Vízilabda - Benedek Tibor: Még tanulom ezt a szakmát
Benedek Tibor: Még tanulom ezt a szakmát

Benedek Tibor: Még tanulom ezt a szakmát

Takács Márton ·
2018/10/04 09:54

Sporttörténelmi pillanatoknak lehettek szemtanúi, akik szerda este úgy döntöttek, hogy megtekintik az UVSE-Szolnok férfi vízilabda OB I-es mérkőzést a bajnoki szezon első fordulójában. Helyszíni riportunk a Komjádi uszodából.

Adott két olimpiai bajnok, vb-aranyérmes, Eb-győztes vízilabdázó, akik játékosként mindent megnyertek lenyűgöző pályafutásuk alatt. Egyikük a sportág történetének egyik legnagyobb alakja, másikuk hazájában, Szerbiában nemzeti hős. Mindketten voltak a saját válogatottjuk csapatkapitányai, mégis ezen a szerdai napon ültek először OB I-es mérkőzésen vezetőedzőként a kispadon. 

Pedig Benedek Tibor már világbajnok is volt szövetségi kapitányként, de az UVSE szakmai igazgatói pozíciója után/mellett ebben az idényben már a klub felnőtt férfi csapatának a trénere is, miután márciusban bejelentette, hogy visszatér a partra. Míg Zivko Gocic idény nyáron hagyott fel az aktív játékkal, és lett a Szolnokkal mindent megnyerő, de a klub által a sikeredző szolgálataira igényt már nem tartó Cseh Sándor utódja a Dózsánál.

Zivko_Gocic.jpg Zivko Gocic túl van első magyar bajnokiján edzőkéntFotó: Madar Dávid/MVLSZ

Március óta vártuk Benedek edzői debütálását a magyar bajnokságban. Aztán végül egy olyan mérkőzést kaptunk a két csapattól, amiután a vesztes együttes mestere volt az elégedettebb, azt mondta a 13-7-re elveszített parti után, hogy még sosem örült vereségnek ennyire, a csapat felének (!) ugyanis ez volt az első OB I-es meccse. Amikor felvetettük a két szakembernek a sajtótájékoztató végén, hogy belegondoltak-e abba, hogy ez volt életük első felnőtt magyar bajnokija vezetőedzőként, Benedek Tibor mosolyogva mondta, hogy "még tanulom ezt a szakmát". Már a Komjádiból kifelé menet pedig odaszóltunk Tibinek, hogy ez egy kezdő OB I-es edzőtől nem volt rossz. Szmájli.

A játékosként Szolnokon hét évet eltöltő - nekünk mindig készségesen nyilatkozó - Zivko Gocic pedig így reagált erre: "Ebbe nem gondoltam bele. Furcsa nagyon. Nem tudom elmondani, mennyire tisztelem Tibit. Nem úgy sikerült ez a meccs, ahogy szerettük volna, de nem baj. Még a felkészülési folyamatban vagyunk, nem is vártam csoda vízilabdát ettől a meccstől. Első mérkőzése volt az új edzőnek a szolnoki kispadon hat új játékossal, jó sok idő kell, hogy összeszokjunk."

Benedek_UVSE_vlv.jpg Benedek Tibortól mindent megtanulhatnak az UVSE fiataljaiFotó: Stuber Sándor/vlv.hu

Az UVSE 18 fős OB I-es keretének átlagéletkora 19,2 (!) év. 

Bisztritsányi Dávid 31 éves
Korényi Balázs 27
Seeler Botond 18
Sziládi Kristóf 17
Vigvári Vendel 17
Kádár Brúnó 18
Korbács Gábor 20
Szabó Bálint 18
Telek Marcell 18
Konarik Ákos 17
Vámosi Bertold 17
Aranyi Máté 16
Vértes Dániel 19
Dala Döme 18
Baksa Benedek 18
Somogyi Tamás 19
Rábavölgyi Zsombor 21
Szieben László 17

Mindössze négy 20 éven felüli játékosa van a csapatnak, közülük a második legrutinosabb, a már edzősködő Korényi Balázs nem is játszott szerdán. Ez a piszkosul fiatal UVSE remekül tartotta magát a világklasszisokkal játszó Szolnokkal szemben. 1-0-ra még a fővárosiak vezettek, az első negyedben 2-2-re végeztek egymással a felek, és a harmadik játékrészt is 3-3-ra hozta a Benedek-legénység. Gyors, lendületes pólót mutattak támadásban Baksa Benedekék, védekezésben is voltak remek blokkjaik, de sok hibájuk is. Mégis nagy öröm volt látni, hogy mindentől függetlenül mentek előre, mint a meszes, amikor csak tudtak, és minden találatukat üdvrivalgás fogadta a lelátón, néhány látványos átlövésgóljuknál mi is libabőrösek voltunk - ahogy Zalánki Gergő csodás találatainál is. A parti vége után vastaps fogadta az UVSE abszolút helytállt fiataljait, és ezt nagyon jó volt hallani. 

Ahogy Benedek Tibort is látni a riói olimpia után, több mint két év elteltével újra éles felnőtt meccsen a parton dirigálni, szokás szerint végig együtt élt a játékkal, folyamatosan buzdította tanítványait, vagy épp magyarázta nagy hévvel, hogy mi kellene csinálniuk bizonyos helyzetekben. Ez az UVSE a bajnokság üde színfoltja lehet.

Az A-csoportban az Eger a vártnál jóval könnyebben nyert Szentesen, pedig előzetesen Dabrowski Norbert is tartott ettől a túrától, mert tavaly is megszenvedtek a Kurca partján. Akkor 6-4-re, ezúttal viszont 16-7-re nyertek a hevesiek, Strahinja Rasovic egyedül annyi gólt lőtt, mint a teljes Szentes, hetet. A Honvéd 11-9-re győzött Szombathelyen a triplázó Szivós Márton vezérletével, Merész András ezen a meccsen debütált a BHSE kispadján az OB I-ben. 

A B jejű nyolcasban az alaposan megerősített OSC simán, 17-6-ra diadalmaskodott a Vasas otthonában, Hárai Balázs nagyon élt a vízben - és a sajtótájékoztatón is -, a nyáron a legrutinosabb embereit elveszítő piros-kékek nem voltak elég bátrak az újbudaiakkal szemben. Vad Lajos az Euro-kupa selejtezője után győzelemmel mutatkozott be a XI. kerületiek élén a bajnokságban is. Az általa többször is méltatott Miskolc a Kaposvár elleni 14-9-cel kezdte a szezont, az egyik új nyári igazolás, a szerb Ognjen Stojanovic öt góllal nyitott antré gyanánt. 

E.ON Férfi vízilabda-bajnokság, alapszakasz, 1. forduló
A-csoport

Metalcom-Szentes-ZF-Eger 7-16 (1-3, 3-5, 1-4, 2-4)
Gólszerzők: Nagy M. 3, Vörös, Pellei, Kuzmenko, Manojlovic, ill. S. Rasovic 7, Sánta 2, Gyárfás 2, Hosnyánszky 2, Vlachopoulos 2, Mirisic

AVUS–Budapesti Honvéd 9-11 (1-2, 3-5, 2-2, 3-2)
Gólszerzők: Basara 3, Garancsy 2, Polovic 2, Kiss Cs., Ekler, ill. Szivós 3, Simon R. 2, Kardos A. 2, Illés, Juhász, Manhercz Á., Szirányi

B-csoport 
VasasPlaket - A-Híd-OSC-Újbuda 6-17
(1-3, 1-3, 3-4, 1-7)
Gólszerzők: Halek, Szabó B., Hegedüs G., Mátyok, Hőna, Simon H., ill. Erdélyi 4, Hárai 4, Tóth M. 3, Kovács G. 2, Seman 2, Manhercz K., Salamon

PannErgy-MVLC-Kaposvári VK 14-9 (3-1, 4-1, 4-4, 3-3)
Gólszerzők: Stojanovic 5, Lőrincz 4, Vadovics 2, Nagy, Bedő, Bowen, ill. Vindisch 3, Sántavy 2, Lukács Á., Giga, Pataki, Juhász-Szelei

UVSE-Szolnoki Dózsa 7-13 (2-2, 1-4, 3-3, 1-4)
Gólszerzők: Somogyi 2, Korbács, Baksa, Konarik, Telek, Vigvári, ill. Zalánki 3, Prlainovic 3, Bátori 2, Jansik D. 2, Angyal, Lazic, V. Rasovic

Hozzászólások