Vízilabda - Férfi pólósainknak már a negyedik idei világversenye lesz a berlini Világkupa
Férfi pólósainknak már a negyedik idei világversenye lesz a berlini Világkupa
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Férfi pólósainknak már a negyedik idei világversenye lesz a berlini Világkupa

Takács MártonTakács Márton
2018/09/10 12:53

Hat nap alatt hat mérkőzés vár kedd és vasárnap között a berlini Világkupán a magyar férfi vízilabda-válogatottra, amelynek tagjai a barcelonai Európa-bajnokságon elért nyolcadik hely után próbálnának javítani. Előzetesünk. 

Áprilisban az Európa-kupa rijekai nyolcas döntője (6. hely), júniusban a Világliga budapesti Szuperdöntője (ezüstérem), júliusban a barcelonai Európa-bajnokság (8. hely), szeptemberben a berlini Világkupa várt, vár férfi pólósainkra. Brutális terhelés, de a tavalyi világbajnokság után kényszerből is új csapatot építő Märcz Tamásnak éppen kapóra jön, hogy komoly riválisok ellen is tesztelheti, hol tart éppen a fejlődésben a saját gárdája. 

A Világkupára 2002 óta négyévente kerül sor, már az 1979-es első kiírás magyar aranyéremmel zárult. Ezen kívül még kétszer nyerte meg a Világkupát a magyar válogatott. 1995-ben, Atlantában, az egy évvel későbbi olimpia helyszínén, Horkai György irányításával sikerült, aki így játékosként és kapitányként is VK-győztesnek mondhatja magát. 1999-ben pedig már Kemény Dénes vezetésével Sydney-ben végeztek az élen Kásás Tamásék, a jelenlegi kapitány, Märcz Tamás is ott volt a csapatban. 1993-ban Athénban, 2002-ben Belgrádban, 2006-ban Budapesten, 2014-ben Almatiban ezüstérmesek lettek a mieink.

Bátori_2014.jpg Bátori Bence a kapocs a 2014-es és a 2018-as Világkupa-csapat közöttFotó: Stuber Sándor/vlv.hu

Négy évvel ezelőtt még Benedek Tibor irányításával lettek ezüstérmesek Varga Dánielék Kazahsztánban. Bár abból az összetételű válogatottból még többen is itt lehetnének most is, csak Bátori Bence maradt meg hírmondónak. Négy esztendeje, nem sokkal a hazai rendezésű Eb után ismét a szerbekkel vívtak döntőt Erdélyi Balázsék, akik a rendes játékidőben végig vezettek Almatiban, de 7-7-tel zárult a meccs. Az ötméterespárbajt pedig Dejan Savic legénysége nyerte meg. Azelőtt legutóbb 2006-ban vett részt a versenysorozaton a magyar válogatott, amikor is a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszodában rendezett torna döntőjében hosszabbítás után 10-9-re kikaptunk Szerbia-Montenegrótól. A magyar válogatott a 2010-es nagyváradi sorozaton nem vett részt.

Idén viszont újra, amiben Barcelona után ismét benne van a gyenge szereplés lehetősége, de a fiúk hat nap alatt lejátszandó hat meccse bármilyen végeredménnyel bőven a fejlődését és a tapasztalatszerzését szolgálná ennek a fiatal és megint csak épülőfélben lévő csapatnak. Märcz Tamás bő egy hónapja hirdette ki 14 fős keretét, amelyből azóta kikerült az 13 játékos, akik a berlini Világkupán szerepelnek a válogatottban. A 14 számításba vett pólós közül nyolcan ott voltak a magyar szempontból csúfos véget érő Eb-n is, öten közülük - Angyal Dániel, Bedő Krisztián, Erdélyi Balázs, Nagy Viktor, Vámos Márton - nem lesznek ott Berlinben. 

Nyolcan lehetnek ott a Világkupán is az Eb-nyolcadik Märcz-csapatból | Hosszabbítás

Märcz Tamás kedden kihirdette 14 fős keretét, amelyből majd kikerül az 13 játékos, akik a szeptemberi berlini Világkupán szerepelnek a vízilabda-válogatottban. Nem sokat pihenhetnek a barcelonai Európa-bajnokságon nyolcadik helyen végző magyar válogatott azon játékosai, akiket Märcz Tamás meghívott a Világkupára készülő csapatba.

A magyar válogatott tehát két világklasszisa, Nagy Viktor és Vámos Márton erről a tornáról hiányozni fog, így rendkívül fiatal gárda készül együtt, amelyben olimpiai bajnok egyáltalán nem, vb-aranyérmes is mindössze egy, Bátori Bence szerepel. Emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy két ilyen fiatal kapussal - Kardos 23, Vogel Soma 21 éves - vágjon neki a magyar válogatott egy világversenynek. Nagy Viktor a 2014-es Világkupa-döntőt hagyta ki legutóbb, azóta az összes olimpián, vb-n, Eb-n, Világligán és Európa-kupán ott volt a csapatban. Így nagy teher hárul a Szolnok és a Ferencváros hálóőrére is. Előbb a VL budapesti Szuperdöntőjén, utóbbi pedig az EK nyolcas fináléján már átesett a világeseményt jelentő tűzkeresztségen, Vogel az Eb-n is védett.

Nagy szolnoki klubtársa, Kardos Gergely a csütörtöki edzés után így nyilatkozott honlapunknak: "Ennek nagy súlya van, a magyar válogatottban védeni mindig is nagy felelősség, de egyben jó teher is, amit nagyon szívesen vállal az ember. A Világkupa meccseinek nyomását még nem érzem, amikor elindulunk a reptérre, akkor már fogok izgulni egy kicsit, az biztos, de most még nincs bennem az a drukk.  Az elmúlt hetekben főleg a saját játékunkat próbáltuk összerakni. De mivel két leendő csoportellenfelünkkel is tudtunk gyakorolni, ezáltal belőlük is próbáltunk minél jobban felkészülni, videózással is."

Pásztor Mátyás  érdekes helyzetben van. 31 évesen a jelenlegi válogatott korelnökének, egyben újoncának is mondhatja magát, még nem szerepelt hivatalos mérkőzésen a nemzeti csapat sapkájában. "Konkrétan még nem beszéltünk a válogatottban tőlem elvárt szerepemről, de tényleg nagyon régóta ismerem Tomit. Emlékszem, milyen játékot játszatott velünk a BVSC-ben és láttam, hogy a válogatottban mit kért eddig. Azt fogom tenni, ami a válogatott érdeke. Az lehet a pozitívuma a szerepeltetésemnek, hogy engem annyira nem ismernek a nemzetközi mezőnyben, és ez később is jobb játékot eredményezhet. A németek elleni kétkapu során még nem állt össze annyira a játék, nekik még tudunk újat mutatni, és az ausztrálok ellen is volt még mit csiszolgatni. De azért szerintem meg lehet lepni mindkét csapatot. Csak a győzelem lehet elvárás velük szemben."

Märcz Tamásnak  borzasztó nehéz dolga van, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert és Varga Dénes után nem számíthat másik két klasszisra, több pedig nincs is a szóba jöhető kerettagok közül. Kényszerből tovább kellett fiatalítania a csapatát, és tavaly januári munkába állása óta negyedszerre kell új együttest építenie, 21. századi Kőműves Kelemenként. A tavalyi világbajnokságon, a nyári Világliga Szuperdöntőn, a kontinenstornán és a Világkupán is más-más összetételű gárdával vett, vesz majd részt. 

"Másfél éve vagyok kapitány, és valóban negyedszer építek fel egy csapatot, és nem feltétlenül kell miattam kell újrakezdeni az építkezést. Egészen biztosan ez a legfiatalabb csapat, amelyikkel dolgoztam, ha az átlagéletkort nézzük, valószínűleg a legrutintalanabb csapat is. Mégis nagyon egységesnek tartom ezt a csapatot, és látok bennük fantáziát. A németekkel és az ausztrálokkal is kétkapuztunk az elmúlt időszakban, nagyon jó jeleket láttam, de ezekből nem kell komoly konzekvenciákat levonni. Mindketten csoportellenfeleink lesznek a Világkupán, szeretném mindkét riválist legyőzni a Világkupán ezzel a fiatal csapattal, egy-két gól választja el ezt a három csapatot egymástól. Mind a német, mind az ausztrál együttes rutinosabbnak mondható nálunk, jóval régebb óta vannak együtt a nemzetközi porondon."

Märcz Tamás 21. századi Kőműves Kelemenként építi most éppen a Világkupára készülő válogatottat | Hosszabbítás

A jövő heti berlini Világkupára készülő magyar férfi vízilabda-válogatott egyelőre még 14 fős kerettel készül negyedik idei világversenyére. Margitszigeti edzésriport a csütörtök délelőtti tréningről Märcz Tamás, Kardos Gergely és Pásztor Mátyás nyilatkozatával. Az Európa-bajnokság vége után két héttel, augusztus 16-án kezdődtek meg az edzések, amelyek már a szeptember 11-16.

Azok után hogy az előző szezonban egy kivétellel a válogatott összes mérkőzésén játszott és a legjobbak közé tartozott, Jansik Szilárdnak nyaksérülés miatt ki kellett hagynia azt a két nyári világversenyt, amire az egész idényben készült, a Világliga budapesti Szuperdöntőjét és a barcelonai kontinenstornát. A Világkupára készülő 14 fős válogatott keretbe már visszatért és végigcsinálta a háromhetes felkészülést. 

"A fiatalos lendület visz minket, gyors csapat vagyunk, bízom benne, hogy gyors csapat is leszünk, mert a gyorsaság nem elég. Az persze nagyon rossz érzés volt, hogy bár egész évben ott voltam, de amire sokáig készültem, hogy a nyáron benne legyek a csapatban, az pont nem sikerült. Kicsit rosszul éltem meg. Bízom benne, hogy egészségesen tudom tartani magam a különböző prevenciós gyógytorna-gyakorlataimmal. Ez egy furcsa helyzet. Hiába tűnik könnyűnek a csoport, nem az. Az ausztrálokkal a BENU-kupán ikszeltünk, a németekkel is az Eb-n, a japánokkal játszott Világliga-elődöntő nagyon meleg meccs volt, bebizonyították, hogy nagyon jó csapat. De nagyon bízom benne, hogy csoportelsők tudunk lenni, mert az egy könnyebb ágat jelentene számunkra. Nem automatikus a szerepem. Van fix bekkjátékosunk, de én is fogok bekkelni. Ha nem bekkelek, akkor pedig inkább rosszkézen fogok szerepelni, de játszottam kapáson és második centert is. A kapust kivéve mindenhol voltam. Majd kialakul, remélem, hogy minden poszton jót tudok nyújtani. Tomi tudja, hogy mire vagyok képes, bízom benne, hogy ezt meg is tudom mutatni."

A nyarat sérülés miatt kihagyó, visszatérő Jansik Szilárd lehet a pólóválogatott egyik nyerőembere | Hosszabbítás

Jansik Szilárd volt 2018 lecpechesebb válogatott vízilabdázója. Azok után, hogy az előző szezonban egy kivétellel a nemzeti csapat összes mérkőzésén játszott, beleértve a Világliga- és az Európa-kupa-meccseket, kiújuló nyaksérülése miatt nem lehetett ott a Világliga budapesti Szuperdöntőjén és lemaradt a barcelonai Európa-bajnokságról is.

Märcz Tamás pénteken kora délután kihirdette utazó keretét a Világkupára, azt pedig a VLV a kapitánnyal készített és hétfőn publikált interjújából tudhattuk meg, hogy Mezei Tamás lesz a csapatkapitány ezen a tornán. Az egyetlen kimaradó a miskolci balkezes, Vadovics Viktor lett, ezzel az is eldőlt, hogy a 2016-os belgrádi Európa-bajnoksághoz hasonlóan a berlini Világkupán is mindössze egy balkezes szélső/átlövő - akkor Vámos Márton -, ezúttal Zalánki Gergő vesz részt. Rajta kívül Kovács Gergő, Jansik Szilárd és esetleg Bátori Bence szerepelhet jobbkezesként a rosszkéz oldalon (Mezei Tamás is balkezes, de ő center, per pillanat az első számú középcsatár a keretben.) 

Pásztorhoz hasonlóan a válogatottban még Benedek Tibor kapitánysága alatt bemutatkozó Nagy Ádámnak is ez lesz az első felnőtt világversenye. Róla így vélekedett Märcz Tamás: "A fiatalok között is vannak olyanok, például Nagy Ádám, akik komoly vezéregyénisége lehetnek egy későbbi magyar vízilabda-válogatottnak. Nem csak azért, mert nagyon jó képességei vannak, hanem mert alkalmas arra, hogy akár irányítsa is a társait. Ez még nem most lesz." Német Toni a 2015-ös Világliga Szuperdöntőjén, Jansik Szilárd pedig az EK nyolcas fináléján már ott volt, így ők már részt vettek - ha nem is a legrangosabbnak tartott olimpián, vb-n vagy Eb-n - felnőtt világversenyen.

Märcz Tamás megnevezte a Világkupára utazó 13 fős pólócsapatát | Hosszabbítás

Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya pénteken kora délután kihirdette utazó keretét a jövő heti, berlini Világkupára. A szeptember 11-16. között, Berlinben sorra kerülő Világkupára készülő magyar férfi vízilabda-válogatott csütörtökön még 14 fős kerettel készült negyedik idei világversenyére. Még aznap közöltük margitszigeti edzésriportunkat Märcz Tamás, Kardos Gergely és Pásztor Mátyás nyilatkozatával.

A berlini tornára két négyes csoportba sorsolták a résztvevő nyolc csapatot. A mieink az A jelű kvartettbe kerültek Ausztrália, Németország és Japán mellett. Mind a három leendő ellenféllel megmérkőztek már Kovács Gergőék a nyáron. Ausztráliát meggyőző játékkal 12-5-re  győzték le Bátori Bencéék a Világligában, majd egy 8-8-as döntetlen után ötméteresekkel nyertek ellenük a BENU-kupán. Japánnal kétszer is játszottak a Duna Arénában, a csoportkörben 14-7  lett ide, a legjobb négy között ismét az ázsiai csapat következett, 2-5-ről sikerült őket legyőzni 11-9-re. A németekkel egy az ő otthonukban vívott felkészülési mérkőzés után az Eb-n játszott egy kínkeserves 4-4-es döntetlent a Märcz-csapat. A másik négyes az erősebb, ott az olimpiai bajnok, Eb-aranyérmes és Világkupa-címvédő Szerbia, a világbajnok Horvátország és az Egyesült Államok szerepel Dél-Afrika mellett.

A Világkupán kísérleti szabályokkal játsszák a mérkőzéseket, amelyek azonosak az augusztusi szombathelyi U18-as világbajnokságon alkalmazott paragrafusokkal. Ezek kiegészülnek további két újdonsággal:

1. a tornára 13 játékost lehetett nevezni, de meccsenként csak 11-en szerepelhetnek.

2. gólokkal kapcsolatos vitás esetben videóbírót alkalmazhatnak mérkőzések közben.

A berlini Világkupára utazó magyar férfi vízilabda-válogatott névsora:
Kardos Gergely, Vogel Soma - kapusok
Bátori Bence, Jansik Dávid, Jansik Szilárd, Kovács Gergő, Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Nagy Ádám, Német Toni, Pásztor Mátyás, Pohl Zoltán, Zalánki Gergő - mezőnyjátékosok

FINA Férfi vízilabda Világkupa, Berlin, szeptember 11-16. csoportbeosztás
A-csoport 
Ausztrália 
Németország 
Magyarország 
Japán
B-csoport 
Horvátország 
Szerbia 
Dél-Afrika 
Egyesült Államok

A program
szeptember 11., kedd

Szerbia-Dél-Afrika,15:45
Horvátország-Egyesült Államok, 17:15
Ausztrália-Japán, 19:00
Németország-Magyarország, 20:30 
szeptember 12., szerda
Ausztrália-Magyarország, 16:00
Szerbia-Egyesült Államok, 17:30
Horvátország-Dél-Afrika, 19:00
Németország-Japán, 20:30
szeptember 13., csütörtök
Szerbia-Horvátország, 16:00
Dél-Afrika-Egyesült Államok, 17:30
Magyarország-Japán, 19:00
Németország-Ausztrália, 20:30 
szeptember 14., péntek
A2-B3, 16:00
A3-B2, 17:30
A1-B4, 19:00
A4-B1, 20:30 
szeptember 15., szombat
az 5-8. helyért, 14:00 és 15:30
elődöntő, 17:00 és 18:30 
szeptember 16., vasárnap
a 7. helyért, 10:00
az 5. helyért, 11:30
a 3. helyért, 13:00
döntő, 15:00

Hozzászólások