Vízilabda - Az ötödik Benedek-bébi is debütált a pólóválogatottban
Az ötödik Benedek-bébi is debütált a pólóválogatottban
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Az ötödik Benedek-bébi is debütált a pólóválogatottban

Takács MártonTakács Márton
2018/03/21 10:17

2013 januárját írtuk, Benedek Tibor kinevezett szövetségi kapitányként az első olyan edzését tartott a magyar férfi vízilabda-válogatottnál, amelyet a sajtó munkatársai is megtekinthettek. A 19 meghívott között akkor még volt négy olimpiai bajnok, mára egy sem maradt a keretben, de ez a cikk most nem róluk, hanem arról az öt fiatal pólósról szól, akik ott voltak a Komjádiban öt éve és két hónapja. A tréning végén ugyanis a kapusedző és csapatvezető Gergely István egyszer csak összegyűjtötte ezt az öt újoncot és arra kérte a jelenlévő újságírókat - köztük e sorok íróját -, hogy velük is foglalkozzanak. Nekünk valami olyasmit szúrt oda a kétszeres olimpiai bajnok, miközben Szivós Mártonnal interjúztunk, hogy "ne ilyen öregekkel beszélj!". Az általunk a SportKlub TV-nek készített riportból való ez a kép is, amelyen az öt srác látszik. Akkor kevesen ismerték még őket, ma már alapemberek a klubjukban, és a válogatott összetartások szinte állandó szereplői.

Német Toni, Bedő Krisztián, Sedlmayer Tamás, Jansik Szilárd és Lévai Márton 2013 januárjában, a válogatott edzésén

Az U18-as világbajnokság gólkirálya, legértékesebb játékosa, a kettős igazolással a KSI-ben és a Vasasban pallérozódó center, Német Toni; a BVSC centere, Bedő Krisztián, az UVSE-ben szereplő Sedlmayer Tamás, a KSI-ben játszó Jansik Szilárd és a Szolnokon védő Lévai Márton voltak az akkori új kiválasztottak.

Közülük 2018. március 20-ig csak Sedlmayer Tamás nem esett át a tűzkeresztségen. Német Toni (19 éves volt 2013 januárjában) sok megpróbáltatáson esett át, egy időben több időt töltött a lelátón sérülten vagy be nem nevezettként, mint aktuális klubja sapkájában a medencében. Megjárta az OSC-t, most a Ferencváros középcsatára, szombaton eltört az orra, így nem lehetett ott Debrecenben a hollandok ellen. Még 2014-ben bemutatkozott a válogatottban.

Bedő Krisztián (19 éves volt 2013 januárjában) - Kis Gábor sérülése miatt - ott lehetett a 2013-as világbajnoki aranyérmes csapatban, és ha már ott volt, lábbal blokkolt például a döntőben. Még azon a nyáron elvitte az Eger, ahol azóta bajnok és Magyar Kupa-győztes lett. Ha Német nem sérül meg a hétvégén, akkor ők ketten lettek volna a felnőtt válogatott centerpárosa a hollandok elleni meccsen. Úgy, ahogy annak idején az utánpótlás-válogatottban Horkai Györgynél.

Sedlmayer Tamás (18 éves volt akkor) a kakkuktojás, aki öt éve ugyanúgy a debreceni uszodában készülhetett a nemzeti csapattal, de abban az időben még nem ugorhatott vízbe a Romániával vívott Világliga-meccsen. Megjárta a Vasast és a Szegedet, ma az FTC erőssége. Több poszton, mindkét szélen bevethető, klubjában rosszkézen kap több lehetőséget. Adott esetben bekként is használható, gólerősen játszik ebben az évadban, 21 alkalommal volt eredményes eddig a bajnokságban.

"Most már jó ideje rossz kéz oldalon játszom, ezt mind szélső, mind hátsó pozícióban megszerettem, úgy érzem, ez a megfelelő hely nekem." - mondta a vlv-nek adott interjújában.

Sedlmayer Tamás lehet a magyar vízilabda-történet következő válogatott játékosa

Sedlmayer Tamás lehet a magyar vízilabda-történet következő válogatott játékosa

"Sedlmayer Tamásról nyáron, az Universiade-n jó tapasztalatokat szereztem, az erős Fradiban is meghatározó, meccseket eldöntő szerepet játszik, mindenképpen szeretném megadni neki a válogatottban is a lehetőséget." - mondta róla Märcz Tamás a legutóbbi kerethirdetéskor. Március 6-án 14 játékost hívott meg a kapitány, a találkozóra 13 pólóst nevezhettünk. A mérkőzés előtti napon, hétfőn késő este derült ki, hogy Nagy Ádám a kimaradó, vagyis Sedlmayer személyében újoncot avat a nemzeti együttes. Ráadásul kezdőként kapott lehetőséget, el is hozta a labdát az első ráúszásnál, a második negyedben pedig szép góllal jelentkezett a kiütéses, 13-1-es magyar sikert hozó partin.  

Egy gólt kapott, kiütötte Hollandiát a magyar férfi vízilabda-válogatott | Hosszabbítás

A magyar férfi vízilabda-válogatott rendkívül simán, 13-1-re győzte le Hollandiát a Világliga selejtezőjében Debrecenben.

Jansik Szilárd (19 éves volt akkor) a KSI után remekelt Szegeden, tavaly és idén is a Fradi egyik legjobbja, és a válogatottban is egyre fontosabb szerepet tölt be. Ő és Sedlmayer is ott volt a 2015-ben Universiade-győztes magyar csapatban, a tavalyi, Universiade-ötödik magyar legénység legjobbja volt. 2013-ban Debrecenben, a magyar-román Világliga-meccsen debütált a válogatottban.

Lévai Márton (20 éves volt akkor) a válogatott harmadik-negyedik számú kapusa, megjárta Szolnokot, pazar éve volt a Honvédnál, ahonnan Debrecenbe szerződött. A tavalyi Volvo-kupán lehetőséget kapott Märcztől, de a jelenlegi idényben inkább Nagy Viktort és Vogel Somát favorizálta a kapitány. Idén felsőházba jutott a Debrecennel, de talán az szolgálná a leginkább a fejlődését, ha egy nemzetközi kupában is rendszeresen szereplő klubhoz igazolna, mert a Nagy Viktor utáni érában ő lehet a válogatott egyik kapusa. A 2013-as Volvo-kupán mutatkozott be a válogatottban.

2015 júniusában mind az öten Benedek Tibor nagyválogatottjánál kezdték meg a felkészülést, de már senki nem lepődött meg a meghívásukon. Idén ez már hatványozottan igaz.

2013-as riportunk:

Fontos hangsúlyoznunk, hogy ötüket Benedek már az első (!) keretébe meghívta antré gyanánt, egész kapitányi korszakára jellemző volt, hogy igyekezett minél több fiatalt beépíteni a válogatottba. Nála lett válogatott Jansik Szilárd és Nagy Ádám, és ő csinált kulcsembert Manhercz Krisztiánból, Vámos Mártonból és Zalánki Gergőből is. Märcz is ezt az utat járja, elég, ha Vogel Soma, Kovács Gergő és Vadovics Viktor nevét említjük. Benedek Tibor első két éve sikersorozat volt, reméljük, Märcz Tamás is hasonló eredményeket tud elérni. Az első 12 hónapja nagyon jól alakult, de még csak most jön a neheze.

Hozzászólások