Vízilabda - Hat Európa-bajnokkal utazik a magyar női pólóválogatott az idei Eb-re
Hat Európa-bajnokkal utazik a magyar női pólóválogatott az idei Eb-re
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Hat Európa-bajnokkal utazik a magyar női pólóválogatott az idei Eb-re

Takács MártonTakács Márton
2018/07/09 09:14

Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya hétfőn reggel kihirdette 13 fős keretét a szombaton kezdődő Európa-bajnokságra. A 2016-os belgrádi aranyérmes csapatból hatan lesznek ott az együttesben.

A tartalmas felkészülés, a Vodafone-kupa és rotterdami torna után Bíró Attila is kihirdette Európa-bajnoki csapatát. Ezeken a mérkőzéseken már egy csökkentett létszámú, 15 fős keret pólózott, így már csak két játékossal kellett szűkíteni az Eb-re küldendő névsort. Mivel három kapus taposott eddig a mérkőzéseken, közülük egynek búcsút kellett mondani, ahogy egy mezőnyjátékosnak is.

Végül épp egy Eb-aranyérmes hálóőr, Kasó Orsolya maradt ki (a Vodafone-kupán bemutatkozó Tóth Eszter javára), rajta kívül a BVSC védője, Máté Zsuzsanna marad itthon.

„Több poszton is éles volt a verseny, ami remélem, a jövőben is folytatódik. A kapusoknál Tóth Eszter meggyőző volt - amennyire hátrány, hogy nem ismeri teljesen a nemzetközi mezőnyt, annyira előny, hogy őt sem ismerik. A felkészülésünk jól halad, de hogy hol tart, majd az Európa-bajnokság mutatja meg. Jó volna már az első héten is jól játszani, de a legfontosabb, hogy a másodikon legyen a csúcsforma, akkor jöjjön igazán ki a befektetett munka. A négy közé jutás az első cél, nem is lehet más, minden szempontból sokat érne a csapatnak egy érem." - mondta Bíró Attilawaterpolo.hu-nak

A két évvel ezelőtti Európa-bajnoki gárdából hatan lesznek ott a barcelonai kontinenstornán is. Gangl Edina, Csabai Dóra, Garda Krisztina, Illés Anna, Keszthelyi Rita és Szücs Gabriella is Eb-aranyérmesnek mondhatja magát, Gurisatti Gréta és Szilágyi Dorottya már ott voltak a tavalyi budapesti világbajnokságon és kulcsemberei a csapatnak, Tóth Eszter, Horváth Brigitta, Leimeter Dóra, Parkes Rebecca, Gurisatti és Szilágyi az első Eb-jükre készülnek. Gyöngyössy Anikó 2009-ben a római világ-, 2010-ben a zágrábi Európa-bajnokságon is ott volt már a magyar válogatottban, de akkor még kapusként, most centerként ugrik majd vízbe. 

Az együttes csütörtökön utazik Barcelonába, ahol a csoportmeccsek során a B jelű hatosban a spanyolok után sorrendben a törökökkel, a szerbekkel, az oroszokkal és a németekkel találkozik.

A női válogatott Európa-bajnoki csapata
kapusok: Gangl Edina (UVSE), Tóth Eszter (BVSC)
mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (Berkeley, amerikai), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE)

33. Európa-bajnokság, 2018. július 14-28., Barcelona
nők
A-csoport

Hollandia 
Olaszország
Görögország
Franciaország
Izrael
Horvátország

B-csoport
Magyarország 
Spanyolország 
Oroszország 
Szerbia 
Törökország
Németország

A magyar válogatott csoportmérkőzései
1. forduló - július 14., szombat
Magyarország-Spanyolország, 22:15
2. forduló - július 15., vasárnap
Törökország-Magyarország  14:00
3. forduló - július 17., kedd
Magyarország-Szerbia, 15:30
4. forduló - július 19., csütörtök
Oroszország-Magyarország, 20:30
5. forduló - július 21., szombat
Magyarország-Németország, 15:30


Hozzászólások