Vízilabda - Gór-Nagy Miklós: "Mi értékeljük az ezüstöt"
Gór-Nagy Miklós: "Mi értékeljük az ezüstöt"
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Gór-Nagy Miklós: "Mi értékeljük az ezüstöt"

Takács MártonTakács Márton
2017/07/30 01:30

Második lett a hazai rendezésű világbajnokságon a magyar férfi vízilabda-válogatott, miután a szombaton döntőben 8-6-os vereséget szenvedett a horvátoktól. Helyszíni tudósításunkban Gór-Nagy Miklós, Vámos Márton és Märcz Tamás nyilatkozata mellett Szabó Zoltán értékelését is meghallgathatjátok.

2007 után tíz évvel ismét magyar-horvát vb-döntőt rendeztek, és sajnos ismét Horvátország örülhetett a végén. Nagyon rosszul, 0-4-gyel kezdte a magyar csapat a finálét, könnyű gólokat engedélyeztek a mieink az ellenfélnek. A második negyedben már jöttek hátul a blokkok, Nagy Viktor ismét remekelt (60%-kal zárt), elöl pedig a gólok is, a harmadik nyolc percben sikerült az egyenlítés, egy 3-0-s magyar sorozattal 4-4-nél érte be ellenfelét Märcz Tamás együttese. Ezután a horvátok lőttek egymásután hármat - Xavi Garcia kettőt -, és bár Vámos Márton két nagy góljával 6-7-nél megint csak egy volt közte, nem sikerült az újabb bravúr. Azt nem bírta most el a magyar csapat, hogy sem Hosnyánszky Norbert (1/0), sem Varga Dénes (5/0), sem a centerek nem voltak eredményesek.

8-6-ra nyertek a horvátok és ők lettek a világbajnokok, teljesen megérdemelten. A magyar válogatott nagyszerű két hetet produkált, dicséret illeti a játékosokat és a stábot ezért az ezüstéremért.

Ezüstérmes a férfi vízilabda-válogatott | Hosszabbítás

Világbajnoki ezüstérmes lett Budapesten a magyar férfi vízilabda-válogatott, miután 8-6-ra kikapott a horvátok legjobbjaitól a szombat esti döntőben.

Gór-Nagy Miklós: "Mondhatjuk, hogy az első negyeden múlt, de nem biztos, hiszen utána visszajöttünk a meccsbe, és nagyon nagy erőket mozgósítottunk. Úgy éreztük, hogy megtörhetjük őket, csak utána kaptunk két, olyan, blokkról bepattanó gólt, amivel nem tudtunk mit kezdeni. Nekünk demoralizáló volt. Viktor hiába védett jól, az egyenes lövéseket megfogta, de a megpattanókkal ő sem tudott mit kezdeni. Azt szokták mondani, hogy a szerencse annál van, aki megérdemli. Ha őszintén és racionálisan nézzük, a horvátok abszolút megérdemlik ezt a világbajnoki címet, gratulálok nekik! Mi értékeljük az ezüstöt, nagyon szép és jó eredmény, de mondhatni, hogy az első és a második hely között egy örökkévalóság a különbség. Erről a vb-döntőről valószínűleg életünk hátralévő részében beszélgetni fogunk, hogy mégis mi történt, de az eredmény mindig ugyanaz lesz, hogy sajnos nem mi nyertünk. Mindamellett ez egy óriási élmény volt, nekem biztosan, hálás vagyok a sorsnak, hogy ez megadatott nekem. Nagy élmény volt, köszönjük szépen a sok szeretetet! Megpróbálunk majd örülni is ennek az ezüstnek, azért."
Vámos Márton: "Az ezüstöt a görögök ellen nyertük meg, itt most az aranyat kellett volna, Okosat most nem fogok tudni mondani, egy kicsit puhán mentünk bele ebbe a mérkőzésbe és ezért tudtak elmenni 4-0-ra. Csalódottak vagyunk az eredménnyel kapcsolatban nyilván, viszont az pozitív, hadd emeljem ki, hogy csodálatos közönség volt, és nagyon sok szeretetet kaptunk a magyaroktól. Ez egy szerethető csapat, az is marad, ennél többet nem tudok most mondani. Így, hogy másodikok lettünk semmit nem ér az MVP-címem. Akkor, ha én lettem volna a legrosszabb játékos és megnyertük volna a világbajnokságot, én lettem volna a legboldogabb, sajnos ez nem így történt, ez van."
Märcz Tamás: "Egész egyszerű dolgokkal indult az első negyed, jól bemozdult a Sukno, kicsit lemaradtunk róla, a figyelemben volt nálunk hiba, ilyenek alkották az elejét. Elöl nem sikerült belőni a fontos emberelőnyöket. Egy döntőben nagyon jól kell kezdeni, hogy ne szaladni kelljen az eredmény után. Ez most nem volt meg. Szerencséjük is volt, de a jó csapatnak van szerencséje, ez a horvát csapat pedig nagyon jó. 4-0 után agresszívebben kezdtünk játszani, sőt, a harmadik negyedben változtattunk is a taktikán, ami többé-kevésbé működött, benne volt a meccsben, hogy akár átvehetjük az irányítást. A második negyedtől kezdve bomba jól játszottunk, de tény, hogy meg kell tanulni az ilyenfajta döntők légkörét. Nem gondolom, hogy nyomasztott volna a közönség, eddig sem hivatkoztunk rá, egyszerűen ez most így alakult. Tanulni fogunk belőle, egy pár nap múlva visszatekintve majd azt mondhatjuk, hogy egy óriási mezőnyből sikerült a legjobb kettő közé kerülni, és ott ezüstérmet szereztünk. Nagyon hosszú volt az út, amíg ide elérkeztünk, nem csak itt, a világbajnokságon, már a felkészülés is. Nem feltétlenül bízott bennünk mindenki, talán bennem sem. De ez nem probléma, álltuk a próbát. A játékosok szerintem nagyon jók, megérdemlik azt, hogy ott álljanak a dobogó második fokán, semmi szégyenkezni valójuk nincs a döntő után, emelt fővel hagyhatják el az uszodát."

Szabó_Zoli

A vizes vb alatt dr. Szabó Zoltán, az UTE korábbi BEK-győztes pólósa értékeli velünk férfi vízilabda-válogatottunk mérkőzéseit.

Amikor 8-6 a vége, és az áll a táblán az első negyed után, hogy 0-4, akkor minimum felvetődik az emberben, hogy mi lesz ebből, vagy hogy lesz ebből énekes halott. Madaras Norbert nagy igazságot mondott az értékelésében, amikor azt fogalmazta meg, hogy a horvátok folytatták az elődöntőt, és mi is. Csak amíg a horvátoknak ez azt jelentette, hogy úgy játszottak tovább, ahogy nekik a szerbek ellen kellett a negyedik negyedben, addig nekünk a görögök ellen a negyedik negyedben jóformán nem kellett csinálnunk semmit. Mi a semmit se csináltuk az első negyedben, a horvátok meg gyakorlatilag továbbvitték a szerbek elleni lendületet és kihasználták az összes olyan hibánkat, amit védekezésben elkövettünk. 

3-4-nél volt egy fórunk, amit Manhercz belőtt, és utána a horvátoknak volt egy előnye, amit tulajdonképpen kivédekeztünk, de az előny legvégén rálőtte Xavi Garcia, de egy arra szálló sirály tarkóján megpattant és beesett a kapuba a blokkról. Aztán volt egy apró, gonosz ítélete Alexandrescunak, 5-4 után nem kaptunk emberelőnyt, lehetőséget az egyenlítésre, hanem kontrát ítélt, és abból a támadásból gólt kaptunk, megint. Pepitában ugyanazt. A 4-4 utáni három támadás úgy nézett ki, hogy béna gól, kontra, borzalmas gól. Ez egy olyan csapat esetében, amely majdnem két negyedet beletesz abba, hogy 0-4-ről feljöjjön 4-4-re, és aztán három támadás alatt megint 4-6, és így 4-6, mert lehetett volna úgyis ugyanez az eredmény, hogy odaáll Sukno és Jokovic és bebikázza a pipába, mi meg kihagyunk egy emberelőnyt és azt mondjuk, hogy kérem szépen, ennyi jött ki belőle, szóval ez lélekromboló esemény. Ez a válogatott pedig még nem annyira jó, hogy egy ilyen feltámadás után rögtön még egyszer talpra álljon. Ez olyan, mintha Jézusnak kétszer kellett volna föltámadni. Lehet, hogy még neki sem ment volna. 

A bíráskodás soha ne legyen rosszabb! Ezen a döntőn talán lehetett vélelmezni ítéleteket, de ugyanennyit vélelmezhettek a horvátok is, ebben a tekintetben nem lehet semmiképpen ráfogni a játékvezetésre, hogy mi kikaptunk. Mi vízilabdában kaptunk most ki. Hárai Balázs kiállítása már olyan szituációban volt, amikor olyan őszinte szívvel már nem tudta volna azt mondani az ember, hogy nagy esélyünk van még, és hogy sorsfordító, hogy kiállítják vagy nem. 


Szabó Zoltán bővebb értékelését is olvashatjátok majd a napokban!

Vizes vb 2017, férfi vízilabdatorna, döntő

Magyarország-Horvátország 6-8 (0-4, 2-0, 2-2, 2-2)

Vezette: Alexandrescu (román), Severo (olasz)

Magyarország: Nagy V. - Vámos 3, Hosnyánszky, Gór-Nagy, Erdélyi 1, Varga Dénes, Mezei. Csere: Török 1, Manhercz 1, Zalánki, Decker Á., Hárai. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

Horvátország: Bijac - Loncar 1, Jokovic 1, Buljabasic, Sukno 3, Setka, Garcia 2. Csere: Macan 1, Fatovic, Vukicevic, Buslje, Krapic. Szövetségi kapitány: Ivica Tucak

A 17. FINA világbajnokság férfi vízilabda-tornájának végeredménye:

1. Horvátország (1 Marko Bijac, 2 Marko Macan, 3 Loren Fatovic, 4 Luka Loncar, 5 Maro Jokovic, 6 Ivan Buljubasic, 7 Ante Vukicevic, 8 Andro Buslje, 9 Sandro Sukno, 10 Ivan Krapic, 11 Andelo Setka, 12 Javier Garcia Gadea, 13 Ivan Marcelic) 2. Magyarország (1 Nagy Viktor, 2 Török Béla, 3 Manhercz Krisztián, 4 Zalánki Gergő, 5 Vámos Márton, 6 Hosnyánszky Norbert, 7 Decker Ádám, 8 Gór-Nagy Miklós, 9 Erdélyi Balázs, 10 Varga Dénes, 11 Mezei Tamás, 12 Hárai Balázs, 13 Decker Attila)

3. Szerbia (1 Gojko Pijetlovic, 2 Dusan Mandic, 3 Viktor Rasovic, 4 Sava Randjelovic, 5 Milos Cuk, 6 Dusko Pijetlovic, 7 Nemanja Ubovic, 8 Milan Aleksic, 9 Nikola Jaksic, 10 Filip Filipovic, 11 Andrija Prlainovic, 12 Stefan Mitrovic, 13 Branislav Mitrovic)

4. Görögország, 5. Montenegró, 6. Olaszország, 7. Ausztrália, 8. Oroszország, 9. Spanyolország, 10. Japán, 11. Kazahsztán, 12. Brazília, 13. Egyesült Államok, 14. Franciaország, 15. Kanada, 16.Dél-Afrika

 

Hozzászólások