Vízilabda - Kimarad, lemarad, itt marad
Kimarad, lemarad, itt marad
Fotó: Europress/Getty

Kimarad, lemarad, itt marad

Takács MártonTakács Márton
2016/07/05 18:53

"Egyedül térdelés

Egyedül ájulás

Egyedül azt utálom,

Ha nincsen ráadás" (Esti Kornél: Új vagyok)

Nagyon úgy néz ki, a magyar férfi vízilabda-válogatott riói olimpiai meccsei előtt és után nem küldhetjük Gór-Nagy Miklósnak az Esti Kornél "Most a jó" című dalát. Ez egy néhány éve kialakult szokás volt közöttünk. Egyik közös kedvencünk az Esti Kornél zenekar, és egy ideje a világversenyek kulcsfontosságú mérkőzései előtt, siker esetén utána is kedvenc EK-dalának címét kölcsönvéve csak annyit írtunk neki e-mailben vagy sms-ben, hogy Most a jó. Gór-Nagy Miki ugyanis ezt a dalt is szokta hallgatni a meccsei előtt. A 2013-as barcelonai világbajnokság döntőjének napján éppen Esti Kornél-koncert volt a régi Gödör felett, telefonunkkal felvettük a dalt és elküldtük neki a felvételt. Néhány órával később aranyérmes lett a csapat, Gór-Nagy Miklóssal a fedélzeten.

Gór-Nagy Miklós (2) és társai öröme a vb-döntő megnyerésekor

"Cserét kértem igazából a meccsnek a vége előtt, mert tudtam, hogy ilyenkor van mindig az a fotó, ami bejárja a világsajtót, hogy bedobjuk az edzőt a vízbe. Egy picit lekéstem, az a baj, Atyec már elkapta előtte a Tibit, viszont még hátulról meg tudtam kerülni őket, és így én is rajta tudtam lenni a képeken. Nem volt könnyű, majdnem lemaradtam, de végül megoldottam." - mondta Mikics a fent látható képről a Barcelona kulisszatitkai c. könyv bemutatóján kameránk előtt.

E sorok írója a barcelonai elődöntőn hatódott meg a legjobban az elmúlt három és fél évben, a Benedek-korszakban, pedig a szerbek legyőzését a helyszínen, a Margitszigeten látta a 2014-es budapesti Európa-bajnokságon. A horvátok elleni 11-10-es siker során éppen Miki lőtte az első gólunkat és kedvenc vízilabdázónk, Szivós Márton is azon a találkozón nyújtotta élete legjobbját válogatott sapkában. Kettejük neve éppen egymás alatt szerepel a vb-aranyat megörökítő márványtáblán a margitszigeti uszoda előterében. Most úgy áll a dolog, hogy éppen Szivós szorította ki a válogatottból Gór-Nagyot. Egyik szemünk sír, a másik nevet.

Benedek Tibor hétfőn hirdette ki az olimpiára utazó 13 fős keretét (bővebben erről hangban itt), amelyben a bő névsorból nem kapott helyet Madaras Norbert, Gór-Nagy Miklós, Bisztritsányi Dávid, Bátori Bence és Tóth Márton. Ők maradnak itthon és Madaras kivételével folytatják a felkészülést, segítve a szerencsés 13 munkáját. Egy napja a legtöbb híradás Madaras Norbert kimaradását hangsúlyozza ki, hiszen ő a legnagyobb név. Kétszeres olimpiai- és kétszeres világbajnok (magyarként utóbbit csak ő mondhatja el magáról), kétszeres Világliga-győztes, 16 éve válogatott. Legenda. Az Európa-bajnokság kivételével már mindent megnyert a nemzeti együttessel, tavaly nyár óta viszont 10 hónapon át nem kapott meghívót a kapitánytól (így nem volt ott az idei belgrádi Eb-n sem), még ha nagyon fájhat is a szíve most, hogy nem lehet ott Rióban, 36 évesen ennyi sikerrel a hát mögött talán könnyebben túlteszi magát ezen a nyáron, bár így sem irigyeljük egy cseppet sem, ahogy egyik itthon maradót sem. A másik két világbajnok maródi, a 24 éves Bátori Bence és a 23 esztendős Bedő Krisztián koruknál fogva még bőven ott lehetnek a tokiói olimpián 2020-ban, ahogy a 29 éves kapus, Bisztritsányi Dávid is ezt jelölte meg következő nagy céljaként (posztjából adódóan ráadásul ő még tovább pólózhat, mint a mezőnyjátékosok). A 30 éves Tóth Márton sokáig az egyik legalulértékeltebb magyar pólós volt, pedig több poszton is megbízható teljesítményre képes. A Szegedben remekelt, elvitte a Szolnok, azóta meg gyakorlatilag köré építik az FTC-t, a válogatottban mégis csak a budapesti Eb-ezüst elhódításában vehetett részt. Az itt felsoroltak mind a posztjukon zajló óriási konkurenciaharc áldozatai lettek, de az alábbiakban részletezett okokból talán a 33 éves Gór-Nagy Miklós lehet a leginkább csalódott.

2012 októbere óta ül a kispadon Benedek Tibor, az eltelt több mint három évben, 2015. december 31-ig 90 hivatalos válogatott mérkőzést vívott a magyar válogatott, ezekből mindössze 13 alkalommal nem játszott Gór-Nagy Miklós, 2016-ban 11 hiányzás jön még ehhez 25 meccsből. Összesen tehát 24 válogatott meccset hagyott ki a 115-ből az OSC bekkje idén júniusig. Ott volt a vizsgált időszak mindkét Európa-bajnokságán, 2014-ben Budapesten és idén januárban, Belgrádban, ahogy mindkét világbajnokságon, Barcelonában (2013) és Kazanyban (2015) is. Játszott zsinórban három Világliga Szuperdöntőt (2013, 2014, 2015) és a Világkupa 2014-es almati fináléjában is szerepelt. Három teljes évet vizsgálva 2013-ban 28/24, 2014-ben 32/28, 2015-ben pedig 28/25 (+ 6 nem hivatalos meccs) volt a mérlege a játszott mérkőzések tekintetében (a vlv.hu adataiból dolgoztunk). Oszlopos tagja volt tehát a csapatnak. Az első nagy kihagyása az idei trieszti olimpiai selejtező volt, három és fél év után, 2012 ősze óta ekkor került ki először a válogatottból.

Egész eddigi pályafutását figyelembe véve 2013 és 2014 volt a két legjobb éve. Ebben az időszakban 14 hónapon belül összesen hat döntőbe jutott be az aktuális csapatával. Az Egerrel zsinórban kétszer bajnok lett (élete első két bajnoki fináléjában mindjárt aranyat szerzett), a válogatottal világbajnok, kétszeres Világliga-ezüstérmes, és Eb-2 volt. Egy szezonon belül játszotta élete első bajnoki döntőjét és első világbajnoki fináléját. Mindkettőt megnyerte a csapatával. Aztán 2015-ben az OSC-vel az OB I-ben és a Magyar Kupában is ezüstérmet szerzett. Tavaly ősz óta ő klubja csapatkapitánya, 2015 októberében a grúzok elleni Világliga-selejtezőn és idén áprilisban a románok ellen idegenben megnyert Világliga-meccsen a válogatottnak is ő volt a csékája.

Az olimpiákkal viszont nagyon nincs szerencséje. 2008-ban a pekingi ötkarikás játékok előtt ott volt a bő, 18-as keretben, a júniusi, szombathelyi ING-kupán még játszott is, de malagai Eb-re és az olimpiára nem vitték ki. 2012 júniusában, a londoni olimpiára való felkészülés közepén, egy edzőmeccsen megsérült, vállműtéten esett át, a válogatott keretből meg ki. Idén pedig az utolsó szűkítésnek esett áldozatul.

A tokiói olimpia idején már 37 éves lesz, így minden bizonnyal ez volt az utolsó esélye egy olimpiai szereplésre. Ismét bebizonyosodott, hogy a magyar vízilabdában nem nagyon akad nehezebb dolog, mint bekerülni egy olimpiai keretbe, miközben ahogy ezek a játékosok szoktak fogalmazni, nem is a kerettagság a céljuk, hanem a minél jobb szereplés, az aranyérem.

Hozzászólások