Vízilabda - Irány Rio!
Irány Rio!
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Irány Rio!

Takács MártonTakács Márton
2016/04/08 17:48

A magyar férfi vízilabda-válogatott kvótát szerzett a riói ötkarikás játékokra azzal, hogy a trieszti olimpiai selejtezőtorna negyeddöntőjében 8-7-re legyőzte a német csapatot.

Csoportgyőztesként vágott neki a németek elleni negyeddöntőnek a magyar férfi vízilabda-válogatott a trieszti olimpiai selejtező hatodik napján. Négy győzelem és egy döntetlen után jött a legfontosabb mérkőzés, ennek megfelelő motiváltsággal és remek védekezéssel kezdte a partit Benedek Tibor csapata. Ennek megfelelően 1-0-ra nyerték a mieink az első negyedet, Erdélyi Balázs emberelőnyben volt eredményes. A második nyolc percben is fórok özönét kapták a németek, akik szépen körbelőtték Nagy Viktor kapuját. Gólt csak kétszer szereztek, de azokat is csak 3-0 után, mert a ki-ki meccseken remeklő Manhercz Krisztián most is beköszönt fórban, a Hárai Balázs által kiharcolt ötméterest pedig Varga Dénes értékesítette. Szivós Márton jól tartotta a német centert, Stammot, majd a következő támadásunkból egri klubtársa, Erdélyi pazar keresztpasszát pöckölte a hálóba. Stamm kipontozódott, a remeklő Erdélyi pedig ezt az emberelőnyt is kihasználta, 5-2-es magyar vezetéssel vonultak a csapatok a nagyszünetre.

Fordulás után Varga Dénes második büntetőjét is értékesítette, majd hátul blokkolt nagyon szépen. Dumi nem bírt leállni. Egy időkérés után fórnál a világ legjobbja lóbált hármat, majd a jobb fölső sarokba lőtt olyan természetességgel, ahogy csak ő tud. A záró felvonás előtt 7-3 volt ide. Jól kezdődött az is, Manhercz szokása szerint fórból volt látványosan eredményes, gondoltuk, lassan hátradőlhetünk. Ehelyett zsinórban négy gólt lőttek a németek, és az egyenlítésért támadhattak! A remeklő Szivós ráadásul a negyed felénél kipontozódott, Varga Dániel kulcsszituációban adott rossz passzt elöl, lehalászták a labdáját, így 8-7-tel fordultunk az utolsó két percre. Hárai újabb kiállítást harcolt ki, de Erdélyi belelőtte a kapusba a labdát, a túloldalon szerencsére a németek fölé lőtték a szabaddobásukat. Kipontozódott viszont Varga Dániel is és sarokdobással jöhettek a németek, ejtésük fölé ment, így óriási izgalmak után maradt a 8-7, sikerével a magyar válogatott kijutott a riói olimpiára.

A szombati elődöntőben a Franciaország–Hollandia negyeddöntő győztese lesz az ellenfelünk.

magyar_német_Trieszt

Szivós Márton az M4 Sportnak a mérkőzés után: "Nagyon boldogok vagyunk. Életem egyik legnagyobb mérkőzése volt, a legfontosabbak között említeném. Örülök, hogy kijutottunk az olimpiára és így az álmunk tovább tart. Van egy célunk, amit szeretnénk elérni, és ehhez ezt a német csapatot le kellett győzni. A mérkőzés nagyon nagy részében sokkal jobban játszottunk, mint a német csapat, igazságtalan lett volna, ha itt döntetlen a vége vagy ők jutnak tovább. Buta gólokat ajándékoztunk, és az lett a következménye, hogy szoros lett a mérkőzés vége. Nekünk ez az utunk, semmit sem adnak ingyen, megküzdöttünk érte, ilyen a mai sport. Még holnap és remélem holnapután is lesz itt feladatunk. Ez az egyik legkomolyabb torna, amin részt vettem, nem hangulatilag, mert kevés a néző, hanem a tét miatt."
Benedek Tibor az M4 Sportnak a mérkőzés után: "Nem hiszem, hogy volt nehezebb hetünk életünkben, mint ez. Nagyon nagy volt a veszítenivaló és mindenki tudta, hogy ilyen nehéz lesz. Odahaza nyilván mindenki elvárja, hogy könnyű legyen, de ez nem lehet könnyű. Négy évről van szó, álmokról van szó és ez az álom most megvalósult. Nagyon boldog vagyok. Sokat tettünk három év alatt ezzel a csapattal. Magunknak köszönhetjük, hogy ennyire az utolsó pillanatra hagytuk, hiszen négy lehetőségünk is volt, és majdnem a a negyediket is kockáztattuk. A csapat nagyon sokszor megmutatta ezen a tornán, ezen a mérkőzésen is, hogy mennyire erős. De amikor ilyen lelki nehézség van, a hajrában egyetlen gólt kellett volna lőni, és akkor vége a meccsnek, de az az egy gól sajnos mindig az ellenféltől jött. Itt nem osztanak érmet, itt csak repülőjegyet adnak. Ezért mindenki ugyanúgy küzd. Ennél nagyobb teher a magyar vízilabdában még nem volt. Két olimpia volt, ahol nem vehettünk részt, de azon kívül minden olimpián ott voltunk. Nem engedhettünk meg magunknak, hogy ne legyünk ott."
Decker Ádám az M4 Sportnak a mérkőzés után: "A vége elég szoros volt, és volt benne elég baki, de elképzelhetetlen volt számomra, hogy egy ilyen negyeddöntőn ne tudjuk kivívni az olimpiai részvételünket. Nagyon jól kezdtünk, és folyamatosan spannoltuk magunkat, hogy még egy lapáttal többet tegyünk, úgy érzem, igazságos volt az élettől, hogy az utolsó ejtés nem ment be, mert mi ennyivel többet tettünk azért, hogy ott legyünk a riói olimpián. Bennem utólag hűlt meg a vér, a vége felé az volt bennem, hogy eltörni mindenkit, egyszerűen nem is gondoltam arra, hogy ott gól eshet."
Varga Dániel az M4 Sportnak a mérkőzés után: "Nagyon rosszul vagyok, sok volt ez a hét fejben. Keresem a szavakat, hirtelen az jut eszembe, hogy a nehezén túl vagyunk, ennél könnyebb lesz olimpiát nyerni. Most már tapasztalatból mondhatom, hogy sokkal jobb a dicsőségért játszani, mint a szégyen elkerülése miatt. Ezen a részén túl vagyunk, most már jöhet a dicsőség felé vezető út."                                           

Férfi vízilabda olimpiai selejtező, Trieszt

negyeddöntő

Magyarország–Németország 8–7 (1–0, 4–2, 2–1, 1–4)

Vezette: Peila (amerikai), Alexandrescu (román)

Magyarország: Nagy V. – Vámos, Erdélyi 1, Szivós 1, Varga Dániel, Varga Dénes 3, Hárai. Csere: Zalánki, Manhercz K. 3, Hosnyánszky, Decker Á., Bedő. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

Németország: Kong – Bukowski 2, Schlanstedt, Real 1, Preuss, Jungling, Nossek 2, Schuler, Stamm, Csuk 1, Restovic 1, Eidner. Szövetségi kapitány: Patrick Weissinger

Hozzászólások