Vízilabda - Egy álma vált valóra az Egerbe igazolásával, majd ő lett az őszi pólós szezon egyik legkellemesebb meglepetése
Egy álma vált valóra az Egerbe igazolásával, majd ő lett az őszi pólós szezon egyik legkellemesebb meglepetése
Fotó: Lénárt Márton/egrivizilabda.hu

Egy álma vált valóra az Egerbe igazolásával, majd ő lett az őszi pólós szezon egyik legkellemesebb meglepetése

Takács MártonTakács Márton
2018/12/31 09:32

Gyárfás Tamás a nyártól vízilabdázik Egerben, és ősszel ő volt az egyik legjobb teljesítményt nyújtó balkezes pólós a magyar bajnokságban, Szabó Zoltán tévés szakértő a szezon egyik legkellemesebb meglepetésének nevezte őt. Klubváltásáról, csapata és az ő eddigi idei szerepléséről, a Bajnokok Ligájában szerzett tapasztalatairól, edzőjéről, Dabrowski Norbertről és a válogatottságról kérdeztük a 24 éves játékost. 


A nyáron szerződtél Egerbe a Honvédtól, ahol két szezon töltöttél. Mi vonzott az egriek ajánlatában?
Az vonzott benne, hogy top 4-es csapat hívott, és amikor mérlegeltük a váltást a családommal, akkor nem volt kérdés, hogy maradok-e egy középcsapatban, vagy eljövök és játszom a Bajnokok Ligájában. Ennél nagyobb vonzerő nem kell egy játékosnak. Csakis utána jött az anyagi része, de nem az volt a legfontosabb szempont. Az Eger mindig szimpatikus volt, bár egyébként sem tudnék sok antipatikus klubot mondani. Ez a csapat mindig kimagaslott, komoly játékosállománnyal rendelkezett, profi mentalitású gárda volt. Ez utóbbi azért ritkább, és ez vonzott.

Októberben egy olyan fotót posztoltál az Instagramra, ahol már egri játékosként vagy látható. A kísérő szöveged szerint „egy gyerekkori álmomat élem meg éppen és élvezni fogom minden percét”. Ez az Egerbe szerződésednek szólt, vagy annak, hogy éppen ez volt a 100. posztod az Instán?
Annak, hogy Egerben játszhatok. Amikor kisebb voltam, akkor Eger-Vasas döntőkre jártunk. Az is nagy álom volt, amikor a Vasasba igazolhattam, és az is, hogy most Egerben pólózhatok. 

Ez az első vidéki csapatod. Milyen volt ennyi év után elhagyni a fővárost?
Nem féltem tőle, mert tudtam, ha vidékre költözöm, akkor csak a vízilabda számít majd. Eddig ez nagyon bejött. Előny, hogy Egerben nem kell utaznom szinte semennyit, pihenéssel és a vízilabdával töltöm az időmet. Nem kell annyival korábban kelnem, hogy egyek, tíz órákat is tudok aludni, ami bőven elég, hogy regenerálódjon egy 24 éves test. A kis városban is minden megvan, ami nekem kell. Budapesten születtem és itt is nőttem fel, az a nyüzsgés, ami itt van, jó is, amikor az ember mondjuk bulizni szeretne, de én most nem akarok. Dolgozunk, és erre Eger városa tökéletes. 

Tavaly februárban az akkor még Egerben pólózó Kovács Gergő mesélte a vele készült interjúnkban, mennyivel másabb, nyugodtabb az egri élete, mint a zaklatott Budapesten. Neked is hasonlóak a tapasztalataid?
Nem unatkozom, tanulok… illetve, ha éppen nem, akkor elfoglalom magam, vannak hobbijaim, azokat szeretem űzni. Egerben az is jó, hogy sokkal jobban alszom, mint eddig máshol, szerintem a levegő miatt, de lehet, hogy ez már csak a fejemben van. Nagyon elégedett vagyok a hellyel és a körülményekkel. Elgondolkoztam azon, hol jobb élni és megöregedni, vidéken vagy nagyvárosban. Nehéz kérdés…

Milyen egyéni célokkal szerződtél a hevesiekhez és hogy állsz most ezek teljesítésével?
Dabrowski Norbival a védekezést emeltük ki, abban kell fejlődnöm. Hátul nagy lyuk voltam, és még mindig az vagyok, néha azt érzem, kevésbé hatékony, mint a társaim. Felszedtem úgy négy kiló izmot, emiatt kicsit masszívabbnak érzem magam már hátul, és szerintem Norbi is bízik bennem. Amikor Egerbe mentem, arról beszéltünk, hogy ezen kell dolgozni. Ezt meg is tettük, de még mindig sok a tennivaló e téren is. 

Gyárfás_Eger_Lénárt_Márton.jpg Fotó: Lénárt Márton/egrivizilabda.hu

„A szezon egyik legkellemesebb meglepetésének" titulált téged Szabó Zoltán tévés szakértő az Eger-Brescia BL-parti élő közvetítésében. Te hogy értékeled az idénybeli teljesítményed?
Ezt jólesett hallani, édesapám már említette, neki is jólesett. Biztos van olyan, aki nem várta, hogy megállom a helyem Egerben. Bíztam magamban, mert nagyon sokat dolgoztunk érte. Sok segítséget kapok a srácoktól és Norbitól is. Vannak meccsek, amelyeket nagyon sajnálok a szezonban, ha ezeken fejben érettebb vagyok, akkor nyerhettünk volna. Például a nagy akarás sokszor agresszív faultokat eredményezett, és a Steaua és a Dinamo elleni BL-meccseket azért nem játszhattam végig, mert kipontozódtam. Ezek dühítenek. Ezeken kívül is voltak még buta kiállításaim és hibáim. Így fele-fele az érzés, mert játszhattunk volna sokkal jobban is. Szuper, hogy pont a Brescia elleni meccsen dicsértek meg, csak még most is fáj, hogy ott kikaptunk. Nyerhettünk volna, de sok buta hibám volt nekem is a végén, mert kapkodtunk. 

Mekkora szintlépést jelentett a Bajnokok Ligájában szerepelni, amire először ebben az évadban nyílt alkalmad?
A játékvezetésbeli felfogások különbségét föl kellett venni, a BL-ben másképp fújnak, mint a bajnokságban. Ez nem baj, csak alkalmazkodnom kell hozzá. A BL-ben szinte fórozásról szól az egész, könnyebben adnak kiállítást. Itthon brusztosabbak a meccsek. Ez is jó, meg az is, csak fel kell rá készülni, ez nagy tapasztalat volt. Még mindig fáj, hogy nem tudtam végigjátszani a moszkvaiakkal vívott mérkőzést. 

Dabrowski Norbert irányításával már több fiatal játékos is sokat fejlődött, elég Bedő Krisztián, Lőrincz Bálint vagy Kovács Gergő nevét említeni. Milyen vele együtt dolgozni?
Nagyon tetszik Norbi mentalitása, nagyon beleéli magát a vízilabdába, és ez jó dolog. Ez az élete. Sokszor van megbeszélésünk, nem csak taktikaiak, hanem olyan jellegűek, amelyek felpezsdítenek a mindennapi edzésekre. A meccseket nyilván a hétköznapokon nyered meg. Tetszik a hozzáértése és az alázata is az egész csapat felé. Nagyon jó velünk a kapcsolata, baráti jellegű, segít mindenben.

Gyárfás_Debrecen_Eger_Lénárt_Márton.jpg Fotó: Lénárt Márton/egrivizilabda.hu

Strahinja Rasovic és Angelos Vlachopoulos mögött a harmadik leggólerősebb egri vagy, két, illetve egy góllal lemaradva. Ha valaki csak ezt az adatot eléd teszi az idény előtt egy papírra nyomtatva, aláírod?
Ha csak a gólokat nézzük, nem, mert nem csak erről szól a vízilabda. De ha az egészet látom, azt, hogy milyen hamar beilleszkedtem, akkor azt aláírtam volna. Így hogy már itt vagyok, nyilván még többet akar az ember, és fejlődni kell, mert van még hova. A szezonból is nagyon sok van hátra. 

Ha már Vlachopoulos, az ő játékától el vagyunk ragadtatva. Mit jelent egy ilyen szenzációs pólóssal együtt játszani? Szerinted is ő az egyik legjobb légiós, akit valaha láthattunk a magyar OB I-ben szerepelni? 
Tényleg ő az egyik legjobb légiós, pont olyan játékos és ember, ahogy leírtad a róla szóló cikkedben. Hihetetlen csávó. Minden edzés után ott marad, folyamatosan plusz munkát végez, ha nem nyerünk, akkor napokig morcos, és még több plusz edzésen vesz részt. Ez azért is jó, mert akkor még jobban ráveszi magát a többi fiatal is, hogy ő is így tegyen. Tanácsokat kérünk tőle a védekezés terén, megkérjük, hogy mutasson meg játékszituációkat, az azokra adott megoldásaival együtt és ez mindenkit motivál. A legidősebbektől a legfiatalabbakig mindenki példát vesz róla és mondja magában, hogy „hú, ebbe még bele kell tenni”. Egy fejjel kisebb nálam is, pedig én is pici vagyok, és így is a világ egyik legjobbja. Tisztelem nagyon. Közvetlen figura a parton is, a buliban is élen jár. 

Még Gárdonyi Géza is nagyon kedvelné az Eger zseniális görög pólós csillagát | Hosszabbítás

Angelos Vlachopoulos 2017 nyara óta szerepel a ZF-Eger csapatában a férfi vízilabda OB I-ben. Már előtte is kedveltük a játékát, azóta pedig, hogy szinte hétről hétre láthatjuk, az abszolút kedvenc légiósunk lett a magyar élvonalból. Még azt is megkockáztatnánk, hogy minden idők egyik legkiválóbb külföldi pólósát tisztelhetjük benne, aki játszott a hazai bajnokságban.

A magyar bajnokságban a harmadik legeredményesebb balkezes vagy Vadovics Viktor és Kolozsi Marcell mögött, Zalánki Gergővel holtversenyben. Mekkora teher úgy játszanod, hogy nincs most melletted/mögötted egy Kiss Gergő-szintű balkezes társad?
Amikor legelőször beszéltem Norbival az egri lehetőségről, azt hittem, lesz még rajtam kívül egy fiatal balos. De nem presszionált volna, ha lenne még más is. Így tudom, hogy még nagyobb hiba, ha kipontozódom, akkor baj van, mert nincs másik balkezes. Ilyen szempontból nagy a felelősségem, de teljesen más a szerepem Egerben, mint amilyen a Honvédban volt. Az Eger olyan, mint egy katonai rendszer, ahol mindenki egy katona, az adott feladatával. Csak akkor megy a dolog, akkor nyerünk, ha mindenki beleteszi a maga részét. Ha már statisztikázunk, azt láthatjuk, hogy megoszlik a szerzett gólok száma a csapatban. Lehet, hogy kiemelkedik három ember, de ha nem lő mondjuk Rasovic, akkor szerez négyet Hosi. Vagy Murisic lő három bitang nagy csavargólt, vagy Sánta Dani. Van egy rendszer, amit játszunk elöl és hátul, ha azok szabályait betartjuk mindannyian, akkor jó a dolog. A Honvédban viszont azt éreztem, hogy akkor nyertünk, ha voltak egyéni csúcsteljesítmények. Vagy Szivós Marcitól, vagy bárki mástól. Kiss Gergő viszont magához képest már leszállóágban van, bár még mindig tud három-négy gólt lőni, de ezt az iramot nem lehet bírni 41 évesen (bocs, Geri!). Ő már nem izomból, hanem rutinból oldja meg, 600 OB I-es meccsel a háta mögött. 

Várod a válogatott meghívót? 2017 decemberében a válogatott ajtaján kopogtatóknak, így neked is tartott keretedzést Märcz Tamás. Oké, hogy Vámos Márton és Zalánki Gergő személyében világklasszis, vagy afelé közelítő szintű balkezes szélső/átlövőink vannak, de mögöttük eddig csak Vadovics Viktor kapott lehetőséget tétmeccsen a nemzeti csapatban.
Erről is beszéltünk Norbival, nekem ezzel nem szabad foglalkoznom, se várni a meghívóra. Vámos Marci és Zalánki Gergő a világ legjobbjai közé tartoznak ezen a poszton, itt tényleg nincs helyem. Az, hogy egyszer-egyszer meghívnak, nagy öröm és ünnep, de nem számítok rá. Nekem először a klubcsapatomban kell csinálnom a dolgomat, ott megfelelni, nyerni valamit. Ha ilyeneken morgolódna az ember, az felőrölné, és ezt nem szabad megengedni. Egyetértek Märcz Tamás döntésével, a világ legjobb balosai közül kettővel is rendelkezünk. 

Gyárfás_MVLSZ_Fehér_Kálmán.jpg Fotó: Fehér Kálmán/waterpolo.hu

Märcz Tamással dolgoztál együtt tavaly az Universiadén. Milyen tapasztalatokat szereztél a közös munkátok során?
Más az a munka, amit vele végeztünk, és az a felkészülés, amit egy klubban csináltunk volna végig. Világeseményen az adott 13 embert forgatta a meccseken, olyan sokat nem is tudtunk előtte együtt edzeni, mert ő akkor a válogatottnál dolgozott. Sokszor voltunk Nyéki Balázzsal, Kósz Zoltánnal és Székely Bulcsúval. Märcz Tamással pozitív a tapasztalatom, bár az lett volna az igazi, ha megnyerjük az Universiadét, ez is egy fájó pont. Ötödikek lettünk, miközben két komolyabb csapat vett részt a tornán, a szerb és a magyar, viszont összekerültünk a negyeddöntőben. Igazából jó meccset se tudtunk játszani. 

Kik a kedvenc rosszkéz oldali játékosaid?
Akit nagyon sokat néztem a balkezesek közül, és Norbi meg is jegyezte múltkor, hogy a fejem is néha olyan, az Benedek Tibor. Próbáltam utánozni a játékát, mert nagyon tetszett. Ráadásul ő is újpesti nevelés és balos is. Most Dusan Mandic és Filip Filipovic a két legjobb, de a mi balosainkat is nézem. A VLV-n például minden BL-forduló és bajnoki kör után meg szoktam nézni a balkezesek góljairól készült videókat. A mozdulat miatt, hátha ellesek valamit. Létay Krisztiánnak is olyan keze van, hogy jó nézni! Ahogy például elteszi blokk mellett kívülről, azt sokat nézem. Ez a mozdulat is hiányzik még a repertoáromból.

Az őszi évad alapján hová sorolod az Egert a magyar mezőnyben?
A Fraditól le vagyunk maradva, de tőlük mindenki. Remélhetőleg csak az a különbség, hogy óriási a kispadjuk és így sokat tudnak forogni. A Szolnokkal pariban vagyunk, a velük vívott edzőmeccseken egy-két gól volt csak a különbség ide vagy oda, iksz is volt talán. De ebből nem nagyon lehet kiindulni, a szezon végére ők és mi is fogunk fejlődni. Sokrétű ez a harc. Úgy érzem, hogy most jobbak vagyunk a Miskolcnál, és a Szolnokot is meg lehet verni. Az OSC-vel is tudnánk jó meccset játszani, de ők talán erősebbek. 

Melyik volt a legemlékezetesebb meccsed az évadban?
A két győztes BL-meccsünk a csúcs eddig. A BL-mérkőzéseinken szinte telt ház van a Bitskey Uszodában, óriási a hangulat. Nagy akaraterő van bennünk ilyenkor, mindenki előhúz magából még plusz 20%-ot, így megyünk be a vízbe, forró szemekkel esünk neki az ellenfélnek. Nagy élmény volt a Dinamo Moszkva és a Bukarest elleni meccsünk is, nyertünk, gólokat is lőttem. 


Hozzászólások