Egyenlít a Szolnok vagy az FTC folytatja remeklését a pazar bajnoki döntőben?

shadow

Nagyon jó meccset hozott a Ferencváros-Szolnok döntő első felvonása a férfi vízilabda OB I-ben. A Komjádi uszodában telt ház előtt zajló vasárnapi mérkőzés után szerdán következik a második parti, ezúttal a címvédő Szolnok otthonában.

Az első negyed a Dózsáé volt vasárnap, ami abból a szempontból nem volt meglepő, hogy ők jöttek meccsből, a Fradi pedig két és fél hetes felkészülés után vágott neki a finálénak. Még a második nyolc percben is vezettek 5-4-re Zalánki Gergőék, de az FTC egy pazar 6-0-s sorozattal 9-5-re meglépett és innen nem engedte ki a kezéből a győzelmet Varga Zsolt trónkövetelő csapata. 

Az FTC egy 6-0-s sorozattal fordított és szerzett előnyt a pólódöntőben a címvédő ellen | Hosszabbítás

A 18 év után döntős Ferencváros 12-9-re nyert a címvédő Szolnok ellen a férfi vízilabda OB I három győzelemig tartó fináléjának első, vasárnapi felvonásán a Komjádi uszodában. Helyszíni tudósításunk Madaras Norbert nyilatkozatával. Ilyen egy jó bajnoki döntő.

A Szolnokra nem jellemző akkor hullámvölgy egy mérkőzésen belül, mint amelybe a döntő első meccsén került. Nem emlékszünk még csak hasonlóra sem az elmúlt évekből, ami mondjuk nagy dolog. Már, hogy nem is kerültek ekkora slamasztikába, nagy vereséget ez az összetételű csapat nem szenvedett sem a magyar bajnokságban, sem a Bajnokok Ligájában. Így pláne furcsa volt látni, hogy egy idő után nagyon könnyű gólokat kapnak a Tisza-partiak, és iskolás hibákat követnek el védekezésben Milan Aleksicék. Nagy Viktor dolgát a saját bevallása szerint az is nehezítette, hogy a második félidőben szinte semmit sem látott a Naptól. A háromgólos Andrija Prlainovicon (leszámítva a 11/3-as lőlapját) és a szokás szerint óriási mezőnymunkát végző Aaron Youngeren kívül nem is nagyon lehetett kiemelni senkit közülük. A Szolnoktól sokkal jobb védekezés és kapusteljesítmény (33%-kal védett Nagy Viktor) szükséges az egyenlítéshez. 12 gólt kaptak a nyitányon, az Eger az elődöntő három meccsén összesen lőtt nekik 13-at. Viszont ha Bátori Bencéék egyszer elkezdenek játszani valódi tudásukhoz méltóan ebben a döntőben, akkor nagy dolgokat láthatunk majd szerdán, illetve szombaton.

Varga Dénes azt mondta erről, hogy "sikerült magunkat olyan erőállapotba hozni, hogy bírjuk végig és tempót tudjunk diktálni. Ennek pont így kellett kinéznie, hogy a félidőig megtartottuk az ikszet, és onnantól pedig végigvittünk egy két-háromgólos előnyt. 

Az igen meggyőző FTC-sikert úgy sikerült elérnie a főleg kapásoldalon (Varga Dumi és Stefan Mitrovic összesen hetet vállalt a 12 gólból) és centerposzton (Slobodan Nikic révén) remeklő zöld-fehéreknek, hogy nem játszott a válogatott erőssége, Manhercz Krisztián, Vámos Márton pedig mindössze egyszer volt eredményes. A Fradi játékoskerete mélyebbnek tűnik, és egyelőre elég jól forgatják az edzők a rendelkezésre álló pólósokat. Akár ez is dönthet, bár ez inkább hosszútávon, egy esetleges ötmeccses párharcban. 

Madaras Norbert nekünk így nyilatkozott erről: "Nehezebb dolguk van, a BL-ben játszanak, plusz sokkal több tétmeccset játszottak a szezonban, mint mi. A kispadunk is talán hosszabb egy kicsivel. Ha négy vagy öt meccs lesz, akkor el tudom képzelni, hogy ez számítani fog az ötödiken, úgy gondolom, az erőállapot a következőn még nem fog, főleg Szolnokon." 

„Többször végignéztem a Szolnok elleni mérkőzéseinket, de nagyon nehéz lenne megmondani, hogy milyen lesz a hatodik meccs forgatókönyve, mert mindig teljesen máshogy alakultak a találkozók. Hiába győztük le korábban a Szolnokot hazai medencéjében, nem szabad abból kiindulnunk. Inkább az összes meccs tapasztalatát kell összegyúrnunk.” – mondta az FTC vezetőedzője, Varga Zsolt.

A Ferencváros idegenben eddig veretlen a bajnokságban, egy vereségét bár a Szolnoktól szenvedte el, az még a Népligetben történt. Ráadásul a Dózsa otthonában, februárban a Fradi 13-11-re győzött.

A döntő további menetrendje:    
2. mérkőzés: május 16. 19:00, Szolnok  
Szolnoki Dózsa – FTC-PQS Waterpolo  
3. mérkőzés május 19. 15:00, Császár-Komjádi Sportuszoda
FTC-PQS Waterpolo – Szolnoki Dózsa 
4. mérkőzés – ha szükséges: május 23. 18:15 Szolnok
Szolnoki Dózsa – FTC-PQS Waterpolo
5. mérkőzés – ha szükséges: május 26. 17:00, Császár-Komjádi Sportuszoda
FTC-PQS Waterpolo – Szolnoki Dózsa
Valamennyi mérkőzést közvetíti az M4 Sport!