Vízilabda - Ki volt 2018 legjobb magyar férfi vízilabdázója? - szavazás
Ki volt 2018 legjobb magyar férfi vízilabdázója? - szavazás
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Ki volt 2018 legjobb magyar férfi vízilabdázója? - szavazás

Takács MártonTakács Márton
2019/01/03 09:04

A Magyar Vízilabda-szövetség még decemberben, az ünnepek előtt megnevezte 2018 legjobb magyar vízilabdázóját, aki a férfi válogatott szövetségi kapitánya, Märcz Tamás javaslata alapján Varga Dénes lett. Mi most olvasóink véleményét várjuk, kíváncsiak vagyunk, ti kire voksolnátok. Cikkünk végén szavazhattok, nekünk négy jelöltünk van, közülük is választhattok.  

Még az óévben beszélgettünk hosszabban Kovács Gergővel - az interjút napokon belül olvashatjátok a Hosszabbításon -, épphogy lehuppantunk az egyik népszerű XI. kerületi kávézó egyik asztalához, amikor Gergő épp a VLV szavazását említette, amely során a szakportál már tizedszer fogja közölni a válogatottban 2018-ban akár csak egy percet is szereplő játékosok válaszát a szokásos körkérdésekre, és szokás szerint az esztendő legjobb magyar pólósát is megnevezik a fiúk. 

Idén még a szokásosnál is jobban várjuk az erről szóló cikket, mert több szempontból is érdekes évet hagytunk magunk mögött. Az Európa-kupát is beleszámítva volt négy világversenyünk - Világliga, Európa-bajnokság, Világkupa -, amelyek közül az Eb-ről akkor sem tudnánk emlékezetes teljesítményt mondani a mieink közül, ha Kásás Tamás vallatna minket, és a jó válaszért fél éven át ingyen pizzázhatnánk az éttermében.

Ezek közül legalább kettőn volt több kiemelkedően jó produkció, az MVLSZ-nél viszont olyan játékos lett a legjobb, aki mindössze két meccset játszott a nemzeti együttesben, azokat is ősszel, a nagy tornákat tehát kihagyta saját döntése alapján. 

Az itthon mindent megnyerő zsenik, Keszthelyi Rita és Varga Dénes lettek az év vízilabdázói | Hosszabbítás

A Magyar Vízilabda-szövetség megnevezte 2018 legjobb vízilabdázóját, a nőknél Keszthelyi Rita, a férfiaknál Varga Dénes lett a kiválasztott. A világklasszis Keszthelyi Rita sikeréhez nem férhet kétség, a bajnok és kupagyőztes UVSE vezére volt, ahogy az Európa-bajnoki negyedik helyet szerző válogatottnak is. Felejthetetlen az olaszok elleni negyeddöntő, amelyet kétgólos hátrányból fordítva nyert meg 10-9-re a magyar csapat, katartikus utolsó perccel.

A győztes Varga Dénest külön cikkben méltattuk, a 2018-ban mindent, az Euro-kupát, a magyar bajnokságot, az Európai Szuperkupát, a Magyar Kupát és a magyar Szuperkupát is begyűjtő Ferencváros vezére volt, ősszel tényleg varázslatos teljesítmény nyújtott a sportág jelenlegi legnagyobb zsenije. A Magyar Kupa négyes döntőjének elődöntőjében és a fináléban összesen 10 gólt hintett, ő jelentette a különbséget az OSC és a Miskolc ellen is. Parádézott a Bajnokok Ligája-címvédő Olympiakosszal vívott európai Szuperkupa-partin is, és szinte minden egyes meccsén emlékezeteset produkál. Miközben csak négy bajnokin ugrott vízbe ősszel. A nyári válogatott felkészülés helyett csak magára és a családjára figyelt a szünetben, a meccsek helyett edzett, láthatjuk az eredményét, a káprázatos játékát. 

A fenomenális Varga Dénes 10 lőtt góllal vágta kupán az OSC-t és a Miskolcot az MK-győztes FTC-ben | Hosszabbítás

Varga Dénes 14. éve kápráztatja el a vízilabda szerelmeseit zseniális játékával. Az összes klubcsapatában és a mindenkori magyar válogatottban is mindig kulcsember volt. Láthatjuk, mivel jár, hogy kihagyta az idei nyarat, és nem szerepelt a nemzeti együttesben egyik világversenyen sem.

Märcz Tamás így indokolta döntését a VLV-n: "Nagyon különleges év végén vagyunk, rengeteg klubesemény és szintén rengeteg válogatott-esemény volt ebben az esztendőben. Részben emiatt is nagyon nehéz volt jelölni az év legjobbja címre, hiszen voltak játékosok, akik olykor parádéztak, máskor kevésbé jó teljesítmény nyújtottak.Varga Dénes egész éves produkciója a klubszezonban kimagasló volt, a Ferencvárost egyedülálló módon, sorozatban segítette újabb és újabb címek eléréséhez. Ezt még akkor is figyelembe kellett venni, ha a válogatott idei nagy eseményein nem szerepelt, ő nyújtotta a magyar játékosok közül a legstabilabb, legkiegyensúlyozottabb teljesítményt."

A magyar mezőny erősségét jellemzi, hogy az egyedülálló képességekkel rendelkező Varga Dénest 2014 után mindössze másodszor választották a legjobbnak itthon.

Nem feltétlen igazságos döntés viszont az ő legjobbnak választása azokkal szemben, akik végig gürizték a teljes válogatott szezont (is), és ott voltak mind a három nagy nyári/őszi tornán, amelyek közül egyet megnyertek a mieink, egy másikon pedig ezüstérmesek lettek. Az összképen persze erősen ront az Eb-n kiszenvedett nyolcadik helyezés, de még inkább a gyatra játék. Meglátásunk szerint volt három olyan pólós, aki legalább két - Világliga és Világkupa - világversenyen is nagyszerűen játszott, még ha a legkiegyensúlyozottabb évi teljesítménnyel tényleg Varga Dénes jelentkezhetett, és talán az itthon egyeduralkodóvá váló, ötből öt kupát nyerő, a Szolnok 2017-es eredményeit megközelítve, a naptári Grand Slamet megcsináló FTC-ből volt ildomos megnevezni 2018 legjobbját. 

Varga Dumi mellett kiemelkedőt nyújtott Zalánki Gergő, aki a Világliga budapesti Szuperdöntőjében abszolút felnőtt Vámos Márton mellé. Pazarul játszott a Szolnok balkezese a Duna Arénában, emlékezetes teljesítményt nyújtott, 11 góllal zárt. "Zalánki Gergő és Vámos Marci marhajó formában voltak, Zalesz majd' minden meccsen megdobta a maga három gólját." - mondta róla válogatottbeli csapattársa, Manhercz Krisztián a nekünk adott interjújában. A berlini Világkupán Vámos hiányában az egyedüli balkezes szélsőnk/átlövőnk volt, maradéktalanul élt a bizalommal. Támadásban vezére volt a csapatnak és 14 találatával - Bátori Bencével holtversenyben - ő lett a mieink legeredményesebbje. A szerbek ellen nem kezdett jól, aztán a záró felvonásban, kulcsszituációkban lőtt két szédületesen nagy gólt, azzal fordítottunk az olimpiai bajnokkal szemben. Góljainak többségét látva Filip Filipovic vagy Dusan Mandic jutott eszünkbe, lövőerőben, kivitelezésben, és a gólok minőségében is felnőtt posztja két világklasszisa mellé. Védekezésben is remekelt, hét blokkal is jelentkezett, és a mezőnyjátékosok közül ő töltötte a legtöbb időt a vízben, 152 percet. Élete legjobb tornáját zárta szeptemberben. 

Zalánki_Gergő.jpg Zalánki Gergő két világversenyen is remekelt 2018-banFotó: Madar Dávid/waterpolo.hu

Rajta kívül a Világligában és a Világkupán is remekül játszott Kovács Gergő. Az Egerből nyáron az OSC-hez szerződő, több poszton is bevethető pólós védekezésben extrát nyújtott a Világliga-döntőn. A két balkezes mellett ő szerepelt a jobb szélen jobbkezesként, talán Hosnyánszky Norbert óta nem volt olyan magyar pólós, aki olyan jól játszik nem balkezesként a rosszkéz oldalon, mint Kovács. Neki is köszönhető, hogy például Aaron Younger vagy a horvátok kapásoldali játékosai nem voltak olyan gólerősek a tornán. A berlini Világkupán végig egyenletes teljesítményt nyújtott, Märcz Tamás rendszerében elsősorban védekezésben kulcsember, ehhez képest ezúttal hintett hét gólt is. Remekül beilleszkedett az újbudai klubjába, ahol nyolc bajnokin lőtt 12 gólt, de nála nem ez a mérvadó, hanem például az, hogy szerzett 13 labdát a nyolc bajnokiján. Rengeteget fejlődött az elmúlt két évben, gyakorlatilag biztos helye lett a válogatottban, két évvel ezelőtt, a Volvo-kupa alatt készített interjúnkban azt is mondta, hogy "ahhoz még biztosan idő kell, hogy stabilan bent tudjak maradni. Lehet, hogy érdemes lenne esetleg a rosszkéz-oldalra kicsit többet koncentrálni. Ebben is látok lehetőséget."  Bejött. A VLV statisztikája szerint 2018-ban a válogatottban "37 meccsen szerepelt, mindössze háromszor hiányzott a neve az összeállításból."

Manhercz így jellemezte őt a fentebb már említett interjúban: "Gerivel jól ismerjük egymást, kevesen nem szeretnek vele együtt játszani, borzasztóan pozitív és alázatos személyiség, aki ráadásul kiválóan alá tud játszani a többieknek. Univerzális játékos, kapásoldalon és rosszkézen is gyakorlatilag különbség nélkül megállja a helyét. A Világkupán bizonyította, hogy rosszkézen ő az egyik legjobb Magyarországon. Ilyen előzmények után mindenképpen könnyebb vele együtt játszani az OSC-ben is."

Kovács_Gergő_VL.jpg Nagyon tetszett nekünk Kovács Gergő válogatottban nyújtott játékaFotó: Madar Dávid/MVLSZ

Az év első felében kevés lehetőséget kapott a Ferencvárosban Manhercz Krisztián, ez pedig még éreztette hatását a nyáron is, a Világligában a torna második felére érkezett meg, a fináléban viszont remekelt. A Világkupán játszott végre úgy a válogatottban, amire óriási tehetsége predesztinálja őt. Lőtt 12 gólt, szinte végig vezérként játszott és viselkedett, elöl és hátul is remekelt. Nyolc blokkjával ő lett a műfaj legjobbja a magyar csapatban, az elődöntőn levette a vízről a félelmetes, de mindössze egyszer eredményes Dusan Mandicot. Horkai György szerint neki kéne lennie a legjobb magyar pólósnak itthon - Varga Dénes, Vámos Márton és talán még Zalánki Gergő is előtte van a képzeletbeli rangsorban -, Berlinben efelé tett egy nagy lépést. A VLV cikkéből kiderült, hogy ő lett a nemzeti együttes házi gólkirálya 2018-ban 62 találattal.

"Mondhatjuk, jól ment. De nem csak nekem. Jobban működött a rendszer, a Világkupán például sokkal többet lőttem kapura, mint az Európa-bajnokságon. Máshogy működött a kapásoldalunk, Bátori Bencével és Pásztor Matyival oldottuk meg, gyakorlatilag minden meccsen lőtt valamelyikünk hármat vagy kettőt. Ez változó volt, alá játszottunk egymásnak, jól működött a dolog. Szerencsére nekem is." - kommentálta Manó azt, hogy szerintünk a a Világkupán produkálta eddigi legjobb válogatott teljesítményét. 

Elég jó őszt hozott, az OSC-be láthatóan jól beilleszkedett, élvezi Vad Lajos bizalmát. A Szolnokon megnyert bajnokin triplázott, a Terrassával vívott Euro-kupa-negyeddöntő visszavágóján négy gólt lőtt, igazi vezére volt az újbudaiaknak. Csapata mindössze egy vereséget szenvedett egész ősszel, a XI. kerületiek az FTC-től kaptak ki a Magyar Kupa elődöntőjében.

Eddig bejött a klubváltás az FTC-t az OSC-re cserélő, és ott vezérszerepre törő Manhercz Krisztiánnak | Hosszabbítás

Manhercz Krisztiánnal, az OSC Világkupa-győztes, világbajnoki ezüstérmes és Európa-bajnoki harmadik helyezett vízilabdázójával beszélgettünk az Euro-kupa-győztes és magyar bajnok Ferencvárostól való távozásáról, az OSC-hez igazolásáról, a válogatott nyári és szeptemberi eredményeiről, a mindössze egy vereséggel lehozott őszi újbudai szezonról. A Manhercz Krisztiánról szóló cikkünk volt a 2014-ben indított Ráúszás-blogon az első komolyabb posztunk.

Nálunk a leginkább ők négyen emelkedtek ki játékukkal a magyar mezőnyből. Bizonyára a VLV szavazásán is közülük kerül majd ki a győztes. Az itt felsorolt okok miatt az eddigieknél is kíváncsibban várjuk a válogatott játékosok véleményét. 

A mi szavazásunkra január 7-én, hétfő éjfélig várjuk a voksokat!

(Rajtuk kívül egy korábbi cikkünkben kiemeltük még Kardos Gergely, Vogel Soma, Jansik Szilárd és Gyárfás Tamás játékát, de az ő szakaszos remeklésük nem volt elég a legjobb ötbe kerüléshez. A 2017-ben az év játékosának választott Vámos Márton pedig önmagához képest csak az esztendő első felében nyújtott emlékezeteset, a Fradiban és a Világliga-döntőn. Az Eb-n kivették őt a játékból az ellenfelek, a Világkupán pedig nem volt ott.)

(ha a valaki más-kategóriára szavaznátok, a cikk alatt vagy a Facebookon a Ráúszáson és a Hosszabbításon az e cikket tartalmazó posztnál várjuk kommentben a nevet)

Ki volt 2018 legjobb magyar férfi vízilabdázója?

Kovács Gergő
 
7% (29 szavazat)
Manhercz Krisztián
 
67% (270 szavazat)
Varga Dénes
 
17% (68 szavazat)
Zalánki Gergő
 
5% (22 szavazat)
valaki más
 
4% (17 szavazat)
Összes szavazat: 406
Hozzászólások