Vízilabda - Emlékezetes bajnokság nagy búcsúzókkal
Emlékezetes bajnokság nagy búcsúzókkal
Fotó: Madar Dávid/waterpolo.hu

Emlékezetes bajnokság nagy búcsúzókkal

Takács MártonTakács Márton
2016/05/30 22:27

"Mit akarsz látni

Mit akarsz? akarsz... akarsz látni!

Az állatok ösztönét

A főhős szerelmét

A közelbe lakó összesúgó emberek életét?" (Esti Kornél - Mit akarsz látni?)

Szombaton a Szolnok sikerével ért véget a 2015/2016-os férfi vízilabda OB I. Néhány szempont szerint összefoglaltuk a szezon érdekességeit. 

Legalább hat éve, a 2010-es, szintén ötmeccses Vasas-Eger döntő óta nem láttunk ilyen jó finálét. A Szolnok uralta ez elmúlt két évet, veretlen volt majdnem két teljes szezonon át, aztán jöttek az egriek és a Dózsát kétszer egymás után legyőzve 0-2-ről, óriásit játszva kiegyenlítették a párharcot és esélyesként utaztak vissza Szolnokra a mindent eldöntő ötödik találkozóra. Ahol Nagy Viktor és az elképesztően motiváltan játszó Madaras Norbert vezérletével a címvédő nyert és ismét bajnok lett, de a két csapat közti különbség tavalyhoz képest nagyot csökkent. Az talán nem volt a legszerencsésebb, hogy a döntőt egy Világliga-mérkőzés és egy BL-forduló szakította meg, így az aranycsata 21 napot foglalt keretbe.

Madaras Norbert és Biros Péter párharca

Ez volt az utolsó OB I-es idénye a háromszoros olimpiai bajnok, 40 éves Biros Péternek, akinek szerencsénkre a bajnokság utolsó meccséig csodálhattuk a játékát. Sajnos visszavonul a kétszeres ötkarikás elsőséggel rendelkező dr. Steinmetz Barnabás is, aki az öccsével vívott párharca után jelentette be, hogy leteszi a lantot, ő is elmúlt már 40. Három góllal, de csendesen, elegánsan búcsúzott, úgy, ahogy egész életében játszott. A végtelenül szimpatikus Kevin Grahamet sem láthatjuk már pólózni hazánkban, a Kanadába hazatérő balkezes szélső, a ráúszások mestere 2009 óta játszott Magyarországon, a hét év alatt az idei szezont leszámítva mindig bajnoki döntőt játszott aktuális csapatával, az Egerrel és az OSC-vel.

A legjobb mérkőzés(ek)

El voltunk látva élményekkel rendesen. Például az őszi Miskolc-BVSC (11-9), az FTC-Honvéd (7-8) és Debrecen-OSC meccsekkel. Ott volt a márciusi 11-11-es Honvéd-Eger, amelyen Kovács Gergő hat, Szivós Márton négy gólt szerzett. Az Eger-Szolnok döntő több partija is óriási volt, a második és a negyedik mindenképpen a legjobbak közül való.

A legjobb mezőnyjátékos

Bátori Bence talán még első OSC-s évét is felülmúlva lett gólkirály 61 találattal. Ő volt az újbudaiak legjobbja idén, de mi ezúttal Hárai Balázst választottuk. Az Eger centere kihagyás nélkül úgy két és fél éve világklasszis teljesítményt nyújt az Egerben és a válogatottban egyaránt. Idén is IFA-val szállította az emberelőnyöket, 23 bajnoki mérkőzésén lőtt 34 gólt (ebből 12-t fórból, 11-et centerből, hetet akcióból, kettőt-kettőt szabaddobásból és megúszásból), több csavargóllal is jelentkezett, például a Szolnok elleni döntőben is, ahol végig remekelt.

A legjobb kapus

Általunk a világ két legjobbjának vélt kapus a magyar bajnokságban véd, és mindketten igazolták is állításunkat. Nagy Viktor a Szolnok, Braniszlav Mitrovics pedig az Eger oszlopa volt egész évben. Nagy 12, Mitrovics 23 bajnokin védett, előbbi teljesítménye 63%, utóbbié 53%. Talán az dönt a magyar válogatott első számú kapusa mellett, hogy neki egyetlen egy 50% alatti meccse volt, éppen az Eger elleni bajnoki döntő harmadik meccsén, míg Mitrovicsnak akadt több gyengébb teljesítménye, és két nagyon emlékezetes félpályás gólt is kapott az idényben, Kovács Gergő és Madaras Norbert voltak az elkövetők.

Nagy_Viktor_MTI_Bugány_János

A legjobb fiatal játékos

Itt is két jelöltünk van, az egyik már válogatott, a másik még nem, de gyanítjuk, nem sokáig. Az egyik februárban múlt 21, a másik szeptemberben lesz annyi. Az egyik döntőt játszott idén, a másik egy pazar ősz után csak a nyolcadik lett csapatával. Az egyik tavasszal villogott inkább, a másik főleg az alapszakaszban. Az egyik Zalánki Gergő, a másik Kovács Gergő. Az egriek balkezese a trieszti olimpiai selejtezőn is ott volt, élete első felnőtt válogatott tornáján a legjobbak közé tartozott. Az áprilisi FTC-Eger partin ötöt vállalt csapata tíz góljából, a Szolnok elleni ötmeccses fináléban pedig hat találatot jegyzett. Összesen 28 alkalommal vette be az ellenfelek kapuját. Egyre több játékidőt kapott edzőjétől, amit meg is hálált, még Benedek Tibor is kiemelte a fináléban nyújtott teljesítményét. A honvédos Kovács Gergő ősszel bombaformában szerepelt, csapata legjobbja volt. Még a márciusi Honvéd-Egeren is hatalmasat játszott, hat gólt lőtt, akkor külön cikket szenteltünk neki. Utána már kevésbé ment jól neki, és mivel első honvédos szezonjában máris kulcsember volt, csapata is megsínylette gyengébb formáját.

Zalánki Gerg

A meglepetéscsapatok, kellemes és kellemetlen csalódások:

A kellemetlen csalódás kategóriába tartozik a Debrecen és a Honvéd. A DVSE kispadjáról búcsúzó Varga Tamás alaposan megerősített (Lévai Márton, Babay Árpád, Sergi Mora) csapata bár elkönyvelte a szezon egyik legnagyobb győzelmét az OSC ellen, nem jutott be a legjobb nyolcba. Úgy tűnik, szét is esik ez a többre hivatott gárda.

A Honvéd felemás szezont produkált, pedig az ősz legnagyobb durranása még Vad Lajos legénysége volt. Idegenben verték meg a Fradit és az OSC-t is, az alapszakaszban vezették csoportjukat, de a januári Európa-bajnokság miatt tartott szünet nem tett jót nekik, mert utána februárban kikaptak Pécsett és csak ikszeltek az ősszel 13-9-re legyőzött Vasas otthonában, de a felsőházba azért bejutottak. A középszakasz viszont abszolút mélypont az évadukban: nem nyertek meccset a bajnokság ezen részében! A papírforma-vereségek mellett oda-vissza kikaptak a BVSC-től és a Szegedtől, majd a helyosztón kétszer a Vasastól is, így a nyolcadik helyen végeztek. Ahogy Vad Lajos utóbb elmondta, tavaly nyáron csak a KSI-ből tudtak igazolni, fiatalok jöttek a Kőér utcába, így pozitívnak értékeli a nyolcadik helyet, de a tavaszi szereplést már nem.

Innen folytatják, folytatjuk.

Hozzászólások