Vízilabda - Az oroszok is előztek, Eb-nyolcadikok lettek férfi pólósaink
Az oroszok is előztek, Eb-nyolcadikok lettek férfi pólósaink
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az oroszok is előztek, Eb-nyolcadikok lettek férfi pólósaink

Takács MártonTakács Márton
2018/07/28 18:26

A magyar férfi vízilabda-válogatott a nyolcadik helyen végzett a barcelonai Európa-bajnokságon, miután a szombati helyosztón 9-8-ra kikapott az oroszoktól.

Két győzelemmel - Grúzia és Hollandia ellen -, egy döntetlennel - a németekkel - és négy vereséggel - Olaszországgal, Szerbiával, Montenegróval és Oroszországgal szemben - zárta Märcz Tamás csapata az Eb-t, ami a nyolcadik helyre volt elég. A kontinenstornát beharangozó cikkünkben azt írtuk, hogy "az elmúlt 20 év egyik legnehezebb világversenye vár az Eb-n a férfi pólóválogatottra". Ez sajnos beigazolódott, 1989 óta nem ért el ilyen gyenge helyezést a magyar férfi csapat, Bonnban kilencedikek lettek a mieink, most nyolcadikok. 1991 után fordult elő ismét, hogy Európa-bajnokságon nem jutott a négy közé a nemzeti együttes, de ez most bravúr lett volna ettől az összetételű gárdától, a legjobbak játékát elnézve pedig pláne. 

Minket a helyezés nem nagyon lepett meg tehát, a mutatott játék viszont igen, az kiábrándító volt. Egy olyan meccse sem volt a fiúknak, ahol négy negyeden át diktálták volna a tempót, ahol végig kiegyensúlyozottan teljesítettek volna. Az olaszoktól és a szerbektől kiütéses vereséget szenvedtek Zalánki Gergőék, Montenegró ellen játszották a legjobb meccsüket, de eredménnyel az sem párosult, az pedig időtlen idők óta nem fordult elő, hogy világversenyen a német vagy az orosz gárdához hasonló színvonalú csapatokat ne sikerüljön legyőzni. 2002 után kapott ki például újra az orosz csapattól a magyar válogatott rangos tornán.

Szombaton is a támadójátékkal akadtak nagyobb problémák, ahogy szinte végig ebben a két hétben. Az első három negyedet el is vesztették Manhercz Krisztiánék, akik négygólos hátrányban is voltak a partin (4-8). Innen sikerült egy 4-1-es záró felvonással mínusz egyre felzárkózni, és még a döntetlenért is támadhattak a mieink, de az utolsó magyar lövés a kapufán csattant, ahogy több más korábbi próbálkozás is. 

Így még az oroszok is megelőzték a magyar csapatot, amelynek a teljesítményére és végső helyezésére egyáltalán nem mondhatjuk, hogy nekünk nyolc.

33. vízilabda Európa-bajnokság, Barcelona
férfiak, a 7. helyért

Magyarország-Oroszország 8-9
(1-2, 2-3, 1-3, 4-1)
Piscines Picornell, vezette: Buch (spanyol), Rakovic (szerb)
Magyarország: Vogel - Manhercz, Zalánki 1, Vámos 3, Jansik D., Erdélyi 1, Bedő 1. Csere: Angyal, Mezei, Kovács G., Bátori 2, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Oroszország: Fedotov – Koptsev, Merkulov, Nagaev 2, Kholod 3, Lisunov, Shepelev 1. Csere: Suchkov 1, Andryukov 1, Dereviankin, Kharkov 1, Bychkov. Szövetségi kapitány: Sergey Evstigneev 

Hozzászólások