Vízilabda - Fő az önbizalom!
Fő az önbizalom!
Fotó: T.M.

Fő az önbizalom!

Takács MártonTakács Márton
2015/12/09 17:02

Január 3. és 5. között, egy héttel a belgrádi Európa-bajnokság nyitánya előtt rendezik meg a X. Volvo-kupáért kiírt nemzetközi férfi vízilabdatornát, amelynek idén Győr ad otthont. Már december 9-én megtartották az esemény sajtótájékoztatóját, amelyen Benedek Tibor szövetségi kapitány nyilatkozott honlapunknak. 

A Magyar Vízilabda-szövetség egy szerda délelőtti sajtótájékoztatón vezette fel a január eleji felkészülési tornát, amely az utolsó erőfelmérője lesz a válogatottnak a belgrádi Eb előtt. A kontinenstorna főpróbájának is tekinthető jubileumi rendezvényen a magyar nemzeti csapat mellett az olasz, a spanyol és a szlovák együttes vesz majd részt. Eddig egy Volvo-kupára került sor Budapesten, éppen az ideire, melynek a felújított Szőnyi úti uszoda adott otthont, minden más alkalommal vidéki város volt a házigazda.

Dr. Kemény Dénesneka szövetség elnökének ez lesz a negyedik olyan Volvo-kupája, amelyen nem kapitányként vesz majd részt. Elmondta, hogy a torna az elmúlt évtizedben beépült a válogatott programjába, az elnök szavai szerint a "felkészülés kontrollja lett". Ez most hatványozottan igaz, hiszen Benedek Tibor már a 13 fős, végleges Eb-kerettel vágna neki a győri mérkőzéseknek. A csapat december 17-én kezdi meg a felkészülést, egy nappal azután, hogy az utolsó Bajnokok Ligája-forduló és a szegedieknek a német Hannoverrel vívott Európa-kupa-negyeddöntője véget ér. Ezután egy kassai tornára (dec.18-20.) utazik a válogatott, ahol Franciaország, Románia és Szlovákia lesz az ellenfelünk, majd egy hétig Budapesten készül a csapat, ezt követően pedig Zágrábban lesz egy közös edzőtáborozás a vb-ezüstérmes horvátokkal. Egy nap pihenő után utaznak Győrbe a fiúk, a Volvo-kupa befejeztével pedig január 9-én mennek majd Belgrádba, az Eb első mérkőzését január 11-én a görögökkel játssza az együttes.

"A Magyar Kupa-döntő után, hétfőn hirdetem ki a 16-os keretet, ahonnan majd hárman fognak kimaradni, 13 fős csapattal megyünk az Európa-bajnokságra." - ezt már Benedek Tibor nyilatkozta honlapunknak.

Ahogy arról két nappal ezelőtt már beszámoltunk, egy név már biztos a 16-ból, az olimpiai bajnok Kis Gáboré, aki két és fél után tér vissza a válogatottba. Nagy Viktorék a múlt héten 12-8-as vereséget szenvedtek Görögországtól Patraszban, a Világliga selejtezőjének harmadik fordulójában, azon a mérkőzésen Hosnyánszky Norbert személyében csak egy olimpiai bajnok volt a csapatban, a kapuban Lévai Márton kezdett, rajta kívül Bedő Krisztián, Manhercz Krisztián és Mezei Tamás is szerepet kapott. Ebben a naptári évben mellettük olyan fiatalok játszottak a válogatottban, mint Jansik Dávid, Német Toni, Angyal Dániel, Zalánki Gergő. A görög-magyar parti eredményét figyelembe véve kíváncsiak voltunk arra, hogy a szövetségi kapitány hogyan értékeli általánosságban a nemzetközi tapasztalattal még kevésbé rendelkezők teljesítményét.

"Ha azt mondom, hogy nem bíznék bennük, akkor azért nehezebb lenne. De azt is tudom, hogy nekik is milyen nehéz volt, hiszen ez volt az első olyan valóban tétmeccse ennek a csapatnak, ahol nagyon nehéz ellenféllel kellett játszani. Ez okozott olyan görcsösséget, ami, ha azokat a taktikai elemekkel összeadjuk, amiket vettünk és valóban nehezek voltak és újak, akkor érthetőek voltak azok a hibák, amelyeket elkövettünk. Szeretnék türelmesebb lenni és továbbra is bízni ezekben a játékosokban, és azért, mert egy ilyen alkalom nem sikerült, még nagyon bízom abban, hogy lesznek olyan fiatal játékosok valóban, akik fognak tudni újat mutatni nekem."

Idén több váratlan vereséget szenvedett a magyar válogatott olyan riválisoktól is, akiket eddig rendre legyőztünk. A Világliga nyári bergamói szuperdöntőjében a horvátoktól 15-12-re, az Egyesült Államoktól 8-7-re, Ausztráliától 9-6-ra, a Vodafone-kupán az olaszoktól 8-6-ra, a kazanyi világbajnokság negyeddöntőjében az olaszoktól 8-7-re, a helyosztón Montenegrótól 10-9-re kaptak ki a mieink. Arról is kérdeztük Benedek Tibort, miben kell a leginkább javulnia a játékosoknak.

"A legfontosabb most az önbizalom megszerzése, hogy tudjuk, hogy mi jók vagyunk. Nem csak egy meccsről van szó, az egész nyár erről szólt, sok fontos meccsen kikaptunk. A legfontosabb, hogy az önbizalom meglegyen, az aztán átvisz minket mindenen. Kevésbé az egyéni képességek vagy a taktika, ami fontos, hanem az, hogy higgyenek egymásban és magukban a játékosok, illetve bennem is."

A Világligában és a világbajnokságon elért hatodik hely után a belgrádi Európa-bajnokságon javítana a válogatott, ahol a riói olimpiai kvalifikáció lehet az egyik cél. Benedek Tibor szerint az eredménykényszer, az éremszerzés és a kvóta kiharcolása nem feltétlen függ össze. "A már olimpiai kvalifikációt szerzők mögött kell lennünk elsőként. Nekünk az lesz a legnehezebb, hogy a negyeddöntőn egyáltalán átjussunk a szerb vagy a horvát csapat ellenében. Erre kell nagyon felkészülnünk."

A legnagyobb riválisok köre idén bővült, hiszen az erőviszonyok szerint a világ-és Európa-bajnok, Világliga-győztes szerbek mindenkinél erősebbek, mögöttük a horvátok, a vb-bronzérmes görögök, az olaszok, a montenegróiak, a spanyolok és a magyarok harcolnak a minél jobb eredmény eléréséért, közülük az első három helyen említett gárda (szerb, horvát, görög) biztosan ott lesz az olimpián, nekünk tehát az olasz, montenegrói, spanyol hármast kell megelőznünk Belgrádban a kvótáért. Az olaszok a francia válogatott korábbi csapatkapitányával, a Recco klasszisával, Michaël Bodegasszal erősítettek, aki tavaly még hazáját képviselte a budapesti Eb-n, az idei Világliga-sorozatban viszont már itáliai színekben pólózik.

"Mindenki igyekszik az olimpiára a legszebb arcát mutatni, a legjobb játékosait összeszedni, az, hogy ebből erős csapat lesz-e, az teljesen más kérdés. Nekünk is vannak nagyon erős játékosaink, ha ebből erős csapat leszünk, akkor engem nem nagyon bizonytalanít el, hogy az ellenfelek összeszednek nagyon jó játékosokat." - fejezte be mondandóját Benedek Tibor.

A X. Volvo-kupa programja:

    január 3., vasárnap:

Szlovákia-Spanyolország 17.00

Magyarország-Olaszország 19.00

 január 4., hétfő:

Spanyolország-Olaszország 17.00

Magyarország-Szlovákia 19.00

   január 5., kedd:

Szlovákia-Olaszország 18.00

Magyarország-Spanyolország 20.00

Hozzászólások