Vízilabda - Edzője nincs, olimpiai bajnoka van az OSC-nek
Edzője nincs, olimpiai bajnoka van az OSC-nek
Fotó: Madar Dávid/waterpolo.hu

Edzője nincs, olimpiai bajnoka van az OSC-nek

Takács MártonTakács Márton
2017/05/31 15:28

Új edzővel - akinek személye még nem ismert - és öt új játékossal vág neki a következő szezonnak a férfi vízilabda OB I bronzérmese, az A-Híd OSC-Újbuda. A most szerződtetett pólósok között van az olimpiai bajnok szerb bekk, Sava Randjelovic, és két Eb-ezüstérmes magyar vízilabdázó, Erdélyi Balázs és Tóth Márton. Helyszíni beszámolónk az újbudai klub szerdai sajtótájékoztatójáról.

Alig ért véget a fantasztikus magyar sikert, Szolnok-győzelmet hozó Bajnokok Ligája Final Six, a klubok sorra jelentik be átigazolásaikat. Az OB I első négy helyezettje közül először, hétfőn a Ferencváros mutatta be világklasszis új játékosait, többek között Varga Dénest, Slobodan Nikicet és Manhercz Krisztiánt. Kedden a címvédő Szolnok vezetőedzője, Cseh Sándor mondta el a DigiSport Reggeli Start című adásában, hogy a már eddig is ismert nevekhez, az OSC-től érkező válogatott duóhoz, Bátori Bencéhez és Zalánki Gergőhöz Egerből Milos Cuk is csatlakozik.

Szerdán pedig az OSC tartott sajtótájékoztatót, ami azért volt különleges, mert az új vezetőedzőt is itt jelentették volna be. Vincze Balázs még márciusban mondott le posztjáról, Tóth László volt a beugró, aki viszont inkább maradt a klub utánpótlásában és a női válogatott mellett másodedzőként hosszú távon, csak a bronzmeccs végéig vitte - sikerrel - a felnőttcsapatot.

Május 25-én, hat napja témaként az is az OSC sajtótájékoztatóra szóló meghívójában szerepelt, hogy "a csapat bemutatása, új igazolások, új edző". Ebből az utolsó kitételt nem sikerült teljesíteni ebben a hat napban, mert még nincs meg a kiválasztott mester. Becsey Péter sportigazgató elmondása alapján várhatóan a jövő héten jelentik be, ki lesz a csapat új vezetőedzője. Becsey szerint - aki még a klub korábbi időszakában szintén volt az OSC vezetőedzője - Tóth Lászlónak túl hosszú gondolkodási időt adtak.

Az FTC-hez igazoló Slobodan Nikic távozásával sem maradt viszont olimpiai bajnok nélkül a XI. kerületi egyesület, a Bresciától ugyanis sikerült leigazolni Sava Randjelovicot. Vele együtt most már kilencen játszanak Magyarországon a tavaly olimpiai bajnoki címet szerző szerb válogatottból (Branislav Mitrovic, Zivko Gocic, Sava Randjelovic, Andrija Prlainovic, Stefan Mitrovic, Milos Cuk, Slobodan Nikic, Milan Aleksic, Nikola Jaksic).

Erdélyi Balázs személyében az egyik legjobb magyar pólóst sikerült szerződtetnie a fővárosiaknak. Erdélyi Magyarországon eddig csak az Egerben játszott - ott is született -, így számára vadiúj lesz Budapesten élni és klubcsapatban szerepelni.

"Az amerikai kiruccanásomat kivéve (az egyetem alatt a Pacific Tigers-ben pólózott, az év legjobb játékosának járó Peter Cutino-díjat egymás után kétszer, 2013-ban és 2014-ben is megkapta - a szerk.), végig Egerben voltam. De amióta Amerikából hazatértem, gyakorlatilag minden évben felmerült, hogy ide, az OSC-hez igazoljak, minden szezonban megkerestek. De valahogy mindig úgy alakult, hogy az Eger mellett döntöttem. Most éreztem az, hogy szükségem van a váltásra, főleg az elmúlt egy-két hónapban éreztem azt, hogy kicsit beleszürkültem a mindennapokba és ez a teljesítményemen is érezhető volt. Szerettem volna egy nagyobb városban is élni, és ez a lehetőség egy tökéletes alkalmat adott a váltásra. Becsey Petivel nagyon jó kapcsolatban vagyok, a 2013-as Universiadét együtt nyertük meg. Azóta is kapcsolatban voltunk, beszéltünk, és mindig nagyon pozitív volt az ő megkeresése is minden évben, úgy tűnt, nagyon szerették volna már régóta, hogy idejöjjek. Most jött el a váltás ideje. Az elvárás itt is magas lesz velünk szemben."

Erdélyi kapásoldalon annak a Bátori Bencének a helyére jött, aki Szolnokra igazolt, és akivel a válogatottban küzdenek a Varga Dénes melletti helyekért.

"Bátori Bence után nyilván nagyon nagy elvárások lesznek felém. Nyilván nagyon fontos a védekezés, de úgy gondolom, hogy nekem a támadásban fog jutni a legfontosabb feladat. Ezekkel az elvárásokkal tisztában is vagyok. Minden adott ahhoz, hogy ezt valóra váltsuk, és hogy a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is sikerüljön előrelépnünk. Bármi is legyen a klub vezetőinek elvárása, mindenképpen kitűzöm személyes célként a Final Sixbe kerülést. A bajnokság még keményebb dió lesz abból kiindulva, hogy a Fradi nagyon beleerősített, a Szolnok is tartja majd a szintjét, és az Eger is nagyon erős lesz. A Miskolc is erősödött, ők is jobban fognak tudni játszani. Mindamellett lesz még egy BVSC és egy Honvéd is, amelyek megszorongathatnak nagycsapatokat. Randjelovic értékét az olimpiai bajnoki címe mutatja, egyik center sem szeret ellene játszani. Nagyon erőszakos, jó játékos. A másik szerb, Ubovic válogatott szinten még nem tudott maradandót nyújtani, de Nikic visszavonulásával szeretne bekerülni a válogatott keretbe, és ehhez mindenképpen szüksége van arra, hogy jól játsszon a klubban is. Ez kellő motivációt fog neki adni, hogy egész évben keményen dolgozzon és kiemelkedőt nyújtson."

Tóth Márton az egyik leguniverzálisabb és legalázatosabb magyar vízilabdázó, mégis úgy tűnik, nem kezelik az őt megillető helyén. 31 éves korára már megjárta a Honvédot, a Vasast, a Posillipót, Szegedet, Szolnokot, de talán a Honvéd kivételével sehol sem tudott igazán gyökeret verni, most pedig az Európa-kupa-győztes Ferencvárostól is el kellett jönnie. Ami az egyik legnagyobb erénye, hogy több poszton bevethető, az az egyik legnagyobb hátránya is, áldás és átok egyben, ahogy Monk nyomozó fogalmazott. Tavaly kiemelkedő teljesítményt nyújtott a válogatott nyári felkészülésén, a riói keretbe nem került be, de a válogatott 14. tagjaként elrepült a csapattal, ott volt Bauruban és segítette Benedek Tibor együttesének felkészülését, hogy az egymás közötti edzéseken, hat a hat ellen is teljes legyen a létszám. (Erről itt írtunk bővebben.)

"Több összetevője van a dolognak. Egyrészt, már hamarabb tudtam, hogy kiket fog igazolni a Ferencváros, leültem a vezetőedzővel tárgyalni, hogy milyen szerepet szán nekem a következő évben. Az körvonalazódott, hogy ha komolyan gondolom a vízilabdát és vezéregyéniség szeretnék lenni, akkor kezdeményeznünk kell a szerződésem közös megegyezéssel való felbontását, hogy elmenjek az FTC-től. Nagyon korrekt volt velem a klub és barátilag váltunk el. Ez volt a váltás kiinduló oka. A második tényező az, hogy jó csapatban szerettem volna játszani, nagyon sok klub megkeresett, de egyik sem volt olyan, amelyik nemzetközi kupában indul. Az, hogy ez a Bajnokok Ligája lett, külön öröm. Bár amikor ezt megéltem, akkor nem volt öröm, hiszen a bronzpárharcban a Ferencváros ellen nyert az OSC. A harmadik tényező, hogy az OSC-ben családias légkör van, sok jó barátom játszik itt, sokakkal nyertem már együtt Magyar Kupát vagy Universiadét. A non plus ultra pedig az, hogy öt percre az uszodától vettünk lakást, és pár hete költöztünk be. A régi önmagamat szeretném itt mutatni, és az univerzális játékstílust képviselném. Azon a poszton játszom majd, amire szükség van a csapat sikerének érdekében. Ez klubszinten, egy hosszabb szezonban előny, de a válogatottnál, rövidebb távon, ott ez valószínűleg hátrány. Ez az én keresztem, utam, ezt járom be, ezen változtatni nem hiszem, hogy fogok."

A 22 éves Kolozsi Marcell két éve még az FTC-ben pólózott, most Pécsről tette át a székhelyét Újbudára. Zalánki Gergő távozásával ő lesz az OSC egyetlen balkezese.

"Voltak más megkereséseim, de ha egy ilyen szintű klub hív, mint az OSC, amelyik a bajnoki cím reményében indul neki a bajnokságnak, és a BL-ben is indul, sokáig nem volt kérdés, hogy ide jövök. Nem hiszem, hogy teher lenne, hogy én leszek az egyetlen balkezes a csapatban, tavaly is így volt, nem éreztem, hogy ez teher lenne. Ez egy jó lehetőség számomra. Személyes célom, hogy minél jobban tudjam segíteni a csapatot, a hasznára legyek és természetesen a bajnoki címet is szeretnénk megszerezni. Nagyon komoly erősítések érkeztek, bejelentkeztünk a bajnoki címért, ha lehet ilyet mondani."

A-HÍD-OSC-Újbuda

Érkezett: Erdélyi Balázs (ZF-Eger), Kolozsi Marcell (PVSK-Mecsek Füszért), Sava Randjelovic, Nemanja Ubovic (mindkettő szerb, Brescia), Tóth Márton (FTC-PQS)

Távozott: Bátori Bence, Zalánki Gergő (mindkettő Szolnoki Dózsa-Közgép), Nagy Ádám (Miskolc), Német Toni (FTC-PQS), Slobodan Nikic (szerb, FTC-PQS)

Hozzászólások