Vízilabda - Csillag születik
Csillag születik

Csillag születik

Takács MártonTakács Márton
2016/03/09 15:56

A keddi Honvéd-Eger mérkőzés - nem mellesleg dr. Kiss Gergely 500. OB I-es találkozója - (11-11) a férfi vízilabda OB I idei szezonjának egyik legjobb meccse volt. A kupagyőztes hevesiek 5-2-re is vezettek, de az egészen elképesztő formában játszó Kovács Gergő zsinórban szerzett öt (!) góljával 7-6-ra átvették a vezetést. 10-10-nél Szivós Márton saját maga negyedik találatával megnyerte a meccset az Egernek, hittük akkor. 1,5 másodperc volt már csak hátra, a középkezdésnél egy passz után Kovács Gergő a félpályán túlról gólt lőtt (a hatodikat), és ezzel egyenlített. A vlv.hu videójából utólag kiderült, hogy már időn túl, de ez semmit nem von le a Honvéd 9-esének érdemeiből. Kovács Gergő nem először nyújtott klasszis teljesítményt ebben az idényben.

Szivós Márton gratulált talán első egriként Kovács Gergő hatodik góljához

A 20 éves Kovács Gergő játszi könnyedséggel szórja a gólokat (39 találattal ő a Honvéd házi gólkirálya, Kiss Gergely követi őt a Kőér utcaiak rangsorában 25 góllal), az eddig lejátszott 19 találkozó közül mindössze két alkalommal volt eredménytelen, az UVSE és a Vasas ellen. A Pécsnek kétszer is négyet vágott, a Vasas, az OSC és a BVSC ellen is triplázott már. 39 góljával a góllövőlista ötödik helyén áll, éppen azzal a szegedi Manhercz Krisztiánnal holtversenyben, akivel azonos poszton szerepelnek, és akivel 2014-ben együtt voltak ezüstérmesek az U19-es Európa-bajnokságon, illetve bronzérmesek a tavalyi kazahsztáni U20-as világbajnokságon. Két szupertehetségről van szó. Manhercz Krisztiánt évek óta ajnározzuk, 2012 óta OB I-es játékos, a korosztályos válogatottakban, a Vasasban és immár két éve a Szegedben játszva sokkal jobban szem előtt volt, mint Kovács Gergő, aki Manherczhez hasonlóan szintén a 2012/2013-as évadban mutatkozott be az OB I-ben, és ugyanúgy a junior-válogatottban, mint cimborája. Csak ő tavaly nyárig a KSI-ben szerepelt, és az más kávéház, miközben - Fejős Róberttel együtt - ő volt a csapat legjobbja.

Kovács Gergő (10) és Manhercz Krisztián (13) a válogatott tavaly májusi edzésén

Megnéztük a két játékos idei statisztikáit. Kovács Gergő 79 lövésből, míg Manhercz 90 próbálkozásból érte el a 39 gólját. Amíg Kovács Geri 20 akciógólt szerzett, Manhercz kilencet, büntetőtőből 9, illetve 17 alkalommal voltak eredményesek, utóbbi számmal Manó vezeti ezt a listát. A labdaszerzéseket rögzítő rangsorban Kovács áll az élen, 45-tel (az egriek kapusa, Braniszlav Mitrovics és a fradis Aidan Roach követi őt 38-38 halászással), Manhercz 16 labdaszerzéssel a 45. helyen áll. Mindez azt eredményezi, hogy az összpontszámot tekintve Kovács Gergő 46.0-tal a negyedik (csak világbajnokok előzik meg: Szivós Márton, Bátori Bence és Varga Dénes), míg Manhercz Krisztián 23.0-mal a 34.

Kovács Gergő az Egernek egy napja lőtt gólt betörésből, szabbadobásból, megúszásból, emberelőnyben középről/hátulról, fórban rosszkéz-szélről és a saját térfeléről. Érdekesség, hogy a meccs másik legjobbja, a négyszer eredményes Szivós Márton is lőtt már hat gólt egy Honvéd-Eger meccsen, még 2012-ben, akkor még honvédos színekben.

Kovács Gergő a kitűnő lábtempója miatt védekezésben is nagyszerű teljesítményre képes (lásd fentebb a 45 labdaszerzését, amiben magasan a legjobb az egész OB I-ben), technikai képzettsége átlagon felüli, az FTC elleni népligeti partin két esernyőcselt (!) is bemutatott egy támadáson belül. Gyors, a megúszások mestere. Szemfülességére és ügyességére is mutatott már példát. Éveken át a KSI vezére volt, tavaly ötöt vágott az UVSE-nek, négyet a Szentesnek és a Vasasnak; az FTC-nek, a Szegednek, az OSC-nek és a Honvédnak is hármat-hármat szórt, 52 góllal zárta azt az OB I-es szezonját.

Már ott is nagyon tetszett nekünk a játéka, amit aztán a Honvédba igazolva még tovább fejlesztett, rendkívül sokoldalú, nagy teherbírású, intelligens, komplex pólós, akire Benedek Tibor is felfigyelt, hiszen az elmúlt nyáron meghívta a válogatott felkészülésére.

A nagy ugrás még hátravan

Ahogy novemberben írtuk, meggyőződésünk, hogy Szivós Márton válogatottbeli visszavonulása után Manhercz Krisztián mellett Kovács Gergő fog harcolni az egyik kapásoldali helyért a nemzeti együttesben. Azon a poszton óriási a tülekedés, Szivós mellett Varga Dénes, az élete talán legjobb szezonját futó Bátori Bence és az egri Erdélyi Balázs is ott szerepel. Manó az idei belgrádi Eb-n már bizonyított, az olimpia után minden bizonnyal Kovács Geri is megkapja a lehetőséget, idei teljesítménye alapján akár már korábban is megérdemelte volna.

Három alkalommal készítettünk vele interjút ebben a bajnoki évben, mindannyiszor érdeklődtünk nála a válogatott terveiről. Első honvédos meccse, a szeptemberi UVSE elleni találkozó után így nyilatkozott: "Saját terveim pedig azok lennének igazándiból, hogy az eddigi teljesítményemet megtartva próbálok tovább fejlődni és minél közelebb kerülni a válogatottsághoz a jövőben." Decemberben a Honvéd idegenben intézte el az OSC-t, Kovács Gergő, a mezőny legjobbja akkor ezt mondta: "Nem számítok egyelőre válogatott meghívóra, mivel már a nyári olimpiára készül a csapat. Szerintem most már olyan csapatot épít Benedek Tibor, ami a nyári jó szereplést segíti elő." Kedden, a hat gólja után pedig egy nagy vigyor mellett így reagált arra a felvetésünkre, hogy a szövetségi kapitány személyesen látta ezt és korábbi remekléseit is, véletlen lenne? "Nem láttam, hogy itt volt Benedek Tibor, szerencse."

 

Hozzászólások