Vízilabda - Együtt nyertek olimpiát és vb-t, most egymás ellenfelei voltak a parton az UVSE és az FTC edzőjeként
Együtt nyertek olimpiát és vb-t, most egymás ellenfelei voltak a parton az UVSE és az FTC edzőjeként
Fotó: Takács Márton

Együtt nyertek olimpiát és vb-t, most egymás ellenfelei voltak a parton az UVSE és az FTC edzőjeként

Takács MártonTakács Márton
2019/01/24 11:57
Amíg szerda este a férfi vízilabda Bajnokok Ligája és az Euro-kupa aktuális mérkőzései zajlottak felnőtt szinten, a magyar BENU Fiú ifjúsági Országos bajnokság 11. fordulójában az UVSE és a Ferencváros csapott össze egymással. Ebben még nem lenne semmi különös, csak hogy a hazai csapatot Benedek Tibor, a vendégeket pedig Varga Dániel irányította a partról. Helyszíni riportunk a Margitszigetről a két vezetőedző nyilatkozatával. 

Talán még soha nem fordult elő, hogy egy ifimeccsen mindkét oldalon olyan edző álljon a parton, akik játékosként olimpiai bajnokok és vb-aranyérmesek is voltak. Ezúttal ez volt a helyzet, ráadásul Benedek Tibor, az UVSE, és Varga Dániel, a Ferencváros mestere együtt lettek ötkarikás aranyérmesek 2008-ban, Pekingben. Sőt, 2013-ban világbajnoki aranyérmet is együtt szereztek, Benedek szövetségi kapitányként, Varga Dani pedig csapatkapitányként volt részese annak a pazar sikernek. A helyzet még pikánsabb, ha belegondolunk, hogy klubedzőként mindkettejüknek ez az első idénye, mindketten az előző nyáron vették át az UVSE, illetve az FTC ificsapatának irányítását. 

Benedek Tibi egy olyan korosztályt irányíthat, amelyben hemzsegnek a tehetségek. Mivel az ifi gárda nagy része az OB I-ben is szerepel, kiemelt figyelmet fordítunk rájuk, novemberben azt írtuk, hogy "Aranyi Máté, Baksa Benedek, Dala Döme, Konarik Ákos és Vigvári Vendel nevét érdemes már most megjegyezni." Decemberben közöltük a Benedek Tiborral készített interjúnkat, ahogy a csapat legrutinosabb tagjával, az Európa-bajnoki bronzérmes Bisztritsányi Dáviddal is beszélgettünk már. Január közepén, a gárda harmadik bajnoki győzelme után egy nagyobb cikkben foglaltuk össze eddigi teljesítményüket. A Komjádi-kupa múlt hétvégi négyes döntőjét követően pedig a lila-sárgák egyik legnagyobb tehetségével, a 17 éves Vigvári Vendellel készített interjúnkat jelentettük meg. Közülük Dala Döme és Vigvári Vendel pont nem játszhatott szerdán - utóbbi vette fel videóra a meccset, így öccse, a szintén nagy tehetség, mindössze 15 esztendős Vince játékát is -, de az egész bajnokság egyik legnagyobb esélyese így is nagy különbséggel, 16-7-re győzte le az FTC-t. Ezúttal is ott ült a parton a felnőttcsapat kapitánya, Korényi Balázs és az UVSE legrutinosabb tagja, Bisztritsányi Dávid.

Benedek_Tibi.jpg Fotó: T.M.

Benedek és Varga is igen impulzív személyiség, bármiről is beszélget velük az ember, nagy hatással tudnak lenni a másikra. Ez az adottságuk különösen jól jön, amikor rövid idő alatt kell olyan információkkal segíteniük játékosaikat, amelyek a különböző játékszituációkban segítik őket. Mindketten állva, illetve a medence szélén fel-alá járkálva nézték a mérkőzést, és adták egymás után az utasításokat tanítványiaknak, vagy épp reklamáltak a játékvezetőknél, ahogy övéiktől is számon kérték a hibákat. De nem üvöltözve, ahogy azt másoktól halljuk - akár az élvonalban is -, hanem pedagógiai szándékkal. A meccs után mindkét edzőt nyilatkozatra kértük, akik voltak olyan kedvesek, hogy a kedvünkért egy közös fotóra is összeálltak (ez a kiemelt képünk fent).

Először Benedek Tiborral beszéltünk, és mivel vele már több alkalommal is konzultáltunk, tőle rövidebb értékelést kértünk és kaptunk. Nyitásként arra voltunk kíváncsiak, mennyire maradt meg benne és csapatában, hogy talán ők voltak a legnagyobb esélyesei a Komjádi-kupának, végül bronzérmesként zárták a hétvégét. 

"Nem voltam csalódott, mert jobb volt nálunk a Vasas. Nem volt bennem olyan érzés, hogy igazságtalanul alakult volna az elődöntőnk. Ennek ellenére azt mondom továbbra is, hogy mi jobb csapat vagyunk, de ha nem bizonyítjuk be, akkor sokat nem ér ez a kijelentés. Végig vezettek, a végén két góllal is, van ilyen. Meg kell tanulni kezelni ezeket a helyzeteket is. Egy Debrecen elleni OB I-es meccsből jöttünk, utána sokkal nagyobb lett a tét. Mindenki sajnálta, hogy így alakult, mert ott volt a lehetőségünk, hogy Komjádi-kupát nyerjünk, jövőre újra megpróbáljuk."

Az UVSE - a KSI-vel együtt - olyan előnyben van az ifi bajnokság többi résztvevőjével szemben, hogy játékosaik hétről hétre az OB I-ben is edződnek. Ez látszik is Baksa Benedekéken edzőjük szerint is.

"A mai meccsre úgy készültünk, hogy úgy gondoltam, a két Komjádi-kupa-meccsünk után vasárnap ne legyen rögtön a harmadik mérkőzés, mert az már tényleg fárasztó. Így kicsit kipihenhették magukat a játékosok, bár két emberünk hiányzott betegség, sérülés miatt. Nélkülük is magabiztosan nyertük meg ezt a meccset. Az nagyon sokat számít az ilyen, viszonylag jó ellenfelekkel szemben, hogy nekünk már van OB I-es rutinunk, és több nagyon nehéz meccset játszottunk már ebben a szezonban. Ez látszik az egész csapaton ilyenkor."

Fradi_akció.jpg Fotó: T.M.

Ahogy azt korábban Benedek Tibor és több játékosa is elmondta, annak ellenére, hogy rekordgyanús, 62 (!) mérkőzés vár rá és tanítványaira az élvonalban és az ifiben összesen, ez csak előnyére válhat a tanulási folyamatban lévő pólósainak. De mi a helyzet a sportág történetének egyik legnagyobb alakjával?

"62 meccsünk van az idényben, nagyon élvezem ezeket a mérkőzéseket. Szinte ugyanaz az érzésem van, mint amikor játékos voltam, hogy akárhány meccset örömmel játszom. Nyilván így talán könnyebb, mert a játékosok jobban elfáradnak, mint én, de nekem nagyon nagy boldogság, hogy újra a medence partján állhatok."

De az még a sokat megélt Benedek Tibornak sem mindennapos, hogy egykori játékostársa, majd válogatottbeli fontos embere álljon vele szemben a parton, egy rivális együttes vezetőedzőjeként. 

“Próbálom nem úgy felfogni ezeket az alkalmakat, hogy egy másik edző ellen meccselek. Dani a karrierje elején áll, megvan a lehetősége, hogy nagyon jó edző legyen. Mindenképpen sok sikert kívánok neki! Az Újpest-Fradi párharc pedig mindig nagy csata, bármennyire is nagyarányú volt most a különbség, ez mindig egy presztízsmeccs mindenkinek.”

Varga_Dani_2.jpg Varga Dániel a parton, edzőkéntFotó: T.M.

Tavaly júniusban sajtótájékoztatón jelentette be Varga Dániel, hogy visszavonul az aktív játéktól és edzőnek áll. Akkor így nyilatkozott nekünk új pozíciójáról.

"Egyrészt nem alulról kezdem, hanem valahonnan középről. Persze óriási különbség van a felnőtt és az utánpótlás között. Abszolút az én választásom volt - végül Madaras Norbi hagyta jóvá, mint szakosztályelnök -, minden úgy alakult, ahogy én szerettem volna. Azokkal a játékosokkal fogok dolgozni, akiket akartam, ehhez viszont kellett egy olyan korosztály is, akiket érdemesnek tartok arra, hogy egy projektként kiemeljük őket és olyan innovációkat hozzunk be a felkészülésbe, amelyek egyáltalán nem jellemzőek más utánpótláskluboknál. Szerencsém van a vezetőséggel, mert mindenben támogatnak, ami egy új meglátást jelent az esetemben. Bíznak bennem, én is bízom magamban, és remélem, hogy ennek lesz eredménye is. Egyértelműen a legmagasabb babérokra török, csak itt más a cél. Ki is kell mondani, hogy itt a fő cél az, hogy játékost neveljek. Azért kell erről beszélni, mert látom, mennyire fontos a gyerekeknek, az edzőknek és a szülőknek is, hogy mit játszanak a bajnokságban, hogy nyernek-e esetleg valamit utánpótláskorban. Ez is számít, de ez csak egy emlék lesz tíz év múlva. És annak ez lesz az egyetlen emléke, akiből nem lesz játékos, akiből lesz, annak meg nem ez lesz a fontos. A lényeg, hogy vannak dolgok, amelyeket el kell különíteni annak érdekében, hogy a mi igazi célunkat érjük el, ne ezt a pillanatnyi, rövidtávú sikert. Vannak olyan munkafázisok, amelyek csak lassan mutatják meg az eredményt. Ezeket nem szabad kihagyni azért, hogy pillanatnyi sikerélményt szerezzünk."

A Ferencvárost hat pont választotta el a tabellán szerdai ellenfelétől az egymás elleni mérkőzésük előtt, és nem is született meglepetés a végén. Varga Dánielnél először arról érdeklődtünk, milyen előjelekkel várta az UVSE-vel vívott meccset, és előzetes elképzeléseihez képest mi kapott vissza a saját csapatától.

“Ahhoz képest, amit vártam, kevesebbet kaptam vissza. Egészen egyszerűen óriási a különbség általánosságban is a felnőtt és az utánpótlás szint között a sebességben, a gondolkodási sebességben, az elképzelések technikai és taktikai végrehajtásában is. Azt látom, hogy amiben nagyon nehezen tudunk fejlődni, az az iram diktálása közbeni jó játék, jó döntések hozatala, helyzetek észrevétele és kialakítása, visszasegítés. Ha vannak is pillanatok, nagyon hullámzó és még mindig sokkal több a hiba, mint a jó dolog. Nyilván ezt a mostani meccset alapul véve mondom. Összességében pedig látom a fejlődést, és bármennyire is nagy pofon és csalódás ez az eredmény a játékosoknak is, egyszerűen nincs más út, mint erősebbnek, dinamikusabbnak lenni, mert a mai vízilabda ezt megköveteli. Edzőként az a felelősségem, hogy olyan utat mutassak a játékosoknak, amire szükségük lesz, ha az OB I-be, a korosztályos válogatottba, esetleg később a felnőtt nemzeti csapatba kerülnek. Egyelőre ebben van még jelentős lemaradásunk az UVSE-hez képest.”

Fradi_akció_2.jpg Fotó: T.M.

Varga Dani felnőtt karrierje nagy részében a gondolkodó játékosok közé tartozott, akik a leginkább fejjel játsszák ezt a játékot, és edzői szemmel tekintenek erre a sportágra. Arról is érdeklődtünk nála, hogy amikor az előző nyáron munkába állt, mit gondolt feladata nehézségeiről, és több mint fél év elteltével milyen tapasztalatokat szerzett, mennyire gondolkodik most fordítva, játékos szemszögből.

"Órában vagy percben nézve többet dolgozom, mint vízilabdásként, bár akkor sem a medencébe ugrással kezdődött az edzés, és nem a kimászással ért véget. Gondolkodó, a vízilabdával sokat foglalkozó játékosnak tartottam magamat régebben is. Ez edzőként nem hogy nincsen másként, hanem sokkal inkább így van. Mindig ott van bennem az, hogy ha most megnézek egy meccset, ha egy statisztikát kidolgozok, akkor több leszek, és ezzel tartozom, hiszen mások sem restek, és mások is dolgoznak. Az edzősködés egy 0-24-es dolog, de ez nem ért meglepetésként."

"A legnagyobb különbség talán, ami bevallom, meglepetésként ért, hogy óriási különbség van aközött, hogy valamit csinálunk, és esetleg edzésen jól hajtunk végre, és hogy azt a meccsen meg tudjuk-e valósítani. Nagyon zavaró körülmény az utánpótlás játékosaimnak, hogy egy mérkőzés elemei, játékvezető, szülő is van körülöttük. És az, hogy ott olyat is kérek, amit addig nem. Ezek közül van, amin nem tudunk változtatni, nekem pedig talán kicsit lassítanom kell. Ez így van a taktikai és a technikai elvárások tekintetében is. Nagyon hamar, az első pár hétben volt olyan visszajelzés saját magamnak, láttam a többieken, hogy hiába kérek valamit, ha az azt megelőző egy-két dolgot, a lépcsőket kihagyom, akkor nem fogják tudni megcsinálni. Tehát vissza kell lépnem egyet, kettőt, felépíteni, és úgy egymásra építeni a technikai és taktikai elemeket. Ez természetes, csak másképp alakult, mint ahogy előzetesen elvártam. Nem gondoltam, hogy ennyi idő, míg átmegy egy új dolog a gyakorlatba. Türelmesebbnek kell lennem, ez biztos."

Neki talán még furcsább lehetett a helyzet, mint Benedek Tibornak, hiszen ahogy Benedeknek, úgy Vargának is ez az első klubedzői idénye - tavaly ilyenkor még javában pólózott a később bajnok Fradiban -, viszont Tibor már kilencedik éve trénerkedik, a riói olimpián, 2016-ban pedig Varga Dani még játékosként volt ott a válogatottban, a nemzeti csapatban való szerepléstől 2017-ben vonult vissza, aminek kapcsán akkor egy nagyinterjút készítettünk vele. És hogy ifiben találkozik egymással két edző, két olimpiai bajnok? Na, ilyen helyzetet Dani sem tudott felidézni.

"Eszembe jutott erről, hogy ilyen talán még nem volt. Nem hagyott érzelem nélkül, hogy nem csak, hogy egy olimpiai bajnok állt a másik oldalon, hanem, hogy pont Tibi volt az, hiszen együtt nyertünk olimpiát és világbajnokságot is. Plusz érzelmi töltetet adott ez a helyzet, de inkább érdekesség volt és büszkeséggel töltött el, mintsem, hogy ebből bármi több legyen. A csapatomra koncentráltam, és nem erre a sztorira, de ez kétségkívül egy kuriózum, és örülök, hogy a részese lehettem!"

Hát még mi!

Varga_Dani.jpg Fotó: T.M.


Hozzászólások