Erődemonstráció után egy lépésre a bajnoki aranytól az FTC pólósai

shadow

A Ferencváros óriási győzelmet aratott a címvédő Szolnok otthonában a férfi vízilabda OB I döntőjének második mérkőzésén. Az FTC 14-9-es sikere azt jelenti, hogy szombaton bajnok lehet Varga Zsolt csapata.

A Ferencváros ott folytatta, ahol vasárnap abbahagyta. A bajnoki döntő első mérkőzésén 3-5 után egy 6-0-s sorozattal döntötték el Varga Dénesék a partit. Az volt a kérdés a szerdai második meccs előtt, hogy a teljesen leolvadó Szolnok feljavul-e annyira, hogy kiegyenlítse a párharcot. Nos, Cseh Sándor csapatának erre ezúttal semmi esélye nem volt.

A Fradi úgy játszott, ahogy a Szolnok tavaly a Bajnokok Ligájában és az OB I rájátszásában, hengereltek a zöld- fehérek. A Manhercz Krisztiánt ezúttal is nélkülöző vendégek gyorsan elléptek 2-0-ra a sokat hibázó hazaiak ellen. Andrija Prlainovic feltűnően sok technikai hibát vétett, labdákat adott el, rossz lövésekkel jelentkezett. Slobodan Niki centerakciógólt is szerzett, a Ferencváros védekezése hatásosabb volt az akciógólok ellen, mint a Szolnoké. A Fradi tartotta kétgólos előnyét, nagyon sült a kezük Varga Déneséknek, az olimpiai és világbajnok zseni egy alkalommal úgy talált be, hogy két blokk között lőtte el, mintha sámlira állt volna, magasabban volt, mint a vele szemben lévő védők. A nagyszünet előtt négy perccel már kapust cserélt Cseh Sándor, Nagy Viktort Kardos Gergely váltotta. Feltűnő volt, hogy szabaddobásból többször is eredményes tudott lenni Varga Zsolt együttese, Varga Dumi, Vámos Márton és Nikola Jaksic is jeleskedett ebben a műfajban. A harmadik műfajban már hat (!) is volt közte (5-11), klasszisteljesítményt nyújtott a Varga Dénes, Jaksic, Nikic, Stefan Mitrovic négyes, és Vogel Soma (64%) is remekelt a kapuban. A záró felvonásban a Szolnok nagy nyomást tudott helyezni ellenfelére, de így is megőrizte nagy különbségű vezetését a Fradi, és végül 14-9-re diadalmaskodott.

Ezzel a játékkal a világ bármely csapatát legyőzte volna a legfontosabb meccseken brillírozó Ferencváros, amely most otthonában leckéztette meg a teljesen elfáradó, elhasználódó címvédőt. Az FTC 2-0-ra vezet a fináléban, szombaton bajnok lehet.

E.ON Férfi vízilabda-bajnokság, döntő, 2. mérkőzés 
Szolnoki Dózsa – FTC-PQS Waterpolo 9-14
(2-4, 3-4, 1-3, 3-3)
Szolnok Aréna, vezette: Mucskai P., Németh A.
Szolnok: Nagy V. – Gocic 1, Zalánki 1, Mezei, Younger 3, Prlainovic 1, Jansik D. Csere: Bátori, Hangay Z., Aleksic 1, Cuk 2, Kis G., Fülöp, Kardos (kapus). Vezetőedző: Cseh Sándor
FTC: Vogel – Szirányi, Jaksic 3, Varga Dániel, Varga Dénes 4, Jansik Sz., Mitrovic 2. Csere: Sedlmayer, Madaras 1, Pohl, Vámos 2, Nikic 2, Német. Vezetőedző: Varga Zsolt

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2–0 az FTC javára

A döntő további programja
3. mérkőzés – május 19., szombat, 15:00
FTC-PQS Waterpolo–Szolnoki Dózsa
4. mérkőzés – május 23., szerda, 18:15 – ha szükséges
Szolnoki Dózsa–FTC-PQS Waterpolo
5. mérkőzés – május 26., szombat, 17:00 – ha szükséges
FTC-PQS Waterpolo–Szolnoki Dózsa

Az Egeré a lett a bronzérem a férfi vízilabda, mivel a két győzelemig tartó helyosztó párharc második, szerdai felvonásán is legyőzte az OSC-t.

a 3. helyért, 2. mérkőzés 
A-Híd-OC-Újbuda–ZF-Eger 7–9
(1–3, 1–4, 1–2, 4–0)
Gólszerzők: Brguljan 2, Burián, Salamon, Kovács Gábor, Ubovic, Tóth M., ill. Rasovic 4, Kovács Gergő 2, Hosnyánszky, Vlachopoulos, Hárai
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2–0 az Eger javára

az 5. helyért:
PannErgy-Miskolci VSC - MKB-Euroleasing-BVSC 12-10 (4-3, 3-2, 3-3, 2-2)
a párharc állása: 1-1

a 7. helyért:
Debreceni VSE - RacioNet-Honvéd 12-13 (3-4, 4-2, 3-4, 2-3)
A párharcot 2-0-ra nyerte a Honvéd.

a 11. helyért:
Metalcom-Szentes - VasasPlaket 11-3
(2-0, 1-1, 4-1, 4-1)
A párharc állása: 1-1

a 13. helyért:
EBP Tatabánya-AVUS Szombathely 11-14
(1-2, 2-4, 4-4, 4-4)
A párharcot 2-0-ra nyert az AVUS Szombathely.

a 15. helyért:
ContiTech Szeged-Diapolo - UVSE 6-13 (0-3, 3-2, 2-6, 1-2)
A párharcot 2-0-ra nyerte az UVSE.

Az utolsó helyezett Szeged kiesett az élvonalból, míg a 15. UVSE az OB I/B második helyezettjével játszik osztályozót.