Vízilabda - Az OSC a rájátszás előtt vált meg világbajnok csapatkapitányától
Az OSC a rájátszás előtt vált meg világbajnok csapatkapitányától
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Az OSC a rájátszás előtt vált meg világbajnok csapatkapitányától

Takács MártonTakács Márton
2018/04/16 09:01

A Nemzeti Sport Online-on a péntek esti Debrecen-OSC férfi vízilabda OB I-es mérkőzés tudósításában szerepelt az a mondat, hogy "amint az OSC összeállítására nézett az ember, rögtön kitűnt belőle, hogy sem Erdélyi, sem Gór-Nagy nincs a keretben sem. Előbbi játékos sérült, Gór-Nagy Miklóssal pedig a Nemzeti Sport információi szerint szerződést bontott a klub." Erdélyi Balázs ujjtöréséről magunk is beszámoltunk korábban, a Gór-Nagy Miklósról szóló állítástól pedig padlót fogtunk, amikor olvastuk szombat délelőtt. 

Vasárnap délután felhívtuk Gór-Nagy Miklóst, hogy érdeklődjünk nála a történtekről.

"Csak azt tudom mondani, ami a Nemzeti Sportban megjelent, nem akarok mélyebbre menni. Nagyon köszönöm a klub szurkolóinak az elmúlt közel négy évet, a kerületnek azt, hogy 2017-ben én lehettem az év sportolója Újbudán, ez nagy megtiszteltetés volt nekem. Sok pozitív élmény ért az OSC-nél, már az első, együtt töltött évünkben bajnoki finálét és kupadöntőt játszhattunk. És emlékezetesek voltak az edzőtáboraink is."

Szűkszavú nyilatkozat, de mit mondjunk akkor a klub álláspontjáról? Az NSO azt írta a Gór-Naggyal készített interjú mellett, hogy "Becsey Péter, az OSC sportigazgatója szerint a klub és játékos közös megegyezéssel vált el egymástól, egyébiránt az OSC belső ügyként kezeli az esetet, amelyről nem kíván többet mondani."

Na, bumm. 

A Nemzeti Sport vasárnapi nyomtatott számában, és a lap online verziójában is aznap jelent meg egy interjú Gór-Nagy Miklóssal, az OSC most már csak volt vízilabdázójával. Az ott olvashatóak szerint az újbudai klub már nem tart igényt - a szerződése szerint őt még nyárig az egyesülethez kötő - világbajnok csapatkapitánya szolgálataira. Már, hogy azonnali hatállyal.

"Derült égből villámcsapásként ért, hogy a klubban már nem tartanak rám igényt. Hétfőn elmondták, úgy látják jónak, ha már nem vagyok tagja a csapatnak, bővebb indoklást nem kaptam. Nyilván az idei teljesítményünk lehet a gond, én is tisztában vagyok vele, hogy elmaradtunk a várakozásoktól. Talán így akarják felrázni a csapatot. Nekem váratlan az ügy, de nem szeretnék találgatni, ez a klub belső dolga. Ha találgatnék és nyomoznék, még mindig a kanapén ülnék, ott, ahol bejelentették a hírt nekem, márpedig én szeretnék felállni onnan, és becsukni az ajtót. Nyilván rettenetesen rosszulesett a döntés... Az OSC-ben képzeltem el a pályafutásomat, és nem ennek az idénynek a végéig. Majdnem négy évet töltöttem itt, és bár korábban hívtak máshová, mindig megköszöntem a megtiszteltetést, mondván, én az OSC-család tagja vagyok, nagyon jól érzem itt magam. Ettől függetlenül nincs bennem harag, csak mélységes csalódottság. Nem feltételezek rosszindulatot, nyilván ők így látták a legjobbnak. Békésen váltunk el."

Vízilabda: meglepő! Az OSC elküldte a csapatkapitányát - NSO

Egyik napról a másikra kikerült az OSC-ből a csapatkapitány, 2013-ban világbajnok Gór-Nagy Miklós, aki az idényben már nem is játszik a klubban. Az elválás békés, de mindenképpen meglepő. A rájátszásra készülve már nem találjuk a csapatban Gór-Nagy Miklóst, a klub és a játékos útja az OSC szerint közös megegyezéssel vált el (Fotó: Koncz György) - Mi történt?

Nem ez az első, kívülről egészen érthetetlennek látszó döntés, illetve annak a fura kommunikálása a XI. kerületi egyesületnél. Az elmúlt közel négy évben már a harmadik vezetőedző dolgozik az OB I-es csapatnál. Vincze Balázs 2017 márciusában mondott le vezetőedzői tisztségéről. 

Már nem Vincze Balázs az OSC vezetőedzője | Hosszabbítás

"Dr Vincze Balázs vezetőedző, a mai napon lemondott az A-Híd-OSC-Újbuda vízilabda csapat vezetőedzői tisztjéről. A 2016-17-es versenyidény végéig Tóth László (volt 287-szeres válogatott játékos, a női vízilabda válogatott jelenlegi másodedzője) látja el az A-Híd-OSC-Újbuda vezetőedzői feladatait." Ezt posztolta az OSC a klub Facebook-oldalán csütörtökön 17.10-kor.

A klub 2017 májusára azzal a témával hívott össze sajtótájékoztatót, hogy bemutatják az új igazolásokat és Vincze utódját. Ennek megfelelően e sorok írója is ellátogatott a Kondorosi útra, ahol a szokás szerint lenyűgöző cateringen kívül az volt a legfigyelemreméltóbb, hogy hozzánk (!) jöttek oda játékosok, minket kérdezve, nem tudjuk-e, ki lesz az új mesterük. Mert hogy csak az újonnan érkező pólósokat jelentették be, nem volt még meg a kiválasztott mester. Újbuda, sajátos módszerek.

Edzője nincs, olimpiai bajnoka van az OSC-nek | Hosszabbítás

Új edzővel - akinek személye még nem ismert - és öt új játékossal vág neki a következő szezonnak a férfi vízilabda OB I bronzérmese, az A-Híd OSC-Újbuda. A most szerződtetett pólósok között van az olimpiai bajnok szerb bekk, Sava Randjelovic, és két Eb-ezüstérmes magyar vízilabdázó, Erdélyi Balázs és Tóth Márton.

Két nap múlva egy Facebook-posztból tudhattuk meg, hogy a csapat új edzője Petik Attila, az OSC utánpótlás szakmai vezetője lett. 

Petik Attila lett az OSC új vezetőedzője | Hosszabbítás

Az OSC férfi vízilabdacsapatának Facebook-oldalán egy közlemény jelent meg péntek reggel 7:59-kor, amely szerint a csapat új edzője Petik Attila, az OSC utánpótlás szakmai vezetője.

Majd elérkezve 2018 februárjához, azt olvashattuk az OSC FB-oldalán, hogy "Petik Attila lemondott az A-Híd-OSC-Újbuda vezetőedzői tisztjéről." Jött a már másodszor beugró Tóth László, a női válogatott másodedzője és mellé Kovács Róbert segédnek. 

Egy éven belül két vezetőedző is lemondott az OSC-nél | Hosszabbítás

2017. március 30.: " Dr Vincze Balázs vezetőedző, a mai napon lemondott az A-Híd-OSC-Újbuda vízilabda csapat vezetőedzői tisztjéről. A 2016-17-es versenyidény végéig Tóth László (volt 287-szeres válogatott játékos, a női vízilabda válogatott jelenlegi másodedzője) látja el az A-Híd-OSC-Újbuda vezetőedzői feladatait."" 2018. február 3.: "Petik Attila lemondott az A-Híd-OSC-Újbuda vezetőedzői tisztjéről.

Tóth László az idény végéig vállalta el a posztot, amolyan tűzoltóként. Azt még nem tudni, ki lesz a vezetőedző nyártól, a csapatban maradók úgy hosszabbítják meg kontraktusukat, hogy nem tudják, ki dirigálja majd őket, az újonnan érkező játékosok - köztük a pletykák szerint igazi világklasszisok, akikhez hasonló Joseph Kayes óta nem szerepelt a gárdában - úgy írnak alá, hogy nem tudják, ki edzi majd őket. Itt jegyeznénk meg, hogy ez már tavaly is így volt, az olimpiai bajnok Sava Randjelovic, a szintén szerb Nemanja Ubovic és a két magyar Eb-ezüstérmes, Erdélyi Balázs, valamint Tóth Márton (és az azóta Tatabányára lepasszolt Kolozsi Marcell) is úgy igazolt az OSC-hez, hogy a leendő vezetőedző személye nekik is rejtély volt. Vagyis a szakmai koncepció - már, ha van ilyen egyáltalán - összeállításába és a játékoskeret kiakításába zsinórban második éve semmi beleszólása nem lesz a leendő vezetőedzőnek.

A 35 éves Gór-Nagy Miklós - aki Esterházy Péterrel szólva folyamatos, egy merő hencben tölti az életét - volt az OSC egyetlen olyan csapatkapitánya az elmúlt négy évben, akit a játékosok választottak meg, és nem az aktuális edző jelölt ki. Az újkori OSC első évében Decker Ádámot nevezte ki Vincze Balázs a posztra, majd jött Gór-Nagy Miki, akit leváltott Vincze és kijelölte helyette Bisztritsányi Dávidot, akit ebben a szezonban - idény közben - ismét Gór-Nagy követett. Ez sem hétköznapi. 

A tulajdonos és a szponzorok százmilliókat öltek a klubba az elmúlt négy évben, az eredményekben ez úgy mutatkozott meg, hogy már az első szezonjukban bajnoki döntőbe és kupafináléba jutott a csapat. Majd a Bajnokok Ligája utolsó selejtezőkörében a Szolnok hiúsította meg BL-főtáblás vágyaikat. Utána két bajnoki bronzérem következett, és zsinórban két, a BL elitmezőnyében töltött idény, ahol nem volt esélyük a Final Six-re, illetve idén a Final Eight-re, most minden bizonnyal az OB I dobogójáról is leszorulnak, és a várható negyedik helyük csak Euro-kupás indulást jelent majd. 

Valami sosem stimmelt az OSC-nél. Egyszer sem tudták átlépni a saját árnyékukat egy teljes évadon keresztül, csak egy-egy meccs erejéig. Ilyen volt az első év két fináléja, az elmúlt szezon bajnoki elődöntője, ahol közel voltak a később aranyérmes Szolnok kiejtéséhez, illetve a múlt decemberi Magyar Kupa-döntő, amit az Eger elődöntőbeli legyőzésével értek el, hogy aztán a címvédő Szolnok a fúgába döngölje őket a Komjádiban (13-4). Decemberben lett hivatalos az is, hogy Burián Gergely, a Vasas válogatott kerettag balkezese a bajnoki alapszakasz vége után már az OSC játékosa lesz. Mindezt úgy, hogy a Bajnokok Ligájába is benevezték annak kezdetén, akkor, amikor Burián még az angyalföldiek játékosa volt. Tovább is van, mondjuk még?

A Szolnoktól úgy kaptak ki - a szezonban már harmadszorra - március végén hazai medencében 15-8-ra, hogy a vezetőedző, Tóth László a női válogatottal túrázott Spanyolországban, se a rangadóra való felkészülésben, sem a mérkőzésen nem lehetett jelen, így a játéktól tavaly visszavonult Kovács Róbert meccselt helyette.

A külsőségekre mindig is adott a klub. Minden hazai BL-meccsükön pazar catering várta a VIP-vendégeket - amely szektor az újságírókkal közös egyébként. LED-falakről dőlt ugyanaz a két-három helyiérdekű hirdetés az uszodában. Személyre szabott, menő cipőkben jár a szakmai stáb és a teljes játékoskeret évek óta, a Rudas fürdőtől Noszvajon át New Yorkig töltött együtt időt a csapat a medencén kívül. Számos szurkolói ankétot tartott az OSC az Allee-tól kezdve a Kondorosi úti uszodán át a Bikás parkig, abszolút beépült a XI. kerület életébe a vízilabdacsapat, az egyesület számított a helyik lakosok és a leendő szurkolók figyelmére és szeretetére. Volt is egy néhány fős magjuk, akik mindenhová elkísérték őket belföldön. Ők vajon mit szólnak a klub sokadik béna kommunikációjához? Ahhoz, hogy hozzánk hasonlóan ők sem tudhatják, miért nem tart igényt kedvenc klubjuk a világbajnok csapatkapitányára? Ők nyilván nem Becsey Péter kedvéért járnak ki hétről hétre a Nyéki Imre uszodába, hanem inkább Gór-Nagy Miki és immár csak volt társai miatt. Ha a csékájával így bánik az OSC, mire számíthatnak a többiek?

Ezekhez képest milyen árnyalatú az a mondat, hogy "Becsey Péter, az OSC sportigazgatója szerint a klub és játékos közös megegyezéssel vált el egymástól, egyébiránt az OSC belső ügyként kezeli az esetet, amelyről nem kíván többet mondani."

Képzelhetjük, mennyi lehet ebben a közös megegyezés, ha Gór-Nagy szerint váratlan volt az ügy, hogy csak hétfőn, a kanapén ülve tudta meg sorsát, hogy a semmiből közölték vele az egyoldalú döntést. És az OSC szurkolói, a közvélemény sem kap tájékoztatást az okokról.

Az évek óta elmaradó igazi eredményekért, a trófeák hiányáért, a stagnálásárt, az idei gyenge játékért és totálisan súlytalan nemzetközi szereplésért - egy valóban brutális erősségű BL-csoportban - ki vállalja majd egyszer a felelősséget? Három vezetőedzője és három különböző csapatkapitánya volt az OSC-nek az elmúlt közel négy szezon alatt, de a klubvezetés ugyanazokból az emberekből állt és áll. 

Valódi klasszis pólósaik nem voltak az egyetlen Kayes kivételével, a Szolnok, az Eger és most már a Ferencváros is lehagyta őket játékerőben, szervezettségben, profi klubhoz méltó viselkedésben és klubkommunikációban. A másik három egyesületben ráadásul hemzsegnek a világklasszisok. Erről egyik osc-s vezetőedző, vagy csapatkapitány nem tehet.

Az OSC irányítói viszont a történtek után egyáltalán nem mondhatják el magukról, hogy jól nézünk MI KI.

Hozzászólások