Vízilabda - Egy éven belül másodszor épít csapatot Märcz Tamás
Egy éven belül másodszor épít csapatot Märcz Tamás
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Egy éven belül másodszor épít csapatot Märcz Tamás

Takács MártonTakács Márton
2018/02/14 17:27

Azok után, hogy kedd este Märcz Tamás kihirdette a magyar férfi vízilabda-válogatott 15 fős keretét a csütörtöktől vasárnapig tartó Európa-kupa-selejtezőre, amelyet a Volvo támogatásával Kecskeméten rendeznek meg, szerdán a sajtó számára is nyilvános edzés és a torna sajtótájékoztatója szerepelt a csapat programjában. Helyzetelemzés edzésriporttal, valamint Kovács Gergő, Jansik Szilárd, Vogel Soma és Märcz Tamás nyilatkozatával.

Märcz Tamás 2017 januárjában állt munkába a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányaként. Akkor is a Volvo-kupa volt az első tornája a nemzeti csapat élén, és akkor is a nyári fő eseményre, a budapesti világbajnokságra volt kihegyezve a felkészülés. Kis Gábor és Szivós Márton személyében már nem számíthatott két, a válogatottságot lemondó világklasszisra, akikhez márciusban csatlakozott egy újabb zseni, Varga Dániel, nélkülük kellett bizonyítani a vb-n. Mivel Varga Dénes és Hárai Balázs hosszabb szünet után vállalták a tornát, és mindketten kulcsembernek bizonyultak, ahogy mindig, kiváló eredménnyel zárták a nyarat a mieink.

A vb után viszont Varga Dénes és Hosnyánszky Norbert is jelezte, 2018-ban szüneteltetnék a válogatottságukat, így Peking utolsó, még válogatott hősei nélkül nem maradt olimpiai bajnok az újkori magyar nemzeti együttesben.

A vb-2. válogatottból sincs már a kecskeméti Európa-kupa-selejtezőre utazó keretben Decker Attila, Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Török Béla és Varga Dénes sem. A 13-ból hatan maradtak. Már ott tartunk, hogy a 2013-as világbajnok gárdából is csak négyen, Nagy Viktor, Bátori Bence, Bedő Krisztián és Vámos Márton maradtak a fedélzeten. Így sokszorosan nehéz dolga van a szövetségi kapitánynak. Két világklasszisunk van a jelenlegi szűk keretben, Nagy Viktor és Vámos Márton. Märcz Tamásnak így 12 hónapon belül már másodszor kell nekifogni egy vadiúj csapat építésébe, Tokió, a 2020-as olimpia jegyében.

Négy világbajnokkal vág neki a Märcz-csapat az Európa-kupa-selejtezőnek | Hosszabbítás

Hétfő óta 18 játékos készült együtt a férfi vízilabda-válogatott előtt álló Európa-kupa hazai selejtezőjére. Märcz Tamás szövetségi kapitány kedden három fővel szűkítette keretét, így megvan a 15 fős névsor a Grúzia, Románia, Spanyolország és Franciaország elleni kecskeméti mérkőzésekre. A csütörtöktől vasárnapig tartó selejtezőn nem lesz ott a világbajnok Decker Attila, a vb-ezüstérmes Török Béla és az egyik legtehetségesebb balkezes szélső, Vadovics Viktor.

A három kimaradó is részt vett a szerda délelőtti tréningen, Decker Attila, Török Béla és Vadovics Viktor is vízben volt, amikor az újságírók a gyakorlás utolsó félóráját megtekinthették a Szőnyi úton. Az edzés után három olyan játékost - Kovács Gergőt, Jansik Szilárdot és Vogel Somát - kérdeztünk, akik véleményünk szerint alapemberei lehetnek a tokiói olimpiai csapatunknak, de már idén is kulcsemberré léphetnek elő.

Kovács Gerg

Kovács Gergő éppen egy évvel ezelőtt, a Volvo-kupán mutatkozott be a válogatottban, góllal, remek labdaszerzésekkel és győzelemmel debütált Szlovákia ellen. Az Eger pólósával akkor készítettünk egy interjút, melyben így fogalmazott: "Ahhoz még biztosan idő kell, hogy stabilan bent tudjak maradni a válogatottban. Lehet, hogy érdemes lenne esetleg a rosszkéz-oldalra kicsit többet koncentrálni. Ebben is látok lehetőséget." 

Nos, eltelt egy év, és a szerdai válogatott tréningen éppen rosszkéz-szélen és rosszkéz-hátsóban láttuk kizárólag az Egerben egyre jobb formát mutató 22 éves pólóst, aki most egész héten ott van a nemzeti együttesben.

"Nagyon jó a hangulat most is, fiatalos a társaság, remekül érzem magam. Úgy néz ki, hogy Egerben és a válogatottban is többet fogok rosszkézen játszani. Régen ott szerepeltem, a Honvédban kezdtem el újra kapáson, szóval nem új a dolog, testhez álló feladat. Nem érzek változást tavalyhoz képest abban, hogy most is mindent beleadok, lesz, ami lesz. Az egész hétvégének a spanyolok elleni meccs lesz a csúcspontja, készülünk rájuk. Jó kihívásnak tartom, hogy van lehetőség bizonyítani. Egerben most minden működik, a kérdés, hogy tudjuk-e tartani a formánkat, az a célunk, hogy ez a lendület kitartson."

Jansik Szilárd

Jansik Szilárd nagyszerű szezont fut a Ferencvárosban. A korábban kapáson szereplő játékosból kiváló bekket faragtak a Fradinál, mivel több poszton is kimagasló teljesítményre képes, az egyik legnagyobb értéke lehet a jelen és a jövő magyar válogatottjának. Gólerős is, az FTC-ben 29 alkalommal volt már eredményes a bajnokságban, ezzel a góllövőlista harmadik helyén áll, csak két világklasszis előzi meg, Vámos Márton és Varga Dénes. Többször is megírtuk már, hogy szerintünk a válogatottban, és a szűk keretben a helye, úgy tűnik, Märcz Tamás is egyre több bizalmat szavaz neki.

"Nagyon jó volt az eddig eltelt két és fél nap, örülök, hogy itt lehetek. 18-an kezdtük, azért küzdöttünk, hogy bekerüljünk a Kecskemétre utazó 15 fő közé, ez sikerült. Itt sosem mehet biztosra az ember, nem éreztem, hogy biztos utazó leszek, de azt sem, hogy a kimaradók közé kerülnék. Természetesen izgultam, hiszen most csak három edzésen tudtuk megmutatni magunkat, de a szövetségi kapitány figyeli a mérkőzéseinket, a Fradi meccsein majdnem mindig kint van, tudja, hogy mire vagyunk képesek. Még nem beszéltük meg a pontos szerepemet, jelen esetben bekként számít rám, bár a Világliga-mérkőzésen megfordultam kapásoldalon és talán rosszkézoldalon is. Örülök, hogy annak idején úgy építettek fel, hogy minden poszton bevethető legyek. Eleinte kapáson voltam a legerősebb, de a Fradiban bekkelésre is átneveltek. Ez nagyon hasznosnak bizonyult, pláne, hogy a 2020-as olimpiára már csak 11 játékos utazhat, ott már biztosan nem lesz olyan pólós, aki nem tud jól védekezni. Így nagy előny, hogy jól tudok bekkelni és támadásban is tudok jót nyújtani. 

Természetesen mind a négy Európa-kupa-selejtezőmeccset meg akarjuk nyerni. Tudjuk, hogy a spanyolok a legerősebbek, a románok és a franciák körülbelül hasonló szinten vannak, de nagyon oda kell figyelni rájuk. Szeretnénk bebizonyítani a hazai közönségnek, hogy ez egy jó csapat és érdemes szurkolni nekünk."


Évtizedek óta jellemző, hogy legalább egy testvérpár szinte mindig akad a válogatottban. Így volt ez Steinmetz Barnabás és Ádám, Varga Tamás és Varga II Zsolt, Varga Dániel és Dénes, majd Decker Attila és Ádám esetében is. Most a Jansik testvérek, Szilárd és Dávid viszik tovább ezt a vonalat, Kecskeméten is együtt szerepelhetnek. Helyzetük azért különleges, mert per pillanat egy poszton, védőként szerepelnek mindketten.

"Nagyon jó érzés Dáviddal együtt szerepelni a válogatottban. Világliga-meccsen is játszottunk már együtt, motiváljuk, jobb teljesítményre sarkalljuk egymást, büszke vagyok rá, ő pedig rám, hogy itt lehetünk, küzdünk, hogy egy világeseményre is kijussunk mindketten és ott jó teljesítményt nyújtsunk."

Vogel Soma

Vogel Soma az Euro-kupa-győztes Ferencváros első számú kapusa lett az elmúlt 12 hónapban, a válogatottban a spanyolok elleni Világliga-meccset végigvédte, Nagy Viktor mellett ő lehet a másik stabil kapusa a nemzeti együttesnek idén.

"Mindig nagyon jó érzés itt lenni, nagyon örültem, hogy ismét meghívót kaptam, még mindig szokatlan kicsit a közeg. Szinte mindig találkozom új arcokkal, kezdek beleszokni, mi hogy megy itt, a válogatottban. A spanyolokkal vívott meccsen csak egy pici súly került le a vállamról, minden meccs előtt visszakerül ez a súly, nehéz lesz ezt leküzdeni. Még nem beszéltük meg a kapitánnyal és Viktorral, hogy ki melyik meccsen véd majd Kecskeméten, abban azért biztos vagyok, hogy fogok védeni. Győzelmet várok mind a négy mérkőzésen, a spanyolok ugyanolyan nehéz ellenfelek lesznek, mint a Világligában. Megpróbálok én személy szerint és a csapat is a lehető legjobban játszani!"

Märcz Tamás

Märcz Tamás a tavaly nyári budapesti világbajnokság óta most tud a legtöbb időt tölteni kiválasztottjaival, egy teljes hetet, amelyben edzések szerepelnek, majd négy napon belül négy mérkőzés vár a válogatottra.

"Érződött, hogy ma már a negyedik edzést töltöttük együtt, nem egy gyorstalpaló folyamaton veszünk részt. Amely munkák be voltak ütemezve, mind támadásban és védekezésben, az emberelőnyős helyzetek gyakorlásában, arra mindegyik edzésen jutott idő kényelmesen. Átgondoltabb lett a játékunk, mint amilyen korábban volt. Egy-két taktikai elemünk néhány nagyobb klubéhoz hasonló szerencsére, még egy-két szám is szinte ugyanaz, mint amilyet ők használnak. Ezek picit segíthetik a taktikai elemek kivitelezését. Azt várom, hogy egyre összeszokottabbak legyenek a játékosok, mindegyikük legalább három mérkőzésen fog részt venni a négyből, folyamatosan forgatva őket. A kapusok a tervek szerint megosztva és úgy is védenek majd, hogy teljes meccset odaadok nekik, mindegyik mérkőzésre két kapust tervezünk beírni, és két mezőnyjátékos marad majd ki meccsenként."

A válogatottban gyakorlatilag hagyományosan a bekk-, és a centerposzton, valamint kapásoldalon van túljelentkezés, ezúttal is.

"Az elmúlt Világliga-selejtezőkhöz képest Német Toni érkezett centerposzton, aki megérdemelten van itt. Amikor láttam játszani a Fradiban, akkor nagyon jó teljesítményt nyújtott. Neki is fontos fórum lesz a kecskeméti torna, nemzetközi mérkőzéseket játszhat. Hátvédposzton a Jansik testvérek és Angyal Dániel várhatóan mindegyik mérkőzésen játszani fog. Átlövőposzton lehetnek konkurenciaharcok a jövőben. Az utóbbi időben belőlük termel a legtöbbet a magyar vízilabdasport."

A legkiválóbb pólós szakkommentátor, dr. Szabó Zoltán már 2011-ben úgy nyilatkozott nekünk Varga Dániel kapcsán, hogy "a jövő vízilabdajátékos-ideálja a minél univerzálisabb, minél több poszton használható ember."  Még nem sok ilyen típusú játékos van a válogatottunkban, Varga Dániel éppen a prototípusa volt ennek a stílusnak. Török Béla és főleg Jansik Szilárd felel meg talán a legjobban ennek a kritériumnak, illetve Angyal Dániel, aki minden bizonnyal a legjobban centerező bekk a mai magyar mezőnyben.

"Ezek a játékosok jelen pillanatban a több poszton is bevethető embereink. Szilárd a jobb és a bal oldalon is bevethető, de most hátvéd szerepben fog játszani, Angyal Daninak pedig vannak olyan erényei, amelyeket muszáj használnunk a jövőre nézve. Második centert is tud játszani, és egyedül is be tud menni, de nála is a hátvéd szerep az elsődleges. Még mindig kevés az univerzális játékosunk, több kellene belőlük, különösen olyanok, akik centerposzton is tudnak tündökölni. Az elmúlt edzéseken azon is dolgoztunk, hogy mindenki több poszton is föltalálja magát, hogy abból a szintből, ahol most tartanak a fiúk, lépjenek előre. Vámos Marci és Vadovics Viktor is olyan játékos, akik tudnak centert játszani, ha a helyzet úgy kívánja. Vannak még olyan, egyelőre kereten kívüli játékosok, akiknek vannak ilyen adottságaik, ez a jövőben segítheti őket, hogy bekerülhessenek."

Az Európa-kupa-selejtező hete a kapitány szerint is nagyon jól jön a nyári vb óta alaposan kicserélődött csapatnak.

"Az év legfontosabb eseménye a barcelonai Eb lesz, ennek egy nagyon jó felhozó állomása és próbatétele lesz ez a hétvégi négy mérkőzés különböző erősségű ellenfelekkel.  Örülök ennek a lehetőségnek, annak meg pláne, hogy nem 13, hanem 15 embert tudunk vinni Kecskemétre, ez torna így alkalmas arra, hogy ne romokban legyen minden játékos a torna végére, hanem tudjuk őket forgatni, ők meg bizonyítani, de a klubok is játékra alkalmas állapotban kapják vissza őket utána. Az is egy mérce, hogy valaki egy könnyebb mérkőzésen hogyan játszik, még akkor is, ha az egy többgólos sikert hoz, mert odáig el is kell jutni. A tavalyi BENU-kupán is, amíg a románok elleni meccsből könnyű meccs lett, ott is volt nehezebb időszak. A játékosok kvalitásai ott is ki kell, hogy emelkedjenek, hogy ki az, aki át tudja lendíteni a többieket a holtponton. Ilyenekből is le tudom szűrni, hogy ki lehet hasznos. A spanyol egy abszolút nemzetközi színvonalú csapat, aki ott tud bizonyítani, egy lépcsőt meglép. Nekünk ez egy pont ideális torna lesz."

Märcz Tamás bő egy éve éve szövetségi kapitány, nagyon sűrű éven van túl, amelyet egy bravúros világbajnoki ezüstérem fémjelez. Kérésünkre röviden értékelte első kapitányi esztendejét.

"Olyan gyorsan elment 2017, hogy visszatekintve nem is nagyon tűnik egész hosszú évnek, pedig rengeteg minden volt benne. Örülök, hogy jól sikerült, de igazából már felejtős, már történelem. Új korszakot élünk, ennek kell megfelelnünk, hiába csillogott a vb-ezüst, vagy éppen hogy nem volt elég fényes, ezzel már senki nem foglalkozik. A csapatépítés időszaka zajlik, korán megkezdve. Május végén már koncepcióval kell oda érkezni a nyárhoz, mert kevesebb lehetőség lesz akkor felépíteni valamit."

Végül megfogalmazta a legfontosabb idei célokat is.

"Motivált játékosok vannak a keretben, mindenki bizonyítani akar. Ez az építkezés éve, amelyben benne lehetnek a pofonok is. Igyekszünk elérni, hogy ha lesznek pofonok, azok kicsik legyenek. A koncepciónk továbbra sem változik: bárki jön szembe, legyen az a legerősebb szerb vagy horvát válogatott, ez a csapat még megfiatalodva is igyekszik kellemetlen pillanatokat okozni nekik és győzelmet kicsikarni az adott mérkőzésen."

A magyar válogatott kerete az Európa-kupa-selejtezőre:

Kapusok: Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)

Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Eger), Bátori Bence (Szolnok), Bedő Krisztián (Eger), Erdélyi Balázs (OSC), Jansik Dávid (Szolnok), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (Eger), Manhercz Krisztián (FTC), Mezei Tamás (Szolnok), Német Toni (FTC), Salamon Ferenc (OSC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok)

Férfi Európa-kupa, selejtező, A-csoport, Kecskemét

2018. február 15., csütörtök

Románia–Franciaország, 18:30

Magyarország–Grúzia, 20:00

2018. február 16., péntek

Grúzia–Spanyolország, 18:30

Magyarország–Románia, 20:00

2018. február 17., szombat

Románia–Grúzia, 10:00

Franciaország–Spanyolország, 11:30

Grúzia–Franciaország, 18:30

Magyarország–Spanyolország, 20:00

2018. február 18., vasárnap

Spanyolország–Románia, 10:00

Magyarország–Franciaország, 11:30

Hozzászólások