Vízilabda - Gólzáporral hangolt a vb-re férfi vízilabda-válogatottunk
Gólzáporral hangolt a vb-re férfi vízilabda-válogatottunk
Fotó: MTI/Czagány Balázs

Gólzáporral hangolt a vb-re férfi vízilabda-válogatottunk

Takács MártonTakács Márton
2017/07/09 15:40

Magabiztos játékkal, százszázalékos teljesítménnyel a magyar férfi vízilabda-válogatott nyerte a BENU-kupát, miután Kanada és Németország után Romániát is legyőzte a Szőnyi úton. A vasárnapi mérkőzés után Gór-Nagy Miklós, Mezei Tamás és Märcz Tamás is nyilatkozott honlapunknak.

Szombat este 20 órakor kezdődött a németek elleni meccs, vasárnap 11:45-kor pedig már a románok vártak a mieinkre, nem sokat pihenhettek tehát a magyar játékosok. Németország ellen 15-9-re győztek a mieink, és gyakorlatilag ott folytatták a hét utolsó napján, ahol előző este abbahagyták.

6-1-es zárónegyeddel tarolt férfi vízilabda-válogatottunk | Hosszabbítás

A magyar férfi vízilabda-válogatott 6-1-es negyedik negyedet produkálva 15-9-re győzött a németek ellen a BENU-kupa második napján.

Sőt, a végeredmény ugyanúgy 15-9 lett, mint akkor, csak most nem a zárónegyedben robbantottak a fiúk, hanem már a harmadik nyolc percben, azt a játékrészt 7-1-re hozták. Manhercz Krisztián az eddig két naphoz hasonlóan ezúttal is remekelt, az eddigi két triplája mellé most öt gólt jegyezhettünk fel a neve mellett, és ennek a produkciónak az értékét növeli, hogy 24 perc alatt jutott idáig. 

Magyar tornagyőzelem a vb-főpróbán | Hosszabbítás

A magyar válogatott nyerte a Budapesten rendezett BENU-kupa férfi vízilabdatornát, amely a hétvégén kezdődő hazai vizes világbajnokság főpróbájának számított Märcz Tamás legénysége számára.

A kapuban ezúttal Nagy Viktor állt, aki végigvédte a találkozót, Varga Dénes viszont kisebb sérülése miatt ezúttal sem kapott szerepet, így a csapatkapitány egy percet sem játszott az idei BENU-kupán. Nélküle is remekeltek támadásban a mieink, Manhercz mellett Erdélyi Balázs és Hosnyánszky Norbert is is gólerősen játszott, de ez mindhárom napra jellemző volt. Hárai Balázs is megszerezte első találatát a tornán. Három sima sikerrel védte meg címét a magyar válogatott, amely nyolc nap múlva kezdi meg világbajnoki szereplését Ausztrália ellen.

Gór-Nagy Miklós az előző két meccsen gólt szerzett, ezúttal nem, de így is megkértük egy általános értékelésre a válogatott korelnökét.

"Nagyon hasznosnak tartottam ezt a tornát, a németek elleni meccs különösen jó felkészülési meccs volt. A románokkal már kevés pihenő után találkoztunk, a fáradtság jelei is látszódtak rajtunk, különösen a támadásbefejezéseknél, illetve nüanszoknál rossz döntéseket hoztunk, ezért nem tudtuk hamarabb elszakadni tőlük és ezért kaptunk viszonylag sok gólt is. Az mindenképp pozitívum, hogy amikor megembereltük magunkat, és igazán koncentráltunk, akkor sima meccset csináltunk belőle és sok góllal tudtuk megverni őket."

Mezei Tamás most először került be a válogatott szűk keretébe, a budapesti vb lesz az első felnőtt világversenye. A Szolnok BL-győztes centere remekelt a BENU-kupán, főleg a németekkel vívott partin élt nagyon.

"Nem tudom, mennyire lehet messzemenő következtetéseket levonni ebből a három meccsből, de úgy gondolom, hogy arra, amire ki lett találva ez a torna, megfelelt, hasznos volt egy héttel a vb kezdete előtt. Napról napra jobban éreztem magam a vízben, korábban volt egy sérülésem, ami kicsit hátráltatta a felkészülésemet, de úgy érzem, már kezdem magam mögött hagyni. Vannak még hiányosságaim, de a hátralévő idő elég lesz mindenre. Azzal foglalkozom, hogy a lehető legjobban felkészüljek a meccsekre."

Märcz Tamás elégedetten értékelte a három nap alatt látottakat.

"Most egy negyeddel korábban jött a robbantás, ez másnak volt köszönhető, mint a német elleni meccsen. Ott úgy éreztem, hogy bedaráltuk őket, és a negyedik negyedet már nem bírták, lefárasztottuk őket, nekünk pedig több energiánk és koncentrációnk maradt a támadások befejezésére. A mai meccsen viszont inkább egy taktikai húzás adott lehetőséget az ellépésre, ez össze is zavarta a románokat, és nagyon jól tudtunk belőle gyors támadásokat építeni. Picit azt éreztem a csapaton, hogy meg is elégedett ezzel a helyzettel, nem értek olyan gyorsan oda a védekezésben, mint ahogy szoktak, bekaptunk egy-két elkerülhető gólt. De ezért nem tudok haragudni, sűrű menetben voltunk. A három napot együtt értékelem a hét elején lejátszott, szerbek elleni kétkapukkal, azzal lett összehangolva. Összességében nagyon jó volt, nagyon keményen indult a hetünk, ezt lehetett érezni az első meccsen is, még abból a szerb ritmusból estünk neki Kanadának. Majd egy nem várt agresszivitással találkoztunk a németek ellen, amire tudtunk válaszolni, sérülés nélkül, negatívum nem ütközött ki ebből. Tudtunk gyakorolni különböző taktikai elemeket, védekezésben már Kanada ellen is. Addig nem szerepelt a repertoárunkban és működőképesnek látom, minden meccsen használtuk azóta. A románok ellen is húztunk újat, amit kevesen gyakoroltunk edzésen. Varga Dénes stabilitást fog adni a csapatnak, benne van a váratlan helyzetekben való gólképessége, minden pillanatban összpontosítást igényel az ő kikapcsolása az ellenfél védelmének részéről. Hosnyánszky Norbert, Erdélyi Balázs és Manhercz Krisztián is megtalálta magát magas szinten, nagyon jól játszottak, a centereink jól álltak a lábukon, kapusaink jól védtek. Várom már az első vb-meccset, de azért jó lesz most pihenni másfél napot. Aztán majd úgy folytatjuk a munkát, ahogy előre elterveztük a szombati beköltözésig."

Férfi vízilabda BENU-kupa, 3. nap

Magyarország-Románia 15-9 (3-2, 2-2, 7-1, 3-4)

Vezette: Schopp (német), Endrus (kanadai)

Magyarország: Nagy V. – Manhercz 5, Vámos 3, Hosnyánszky 2, Gór-Nagy, Erdélyi 3, Mezei. Csere: Török 1, Zalánki, Decker Á., Hárai 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

Románia: Marius – Radu 1, Negrean 1, Fulea 2, Chioveanu 1, Oanta, Ghiban. Csere: Amtipa 1, Demeter, Prioteasa, Calin, Szabó I. 3. Szövetségi kapitány: Dejan Stanojevic

Kanada-Németország 7-14 (2-4, 2-5, 2-3, 1-2)

Gólszerzők: Constantin-Bicari 2, Thumwood 2, Soleimanipak, Lappins, Torakis, ill. M. Stamm 5, Restovic 3, van der Bosch 2, Real 2, Küppers, Schulcz

A végeredmény:

1. Magyarország 9 pont

2. Németország 6

3. Románia 3

4. Kanada 0

Hozzászólások