Vízilabda - Ésszerűbb lett a pólós Európa-kupa és Világliga lebonyolítása
Ésszerűbb lett a pólós Európa-kupa és Világliga lebonyolítása
Fotó: Kovács Anikó/waterpolo.hu

Ésszerűbb lett a pólós Európa-kupa és Világliga lebonyolítása

Takács MártonTakács Márton
2018/09/25 16:06

A Nemzetközi Vízilabda-szövetség (FINA) hétfőn elkészítette a csoportbeosztásokat a vízilabda Világliga és az Európa-kupa selejtezőjére, amelyeket idén együtt rendeznek meg.

A Magyar Vízilabda-szövetség honlapján olvasható információk szerint a nőknél kilenc csapat jelentkezett az európai selejtezőre, és a magyarok a B jelű négyesbe kaptak besorolást a franciák, az Európa-bajnok hollandok és az olaszok mellé. 

A férfiaknál 14 együttes nevezett, a friss Világkupa-győztes magyar válogatott Oroszországgal, Németországgal és Máltával játszik majd. A csoportokban oda-vissza játszanak a felek, a nőknél három-három csapat jut az Európa-kupa hatos döntőjébe, a férfiaknál a csoportok első két helyezettje kerül a sorozat nyolcas fináléjába. A két döntőből lehet kvalifikálni a Világliga Szuperdöntőjére, ahonnan a győztesek olimpiai kvótát szereznek.

"A továbbjutásunk remélhetőleg nem lehet kérdéses, ugyanakkor az sem mindegy, hányadik helyen sikerül ezt kivívni, hiszen a csoportelsők azonnal a legjobb négybe jutnak az Európa-kupa hatos döntőjében" - értékelte a sorsolást Bíró Attila, a női válogatott szövetségi kapitánya a waterpolo.hu-n. "A kísérleti fázisnak vége, megvan a keretünk, mindenki tudja a dolgát, ennek szellemében várjuk majd a mérkőzéseket. Az olaszok és a hollandok erejét mindenki tudja, de mi sem vagyunk gyengébbek náluk, ezt már bizonyítottuk a közelmúltban is. A hat legjobb európai csapat közel azonos szinten van, az Európa-kupa hatos döntőjében sem lehet majd nagyon tippelgetni. Kemény szezon lesz, de készen állunk rá."

holland_magyar.jpg Fotó: Kovács Anikó/waterpolo.hu

Märcz Tamás, a férficsapat szövetségi kapitánya kiemelte: örül, hogy tudják, kik lesznek az ellenfeleik és mikor játszanak, mert mindez kiszámítható tervezést jelent. "Az ellenfelek ismeretében azt kijelenthetjük, reális az esélyünk, hogy a továbbjutó első két hely egyikén végezzünk, de ezzel még véletlenül sem azt akarom mondani, hogy könnyű dolgunk lesz, sőt" - nyilatkozott a szakember. Hozzátette, minden bizonnyal folytatódik a trend, és a hazai mérkőzéseket valamelyik vidéki uszodában rendezik majd.

Az Európa-kupát idén tavasszal rendezték meg először, év közben suvasztották be a versenynaptárba, ami ellen például Cseh Sándor, a Szolnok akkori vezetőedzője is ellenérzését fejezte ki, teljesen jogosan. A torna selejtezőit akkor még nem csoporton belüli oda-visszavágókkal tartották, hanem Európa különböző városaiban több napon át tartó minitornákon alakult ki a rijekai Szuperdöntőbe jutott csapatok mezőnye. A selejtező kecskeméti csoportját (ahol GrúziaRomániaSpanyolország és Franciaország szerepelt) Magyarország zárta az első helyen, az azt követő nyolcas finálét pedig a hatodik helyen zárta. Az Európa-kupa első kiírását a házigazda horvátok nyerték meg.

Rijekában úgy hullámzott a Märcz-csapat játéka, mint a Balaton | Hosszabbítás

Az épülőfélben lévő magyar férfi vízilabda-válogatott egy-egy győzelemmel és döntetlennel, két vereséggel a hatodik helyen zárta az első ízben kiírt Európa-kupa nyolcas döntőjét Rijekában. Értékelésünk. Decker Attila, Decker Ádám, Erdélyi Balázs, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Varga Dénes.

Arra pedig mindannyian szívesen emlékszünk vissza, hogy a Világliga budapesti Szuperdöntöjében egy nagyszerű menetelés végén ezüstérmesek lettek Vámos Mártonék  AusztráliaMontenegró kétszerJapán szintén kétszer, és Horvátország ellen játszva. 

A magyar pólósok Világliga-ezüstje aranyat érhet a csapatépítésben | Hosszabbítás

A vártnál sokkal jobb teljesítményt nyújtott az alakulófélben lévő magyar férfi vízilabda-válogatott a Világliga budapesti Szuperdöntőjében. A Duna Arénában mutatott játék majdnem aranyérmet jelentett, csak a lehető legkisebb különbséggel, büntetőkkel maradt alul Märcz Tamás csapata Montenegróval szemben a fináléban. Ez nem csak a júliusi barcelonai Európa-bajnokság előtt, hanem hosszútávon, a csapatépítés szempontjából is reménykeltő és számunkra ez utóbbi a fontosabb.

Märcz Tamás az olimpiai kvalifikáció állomásairól, a nyári világversenyek értékeléséről, Hárai Balázs és Varga Dénes lehetséges visszatéréséről az Inforádió Aréna c. műsorában beszélt közel egy órán keresztül múlt pénteken.

Märcz Tamás: A Világkupa-arany nem azt jelenti, hogy mi most egy világverő csapat vagyunk | Hosszabbítás

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendége szeptember 21-én, pénteken Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya volt. Összefoglaltuk a Világkupa-győztes csapat mesterének mondandóját. Märcz Tamás 2017 januárja óta irányítja a válogatottat, a bő másfél év alatt három döntőbe kormányozta legénységét.

Az MVLSZ keddi híradása szerint Zalánki Gergőék 2018. október 23-án játszottak volna itthon Németország ellen. Az ünnepnapra való tekintettel azonban a két szövetség a FINA jóváhagyásával felcserélte az egymás elleni meccseinek az időpontját, így Märcz Tamás együttese idegenben játszik először, ellenfelét 2019. január 29-én fogadja majd. Az oroszországi meccs után december 11-én Máltát fogadja először hazai környezetben a VK-aranyérmes legénység.  

Kovács_Gergő.jpg Fotó: Kovács Anikó/waterpolo.hu

Világliga európai selejtező, egyben Európa-kupa-selejtező
nők

A-csoport:
Oroszország
Spanyolország
Románia
Görögország
Izrael

B-csoport:
Franciaország
Hollandia
Magyarország
Olaszország

A női Európa-kupa hatos döntőjét 2019. március 28-31. között később kijelölendő helyszínen rendezik.

férfiak
A-csoport:

Oroszország
Magyarország
Málta
Németország

B-csoport: 
Görögország
Hollandia
Spanyolország
Ukrajna

C-csoport: 
Olaszország
Franciaország
Montenegró

D-csoport: 
Románia
Szerbia
Horvátország

A férfi Európa-kupa hatos döntőjét 2019. április 5-7. között később kijelölendő helyszínen rendezik.

Hozzászólások