Vízilabda - Döntetlen csúcsvízilabdával
Döntetlen csúcsvízilabdával
Fotó: Europress/Getty

Döntetlen csúcsvízilabdával

Takács MártonTakács Márton
2016/08/06 15:45

A magyar válogatott 13-13-as döntetlent játszott a világ- és Európa-bajnok, Világliga-győztes szerb csapattal a riói olimpia férfi vízilabdatornájának szombati nyitófordulójában.

Csúcsrangadóval indult a riói olimpia vízilabdatornája, a világ- és Európa-bajnok, Világliga-győztes Szerbia volt a magyar vízilabda-válogatott első ellenfele szombaton, ottani idő szerint reggel 9 órai kezdéssel tisztelték meg a feleket a szervezők. A magyar csapatot ez a jelek szerint nem zavarta, mert az utóbbi évek egyik legszínvonalasabb mérkőzését játszották.

Ültünk 2014-ben a budapesti Európa-bajnokság szerb-magyar csoportmérkőzésén, és alig hittünk a szemünknek. 8-6-ra nyert Benedek Tibor együttese a címvédő ellen, ritkán látható játékkal. Hasonlónak lehettünk szemtanúi most, a riói olimpia nyitányán is, ahol a magyar válogatott sokáig iskolajátékot mutatott be legnagyobb riválisa ellen. Az elmúlt három évet uraló szerbek egyszer sem vezettek a derbin, végig nálunk volt az előny, a harmadik negyedben 10-6-ra is vezettünk. Az első kilenc találatunkat kilenc különböző játékos szerezte, védekezésben remekeltek a mieink, ahogy Nagy Viktor is a kapuban. A harmadik negyedre kapust cserélt Dejan Szavics mester, a gyenge napot kifogó Braniszlav Mitrovicsot a nála képességeit illetően gyengébb hálóőr, Gojko Pijetlovics váltotta, akiben viszont sorra haltak el a lövéseink. Pedig addigra már a svédcsavar kivételével szinte minden módon szereztünk gólt, szebbnél szebbeket, a 19 éves Manhercz Krisztián és a felnőtt világversenyen 21 évesen most debütáló Zalánki Gergő is eredményes tudott lenni, a rivális játékosokat szinte már a fúgába döngöltük. Ritmust váltottak azonban Filip Filipovicsék, védekezésben agresszívebbé váltak, és kapusteljesítmény is volt mögöttük. Az utolsó három percnek 12-12-ről vágtak neki a felek, 3-3 után volt újra egál, Vámos Márton erre óriási góllal újra vezetést szerzett nekünk. Nagy Viktor a kapufára tolt egy lövést 48 mp-cel a vége előtt, viszont a védésnél megsérült világbajnok kapusunk, Decker Attila váltotta. Négy másodperc volt hátra, amikor emberelőnyből Filipovics egyenlített, 13-13 lett a vége az elképesztően nagy meccsnek.

Csúcsvízilabda volt ez a javából, a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely is így gondolja, aki azt tweetelte a találkozóról, hogy "A legmagasabb szintű vízilabda. Nézni- és tanulnivaló az egész világ számára!"

Rio 2016, férfi vízilabda, A-csoport, 1. forduló Szerbia–Magyarország 13–13 (3–5, 3–4, 3–2, 4–2) Maria Lenk víziközpont, vezette: Alexandrescu (román), Koryzna (lengyel)

Szerbia: B. Mitrovics – Prlainovics, Csuk 2, Gocics, Nikics 2, Filipovics 4, Randelovics 1. Cs: Mandics 1, D. Pijetlovics 1, Alekszics, Jaksics 1, S. Mitrovics 1, G. Pijetlovics (kapus). Szövetségi kapitány: Dejan Szavics

Magyarország: Nagy V. – Vámos 2, Erdélyi 1, Szivós 1, Varga Dénes 2, Varga Dániel 1, Hárai. Cs: Zalánki 1, Manhercz 1, Hosnyánszky 3, Decker Á., Kis G. 1, Decker A. (kapus). Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

Gól/emberelőny: 9/14, ill. 5/9

Gól/kettős emberelőny: 0/1, ill. ½

Gól/ötméteres: –, ill. 1/1

Ráúszás_olimpia

Az olimpia alatt dr. Szabó Zoltán, az UTE korábbi BEK-győztes vízilabdázója értékeli velünk férfi vízilabda-válogatottunk mérkőzéseit. 

"Ha csak az eredményt nézzük, lehet félig tele, vagy félig üres a pohár. Legyünk pozitívak, ez a pohár tele van. Nagyon sokan szerb dominanciát vártak ettől az olimpiától, azt, hogy mögöttük csak az ezüstéremért megy majd a harc. Bebizonyítottuk, hogy ez nincs így. Amikor a magyar válogatott hibátlanul játszott, akkor jobb volt a szerbnél, a meccs 70%-ban domináltunk felettük. Az a tanulság, hogy amikor viszont a szerbek játszanak jól, megfordul ez a serpenyő, és ők a jobbak. A reggel 9 órás kezdés nálunk nem játszott szerepet, rajtunk ez egyáltalán nem látszódott az első két negyedben, ellentétben ellenfelünkkel.  

Feltűnő volt, hogy a két szerb center nem tudott akciógólt szerezni, nagyon jó volt a védekezés rajtuk. Hárai Balázs és Kis Gábor viszont megette reggelire Jaksicsot és Randjelovicsot. Alekszics nagyon keveset bekkelt, ez sem lesz így többször. 

Ha kicsit okosabbak vagyunk, Filipovicsot ki tudtuk volna pontozni, amikor ő kényszerült védekezni középen. Pijetlovics kapus beállása és jó teljesítménye lendítette át őket a holtponton, pedig Nagy Viktornak is voltak olyan percei, amikor nem találkozott a labdával, miközben nagyon fontos védései is voltak.

A harmadik és a negyedik negyedben voltak olyan hibák nálunk, amelyeket előtte nem láthattunk. A kettős emberelőnyöket sem játszottuk meg jól, még akkor sem, ha az elsőből gól lett végül. A másodiknál a két kapufánál helyezkedő emberünk mozgását is tanítani kéne, hová és hogyan nem szabad ilyenkor állni. Vagy voltak olyan rossz passzok, amiket Zalánki nem tudott elkapni. Az amúgy három nagy gólt szerző Hosnyánszky is egyszer ott hagyta a labdát, amikor talán még lett volna idő befejezni a támadást.

A szerbek meccsben tudtak maradni, a harmadik negyedtől kezdve megfigyelhettük, hogy amikor mi gólt lőttünk, utána ők rögtön kaptak egy kiállítást, de nem tudtak élni vele. Számunkra az a tanulság, hogy akkor tudjuk legyőzni a szerbeket, ha nem csak két és fél negyeden át, hanem egy egész meccsen keresztül tudunk nagyon jól játszani. 

A játékvezetőket dicséret illeti, mert hagyták játszani a csapatokat, talán ha öt támadóhiba volt az egész mérkőzésen. Nem volt egy kontra, egy kiállítás sorminta. Örülnék, ha ez a tendencia folytatódna. Meg kell jegyeznünk, hogy bár támadásaink alfája és ómegája a két centerünk, a visszaúszó Hárai-Kis kettőst védekezésben nagyon komolyan ki kell segíteni, mert eljönnek velük. Ahogy emberhátrányban is megfigyelhető volt, hogy a szerbek által a fától belőtt fóroknál az egyik centerünk volt a fölső védő. Ez is egy megoldandó helyzet.

Ha a fiatalokról beszélünk, örülök, hogy Szivós Márton lőtte az olimpia első magyar gólját, és örülök, hogy úgy lőtte, ahogy. A meccs legnagyobb gólját pedig a rutinosabb öregek közül a bemutatásnál Csingacsgukként, akarom mondani apacs törzsfőnökként, Winnetouként feltűnő Manhercz Krisztián szerezte :)

A jövőre nézve jegyezzük meg, hogy ennek a meccsnek itt és most van vége. Ez egy nagyon fontos és tiszteletreméltó eredmény, de most jön egy irgalmatlanul nehéz ausztrálok elleni mérkőzés, majd egy még nehezebb csata a görögökkel. Ilyen hárommeccses nyitány nem is tudom, mikor volt, ha volt egyáltalán. (Zárójelben jegyzem meg, hogy esetleg ez után lehet majd kicsit pihenni, miközben a japánokkal és a brazilokkal szemben sem lesz könnyű dolgunk.)"

Hozzászólások