Vízilabda - Kanada teljesen megbénította női pólósainkat
Kanada teljesen megbénította női pólósainkat
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kanada teljesen megbénította női pólósainkat

Takács MártonTakács Márton
2017/07/25 00:32

Az 5-8. helyért játszhat a magyar női vízilabda-válogatott a hazai rendezésű világbajnokságon, miután a negyeddöntőben meglepetésre 6-4-es vereséget szenvedett Kanadától. Helyszíni tudósításunkban Keszthelyi Rita, Illés Anna, Takács Orsolya és Bíró Attila nyilatkozatát is megtaláljátok szakértőnk, Illés Sándor értékelése mellett. 

35 kapura lövés, mindössze négy gól. Ez a magyar női vízilabda-válogatott egyik legbeszédesebb statisztikai adata a Kanadával vívott negyeddöntőn. A mieink hétfői lőlapja nem azt mutatja, hogy amúgy tele van halálos fegyverrel a lövősorunk. A kanadai kézerdővel szemben - hiszen reklamációt mindenütt csak blokk ellenében fogadnak el - Keszthelyi Rita 4/0-val, Bujka Barbara és Csabai Dóra 5/0-val, Szilágyi Dorottya 8/1-gyel, Szücs Gabreilla 3/0-val zárt. Nem volt ellenszere a mieinknek a kanadai védekezésre, és az is sokatmondó, hogy hagyták öt gólt lőni Monika Eggenst. Mondjuk ettől még bőven sikerülhetett volna ez a parti, de ennyi elhibázott lövéssel már nem. Körülményes volt a támadójátékunk, lassan járt körbe a labda, nem volt elég mozgás elöl, a legtöbb esetben talán nem a legjobb megoldást választották a játékosok, és nem volt vezére az együttesnek.

A második negyed végéig négyszer került hátrányba a csapat, mind a négyszer egyenlített Bíró Attila együttese, ráadásul négy különböző gólszerzővel. De fordulás után egyszer sem tudott eredményes lenni a klasszisokkal rendelkező, Európa-bajnok gárda. Feltűnő volt, hogy a kezdőcsapat játékosai rengeteg időt töltöttek a vízben, míg a vb-újonc, de eddig remeklő, 20 éves Gurisatti Gréta mindössze nyolc percet kapott, a szintén kiváló lövő Takács Orsolya csak 9 és fél percet, Illés Anna 13-at. A sok lövésből kevés ment kapura, azokból pedig Jessica Gaudreault 10-et meg tudott fogni, 71%-kal védett.

Megtörtént az a furcsaság, hogy a női mezőnyben a négy csoportelsőből csak a címvédő USA lett elődöntős, az

olasz, görög, magyar hármas nem. Sőt, a tavalyi belgrádi Európa-bajnokság két finalistája, a magyar és a holland válogatott nincs ott a legjobb négyben, Hollandia a nyolc közé sem került be.

Keszthelyi Rita: "Többet lőttünk kapura, csak nem pontosan. Türelmetlenek voltunk, talán. Az, hogy náluk egy játékos öt gólt is lőtt, nonszensz. Lehet, hogy rosszat tett az, hogy három nap pihenőnk volt."
Illés Anna: "Nem lőttünk elég gólt, sajnos nem jöttek be a lövéseink, nem úgy építettük fel a támadásainkat, ahogy elterveztük. Ez benne van a sportban, tanulni kell belőle és továbblépni. Úgy gondolom, hogy lelkileg és fizikailag is fel voltunk készítve, próbáltuk megtalálni a helyzeteket. Úgy nem lehet meccset nyerni, hogy a második félidőben nem tudunk gólt lőni." 
Takács Orsolya: "Egyértelműen a támadásokon ment el, a védekezésünk rendben volt, a kanadai védelmet viszont nem tudtuk feltörni. Kellemetlen zónájuk volt, erre nem találtuk a megoldást. Nem jellemző ránk, hogy egy egész meccsen csak négy gólt tudunk lőni. Valószínűleg az volt a céljuk, hogy bizonytalan szituációkba kényszerítsenek minket, ez sikerült. Ebben látom a problémát. Szomorú vagyok, de a vb-nek még nincs vége."
Bíró Attila: "Nem láttam izgatottnak a csapatot, kellően fel voltak tüzelve. Olyan védekezéssel találkoztunk, amire nem találtuk az ellenszert. Pontatlanok voltunk támadásban. Megvolt a taktika, hogy játsszuk végig a helyzeteket az M-zóna elleni játékban. De az utolsó lövések nem sikerültek. Ez függ az ellenféltől, a kapustól, egy csomó összetevője van. A pontatlanság miatt vesztettünk."

A vizes vb alatt Illés Sándor, a Ferencváros, a Honvéd és a Szeged korábbi pólósa, az Európa-bajnok Illés Anna Universiade-győztes bátyja értékeli velünk női vízilabda-válogatottunk mérkőzéseit.

Ha teljesen objektíven próbáljuk megnézni a meccset, lebontjuk negyedekre, lebontjuk góllövőkre, akkor még a laikus is megmondja, hogy mi volt a hiba. A kanadaiaknak volt egy olyan játékosa, Monika Eggens, aki egy kevés gólos meccsen sokat lőtt, ötöt. Nekünk meg volt három olyan negyedünk, amikor egyáltalán nem lőttünk gólt. Hogy aztán ezek az objektív dolgok milyen különböző tényezőkből álltak össze ilyen egésszé, azt nehéz megmondani. 

A meccs lélektana úgy alakult, hogy volt egy tudásban jobb csapat, a magyar, és volt egy kanadai, amelyik tudásban gyengébb, volt egy nagy veresége is a csoportban, de aztán gyengébb csapatok ellen győzött idáig. Egy ilyen meccsen az első pillanattól kezdve éreztetni kell, hogy jobbak vagyunk. Nálunk ez viszont nem történt meg. Azzal még nem volt gond, hogy ők lőtték az első gólt. Viszont sok ideig nem tudtunk rá válaszolni, kapkodtunk, nem volt jó ritmusa a játékunknak, és emiatt Kanada a második negyedtől kezdve feljött ránk, egyenrangú partnereinknek érezhették magukat, onnantól pedig ki-ki meccs lett. Nagyon sok lövésünk volt, 35, viszont sok volt a kanadai blokk, sokszor találtuk el a kapufát is. Meghatározó játékosainknak ma nem sült a keze, a két legjobb játékosunknak nem ment, Keszthelyi Rita 4/0-val, Bujka Barbara 5/0-val zárt. 

Amikor látszott, hogy ennyire nehéz lesz fölállt védelem ellen, onnantól ki kellett volna valamit találni. Ha 6 a 6 ellen játszunk, akkor szélesebb játékot, tehát ki a medence széléig, teret hagyni a centernek, nagy teret a hátsó lövőnknek is, vagy a támadások gyors befejezését lehetett volna erőltetni a még rendezetlen védelem ellen. Ez lehetett volna a két megoldás, ezek közül egyik sem valósult meg, sajnos. Két centereztünk, amikor Tóth Ildikó is bent volt, de olyan embereknek is játszottuk be a labdát, akik nem második center típusú játékosok. Mindenki azt csinálta, amihez valójában nem értett. Azt a dominanciát, amit előzetesen mi és valószínűleg a játékosok is elképzeltek maguknak, hogy hogyan fog kinézni ez a meccs, az már elején megdőlt, ettől bepánikoltak, és egy visszaesett a teljesítményük. Nem egy helyzetben látszott, hogy tiszta lövőhelyzetben passzoltunk, lövőhelyzetből centerpasszt adtunk, tehát mindig azt csináltuk, amit pont nem kellett volna. Ez a meccs lélektanából alakult ki. 

Nagyon rossz érzés kikapni egy nálad gyengébb csapattól, úgy, hogy az ellenfél sem találta fel a spanyolviaszt. Eggensen és Nusi (Illés Anna, Sanyi húga - a szerk.) csapattársán, a balkezes Emma Wright-on kívül a kanadaiaknak nincs épkézláb lövőjük. 

A magyar férficsapat ausztrálok elleni meccsén is az ausztrálok lőtték az első gólt, szenvedtünk, de idővel megjött az első gólunk, utána fölépítettük a játékunkat és a végére közé tettük azt a nagy különbséget, ami megvolt tudásban. A lányoknak ezt sajnos nem sikerült megoldaniuk. Ez lélektan. A meccs elején nem voltunk elég türelmesek, nem tudatosult a lányokban az első negyed után, hogy mi még mindig ugyanannyival jobbak vagyunk, mint a meccs előtt voltunk, egyszerűen csak nem jöttek be a dolgaink. Belekerültek ebbe a spirálba, és onnantól kezdve nem volt jó nézni sem. Ezekben a helyzetekben már nem jön össze semmi. Egy ilyen lövőkkel rendelkező válogatott három negyeden keresztül nem lőtt gólt, a tudásunknak csak a minimális százalékát tudták csak hozni. 

Két kemény meccse még lesz a válogatottnak, a legjobbra kell törekedni, ki kell szolgálni ezt a közönséget, mert attól függetlenül, hogy nem volt olyan óriási szurkolás, a végén még így is megtapsolták a lányokat, és nagyon hálásak voltak ezért a másfél hétért. Remélem, a férficsapat hozza majd magát, és akkor még a magyar szurkolóknak is lesz oka az örömre!


Vizes vb 2017, női vízilabdatorna
negyeddöntő

Magyarország–Kanada 4–6 (0–1, 4–3, 0–1, 0–1) 
vezette: Severo (olasz), Rotsart (amerikai)
Magyarország: Gangl – Antal D., Szücs G., Keszthelyi, Bujka, Csabai, Szilágyi 1. Csere: Czigány 1, Gurisatti, Takács O. 1, Illés 1, Tóth I. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
Kanada: Gaudreault – Wright 1, Eggens 5, Bekhazi, McKelvey, Robinson, Fournier. Csere: Alogbo, Crevier, Christmas, Lemay-Lavoie, McKee. Szövetségi kapitány: Theocharis Pavlidis

További negyeddöntős eredmények:

Olaszország–Oroszország 8–9 

Egyesült Államok–Ausztrália 7–5

Görögország–Spanyolország 10–10 (3–2, 2–2, 2–2, 3–4) – ötméteresekkel 2–4

A további program (szerdán)

az 5–8. helyért:

13:30: Olaszország-Ausztrália

15:00: Magyarország-Görögország

elődöntő:

20:30: Oroszország-Egyesült Államok

22:00: Kanada-Spanyolország

Hozzászólások