Vízilabda - "Isten vagy, Norbi!" - befejezte az FTC csapatkapitánya, az egyetlen magyar kétszeres világ- és olimpiai bajnok pólós
"Isten vagy, Norbi!" - befejezte az FTC csapatkapitánya, az egyetlen magyar kétszeres világ- és olimpiai bajnok pólós
Fotó: Europress/AFP

"Isten vagy, Norbi!" - befejezte az FTC csapatkapitánya, az egyetlen magyar kétszeres világ- és olimpiai bajnok pólós

Takács MártonTakács Márton
2018/06/12 10:23

"Ez a magyar vízilabda kicsit Kásás, kicsit Madaras, de a miénk"
(Kemény Ferenc - Fecsó bá')

Bár már tavaly belengette, hogy abbahagyja, még egy évet rátett pazar pályafutására Madaras Norbert, az egyetlen magyar vízilabdázó, aki kétszeres világbajnoknak mondhatja magát. Most viszont már tényleg nincs tovább, 38 évesen befejezi az aktív játékot minden idők egyik legkiválóbb balkezes pólósa, a válogatott talán legnépszerűbb tagja, aki a BVSC-ben, a Vasasban, a Reccóban, Szolnokon és a Ferencvárosban is kulcsember volt. Szubjektív portrénk a kétszeres olimpiai bajnokról.

Amikor ennek a cikknek a megírásán gondolkoztunk, az első kép, ami bevillant Madaras Norbertről az volt, ahogy ül a Kőér utcai medence partján a 2004-es Honvéd-Vasas Euroliga-negyeddöntő visszavágója után, melyet az angyalföldiek nyert helyzetből, 6-2-es vezetésről buktak el. Nem rajta múlt, három gólt lőtt a Vasasban. Perceken át ott gubbasztott egyedül, és próbálta feldolgozni a kiesést. 

Madaras_Norbi_2004_Honvéd_Vasas_Euroliga_tévé.jpg

Persze rögtön beugrik a 2003-as világbajnokság is, Norbi első felnőtt vb-je, amelynek döntőjét az ő triplájával is nyerték meg a mieink az olaszok ellen hosszabbítás után. "Góóóóóól, Madaras!" - kiabálta Madaras harmadik, a hosszabbításban szerzett góljánál Engyel István kommentátor. Norbi pedig két kezét a magasba emelve, lábaival a vizet taposva ünnepelt, lazán, tette mindezt a második ráadás vége előtt másfél perccel. Ez a torna hozta meg neki első válogatott aranyát - amelyet a zseniális Manuel Estiarte akasztott a nyakába -, a világhírnevet és azt a népszerűséget, amely talán csak Kásás Tamáséval és Szivós Mártonéval vetekszik, azóta is. "Így alakult, nekem jött ki úgy a lépés. Nem tudom, nekem kellett ellőnöm ezeket." - mondta már itthon, egy tv-riportban a fináléban látott fenomenális teljesítményéről. 

A 15 évvel ezelőtti vb-finálét egy kis jász-nagykun-szolnok megyei faluban láttuk - ugyanott, ahol az 1997-es magyar-jugó Eb-döntőt -, de ezt már az unokatestvéreink társaságában és nem egyedül. Társaival együtt Madaras Norbi világbajnok lett, sokak szívét rabul ejtve. A miénket már korábban elnyerte, a BVSC-ben (ahol a szédületes balossal rendelkező Dala Tamás mellett pallérozódott) és a Vasasban pólózva, ahol zseniális szezonokat produkált. Már korábban, Norbi vasasos időszaka elején elhangzott az azóta szállóigévé váló - e cikk címében is szereplő - mondat, az "Isten vagy, Norbi!" felkiáltás, amelyet a Vasas 3-asának egyik gyönyörű gólja után kiáltott a Komjádi lelátójáról Stuber Sándor, a későbbi VLV-szerkesztő. Kollégánk szerencsénkre Norbi hazatérésekor hosszabban meg is írta ennek történetét.

Madaras csak 16 évesen kezdett el vízilabdázni, pedig hatéves korától ott volt szinte minden nap a medencében, de eleinte csak úszóként. A nagymamája vitte le Egerben az uszodába, aki remek úszó, szenior Európa-bajnok, a tavalyi budapesti világbajnokságon 86 (!) évesen úszott váltót.

Norbi már BVSC-játékosként nyert Magyar Kupát és lett bronzérmes a Bajnokok Ligájában 2000-ben, ugyanekkor bajnoki döntőt is játszott, 20 évesen, amelyet akkor elveszített, többek között a mai szövetségi kapitány, Märcz Tamás, és az egriek vezetőedzője, Dabrowski Norbert csapattársaként. Az akkor aranyérmes FTC-ben pedig ott volt eddigi ferencvárosi klubtársa, Szirányi Balázs, ahogy a Ferencváros jelenlegi másodedzője, Nyéki Balázs, vagy az a Steinmetz Ádám, akivel Athénban együtt álltak fel a dobogó tetejére, és aki szintén most vonult vissza. Nagyon sokáig volt balszerencséje a magyar bajnoki finálékkal. 2000 és 2004 között zsinórban ötször volt ezüstérmes, Steinmetz Barnabáshoz hasonlóan előbb lett olasz bajnok, mint aranyérmes az itthoni OB I-ben. A BVSC-ben töltött évek után a Vasasban is csak második helyek jutottak neki - kivéve a 2002-es Magyar Kupa-elsőséget és a KEK-győzelmet -, majd 2004 nyarán, még a feledhetetlen athéni olimpia előtt a Reccóhoz szerződött, ahol tíz szezon alatt összegyűjtött hat bajnoki aranyat és négy Euroliga-trófeát (hét döntőben is játszva). Még nagyobb dolog, hogy olasz klubjával mindig ott volt a BL Final Fourban/Sixben. 

13 hónapon belül lett világbajnok, olimpiai aranyérmes és diplomás ember. 2008 is kiemelkedik pályafutásából. Előbb májusban góljával eldöntötte a Recco-Jug Euroliga-finálét a hosszabbítás lejárta előtt öt másodperccel (triplázott a meccsen), aztán a pekingi olimpia döntőjében is az övé volt az utolsó találat. Csak az Európa-bajnoki elsőség hiányzik gazdag kollekciójából.

Játékintelligenciája mellett a meglévő intelligenciája, kitartása, szorgalma és a teherbíró képessége is kimagasló. "Ahogy leállamvizsgázott 2004 júniusának végén... Három nap Belgrádban. Minthogy Benedek Tibi bordasérülése miatt nem játszhatott, mindkét szerbek elleni meccset végig kellett nyomnia. Ami önmagában 'finom' adag. A másodikat követően vacsora, majd indulás haza busszal. Hajnali fél hatra érkeztünk meg az Üllői úti Fradi-pályához. Norbi innen hazament. Aludt félórát, felébredt, megborotválkozott, felöltözött, majd reggel nyolcra bement államvizsgázni az Általános Vállalkozási Főiskolára. Délig kellett hangolódnia - akkor került sorra. Egy ötössel jött ki. Másnap pedig kora hajnalban három hétre elutazott a csapattal az Egyesült Államokba, és ott végül sikerült kivívnia az olimpiai csapattagságot." - olvashatjuk Csurka Gergely Az igazi Dream Team c. könyvében.

Ott volt a 2013-ban Barcelonában általános meglepetésre világbajnok csapatban is, így ő az egyetlen kétszeres vb-aranyérmes magyar pólós. Valószínűleg nem folytatta volna a válogatottbeli pályafutását, ha nem korábbi reccói csapattársa, Benedek Tibor veszi át Kemény Dénes helyét szövetségi kapitányként. Talán ő foglalja össze a legjobban a sikerhez vezető utat Stuber Sándor Barcelona kulisszatitkai című könyvében, és neki köszönhetjük a kötet mottóját is: "az ezüstéremre te emlékszel, meg a nagymamád."

Madaras_Szivós_2013.jpg Madaras Norbi és Szivós Marci feledhetetlen öröme a 2013-as vb-n

2015-ben tért haza, és Szolnokig kellett mennie, hogy meglegyen végre a hőn áhított magyar bajnoki cím. Gólkirályként távozott Reccóba annak idején, a Tisza-partiak játékosaként pedig alapszakasz-MVP-ként zárta első szolnoki szezonját. Ráadásként a 2016-os Szolnok-Eger finálé mindent eldöntő ötödik partiján hintett egy laza négyest szülővárosa csapata ellen, a negyedik gólt a félpályáról érte el.

A Dózsával egymás után két OB I-es aranyat is nyert, és pályafutása utolsó évében a Fradival is sikerült ezt megtennie, a hab a tortán, hogy csapatkapitányként. Kásás Tamásnak például mindig hiányozni fog a magyar bajnoki arany káprázatos gyűjteményéből. 

A Recco úgy vett tőle búcsút, ahogy a legnagyobb legendákhoz illik. "A székházból kihozták valamennyi trófeát, amelyet Madaras Norbert Reccóban töltött évei alatt megnyert a klub. Több mint száz éves fennállása alatt ötven serleg került a klubházba, ebből 26-ot az utóbbi 10 évben sikerült megnyerni. Mindegyiket kivitték a lelátóra, s képletesen, valamint a szó szoros értelmében Madaras Norbert lábai elé helyezték..." - olvasható a vlvbeszámolójában. Jelentkezzen, aki látott ehhez foghatót itthon! Tényleg, arra emlékszik valaki, hogyan búcsúztatták el a válogatottól a kétszeres, háromszoros olimpiai bajnok hőseinket? Talán azért nem, mert nem volt ilyen ünnepség.

Madaras_Recco.jpg Fotó: Pro Recco

Norbi 15 éven át volt válogatott, 2000. július 20-án, az Unicum-kupa (a Vodafone-kupa elődje), egyben az Európai Nemzetek Ligája budapesti tornájának második fordulójában a Magyarország-Románia (14-2) mérkőzésen mutatkozott be a nemzeti csapatban. 2002 és 2015 között valamennyi világversenyen szerepelt: három olimpián, hét világbajnokságon, hat Európa-bajnokságon, nyolc Világliga-sorozatban. Kétszeres olimpiai bajnok, egyedüli magyarként kétszeres világbajnok, kétszeres Világliga-győztes.

A 2015-ös kazanyi vb helyosztóján, Montenegró ellen szerepelt legutóbb a válogatottban világversenyen. A 2016-os januári Eb-re meghívottak között nem olvashattuk a nevét, 14 év után, 2002 óta először nem vett részt világversenyen a magyar válogatott tagjaként, pedig zsinórban hat kontinenstornán játszott. A riói olimpiára készülő bő keretben még ott volt, a júniusi Jadran-kupa mindhárom meccsén játszott, de Benedek Tibor végül Zalánki Gergő mellett döntött, így nem utazhatott az ötkarikás játékokra. 2016. június 25-én, Montenegró ellen viselte utoljára a nemzeti együttes sapkáját. 2000 és 2016 között, tehát 16 (!) éven át a nemzeti csapat minden nyári felkészülésén részt vett. Az elmúlt 25 év legnagyobb magyar balkezes klasszisai közül, a Benedek Tibor, Kiss Gergő, Madaras Norbert, Kiss Csaba négyesből így már csak a két Kiss aktív OB I-es játékos.

Isteni baljáról Szabó Zoltán, a szegedi szakértő így vélekedett 2011-ben: "Irigylem a vállát, főleg a balt! Ilyen vállízülete, és az abból következő lövőgyorsasága kevés embernek van. A legkisebb mozdulattal tud a legrövidebb idő alatt lőni kapásból. Ez emberfórnál, akciózásnál, és lefordulásnál is hatalmas előny. Előre és hátra is megfelelő sebességgel közlekedik, nagyon gyors. Kiszolgálásban, passzokban is nagyon jó. Nincs olyan játékelem, amiben ne teljesítene kiválóan."

2016-ban a Ferencvároshoz igazolt, ahol zsinórban két Euro-kupát nyert, már csak ez a nemzetközi klubtrófea hiányzott lenyűgöző gyűjteményéből. A tavalyi döntő után már úgy mentünk hozzá, hogy beszéljünk leendő búcsújáról, de nagy örömünkre azt mondta, még egy évet rátesz. Pályafutása utolsó évében harmadik magyar bajnoki címét is begyűjtötte, övé volt az utolsó, nyolcadik FTC-találat a döntő ötödik meccsén. Ahogy Szabó Zoltán fogalmazott nekünk egy magánbeszélgetésben a szerencsés mozdulatról, "a Jóisten is dobott egy gólt ". 

A 2017-es, Duna Arénában rendezett BL Final Sixen televíziós szakértőként is bemutatkozott. "Az elején még nehéz volt, hogy mennyi időm van beszélni. Több gondolatom volt, mint amennyit el tudtam mondani." - mesélte nekünk utólag. Az M4 Sporton azóta is láthatjuk, hallhatjuk kifogástalan, közhelyektől mentes, empatikus, de amikor szükséges, akkor kritikus megnyilvánulásait is, üdítő kivétel ebben is.

Madaras_M4.jpg

Talán ő az egyetlen vízilabdázó a magyar klasszisok közül, aki sosem mondott nemet, ha nyilatkozatot, interjút kértünk tőle az elmúlt nyolc évben. És ez már akkor volt, amikor Reccóban régóta világsztárként pólózott. Sokan vannak, akiknek derogál a sajtó jelenléte, ő ezt sosem érzékeltette velünk. 

Amikor az FTC-vel is bajnok lett idén, beszéltünk vele néhány mondatot a meccs után a Komjádiban, először hivatalosan, majd off record is. Mivel már hetekkel, hónapokkal ezelőtt hallottuk, hogy Norbi visszavonul, régebben elkezdtünk dolgozni ezen a cikken és ezt akkor megemlítettük neki is, azzal megtoldva, hogy korábbi, 16 évvel ezelőtti meccseit is nézzük vissza folyamatosan, és hogy nagyon nehéz napok ezek számunkra. Nevetett. Amikor hétfőn bejelentették visszavonulását, és azt, hogy a továbbiakban a Fradi szakosztályelnökeként folytatja, az interjúk között találkozott a tekintetünk, elmentünk egymás mellett és összemosolyogtunk úgy, hogy aznap még egy szót nem váltottunk. Nem mellesleg, nála kiválóbb választással nem is erősíthette volna meg vezetői stábját az FTC, ez az utóbbi évek legjobb húzása a zöld-fehérektől. Az az alázat, mentalitás, tapasztalat  - 15 (!) bajnoki döntővel - és győztes DNS, amit Madaras hordoz magában vagy három évtizede, mindenki számára példa lehet. Nem csak vízilabdázóknak és nem csak sportolóknak. Mindenkinek.

Pedig 2003-ban, a vb-arany után még így nyilatkozott Csurka Gergely Győzelemre születtek II c. könyvében: "Büszke vagyok arra, amit elértem, de később nem akarok a sportágban tevékenykedni. Amikor abbahagyom, az életem jelentős része még hátra lesz, és valami olyasmit fogok csinálni, ami független ettől. Nem tudom, mivel foglalkozom majd, de nehéz lesz a beilleszkedés, hiszen eleve későn kezdem el, harminc-harminckét évesen kemény kihívásnak ígérkezik egy tíz évvel fiatalabbal versenyezni. Persze, lesz, ami mellettem szól, de valaminek akkor fogok nekikezdeni."

Ehhez képest 38 éves koráig játszott igen magas színvonalon, és bár most abbahagyja, szerencsénkre marad a sportágban is. Nem kertelünk tovább, szeretjük ezt az embert, mert igazi jellem. Borzasztóan fog hiányozni a medencéből a játéka, a partról pedig a személyisége, a hozzáállása, a kulturált stílusa, a kedvessége, amilyen választékosan fejezte ki magát szóban is. Bár, ahogy ismerjük, bizonyára vezetőként is megmarad majd ilyen közvetlennek.

Szevasz, Norbi! Kösz mindent!

Hozzászólások