Vízilabda - Benedek Tibor 62 (!) meccsen irányítja élete első, klubedzőként töltött szezonjában az UVSE-t
Benedek Tibor 62 (!) meccsen irányítja élete első, klubedzőként töltött szezonjában az UVSE-t

Benedek Tibor 62 (!) meccsen irányítja élete első, klubedzőként töltött szezonjában az UVSE-t

Takács Márton ·
2018/12/03 09:01

Benedek Tibor lenyűgöző játékospályafutás után állt edzőnek, a magyar férfi vízilabda-válogatottnál előbb Kemény Dénes mellett, aztán az ő utódjaként 2013 januárjától 2016 végéig, négy éven át szövetségi kapitányként dolgozott. 2017 elejétől az UVSE szakmai igazgatójaként tevékenykedik, idény nyártól pedig a klub férfi OB I-es és az ifi csapatának vezetőedzője is. Utóbbi pozícióiban ez élete első élvonalbeli idénye, rendkívül fiatal csapatával két győzelmet is szerzett a felnőtt bajnokság alapszakaszának őszi első körében. Még a Vasas elleni meccsük után kértük meg, hogy értékelje ezt a bő két hónapos időszakot.

Márciusban derült ki, hogy Benedek Tibor jó másfél éves szünet után visszatér a kispadra, és élete első klubedzői OB I-es szezonjában leül az UVSE kispadjára. Még akkor elhatároztuk, hogy amennyiszer csak lehet, ott leszünk a lelátón a kedvenc vízilabdázónk által irányított gárda budapesti mérkőzésein.  

Benedek Tibor visszatér a kispadra, az UVSE vezetőedzője lesz | Hosszabbítás

Itt az év egyik legnagyobb vízilabdás híre! Kétnapos felvezető kampány előzte meg az UVSE szerdai bejelentését, miszerint a klub szakmai igazgatója, Benedek Tibor visszatér a kispadra, és Németh Zsolt helyét átvéve ő lesz az egyesület férfi OB I-es csapatának új vezetőedzője 2018 szeptemberétől. Benedeket 2016.

Már az OB I első, a címvédő Szolnok elleni partiján jó volt nézni a mindössze 19,2 éves (!) átlagéletkorú UVSE-t, amely mindössze két rutinos pólóssal állt fel, Bisztritsányi Dáviddal a kapuban és a csapatkapitány Korényi Balázzsal a mezőnyben. Aztán végül egy olyan mérkőzést kaptunk a két csapattól, amiután a vesztes együttes mestere volt az elégedettebb, Benedek Tibor azt mondta a 13-7-re elveszített parti után, hogy még sosem örült vereségnek ennyire, a csapat felének (!) ugyanis ez volt az első OB I-es meccse. 

Benedek Tibor: "Még tanulom ezt a szakmát" | Hosszabbítás

Sporttörténelmi pillanatoknak lehettek szemtanúi, akik szerda este úgy döntöttek, hogy megtekintik az UVSE-Szolnok férfi vízilabda OB I-es mérkőzést a bajnoki szezon első fordulójában. Helyszíni riportunk a Komjádi uszodából. Adott két olimpiai bajnok, vb-aranyérmes, Eb-győztes vízilabdázó, akik játékosként mindent megnyertek lenyűgöző pályafutásuk alatt. Egyikük a sportág történetének egyik legnagyobb alakja, másikuk hazájában, Szerbiában nemzeti hős.

Azóta legyőzték idegenben a Tatabányát, Debrecenben csak egy góllal kaptak ki. Ilyen előjelekkel várhatták a Kaposvárral vívott csatát, amelyet Berta József, a vendégek edzője kötelező győzelemként harangozott be az előzetesben. Ebből lett az, hogy az UVSE 11-8-ra nyert, 1-3-ról fordítva. Ez az együttes olyan hévvel és olyan felkészítéssel a háta mögött játszik, amelynek eredményeként akár több erősebb csapatot is megelőzhet a B-csoport tabelláján, és még talán a felsőházas szereplésért is versenyben lehet. 19 éves átlagéletkorral. Aranyi Máté, Baksa Benedek, Dala Döme és Konarik Ákos nevét érdemes már most megjegyezni. Írtuk akkor.

Benedek Tibor piszkosul fiatal UVSE-je már most a pólóbajnokság üde színfoltja | Hosszabbítás

Március elején derült ki, hogy a játékosként mindent megnyerő, háromszoros olimpiai bajnok, szövetségi kapitányként is világbajnok Benedek Tibor már nem csak szakmai igazgatója lesz az UVSE-nek, hanem leül az OB I-es férfi felnőttcsapat kispadjára is. Akkor határoztuk el, hogy amennyiszer csak lehet, ott leszünk a lelátón a kedvenc vízilabdázónk által irányított gárda budapesti mérkőzésein.

Nos, a Vasast egy igen jó meccsen nem sikerült legyőzni, Földi László gárdája 11-8-ra nyert és első sikerét aratta ezzel a bajnokságban. Az UVSE így is a várakozások felett szerepelt ősszel, két győzelemmel, hat ponttal várhatja a 2018-as bajnoki folytatást. Benedek Tibort arra kértük, hogy értékelje csapata eddigi szereplését. 

Először arról érdeklődtünk a sportág egyetemes történetének egyik legnagyobb alakjánál, hogy meglepődött-e övéi fejlődésén, és az ezzel párhuzamos eredményes szereplésükön.

"Azt kell mondjam, hogy igen, meglepett. A felkészülési tornán az volt a tapasztalatom, hogy a negyedik negyedre elfogy az erőnk, és ott azért rendre megvertek minket fizikálisan, és ez ki is jött az eredményben is. Aztán elkezdtünk jól játszani, elsősorban a centerjátékunk javult nagyon sokat, és ezzel sokkal hatékonyabb lettek a támadásaink. Mind a három centerünk rohamléptekben fejlődött ezekben a hónapokban, és a vízilabdát nyilván a centerjáték határozza meg. Az, hogy mennyire tudnak közel menni akár ők, akár ennek következtében a lövők. Ennek köszönhető a nagy fejlődés, illetve azért még folyamatosan tanulják a játékosok, hogyan kell nem csak vízilabdázni, hanem profi módon hozzáállni ezekhez a mérkőzésekhez. És szerintem ez egyre jobb. Ez volt jellemző most a Vasas elleni meccsen is. Hiába kaptunk ki három góllal, abszolút nem éreztem ezt a hátrányt. Nyilván az eredmény háromgólos különbséget mutat, de folyamatosan jó meccseket játszunk az OB I-ben, és nekik ifiben is meg kell felelniük."

Benedek_Tibi_UVSE_4_MVLSZ.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Kevés kivétellel az ificsapat szerepel az OB I-ben is, így ezek a tizenéves srácok igen komoly kettős terhelésnek vannak kitéve. Vajon hogyan és meddig bírják ezt a ritmusú szereplést?

"Az ifiben vasárnap a KSI-től kaptunk ki eggyel. Ott is nagy a felelősség, mert az első kettő jut a döntőbe. Tehát a BVSC, a KSI és az UVSE közül az egyik nem fog fináléba jutni. És ez az egész éves teljesítményt fogja mutatni, mert nem lehet most már a negyedik helyről bajnokságot nyerni és ez teljesen jól van így. Összesen 62 meccsünk lesz az idei évadban, ez elég sok. Ezt a számot próbáljuk az edzésekkel kompenzálni kicsit. Egy kicsit játszunk a hajnali edzésekkel, jönnek le iskola előtt egy párszor, igyekszünk úgy egyensúlyban tartani ezt, hogy azért ne teljesen kifacsartan érkezzenek majd a szezon végére. De igazából az idény közben dőlnek el a helyezések, itt nem az van, hogy mi majd készülünk a playoffra vagy a playoutra, mert nekünk az egész év egy nagy tanulás."

Benedek Tibor  világéletében olyan játékos és edző volt, aki még a zsákban futás kerületi bajnokságának B-döntőjében is nyerni akar, egyszerűen győzelemre született, mint Zinedine Zidane. De vajon ezt az igényét hogy tudja összeegyeztetni az OB I-ben, ahol rendkívül fiatal csapattal szerepel? Az utánpótlásnevelés klasszikus kérdése az, hogy mi a fontosabb, az eredményesség vagy a képzés, nevelés? Mi az utóbbira szavazunk. Mit mond erről a játékosként háromszoros olimpiai bajnok, világbajnoki aranyérmes, Eb-győztes, szövetségi kapitányként vb-első szakember?

"Nekem az a legfontosabb, hogy játékos legyen belőlük. Az, hogy emellett még sikereket is elérünk, az nagyon nagy öröm. Valahol próbálom a kettőt párhuzamosan elérni. A Vasas elleni mérkőzés előtt is elmondtam a fiúknak, hogy nem a három pontért jöttünk, hanem azért, hogy negyedről negyedre megküzdjünk az ellenféllel, és ez abszolút érezhető volt. Negyedről negyedre küzdöttünk, és az utolsó nyolc percre fáradtunk el. Ott mindig van egy nagy fordulópont nekünk. A negyedik negyed mindig egy olyan játékrész, ahol ha iksz van, akkor az ellenfél begörcsöl, mert hogy az UVSE-től kikapni azért nem olyan jó dolog. Ha meg tudják tartani az egy-kétgólos előnyt, akkor mi elfáradunk. Tehát itt egy nagyon erős pszichológiai elem lép be nálunk. Nekünk ez már nehezebb. De amikor iksz körül tudunk maradni, vagy eggyel vezetünk, onnan mi nagyon erősek tudunk lenni, mert az ellenfél elkezd bepánikolni."

Benedek_Tibi_UVSE_2.jpg Fotó: Jennifer Varga/UVSE Facebook

A második győzelem, a Kaposvár felett aratott siker utáni sajtótájékoztatón Benedek Tibi azt mondta, hogy "minden pontnak baromira örülünk, és inkább Bisztritsányi Dávidnak az álma a felsőház, mint nekem. Azt szeretném, ha minden meccsen magabiztosan és önbizalommal játszanának a fiúk." 

Az is érdekelt minket, hogy edzői szemmel mennyire változhatnak meg a korábban kitűzött célok a két nyert meccs és a biztató, sőt jó játék után.

"Az az igazság, hogy azért nem érdekel engem nagyon a felsőház, mert úgy gondolom, hogy mi többet tudunk fejlődni ezekkel a meccsekkel. Játszani egy OSC-vel vagy Fradival és kikapni 20 góllal - mert sajnos ez a realitás -, annyira erősebbek fizikálisan és szoros emberfogásban annyival technikásabbak még, hogy szerintem sokkal több sikerélményünk lehet itt lent. Nyilván el kell kerülnünk valahogy a kiesést, tehát ez egy nagyon fontos cél, de nekem abszolút nem létkérdés, hogy felsőházban legyünk, hanem inkább az, hogy megtanuljunk ilyen meccseken játszani."

Bármilyen hihetetlen, ez az első OB I-es szezonja vezetőedzőként a világéletében a sportág legfelső, szűkebb elitjében pólózó és edzősködő Benedeknek. Milyen tapasztalatokat szerzett az utóbbi hónapokban?

"Nekem azért nagy tanulság, mert annyira mindig - ezt most nagyképűség nélkül - a topcsapatokat figyeltem, hogy ez az alsóbb osztály teljesen új. Meg kellett tanulnom, hogy ki kicsoda. És egy baromi jó tapasztalat az, hogy milyen sok jó játékos van, de hogy mennyire sok hasonló pólós van és nagyon kevés játékos emelkedik ki ebből a mezőnyből. Ezek a gyerekek nyilván annyival előrébb vannak, hogy 17-18 évesek, tehát abban bízom, hogy ők valahogy ki tudnak emelkedni. Nem mondom, hogy mind, de lehet négy-öt olyan játékos, aki hosszútávon ki tud tűnni ebből a játékostömegből. A 2001-es korosztályból nyugodtan mondhatok bárkit, aki itt játszik, mert ez egy nagyon tehetséges generáció. De nem szabad lebecsülni például Somogyi Tomit, aki az Oázisban volt még két évvel ezelőtt. Egy esztendeje jött át hozzánk onnan, és egy év alatt annyit fejlődött, hogy nyugodtan játszhat az OB I-ben. Ez tényleg döbbenetes! Vagy ott van Telek Marcell, aki tavaly fél évre abbahagyta a vízilabdát, és visszacsábítottam, hogy kezdje újra itt az edzéseket. Nagyon érdekes, ahogy alakul ez a csapat, fontos, hogy megmaradjon a folyamatos, jó teljesítmény. Azért is kell sikerélmény, mert akkor fönt tudják ezt tavaszig is tartani. Ha mindig jól játszunk, de mégis kikapunk mindig, mint a Vasas ellen, akkor azért az elveszi a játékosok kedvét."

Érdekesség, hogy a megszokottól eltérően nem a saját, így a női csapatnak is otthonául szolgáló Hajós uszodában játssza OB I-es hazai találkozóit Benedek Tibor UVSE-je, hanem a Komjádiban. 

"A mi gyors, sokmozgásos játékunknak szüksége van a szélesebb medencére és a nagyobb térre, hogy jobban szét tudjuk húzni, kinyitni a játékunkat. A stílusunknak jobban megfelel a Komjádi, ezért kértem, hogy ebben az uszodában szerepeljünk."

Ott, ahol Benedek és társai, Dala Tamás, Vincze Balázs, Szabó Zoltán és a többiek a nagy UTE-ban játszottak 25 évvel ezelőtt, és ahol annyi felejthetetlen mérkőzéssel és sikerrel, bajnoki címekkel, LEN-kupával és BEK-trófeával ajándékozták meg a rajtuk felnövő generáció tagjait, köztük Szivós Mártont vagy épp e sorok íróját.

Benedek_Szolnok_UVSE_2.jpg Fotó: Szolnoki Vízilabda Sport Club/Facebook

Hozzászólások