Vízilabda - Gór-Nagy Miklós: "Eltelnek az évek, de azért volt benne tartalom"
Gór-Nagy Miklós: "Eltelnek az évek, de azért volt benne tartalom"
Fotó: Dobos Sándor

Gór-Nagy Miklós: "Eltelnek az évek, de azért volt benne tartalom"

Takács MártonTakács Márton
2017/06/30 18:29

Pénteken a férfi vízilabda-válogatott edzésén, illetve a BENU-kupa sajtótájékoztatóján jártunk, ahol a 18-as bő vb-keret tagjai közül Manhercz Krisztián, Bátori Bence, Gór-Nagy Miklós és Varga Dénes, na meg Märcz Tamás szövetségi kapitány is nyilatkozott nekünk.

Úgy három percet tölthettek vízben a válogatott játékosok azután, hogy beözönlött a több tucatnyi újságíró és operatőr a bázisra, a Széchy medence köré, amikor egyszer csak vége lett a tréningnek és mindenki kimászott a vízből. Némi kupaktanács után aztán mehettek vissza a srácok emberelőnyt/hátrányt gyakorolni, hogy megfelelő vágóképet készülhessenek róluk, majd jöhettek az egyéni interjúk, ahol mi három pólóst is elcsíptünk.

Elsőként a nyáron Szegedről a Ferencvároshoz szerződő Manhercz Krisztiánt, a csapat legfiatalabb, de már Európa-bajnoki bronzéremmel és olimpiai szerepléssel is büszkélkedő tagját kérdeztük, akinek a budapesti lehet az első felnőtt világbajnoksága.

"Ez volt az egyik legkeményebb hét az egész felkészülésben, de szükség volt rá több szempontból is. Nagyon sokat gyakoroltunk, sok volt a munka fizikális része, ami végül is jó egyveleget alkotott. Ezek után már csak a finomhangolásra van szükség. Ezt szolgálják majd a jövő heti, szerbekkel vívott edzőmeccsek és a BENU-kupa is. Megyünk tovább az úton, amit elkezdtünk. Szépen fokozatosan haladok, próbálom kiharcolni a helyem. Ez nyilván nem napról napra, hétről hétre kell, hogy kialakuljon. Minden edzésen és mérkőzésen azon vagyok, hogy elérjem a saját célomat. Azt, hogy ez milyen gyorsan sikerül, nem tudni. Azt nagyon nehéz most megmondani, hogy a csapat mire lehet elég a világbajnokságon. Benne vagyunk a top 6-ban, ezek a csapatok mindig esélyesek az elődöntőre, a fináléra. Van egy sorsdöntő meccs a legjobb nyolc között, azon múlik, hogy az elődöntő következik, vagy a vigaszág a ötödik helyért. Az lesz az egyik legfontosabb mérkőzésünk. Annak ellenére, hogy 20 éves vagyok, már három és fél éve itt vagyok a válogatottban, merem mondani, hogy most már elmúlt bennem a görcs. Pár évig azért még nekem kell mennem a labdákért edzések után. Nagyon szívesen teszem ezt, amíg itt vagyok."

Manhercz egy Rolling Stones-feliratú pólóban mászkált a parton, következő interjúalanyunk, Bátori Bence pedig egy Slayert reklámozó ruhadarabot viselt, zenekaros nap lehetett a pénteki. Az OSC-től Szolnokra igazoló, világbajnok kapásszélső 2013-as vb-aranya óta csak a 2014-es, kazahsztáni Világkupa-döntőn és a tavalyi, belgrádi Európa-bajnokságon kapott lehetőséget világversenyen, így benne elég erős a bizonyítási vágy.

"Egyre jobban állunk, a fizikai rész legnehezebb periódusán már túl vagyunk, ez egy nagyon kemény hét volt. Ha jól sejtem, ez már az ötödik hét volt. Sokat gyorsítunk, ezek is kemény edzések. Tegnap volt egy kemény kétkapunk, egy-egy cserével, egymás között. Majdnem egy órát játszottunk, nem sok pihenőnk volt. Jövő héten még játszunk a szerbekkel, aztán jön a BENU-kupa és a finomhangolás időszaka. Most jó érzésekkel, pozitívan várom a kerethirdetést, úgy érzem, hogy jól ment, megtaláltam a helyem a csapatban, nagyrészt kapásoldalon játszottam, néha átmegyek rosszkézre is. Ez a válogatott bármire képes lehet a vb-n, nagyon jónak érzem a hangulatot, ami nagyon fontos, profik a körülmények is. Még majdnem egy hónap van a vb komolyabb szakaszáig, ami nagyon hosszú idő, nem szabad túlpörögnünk. Lépésről lépésre kell haladnunk, az első, igazán fontos meccsünk a negyeddöntő lesz."

A maga 34 évével Gór-Nagy Miklós a válogatott körelnöke. Már a 2005-ös Világliga-sorozatban játszott a nemzeti együttesben, viszont zsinórban három olimpiáról maradt le, Peking, London és Rio is kimaradt az életéből. Erről és esetleges masters vb-szerepléséről is kérdeztük őt videóinterjúnkban.

Varga Dénest még a riói olimpia előtt nevezte ki csapatkapitánynak bátyja, Dániel helyett Benedek Tibor, korábbi szövetségi kapitány. Märcz Tamás érkezésével is maradt a posztján. Az új csapatról és arról is kérdeztük, hogy milyen lesz Dani nélkül játszani.

"Úgy érzem, hogy minden időszerűen és úgy alakul, ahogy kell, de mivel új edzőről és valamelyest megújult csapatról beszélünk, ezért mutatkozik még némi diszharmónia a taktikát illetően. Mivel rövid a felkészülés, pánikolhatnánk, de a jövő heti, kecskeméti kiruccanásunk a szerbekkel és a BENU-kupa az tökéletesen elég ahhoz, hogy ezt rendbe rakjuk. Más a tavalyi helyzethez képest, hogy most a teljes felkészülést a csapatkapitányság gondolatával kezdtem el. Úgy vettem észre magamon, sokkal természetesebb, hogy meccs közben irányítom a védelmet, akár a támadást. Inkább a komfortzónámban vagyok idén csapatkapitányként, mint tavaly. Eddig nem gondoltam rá, milyen lesz Dani nélkül játszani, mert az egész szezon így telt. És bár nem ezért, de ez az év nagyon jól sikerült. Sok múlott rajtam eddig is, és ezután is így lesz. A sikerünket nem feltétlenül a Danival való játékkapcsolatunk határozta meg. Képesek vagyunk az aktuális, naprakész vízilabdát játszani, a csapat kész erre. És van számos olyan játékosunk, aki képes az átlagnál jóval különlegesebb játékra, és ezáltal akár egymaga is elvinni és megnyerni egy meccset. Amint kialakul az alapjáték és a taktika, azt kell tudatosítani magunkban, hogy kellenek a kiemelkedő jó egyéni teljesítmények is."

Varga Dániel: „Olyan ez a 12 válogatott év, mint az életem" | Hosszabbítás

Varga Dániel márciusban egy közleményben jelentette be, hogy többé nem szerepel a magyar vízilabda-válogatottban. Az olimpiai és világbajnok pólós akkor azt írta, hogy a klubszezon végéig nem szeretne nyilatkozni ezzel kapcsolatban. Mi is megvártuk ezt a határidőt, majd interjút kértünk a Ferencváros Európa-kupa-győztes klasszisától.

Märcz Tamás szövetségi kapitány állta a legtovább a rohamokat, mi is csak az utolsók között tudtunk vele beszélni. A kapitány elmondta, hogy a szerbek elleni kecskeméti kétkapuk után már ki fogja jelölni a vb-keretet, már az a 13 játékos kap szerepet a jövő hétvégi BENU-kupán, akik majd a budapesti vb-n is játszani fognak.

"Egyre jobb fizikai állapotba kerülnek a srácok, túlestek a nagy fáradtságon, az átmeneti időszakon. Érezhető volt, hogy nehezen indul be a motor az egri és a szolnoki játékosoknál. Nyűgösek is voltak annak ellenére, hogy a szolnokiak pozitív élményekből jöttek. Ezen a héten a fizikai állapoton is nyugodtan lehetett dolgozni, elvégeztük, amit célirányosan terveztünk, hogy a világbajnokságra jó fizikai állapot legyen a második hétre. A jövő hét elején a szerbek elleni kétkapukon még menni fog a csapatba kerülési harc. A BENU-kupán már az a csapat játszik majd, amelyiknek a vb-n is bizalmat szavazok. A BENU-kupán nem prémiumcsapatok lesznek az ellenfeleink, így oda lehet figyelni a saját figuráink begyakorlására. Hasznos lesz a Kanada, a németek és a románok ellen vívott meccs is. A kanadaiak nagyon jó benyomást keltettek az elmúlt héten a görög tornán. Borzasztó jó kondícióban vannak, taktikailag jól felkészített csapat. Nincs olyan sok kiemelkedő tudású játékosuk, de kimondottan jó tornára számítok velük. Nagyjából már látom, kinek kell, hogy helye legyen a vb-csapatunkban, van még egy-két olyan harc, ami nem futott le, és a szerb kétkapukon ezek el fognak dőlni. Ha a meglehetősen nehéz ellenféllel szemben valaki jól teljesít, az átugrik egy komoly lépcsőt."

A BENU-kupa programja:

július 7., péntek:

Németország-Románia 16.30

Magyarország-Kanada 18.30

július 8., szombat:

Kanada-Románia 18.00

Magyarország-Németország 20.00 július 9., vasárnap:

Kanada-Németország 10.00

Magyarország-Románia 11.45

Hozzászólások