Benedek Tibor UVSE-je három hónapos fórban van az előző szezonhoz képest

shadow

Az UVSE remekül kezdte a 2019-es évet a férfi vízilabda OB I-ben, Benedek Tibor csapata pazar gólokat szerezve 9-6-ra legyőzte a Debrecent, így már három győzelme is van az élvonal egyik üde színfoltját jelentő gárdának, Bisztritsányi Dávidék így továbbra is versenyben vannak a felsőházért.

"Benedek Tibor nagyon rendbe szedte az UVSE-t, és ha legyőzi a Debrecent, még a felsőházba jutása sem lehetetlen. Hozzáteszem, az erőn felüli produkció lenne az UVSE-től." - ezt a szegedi szakértő, Szabó Zoltán nyilatkozta a szombati Nemzeti Sportban. Nos, az UVSE legyőzte a Debrecent, és ezzel már három sikernél jár a bajnokságban, mi már ezt is bravúros teljesítménynek tartjuk. Annál is inkább, mert ennek a gárdának az átlagéletkora 19,2 (!) év, csak magyar pólósokkal, mindössze három 20 éven felüli játékossal a keretben. Benedek Tibor játékosként mindent megnyert, szövetségi kapitányként világbajnoki címig vezette 2013-ban a válogatottat, viszont ez élete első szezonja vezetőedzőként. 

Benedek Tibor: "Még tanulom ezt a szakmát" | Hosszabbítás

Sporttörténelmi pillanatoknak lehettek szemtanúi, akik szerda este úgy döntöttek, hogy megtekintik az UVSE-Szolnok férfi vízilabda OB I-es mérkőzést a bajnoki szezon első fordulójában. Helyszíni riportunk a Komjádi uszodából. Adott két olimpiai bajnok, vb-aranyérmes, Eb-győztes vízilabdázó, akik játékosként mindent megnyertek lenyűgöző pályafutásuk alatt. Egyikük a sportág történetének egyik legnagyobb alakja, másikuk hazájában, Szerbiában nemzeti hős.

Mindezekhez képest ősszel idegenben legyőzték a Tatabányát, hazai medencében - amely Benedek kérésére a Komjádi a Hajós helyett - pedig a Kaposvárt. Helytálltak a Szolnok ellen, és Debrecenben is csak eggyel kaptak ki. "Rendszerben, meghatározott keretek között, ugyanakkor sokszor látványosan is játszanak, ahol a taktikai utasítások miatt minden mozgásnak szerepe van, és amelyek végrehajtásához nem szükségesek klasszisok, csak a lehető legnagyobb mértékben élesben is hozni kell a begyakoroltakat, igaz, kevés, ilyen szinten szerzett tapasztalattal. Viszont ez már két győzelemhez is elég volt, miközben ez a rutinos, világbajnokot, plusz gumikezű örökifjút, légióst is a soraiban tudó Kaposvár egy ponttal áll a csoport utolsó helyén." - írtuk róluk novemberben.

Benedek Tibor piszkosul fiatal UVSE-je már most a pólóbajnokság üde színfoltja | Hosszabbítás

Március elején derült ki, hogy a játékosként mindent megnyerő, háromszoros olimpiai bajnok, szövetségi kapitányként is világbajnok Benedek Tibor már nem csak szakmai igazgatója lesz az UVSE-nek, hanem leül az OB I-es férfi felnőttcsapat kispadjára is. Akkor határoztuk el, hogy amennyiszer csak lehet, ott leszünk a lelátón a kedvenc vízilabdázónk által irányított gárda budapesti mérkőzésein.

Az UVSE a várakozások felett szerepelt ősszel, két győzelemmel, hat ponttal várhatta a 2019-es bajnoki folytatást. Még a sokat látott Benedek Tibort is meglepte övéi teljesítménye és eredményes játéka.

"Azt kell mondjam, hogy igen, meglepett. A felkészülési tornán az volt a tapasztalatom, hogy a negyedik negyedre elfogy az erőnk, és ott azért rendre megvertek minket fizikálisan, és ez ki is jött az eredményben is. Aztán elkezdtünk jól játszani, elsősorban a centerjátékunk javult nagyon sokat, és ezzel sokkal hatékonyabb lettek a támadásaink. Mind a három centerünk rohamléptekben fejlődött ezekben a hónapokban, és a vízilabdát nyilván a centerjáték határozza meg. Az, hogy mennyire tudnak közel menni akár ők, akár ennek következtében a lövők. Ennek köszönhető a nagy fejlődés, illetve azért még folyamatosan tanulják a játékosok, hogyan kell nem csak vízilabdázni, hanem profi módon hozzáállni ezekhez a mérkőzésekhez. És nekik ifiben is meg kell felelniük." Na, igen. Mivel szinte az ifi játszik az OB I-ben is, óriási terhelésnek van kitéve a gárda, Benedek Tibor elmondása szerint összesen 62 (!) meccs vár az idényben az általa irányított két csapatra és persze rá is. 

Benedek Tibor 62 (!) meccsen irányítja élete első, klubedzőként töltött szezonjában az UVSE-t | Hosszabbítás

Benedek Ti bor lenyűgöző játékospályafutás után állt edzőnek, a magyar férfi vízilabda-válogatottnál előbb Kemény Dénes mellett, aztán az ő utódjaként 2013 januárjától 2016 végéig, négy éven át szövetségi kapitányként dolgozott. 2017 elejétől az UVSE szakmai igazgatójaként tevékenykedik, idény nyártól pedig a klub férfi OB I-es és az ifi csapatának vezetőedzője is.

A remek szezont futó Bisztritsányi Dávid álma ezzel a rendkívül fiatal csapattal is a felsőház, ami nem csoda, hiszen Bisztró hosszú évek óta nem adta alább a negyedik helynél az Eger, illetve az OSC kapusaként. Vele ellentétben Benedek ezzel nem foglalkozik még, sőt, fiataljai fejlődéséhez inkább az alsóházas szereplés lenne a jobb. 

"Az az igazság, hogy azért nem érdekel engem nagyon a felsőház, mert úgy gondolom, hogy mi többet tudunk fejlődni ezekkel a meccsekkel. Játszani egy OSC-vel vagy Fradival és kikapni 20 góllal - mert sajnos ez a realitás -, annyira erősebbek fizikálisan és szoros emberfogásban annyival technikásabbak még, hogy szerintem sokkal több sikerélményünk lehet itt lent. Nyilván el kell kerülnünk valahogy a kiesést, tehát ez egy nagyon fontos cél, de nekem abszolút nem létkérdés, hogy felsőházban legyünk, hanem inkább az, hogy megtanuljunk ilyen meccseken játszani."

Ilyen előzmények után várta a bajnokság januári folytatását az UVSE. Baksa Benedekék azt a Debrecent fogadták szombaton, akiktől októberben 8-7-re kikaptak. A téli szünetben jó néhány élvonalbeli, köztük válogatott pólóssal beszélgettünk, volt olyan, aki szerint simán fog nyerni a DVSE ezúttal is, mert fizikálisan jobbak, van három légiósuk és sokkal több tapasztalattal is rendelkeznek. Nem így lett. 

A Debrecen lassú tempóban játszott, alig volt mozgás a támadójátékukban, úgy tűnt biztosra - ítéletekre - megy Miroslav Bajin együttese az akciódúsabb, betörésekkel operáló, egy az egyező hazaiakkal szemben. 2-0-ra és 3-2-re még a vendégek vezettek, de utána már egyszer sem volt náluk az előny. Az egyik legnagyobb tehetség, a mindössze 17 éves Vigvári Vendel pazar távoli lövéséből szerzett első gólját így kommentálta Szabó Zoltán  a mérkőzés tévés közvetítésében: "Beszélnünk kell róla, akárhány éves is az ember, ha ilyen gólt lő, azt muszáj elismerően megénekelni. Két olyan helyzetben hibázott, amelyek ennék sokkal nagyobb helyzetek voltak, de itt az elvégzett munka, meg az a magabiztosság, amit Tibor próbál beléjük plántálni, hogy attól még a harmadikat is el kell vállalni nyolcról, hátha bemegy, bement." Később is lőtt még két hasonlóan nagy gólt, mintha Nikola Jaksic és Varga Dénes közös szerelemgyerekét látnánk a technikáját és a lövőerejét látva. 

A hazai játékosok minden egyes blokknak, labdaszerzésnek úgy örültek - a gólok mellett -, mintha a dán vagy a norvég női kézilabda-válogatottat láttuk volna. Baksa és Konarik révén további átlövésgólokat szerzett az UVSE, védekezésben stabilak maradtak, 6-6 után a záró negyedben csináltak egy 3-0-s sorozatot az utolsó két és fél percben, közben Aranyi Máté pazar megmozdulással harcolt ki ötméterest azután, hogy a másik felvonás végén szerzett egy akciógólt is centerből. Bisztritsányi ismét alaposan megtámasztotta övéit a kapuban, 65%-kal védett, a Debrecen csapatkapitánya - Bisztró korábbi egri, illetve osc-s csapattársa - Kovács Gábor nem tudott vele mit kezdeni, 7/0-val zárta a meccset.

Ahogy Szabó Zoli fogalmazott vele kapcsolatban a Konarik Ákos karjáról a kapuba pattanó labda után: "Bisztritsányitól se láttunk sokszor ilyet mondjuk osc-s korában, hogy a blokkot azért találja meg egy ilyen kapott gól után, hogy megvigasztalja, és azt mondja neki, hogy 'nem baj, menjél, csináld!' Talán ez is jelzi azt, hogy a fiatal csapatoknál a vezéregyéniség, amit Bisztritsányinak fel kell vállalnia és csinálja is, az mennyire fontos."

Mit is mondott Benedek Tibor a szoros meccsekről a december eleji interjúnkban?

"A negyedik negyed mindig egy olyan játékrész, ahol ha iksz van, akkor az ellenfél begörcsöl, mert hogy az UVSE-től kikapni azért nem olyan jó dolog. Ha meg tudják tartani az egy-kétgólos előnyt, akkor mi elfáradunk. Tehát itt egy nagyon erős pszichológiai elem lép be nálunk. Nekünk ez már nehezebb. De amikor iksz körül tudunk maradni, vagy eggyel vezetünk, onnan mi nagyon erősek tudunk lenni, mert az ellenfél elkezd bepánikolni."

Ezt láthattuk a Komjádiban a DVSE ellen is. És mivel hárommal nyertek Dala Döméék az idegenbeli egygólos vereség után, az egymás elleni összevetésben a lila-sárgák a jobbak. A bevezetőben említett vélemény Szabó Zoltántól pedig ott nyer megerősítést, hogy amíg a tavalyi, később osztályozóra kényszerülő UVSE áprilisban tudta csak begyűjteni harmadik győzelmét a bajnokságban, a Benedek-csapat már januárban megtette ezt, három hónapos előnyben vannak tehát Korbács Gáborék a Németh Zsolt által irányított együtteshez képest. Elnézve a formájukat és a játékuk minőségét, az évad végére talán nem okoz majd annyi gondot és fejfájást a bentmaradás, mint tavaly, sőt, még egy jó darabig élhetnek Bisztritsányi felsőházról szőtt álmai is.

E.ON férfi vízilabda-bajnokság, alapszakasz
B-csoport, 9. forduló 

UVSE-Hunguest Hotels–Debreceni VSE 9-6
(1-2, 2-1, 2-1, 4-2)
Gólszerzők: Konarik 3, Vigvári 3, Korbács, Aranyi, Baksa, ill. Dőry 3, Smitula, Vidovic, La Rosa