Vízilabda - Idegenben is hazai pályán – a vizes vb szurkolói
Idegenben is hazai pályán – a vizes vb szurkolói
Fotó: Europress/AFP

Idegenben is hazai pályán – a vizes vb szurkolói

HosszabbitásHosszabbitás
2019/07/23 19:28
Július 12-28. között a dél-koreai Gwangju ad otthont a 18. FINA vizes világbajnokságnak. Az otthonuktól távol versenyző úszók, szinkronúszók, műugrók és vízilabdázók a nagy távolság miatt csak korlátozott számban számíthatnak szurkolóikra, s mint tudjuk, a szurkolás bizony sok esetben jelenthet egy plusz gólt vagy egy tizedmásodperc előnyt. A helyi szervezők azonban gondoltak arra, hogy senki se érezze magát egyedül a Távol-Keleten.

A helyi önkormányzat által megálmodott projekt keretében a világbajnokság majd minden eseményén láthatóak a kék kalapot és „Szurkoló” feliratot viselő vidám helyi csoportok, akik boldogan tapsolnak, éljenezik a versengő sportolókat, kezükben az esemény szlogenjét, a „Dive Into Peace”, azaz „Merülj el a békében”-t hirdető különböző tárgyakkal. 
„Első alkalommal rendezhet városunk ilyen eseményt, amit mi hatalmas megtiszteltetésként kezelünk. Nagyon boldogok vagyunk emiatt, és azért vagyunk itt, hogy segítsünk.” – összegezte a város lakóinak közös véleményét egy helyi lakos, Lee Bang Hee.

Különösen érzékelhető volt a szervezett szurkolók jelenléte a július 19-én megrendezett USA-Ausztrália férfi vízilabda mérkőzésen. Két olyan válogatott csapott össze, akik távol otthonuktól, jóformán alig számíthattak nézőkre a lelátón. Hála a gwangjui lakóknak azonban egycsapásra több száz lelkes szurkoló biztatta a csapatokat a lelátóról. 

043_dpa-pa_190715-99-58725_dpai.jpg Fotó: Europress/AFP

A sportolók is érzékelik és értékelik a szervezők nemvárt kedvességét: „A korábbi tornákon nem volt jellemző, hogy támogatást kaptunk volna a lelátókról, így az, hogy most nézők vannak a tribünökön és nekünk szurkolnak, nagyon jó érzés.” jegyezte meg a dél-afrikai női vízilabda válogatott játékosa, Georgia Moir

Gwangju élen jár Dél-Koreában a demokrácia, az emberi jogok és a béke tárgykörében, s a rendezésre nem elsősorban a potenciális bevételek és nyereségek oldaláról tekint. A helyi önkormányzat által hónapokkal ezelőtt meghirdetett önkéntes szurkolói programmal saját mentalitásukat szeretnék közölni. „Meg szeretnénk mutatni a világnak, hogy minden területen többet érhetünk el, ha összefogunk” – vélekedett Lee Bang Hee.

Szöveg: Nánási Antal

via FINA


Hozzászólások