Vízilabda - Egy mindenkiért...
Egy mindenkiért...
Fotó: Balogh Máté/waterpolo.hu

Egy mindenkiért...

Takács MártonTakács Márton
2016/08/07 17:54

Az olimpia egyik legnagyobb sztoriját egy magyar vízilabdázó szolgáltatja úgy, hogy egy percet nem játszott és nem is fog a medencében tölteni Rióban. Az Európa-bajnoki ezüstérmes Tóth Márton nem került be a 13-as keretbe, de a válogatott 14. tagjaként elrepült a csapattal, ott volt Bauruban és segítette Benedek Tibor együttesének felkészülését, hogy az egymás közötti edzéseken, hat a hat ellen is teljes legyen a létszám. A nyári felkészülés és a keretszűkítés után tudta, hogy maximum sérülés esetén ugorhat csak vízbe a riói tornán, de így is kiutazott, edzett, a szombati szerb-magyar mérkőzést a lelátóról követte figyelemmel, majd hazautazott.

Volt korábban olyan divízió I-es jégkorong-világbajnokság, ahol egy, kiválasztottak közé később nem kerülő magyar hokis a szövetségi kapitánytól előzetesen megtudta, hogy posztján nincs az elsők között, a tartalék szerepből nem kérve pedig inkább lemondott a lehetőségről. A nyári labdarúgó Európa-bajnokság előtt is olvashattunk róla, hogy egy külföldön szereplő labdarúgónk meghallva, hogy nincs esélye kijutni az Eb-re, nem kívánt részt venni a kontinenstornára való felkészülésben, miközben arra még kapott meghívót.

Tóth Márton sokáig az egyik legalulértékeltebb magyar pólós volt. Erőssége - hogy több poszton, szélsőként, rosszkézen és centerként is kiváló teljesítményre képes - egyben az egyik gyengéje is. A Honvédban, a Vasasban és Szegeden is nagyon jól teljesített korábban. Majd elvitte a szupererős Szolnok, amelyet a lehetséges Bajnokok Ligája-győzelem ellenére is elhagyott egy év után, hogy posztot váltva centerként szerepeljen a Ferencvárosban, növelve esélyét bekerülni az olimpiai csapatba. De ha Hárai Balázs és Kis Gábor egészséges és jó formában van, másnak esélye nincs középcsatárként szerepelni a magyar válogatottban világversenyen. A 2014-es budapesti Eb-n Tóth volt Hárai centertársa, és miközben több Világliga-mérkőzésen is szerepet kapott azóta, több nagy torna nem jutott neki.

Egész nyáron remekelt, az összes felkészülési mérkőzésen játszott, a brazilok elleni miskolctapolcai partin triplázott, a BENU-kupa mindhárom találkozóján szerepet kapott, dobott öt gólt. A harmadik napon, az ausztrálok elleni siker után a frissen kinevezett csapatkapitány, Varga Dénes hiányában Szivós Márton vehette volna át a tornagyőzelemért járó trófeát, de ő inkább a két kereten kívüli pólósnak, Bedő Krisztiánnak és Tóth Mártonnak adta át a lehetőséget. Ha valaki tudja, milyen hálátlan szerep 14-nek lenni (Athén, Peking), az éppen Szivós Marci.

Vannak olyan teljesítmények, érdemek, amelyekért nem jár érem. Csak az, ami pólós körökben a legelterjedtebb köszönési formula: Tisztelet!

Hozzászólások