Vízilabda - Egerben kezdik meg a tokiói olimpiára vezető utat női pólósaink
Egerben kezdik meg a tokiói olimpiára vezető utat női pólósaink
Fotó: Kovács Anikó/waterpolo.hu

Egerben kezdik meg a tokiói olimpiára vezető utat női pólósaink

Takács MártonTakács Márton
2018/10/31 12:54

Tizennégy játékosból álló keretet hirdetett szerdán Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a franciák elleni Világliga-mérkőzésre.

Női vízilabdacsapatunkat a barcelonai Európa-bajnokságon láthattuk legutóbb játszani, Bíró Attila átalakuló együttese negyedik lett a kontinenstornán, amelyet az Eb-t értékelő cikkünkben nagyszerű eredménynek minősítettünk.

A fél csapat kicserélődött, mégis remekül helytállt a magyar női pólóválogatott az Eb-n | Hosszabbítás

Biztató eredményt ért el Barcelonában az egy év alatt alaposan megváltozott magyar női vízilabda-válogatott.

A férfi pólócsapat már elkezdte az új válogatott idényt, antré gyanánt általános meglepetésre megnyerte a Világkupát, a Világligában pedig 17-9-re győzött az ismét Hárai Balázzsal és Varga Dénessel játszó Märcz-csapat a németek ellen. A 2016-ban Európa-bajnoki aranyérmet nyerő női együttes is elkezdi az évadot, az átalakuló Világliga/Európa-kupa-selejtezőben Franciaországot fogadják Keszthelyi Ritáék Egerben november 6-án. A Világliga nyári Szuperdöntőjének győztese lesz az első csapat, amely kvalifikációt szerez a tokiói olimpiára, így kiemelt fontosságú a sorozat.

Bíró Attila szerdán hirdette ki 14 fős névsorát amely az Eb-csapathoz képest két helyen változott, a kapus Tóth Eszter és a center Parkes Rebecca helyére Kasó Orsolya és Máté Zsuzsanna került be, a dunaújvárosi, mindössze 19 éves, rendkívül tehetséges Vályi Vanda is meghívót kapott. A kulcsjátékosok közül mindenki ott van a keretben, így a világklasszis Keszthelyi Rita és Szücs Gabriella, a kapus Gangl Edina, Gurisatti Gréta, a nyáron Dunaújvárosból Egerbe igazoló Szilágyi Dorottya, a bajnok UVSE-ből az FTC-hez szerződő Tóth-Csabai Dóra, valamint a BVSC-be visszatérő Illés Anna is. Közülük egy pólós marad majd ki a franciák elleni meccskeretből.

"Mostantól minden élesben megy, ráfordultunk a célegyenesre, Európa-kupa, Világliga, majd világbajnokság, meghatározó szezon áll előttünk. Nem becsüljük le a franciákat természetesen, de elsősorban az olaszok elleni idegenbeli találkozóra készülünk, hiszen az idén az lesz az első komoly megméretésünk, amelyen lehetőség szerint nyerni kellene. Üdvözítő, hogy 2013 után újra Egerben játszik a női válogatott, ahol a sportszerető, remélhetőleg telt házas csodaszép Bitskey-uszodában garantált a jó hangulat. Már most szeretném megköszönni az egri klub támogatását, amelynek hála visszatér a válogatott vízilabda a városba." - nyilatkozta Bíró Attila szövetségi kapitány a waterpolo.hu-n.  

A magyar női vízilabda-válogatott kerete:
kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC)
mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (FTC), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (BVSC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (BVSC), Szilágyi Dorottya (Eger), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (Dunaújváros)

Női vízilabda Világliga európai selejtező, egyben Európa-kupa-selejtező
A-csoport: Oroszország, Spanyolország, Románia, Görögország, Izrael
B-csoport: Franciaország, Hollandia, Magyarország, Olaszország 

a program
1. játéknap, 2018. november 3.
A-csoport:

Oroszország-Spanyolország
Görögország-Izrael

2. játéknap, 2018. november 6.
A-csoport:
Oroszország-Románia
Spanyolország-Izrael
B-csoport:
Magyarország-Franciaország, Eger, 18:30
Hollandia-Olaszország

Hozzászólások