jelent, hogy kell vele bánni, és rövid időn belül kezelni. Mostanra azt gondolom, nincs akadálya egy komolyabb terhelésnek, azzal együtt, hogy nem tudom természetesen előre megmondani, egy ilyen erős klub- és válogatott idényt hogyan bírok majd” – így Kis Gábor.

(Forrás: vlv.hu)

A vlv-n hosszabban is nyilatkozott jelenlegi állapotáról: "Igazság szerint azt kell, mondjam, a hátam nem lett jobb. Annyiból más a helyzet, hogy most már tudom kezelni ezt a fájdalmat. Akkoriban kilátástalannak ítéltem a helyzetemet, s bár gerincből most is csak egy van, nem lesz több, már tudom, hogy nem kell pánikolnom, ha három hétig nagyon fáj a hátam, biztos lehetek abban, hogy megjavul, a negyedik héten már jó lesz. Szóval "beljebb vagyok" az elmúlt több mint két év tapasztalataival, s így már hiszek abban, amiben eddig nem hittem, abban, hogy 12 hónapon át full terhelést is elviselek, meg tudom csinálni - ez volt nekem a legfontosabb. Aztán, hogy valóban meg tudom-e csinálni, még magam sem tudom, a testem jelezni fogja, de hiszek benne, úgy gondolom, hogy nem lesz komoly problémám."

2013 óta Hárai Balázs mellett Bedő Krisztián, Tóth Márton, Német Toni és Mezei Tamás játszott centerként a válogatottban. Mindegyikük remek teljesítményre képes, de egyikük sem olyan szintű pólós, mint Kis Gábor. Ha Kis és Hárai is egészséges lesz, a magyar válogatotté lesz a világ legjobb centerpárosa. Ilyen erősségű középcsatár-kettőssel csak a világ- és Európa-bajnok szerbek rendelkeznek Dusko Pijetlovics és Szlobodan Nikics révén. Eddig. Nem mellesleg, ahogyan Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, Nagy Viktor, úgy Kis Gábor is a válogatott jelenlegi másodedzőjénél, Gerendás Györgynél lett OB I-es játékos a BVSC-ben. Ez a több, mint egy évtizedes munkakapcsolat jól jöhet már az Eb-n is. Kis Gábor egyik legnagyobb hobbija a horgászás, Benedek Tibor a világklasszis center behívásával kifoghatja az aranyhalat.

Hozzászólások