Vízilabda - Egri ostrom a Magyar Kupáért
Egri ostrom a Magyar Kupáért
Tavaly a Szolnok örülhetett Fotó: MTI/Illyés Tibor

Egri ostrom a Magyar Kupáért

Takács MártonTakács Márton
2015/12/11 17:54

A hétvégén rendezik a férfi vízilabda BENU Magyar Kupa négyes döntőjét Egerben. Szombaton Szolnoki Dózsa-Közgép–Szeged-Diapolo és A-Híd-OSC-Újbuda–ZF-Eger elődöntőkre kerül sor. 

Zsinórban harmadszor lesz vidéken a Magyar Kupa négyes döntője, Szolnok és Szentes után idén az egri Bitskey-uszodában.Az idei kupasorozat négyes döntőjének első elődöntőjét a címvédő, a Bajnokok Ligájában idén is a Final Six-be vágyó Szolnok és az Európa-kupában állva maradt egyetlen magyar csapat, a negyeddöntő első mérkőzésén a német Hannovert 9-3-ra kiütő Szeged vívja. A másik ágon a hazai medencében szereplő, tavaly bronzérmes Eger és a 2014-es ezüstérmes OSC találkozik.

Szolnok-Szeged

Az első párharc abszolút esélyese az előző szezonban duplázó Szolnok, amely mostani ellenfelét, a Szegedet a két együttes keddi bajnokiján 18-9-re verte. A kapott gólok számát kell csökkenteniük Manhercz Krisztiánéknak, ha szoros elődöntőt szeretnének játszani. A szolnoki születésű, 37 évesen is remeklő Varga II. Zsolt és Aljosa Kunac is újra vízbe szállhat, velük stabilabb lehet a szegediek védekezése. Két dologban bízhat Varga Péter legénysége. A Szeged sorozatban háromszor - 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban - nyert Magyar Kupát, és a két évvel ezelőtti fináléban minden idők egyik legemlékezetesebb kupadöntőjében 9-5-re győzték le a Szolnokot, éppen Szolnokon, a Vízilabda Aréna avatóján. 2012-ben játékosként, 2013-ban pedig másodedzőként volt a siker részese Varga Péter, a szegediek jelenlegi trénere. A papírforma alapján a Szeged azzal, hogy bejutott a Magyar Kupa négyes döntőjébe, a következő szezonban is nemzetközi kuparésztvevő lesz, mivel az Eger, OSC, Szolnok hármas alighanem jövőre is a Bajnokok Ligájában szerepel majd, így a kupagyőztesnek járó Európa-kupa-indulási jog a szegediekre szállhat. A Szolnok másfél éve (!) nem kapott ki Magyarországon magyar csapattól, ráadásul teljes kerettel - többek között a Varga testvérekkel, Madaras Norberttel, az öt év után újabb Eb-szereplés előtt álló Kis Gáborral, a három világbajnok szerbbel, Nagy Viktorral, Decker Attilával, Vámos Mártonnal, Aaron Youngerrel - szállhatnak vízbe Egerben.

Cseh Sándor, a Szolnok vezetőedzője a waterpolo.hu-n:

"A keddi, sima bajnoki győzelmünket most félre kell tenni, mert bár őket ez mélyen érinthette, azt nem szeretném, ha a szolnoki csapatban is nyomot hagyott volna. Ha egy csapat tíz góllal megveri a másikat, rosszul is kijöhet a szituációból egy nem megfelelő hozzáállással. Ezt szeretnénk elkerülni.”

Varga Péter, a Szeged vezetőedzője a waterpolo.hu-n:

„Mindenképpen jobban szeretnénk teljesíteni, mint a keddi bajnoki mérkőzésen. Főleg védekezésben kell javulnunk, nem szabad könnyű gólokkal megajándékozni a Szolnokot, mert ők ezt köszönik szépen, a hibáinkat könyörtelenül kihasználják. Sok mindenben előre kell lépnünk, fejben is. Remélem, hogy a kimondott vagy ki nem mondott esélytelenség nyugalmát a javunkra tudjuk fordítani. Ez bátor, vagány, agresszív játékot jelent, különösen védekezésben, de támadásban is muszáj ezt követnünk."

polo_MK_flyer_2015

OSC-Eger

Legutóbb a 2008/09-es szezonban, 2008. november 30-án avattak győztest Egerben a Magyar Kupában, akkor hosszabbítást követően nyertek a hazaiak 9-8-ra a Vasas ellen, ez volt az egri csapat legutóbbi kupasikere. Idén Egerben tartanák a kupát Biros Péterék, de ehhez előbb azt az OSC-t kell legyőzniük, amely együttes az előző bajnoki elődöntőben útját állta az egrieknek. Az idei OB I-ben más csoportban szerepel a két fél, így még nem találkoztak. Mindkét edző dolgát sérülések nehezítik, Dabrowski Norbert nem számíthat az egyaránt vállsérülése miatt megműtött, az egész naptári évben pazarul pólózó Hárai Balázsra és Zalánki Gergőre sem, hiányzik tehát a kezdő center és Borisz Vapenszki mellett egyre több lehetőséget kapó válogatott balkezes tehetség. Igen hosszú az egri kispad, így ők talán könnyebben pótolhatják majd hiányzóikat. Az OSC viszont egyre nehezebb helyzetbe kerül, miután az Ausztráliában dekkoló Joseph Kayes még egy percet sem játszott klubcsapatában ebben az idényben, a másik center Német Toni ujjtörés miatt már csak 2016-ban játszhat, ahogy a korábbi egri Bundschuh Erik is, aki kéztörés miatt szorul partra. Vincze Balázs helyzete cseppet sem irigylésre méltó, amit kedden láthattunk is, amikor a RacioNet Honvéd 10-7-re nyert Újbudán, így a XI. kerületiek úgy állnak két vereséggel a B-csoportban, hogy a Szolnokkal és az Egerrel csak a középszakaszban találkoznak. A Bajnokok Ligáját három vereséggel - a Jug, a Szolnok és a Recco ellen - kezdő OSC a kupában próbálhat maradandót alkotni.

Vincze Balázs, az OSC vezetőedzője a waterpolo.hu-n:

„Az elmúlt időszakban az élet mindkét csapat számára nehézségeket támasztott, a kérdés az lesz, melyik csapat tud ezeken felülemelkedni. Nyilvánvaló, hogy ezeket a problémákat az előttünk álló másfél napban nem lehet feloldani, viszont jó játékot igenis lehet produkálni. Jó eredményt is lehet elérni, nekünk is ez a célunk, amivel feledtetnénk az elmúlt időszak gyenge teljesítményét azokkal, akik kötődnek hozzánk. Hiszen volt két olyan mérkőzésünk, amely nem volt méltó a jelenlegi OSC-hez. A bajnokságban volt több olyan meccsünk, amelyet a csapatok helyzetéből adódóan gyengébb játékkal is tudtunk hozni, ugyanakkor az Eger nem olyan ellenfél, ahol ezt meg lehet engedni. A keddi meccshez képest nagy fordulatra van szükségünk, de ettől függetlenül azt szeretném, hogy jól játsszunk az elődöntőben.”

Dabrowski Norbert, az Eger vezetőedzője a waterpolo.hu-n:

„Úgy megyünk neki ennek a hétvégének, hogy szeretnénk megnyerni a kupát hazai medencében. Jelen pillanatban a szombat fél kettő és háromnegyed három közötti történések érdekelnek, az OSC elleni meccs, azon kívül más még nem. Sem előnyt, sem hátrányt nem jelent az, hogy az OSC-nél is akadnak problémák. Úgy látom, a játékosok tisztában vannak a feladattal, a tétnek megfelelően készülnek a hétvégére. Nem könnyű egy Magyar Kupát megnyerni, de mi más is lehetne a célunk, mint ez.”

 

BENU Férfi Magyar Kupa négyes döntő, Eger, Bitskey-uszoda

A program

2015. december 12., szombat

Elődöntő

Szolnoki Dózsa-Közgép–Szeged-Diapolo, 12.00

A-Híd-OSC-Újbuda–ZF-Eger, 13.30

2015. december 13., vasárnap

Döntő – 16.30

A két szombati elődöntőt és a vasárnapi finálét az M4 élőben közvetíti.

Hozzászólások