Vízilabda - Két világklasszis visszatérésével itt az év legerősebb pólós válogatott kerete
Két világklasszis visszatérésével itt az év legerősebb pólós válogatott kerete
Fotó: Europress/AFP

Két világklasszis visszatérésével itt az év legerősebb pólós válogatott kerete

Takács MártonTakács Márton
2018/10/09 09:06

Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya hétfő este kihirdette keretét a Németország elleni, október 24-i szolnoki Világliga/Európa-kupa-mérkőzésre. A 19 fős névsorban ott találjuk Hárai Balázs és Varga Dénes nevét, akik a tavaly júliusi budapesti világbajnokság döntője óta nem játszottak a nemzeti csapatban.

A világ egyik, ha nem a legjobb pólósa, Varga Dénes éppen egy hete jelentette be egy közleményben, hogy bő egy éves pauza után ismét szerepelne Märcz Tamás együttesében. "Újra a legjobb tudásom szerint állok a magyar válogatott rendelkezésére." - írta.

A zseniális Varga Dénes egy év szünet után visszatér a pólóválogatottba | Hosszabbítás

Napjaink - és minden idők - egyik legjobb vízilabdázója, Varga Dénes kedden nyilvánosságra hozta döntését, miszerint a tavalyi, budapesti világbajnokság után bejelentett, bő egy éven át tartó szünetét követően kész visszatérni a magyar vízilabda-válogatottba.

Hozzá hasonlóan egy másik világklasszis, Hárai Balázs is a 2017. július 29-ei magyar-horvát vb-döntőben ugrott legutóbb vízbe válogatott sapkában, de ő nem jelentette be sem akkor, sem most, hogy mi a helyzet vele. A nyári világversenyek alapján pláne nagy örömre ad okot az ő újbóli játékra jelentkezése, mert centerposzton a legszűkebb a választási lehetősége a szövetségi kapitánynak. 

Rajtuk kívül két további világszintű vízilabdázó, a nyári Világkupát egyaránt kihagyó Nagy Viktor és Vámos Márton neve is szerepel a németekkel vívandó partira meghívottak listáján, Erdélyi Balázs is visszatérhet, így pedig egyértelműen kijelenthető, hogy 2018 eddigi legerősebb keretét állíthatta össze Märcz Tamás, sőt, a tavaly júliusi vb óta most áll a legtöbb minőségi játékos Märcz Tamás rendelkezésére.

Hárai_Balázs.jpgHárai Balázs visszatérésére nagy szüksége van a válogatottnakFotó: Madar Dávid/MVLSZ

A Ferencváros hét, a Szolnok öt, az OSC négy pólóst ad a keretbe, hosszú idő után nincs egri játékos a kiválasztottak között, miközben Hárai és Kovács Gergő is idény nyáron szerződött el a hevesiektől. A kapitány a waterpolo.hu-n elmondta, "az volt a célom, hogy a berlini Világkupán jól szereplő, győztes csapat adja a keret gerincét, és ehhez csatlakozzanak olyan játékosok, akik mindenképpen erősítést jelentenek a jövőben". A korábban nála többször szereplők közül a már szolnoki bekk, Angyal Dániel, a már miskolci center Bedő Krisztián (mindketten a nyáron igazoltak el Egerből) és a bvsc-s Török Béla ezúttal nem kapott meghívót. 

A férfi válogatott 2018. október 24-én Szolnokon kezdi meg szereplését a Világliga európai selejtezőjében, ami egyben az Európa-kupa selejtezője is. A Világkupa-győztes magyar válogatott Oroszországgal, Németországgal és Máltával játszik majd. A csoportokban oda-vissza játszanak a felek, a csoportok első két helyezettje kerül a sorozat nyolcas fináléjába. A döntőből lehet kvalifikálni a Világliga Szuperdöntőjére, ahonnan a győztesek olimpiai kvótát szereznek. 

Ésszerűbb lett a pólós Európa-kupa és Világliga lebonyolítása | Hosszabbítás

A Nemzetközi Vízilabda-szövetség (FINA) hétfőn elkészítette a csoportbeosztásokat a vízilabda Világliga és az Európa-kupa selejtezőjére, amelyeket idén együtt rendeznek meg. A Magyar Vízilabda-szövetség honlapján olvasható információk szerint a nőknél kilenc csapat jelentkezett az európai selejtezőre, és a magyarok a B jelű négyesbe kaptak besorolást a franciák, az Európa-bajnok hollandok és az olaszok mellé.

A magyar férfi vízilabda-válogatott kerete:
kapusok: Kardos Gergely (Szolnok), Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
mezőnyjátékosok: Bátori Bence (Szolnok), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Jansik Dávid (Szolnok), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (OSC), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (FTC), Nagy Ádám (Miskolc), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Vadovics Viktor (Miskolc), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok)

Világliga európai selejtező, egyben Európa-kupa-selejtező
férfiak
A-csoport: Oroszország, Magyarország, Málta, Németország
B-csoport: Görögország, Hollandia, Spanyolország, Ukrajna
C-csoport: Olaszország, Franciaország, Montenegró
D-csoport: Románia, Szerbia, Horvátország
A program
2018. október 23.

A-csoport:
Málta-Oroszország
2018. október 24.
Magyarország-Németország, Szolnok, 17:00

Hozzászólások