Vízilabda - Férfi pólósaink elrakták a spájzba az oroszokat
Férfi pólósaink elrakták a spájzba az oroszokat
Fotó: Kovács Anikó/waterpolo.hu

Férfi pólósaink elrakták a spájzba az oroszokat

Takács MártonTakács Márton
2018/11/14 10:52

Második mérkőzését is fölényesen nyerte meg a magyar férfi vízilabda-válogatott a Világligában, amely egyben az Európa-kupa selejtezője is. Märcz Tamás csapata kedden 15-8-ra győzte le az oroszokat Ruzában.

Az orosz együttessel szemben kellemetlen emlékeink vannak a nyári Európa-bajnokságról, a barcelonai helyosztón 9-8-ra kikaptak Kovács Gergőék Dmitrii Kholodéktól, így csak nyolcadikok lettek az Eb-n. A Märcz-csapat azóta általános meglepetésre megnyerte a Világkupát, majd visszatért a válogatottba két, a tavalyi világbajnoki döntő óta nemzeti sapkát nem húzó világklasszis, Hárai Balázs és Varga Dénes, valamint a berlini VK-t kihagyó Nagy Viktor és Vámos Márton is. Velük győzte le simán, 17-9-re Szolnokon a németeket a Märcz-csapat október vége felé a Világliga/Európa-kupa selejtezőjében.

Az orosz válogatott gerincét adó Dinamo Moszkvát már kétszer is láthattuk ebben a szezonban, előbb a Ferencváros döngölte a fúgába a Bajnokok Ligája nyitó körében Ivan Nagaevéket (13-6), majd az Eger is legyőzte a Dinamót a legrangosabb európai kupasorozatban (12-10). Ilyen előjelek után - a nyári sikerük ellenére - nem számíthattak sok jóra az orosz csapat játékosai. 

A németek után az oroszok sem számíthatnak sok jóra férfi pólósaink ellen | Hosszabbítás

Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya kedden délelőtt kihirdette 13 fős keretét a november 13-ai oroszok elleni Világliga-mérkőzésre. Märcz Tamás még október elején hozta nyilvánosságra azt a 19 névből álló listát, amelyből elmondása szerint az előttünk álló világversenyekre összeállhat a jelenkori válogatott, de hangsúlyozta azt is, hogy a keret nyitott.

2-2-ig még jól is tartották magukat, támadhattak a 3-2-es vezetésükért, eredménytelenül. Varga Dénes vezérletével megléptek a mieink, 6-0-s sorozatukkal 8-2-re elhúztak, a félidőben 8-3 volt ide.

Fordulás után gyorsan még kettőt tettek hozzá a különbséghez Erdélyi Balázsék, így 10-3-nál, már a harmadik negyed elején végleg eldőlt a parti. A záró nyolc percben már nem volt akkora figyelem védekezésben - 4-4-es részeredménnyel zártunk -, de így is sima győzelem, 15-8 lett ide, minden játékrészben legalább három lőtt gólig jutottak Kovács Gergőék. A mieink két legeredményesebbje Varga Dumi volt öt és Erdélyi Balázs három találattal, Nagy Viktor pedig fontos védésekkel támasztotta meg a csapatot. 

Már a spájzban vannak az oroszok, de ezúttal a magyarok rakták el őket oda. Ezt a játékot és eredményt pedig még Molnár Ferenc tizedes/Sinkovits Imre is elismeréssel nyugtázná A tizedes meg a többiek című filmből.

Férfi vízilabda Világliga európai selejtező, egyben Európa-kupa-selejtező
A-csoport, 2. játéknap
Oroszország-Magyarország 8-15 (2-3, 1-5, 1-3, 4-4)
Gólszerzők: Merkulov 3, Harkov 2, Derevyankin, Koptsev, Kholod, ill. Varga D. 5, Erdélyi 3, Kovács G. 2, Zalánki, Hárai, Jansik D., Vámos, Pásztor  

Hozzászólások