Vízilabda - Férfi pólósaink több mint 20 éve nem látott vereségsorozatot zártak le a Világkupán
Férfi pólósaink több mint 20 éve nem látott vereségsorozatot zártak le a Világkupán
Fotó: Kovács Anikó/waterpolo.hu

Férfi pólósaink több mint 20 éve nem látott vereségsorozatot zártak le a Világkupán

Takács MártonTakács Márton
2018/09/13 12:01

A magyar férfi vízilabda-válogatott zsinórban négy, világversenyen elszenvedett vereség után nyert újra, amikor szerdán Ausztrália ellen győzött 9-8-ra a berlini Világkupa második fordulójában. 

Július 22., a barcelonai Európa-bajnokság Hollandia ellen megnyert nyolcaddöntője óta - négy vereség után - először nyert tétmérkőzésen a magyar válogatott. Közel két hónapot kellett várni az újabb diadalra. 

Az ausztrálokat már sikerült legyűrnie férfi pólósainknak a Világkupán | Hosszabbítás

A magyar férfi vízilabda-válogatott 9-8-ra megnyerte az Ausztrália elleni második csoportmérkőzését a berlini Világkupán. Négy hónapon belül már harmadszorra találkozott Ausztráliával a magyar csapat. Júniusban a Világliga budapesti Szuperdöntőjének első fordulójában nagy különbségű, 12-5-ös győzelemmel örvendeztette meg a szurkolókat Märcz Tamás együttese. Júliusban a BENU-kupán pedig 8-8 után ötméteresekkel 4-3-ra nyertek a mieink.

Visszatértünk! - fogalmazott a VLV Facebook-posztja az ausztrálok ellen aratott 9-8-as szerdai győzelem után. 

A lelkek miatt fontos győzelem! - szólt a Magyar Vízilabda-szövetség tudósításának címe ugyanerről.

52 nap után nyert ugyanis újra tétmeccset a magyar férfi vízilabda-válogatott. A hollandokkal szemben elért 12-9-es Eb-nyolcaddöntős siker után a negyeddöntőben Szerbia (5-8), a helyosztón Montenegró (6-7), majd Oroszország (8-9), a Világkupa nyitónapján pedig Németország (10-12) ellen szenvedett vereséget Märcz Tamás együttese, mielőtt Zalánki Gergőék legyőzték volna az ausszikat. 

Nem emlékeztünk hasonló sorozatra az elmúlt 20 évből, ezért átnyálaztuk a nemzeti csapat mérkőzéseinek listáját 1997-ig, egyszer sem (!) fordult elő a mögöttünk hagyott 21 esztendőben, hogy tétmérkőzésen (Világliga-selejtező, Európa-kupa-selejtező), világversenyen (olimpia, világbajnokság, Európa-bajnokság, Világliga, Világkupa, Európa-kupa, Európai Nemzetek Ligája) sorozatban négyszer is vesztesként szálljanak ki a medencéből a mindenkori magyar válogatott tagjai. Ez mutatja a mieink elképesztő erejét, hogy mennyire dominálták a korszakot, hiszen maximum kétszer kaptak ki két egymást követő tétmeccsen, háromszor és négyszer soha. Megfelelő források hiányában (a VLV és Csurka Gergő könyvei nélkül még itt sem tartanánk) azt még nem tudtuk kideríteni, mikor fordult elő ilyesmi legutóbb pontosan, de talán majd egyszer az a cikk is megszületik, ha a Wikipédián kívül több megbízható hely is akad, ahol kutakodhatunk. Az is lehet, hogy bő három évtizedes időtartamról van szó, de az is, hogy még soha nem produkált ilyet a magyar válogatott. 

Azért is ért többet a szerdai siker, amelyet ráadásul jó játékkal, remek erényeket csillogtatva ért el a világ nyolc-tíz legjobb csapata közé tartozó Ausztrália ellen Märcz Tamás legénysége, mint egy sima győzelem a négyévente megrendezett Világkupán, mert olyan gátakat szabadíthat fel, amelyek akadályozhatták a játékosokat a náluknál gyengébb riválisokkal - mint például az oroszok és a németek - vívott partikon. Az bőven benne van a pakliban, hogy a szerb, horvát, olasz, montenegrói, spanyol, görög hatos bármelyik tagjától kikap ezekben a hónapokban, években a magyar legénység, és van olyan törékeny - ahogy a példa mutatja -, hogy kevésbé erős csapatok is megtréfálják, akár még Japán is. 

Le kellene szállni a földre, de nem a magyar válogatott pólósoknak, hanem a közvéleménynek | Hosszabbítás

Nekünk is fájt nézni a szerdai magyar-olaszt a barcelonai vízilabda Európa-bajnokságon, elhiheti mindenki. De ettől még tudunk reálisan értékelni. Aki követi a Hosszabbítás, és azon belül a Ráúszás cikkeit, az tudhatja, hogy legalább a tavalyi világbajnokság vége óta írjuk, hogy megváltozóban - értsd, romlóban van - a nemzetközi vízilabdaelit mezőnyében betöltött szerepünk válogatott szinten.

A többszörösen is átalakított Märcz-csapat játéka és eredményessége hullámzó ebben a naptári évben. A Világliga budapesti Szuperdöntőjén a vártnál sokkal jobban szerepeltek a srácok, a megszerzett ezüstérem, a világbajnok horvátok kiejtése, a remek játék az ausztrálok és Montenegró ellen mind, mind bravúr volt. Majd jött egy mély hullámvölgy, sajnos pont az Eb-n, ahol számunkra kevésbé a nyolcadik hely, inkább a mutatott vérszegény játék okozott meglepetést.

Férfi pólósaink Eb-helyezése kevésbé, a mutatott gyenge játéka annál inkább meglepetés volt | Hosszabbítás

Nyolcadik lett a barcelonai Európa-bajnokságon a magyar férfi vízilabda-válogatott. Mi sem örülünk a helyezésnek, de azon mondjuk nem lepődtünk meg túlságosan, nem úgy a mutatott gyenge játékon. Eb-értékelésünk. Úgy tűnik, a hatos volt a bűvös szám idén a férfi és a női csapatnál is.

A Világkupán úgy játssza le hat nap alatt hat találkozóját a csapat, hogy két világklasszisa, Nagy Viktor és Vámos Márton ott sincs Berlinben, a 24 év átlagéletkorú gárda nem mondható túl fiatalnak, nemzetközi tapasztalatban, összeszokottságban viszont még az út elején járnak pólósaink. Az ausztrál-magyar meccs közvetítése közben is elhangzott, hogy a magyar keretből mindössze hárman (Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Zalánki Gergő) voltak ott a tavalyi vb-n, ami 12 hónap alatt óriási fluktuáció.

És ha már itt tartunk. Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség alelnöke és Kemény Dénes leendő utódja szerint jelenleg nehéz helyzetben vannak a kapitányok, főleg a férfi nagycsapatot irányító Märcz Tamás, hiszen az elnökség a 2017-es, budapesti világbajnokság előtt felülbírálta a kapitány szuverenitását. „Meghatároztuk, hogy az abban a pillanatban legjobb csapattal kell elindulni, és nem a jövőt figyelembe véve. Ezért 2016 után, az olimpia utáni első évben a fiatalítás nem történt meg, ezért pedig most világesemények közben kell gyakorolni a taktikai elemeket és kipróbálni a játékosokat. Azt kell figyelembe vennünk, hogy a célunk az olimpiára való kijutás és ott a legjobb eredmény elérése. Nem szeretem ezt mondani, mert egy világeseményt nem lehet beáldozni, de akkor is valami kockázatot vállalni kell azért, hogy kijussunk az olimpiára és ott a legjobb eredményt elérjük.” - mondta az MVLSZ elnöki posztjára pályázó, egykori kétszeres olimpiai bajnok az M4 Sporton hétfő reggel. 

Vári Attila: Tizenkét év elmaradt fiatalítását kell pótolni

A Magyar Vízilabda Szövetség elnökjelöltje szerint nincs válságban a magyar vízilabda, de a konkurencia erősödése miatt meg kell barátkozni azzal a gondolattal, hogy nem lehet minden világeseményen aranyérmet szerezni. Ráadásul a magyar póló aranykorának speciális hozadéka volt, hogy abban a tizenkét évben kimaradt a fiatalítás a válogatottban.

Talán először erősítette ezt meg szövetségi vezető az elmúlt egy évben, bár Kemény Dénes is célzott rá az Origónak adott augusztusi interjújában. "Mivel tudtam, hogy egy hazai rendezésű vb-n nem tehetjük meg, hogy nem a legerősebb csapattal állunk ki, beleálltam ebbe a konfliktusba. De minden évben ezt én sem tudom megcsinálni – akár a szövetség elnöke vagyok, akár nem."

Ennek fényében talán azok is árnyalják majd elmarasztaló véleményüket Märcz Tamással és a csapattal szemben, akik nem szakmai érvekkel kritizálták őket a nyáron, hanem indulatból, az elmúlt nyolcév 21 év okozta, kényelmességet adó rózsaszín felhőben éltek és élnek még mindig. Miközben voltak nem pólós gondok is az Eb-n - az alázat hiányára utaló jelek, borzasztó kommunikáció kifelé, minősíthetetlen nyilatkozatok néhány játékostól -, az ebben a két napban is látszott, hogy van elképzelés a játékról, a kontinenstornáról még hiányzó jó egyéni teljesítmények már akadtak Berlinben két meccs leforgása alatt is Kovács Gergőtől, Jansik Szilárdtól, Manhercz Krisztiántól, a hibák ellenére működött a védekezés, volt sok blokk és jó csapatmunka, közös akarat. Itt most fontos volt a győzelem is, de a csapatépítés szempontjából a részvétel még fontosabb ezen a tornán.

Ahogy Evetke mondta: "Türelem, tornaterem."

Hozzászólások