Vízilabda - Biros Péter ilyen fiú
Biros Péter ilyen fiú
Fotó: Europress/AFP

Biros Péter ilyen fiú

Takács MártonTakács Márton
2016/01/27 21:37

"Hogy átmentünk a városon és lőttek ránk,
csak ennyit szólt: „Hej, hejhejhej,hejhejhej!”
Lee ilyen fiú." (Cseh Tamás-Bereményi Géza: Lee van Cleef)


Az idény végén befejezi játékos-pályafutását a háromszoros olimpiai bajnok Biros Péter. A ZF-Eger visszavonuló csapatkapitánya a következő szezonban a ZF Eger EKF női csapatának a vezetőedzője lesz. Bámulatos pályafutás végére tesz pontot a sportág egyik legnagyobb alakja. 

"Hiányzott, mint lufiárusnak a nyílzápor" - szól Biros Péter egyik gyöngyszeme. "Inkább táncoljál, a port jobban bírom" -  itt egy másik aranyköpése. "Megrakjuk az olaszokat, mint kispajtás a tábortüzet." - ez is tőle van. "Lefejellek, mint bolond cápa a korallzátonyt". - meg ez is. "Biros Petiről nem is beszélve, aki az egyik reggelinél arra a kérdésre, hogy látta-e előző este az olasz szépségkirálynő-választást, két sonkaválasztás között foghegyrűl odavetette: "Ja. Elég szakadt gepárdok voltak." - a sor a végtelenségig folytatható lenne. Amikor a repülőtéren vártuk a londoni olimpiáról hazatérő csapatot késő este, fél 12 körül, és megállítottuk őt egy percre egy interjú reményében, udvariasan és a rá jellemző humorral azzal hárította el érdeklődésünket, hogy "Bocs, de én lakom a legmesszebb." 

"A Lego becenevemet tőle kaptam, így Petit a névadó keresztapámnak mondhatom. Valamin vitatkoztunk még az újpesti időkben, és akkor mondott valami ilyesmit: "Hagyjál békén, különben is akkora vagy, mint egy lego." - mondta róla korábbi újpesti csapattársa, dr. Szabó Zoltán.

Ki mond ilyeneket a maiak közül?

Élete egyik legnagyobb meccsén, 1999. szeptember 11-én, az "évszázad vízilabda-mérkőzésén" (© by Csurka Gergely) a címvédő magyar válogatott 15-12-re győzte le a horvátokat a firenzei Európa-bajnokság döntőjében. 0-3-ról, az utolsó három negyedben 17 lövésből szerzett 14 (!) góllal, 14/9-es emberelőny-mutatóval, az újonc Biros Péter öt - ebből négyet egy negyed alatt -, Molnár Tamás két és fél perc alatt hintett három találatával, Kásás Tamás hat gólpasszával, az eltiltott Benedek Tibor nélkül. A finálé másnapján megjelenő Nemzeti Sport a címlapján a "Biros-fehér-zöld aranyérem" mondattal hirdette a mieink sikerét.

Élete egyik legnagyobb meccse, az 1999-es firenzei Eb döntője után a dobogón (az alsó sor bal szélén)

A Firenzébe vezető úton, a müncheni reptéren Kemény Dénes szövetségi kapitány félrehívta Birost, hogy ismertesse vele elképzeléseit. "Utána közölte, meghívja valamire. Biros sört kért. Reggel tízkor. A kapitány kontójára."  Arra az újságírói kérdésre, hogy hány sört ivott az Eb-döntő utáni dopping-vizsgálaton, úgy válaszolt: "Két és felet, mert utána kifogyott a hűtőből." Öntörvényű zseni, aki lazaságával, vagányságával tűnt ki a többiek közül. Meg azzal is, hogy az aranygenerációból Gergely István mellett csak ő nem volt Kemény Fecsó bá világverő ifi és junior csapatának tagja, mivel 17-18 éves korában éppen a veszprémi kézilabdásoknál szerepelt balátlövőként. Korán megtanult úszni, hét éven át ezt a sportágat űzte, majd pólózott, mellette kézilabdázott, de mivel nem akart középszerű játékos lenni, inkább maradt a vízilabdánál. Szerencsénkre.

A sydneyi olimpián, 24 évesen (középen)Fotó: Europress/AFP

És ez még csak a játéka. Talán az egyetlen a nagy öregek közül, aki soha nem kért pihenőt Kemény kapitánytól, a nyűgnek vélt Világliga-döntőkre is elutazott, 2008-ban pedig másban is példát mutatott. Egy olimpiai előtti, szerbek elleni edzőmeccsen ütést kapott a mellkasára, a szíve mellett kialakult egy ciszta. Az orvosok megengedték, hogy elutazzon Pekingbe, pedig egy újabb ütés akár súlyosabb következményekkel is járhatott volna. Csapattársainak csak akkor árulta el a hírt, amikor megnyerték zsinórban a harmadik aranyat. Mellesleg Pekingben 13 góljával a csapat legeredményesebb játékosa volt. Az olimpia után eltávolították a cisztát, de a szélső-átlövő ezzel a problémával dolgozta végig a nyarat, így választották meg a málagai kontinensviadal legjobb játékosának, és így került be Pekingben az All Star-csapatba.

Abban az évben Európa és a világ legjobb férfi vízilabdázójának választotta a Swimming World Magazine, a sportág egyik legrangosabb szaklapja, valamint az évtized második legjobb vízilabdázója lett a FINA Aquatics World Magazin szerint. Addigra már háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnoki aranyérmes, kétszeres Világliga-győztes volt. A tarsolyban van két vb-ezüstje, valamint Eb-ről egy ezüst- és négy bronzérme is. Volt magyar (hétszer) és jugoszláv bajnok, horvát és magyar gólkirály, magyar és nemzetközi fair-play-díjas, Budapest és Eger város díszpolgára. A 2004-ben a Margitszigeten Euroliga-győztes Honvéd oszlopos tagjaként a négyes döntő legjobb pólósának választották. 1999-ben LEN-kupát nyert az utolsó nagy UTE-val, többek között Kiss Gergő és Molnár Tamás társaságában, a fentebb idézett Szabó Zoltán volt a csapatkapitány. A szegedi szakértő szerint "ott játszottam szakmailag a legerősebb csapatban." Tavaly novemberben - a hozzá hasonlóan háromszoros olimpiai bajnok csapattársaival, Benedek Tiborral, Kásás Tamással, Kiss Gergellyel, Molnár Tamással és Szécsi Zoltánnal együtt - az International Swimming Hall of Fame (ISHOF), azaz a vizes sportágak halhatatlanjai közé választották.

A londoni olimpia megnyitó ünnepségén ő vitte a magyar zászlót

Nagy NFL-rajongó, a New England Patriots a kedvenc csapata. A négyszeres Super Bowl-győztes Tom Brady éppen a napokban fejezte be az idényt, miután csapatával nem jutott be a Super Bowl-ba. Brady Biros korosztályába tartozik, egy évvel fiatalabb hősünknél. Mindketten sportáguk legnagyobbjai közé tartoznak. Míg Bradyt őszig nem láthatjuk játszani, Biros Péter zsenialitását a nyárig még megcsodálhatjuk. Főleg, hogy jön a rájátszás (meg a budapesti BL Final Six), az az ő igazi terepe.

A Fácán becenévre hallgató pólós nagy horgász. Aki csak az edzője volt, kifogta vele az aranyhalat.

Jellegzetes gólörömeFotó: Europress/Getty

(A cikkben linkkel külön nem jelölt idézetek Csurka Gergely "Győzelemre születtek" és "A nemzet aranyai" c. könyvéből valók.)

Hozzászólások