Vízilabda - Az olaszok kiütötték a tucatnyi ziccert elpuskázó magyar férfi pólócsapatot az Eb-n
Az olaszok kiütötték a tucatnyi ziccert elpuskázó magyar férfi pólócsapatot az Eb-n
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az olaszok kiütötték a tucatnyi ziccert elpuskázó magyar férfi pólócsapatot az Eb-n

Takács MártonTakács Márton
2018/07/18 22:21

A magyar férfi vízilabda-válogatott 12-5-re kikapott az olasz csapattól a Barcelonában zajló Európa-bajnokság szerdai csoportrangadóján.

Az Eb-előzetesünkben úgy fogalmaztunk, hogy "az elmúlt 20 év legnehezebb világversenye vár a magyar férfi válogatottra. Az olaszok elleni mérkőzés rávilágított arra, mire is gondoltunk. Amíg ők évek óta ugyanazzal a gerinccel játszanak, és a tavalyi világbajnoksághoz képest még erősödtek két olyan klasszissal, mint Gonzalo Echenique és Guillermo Molina, nálunk a vb-ezüstérem óta nincs Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert és Varga Dénes, három top pólós. 

Ez volt a kiindulópont a magyar-olasz előtt. Riválisunk 10-5-re nyert az Európa-kupa áprilisi rijekai nyolcas döntőjében ellenünk, Barcelonában még jobban kinyílt az olló. 0-6-tal kezdte a meccset Märcz Tamás csapata, semmi sem sikerült a mieinknek. Legutóbb a tavalyi vb-döntőt kezdték Manhercz Krisztiánék 0-4-gyel, illetve a tavalyi Volvo-kupán a Montenegróval vívott találkozón rajtoltak hasonlóan, akkor 0-7-tel Erdélyi Balázsék. Az olaszok rendkívül jól védekeztek, az emberelőnyeiket is jól játszották meg. 

A második negyedben tért magához a magyar csapat, 4-2-re hozták ezt a játékrészt Bátori Bencéék, akiknek 4-7 után számos lehetőségük volt a felzárkózásra, úgy 6-2-re nyerhették volna meg a harmadik nyolc percet, de a játékban óriási javulást mutató játékosok az összes ziccerüket kihagyták és végül 0-2-e elbukták ezt a játékrészt is. A kapufák sem voltak velünk, Figlioliék viszont továbbra is hatékonyak voltak, 5-0-s sorozatukkal közé tettek még többet, végül 12-5-re diadalmaskodtak a két negyedben is eredménytelen Märcz-csapattal szemben.

Innen kell felépítenie magát a fiatal és gyors, de még törékeny magyar válogatottnak, amely pénteken a németekkel zárja a csoportkört. Mindenkitől több kell védekezésben támadásban is, mert azt nem bírja el ez a gárda, hogy kulcsemberei közül az olaszok által kiemelten őrzött Vámos Márton 5/0-s, Zalánki Gergő pedig 2/0-s lőlappal zárjon egy ilyen partit.

Az M4 Sport pazar szakértői gárdát hozott össze szerdán, a stúdióban a BL-győztes edző - akire a Szolnok nem tartott igényt a szezon végeztével -, Cseh Sándor és a játéktól visszavonuló, az FTC szakosztályelnökeként  tevékenykedő Madaras Norbert, Barcelonában pedig Szabó Zoltán tett hozzá rengeteget a közvetítéshez, innen is üdvözöljük mindhármukat, lenyűgöző munkát végzett ez a trió.

33. vízilabda Európa-bajnokság, Barcelona
férfiak, A-csoport, 2. forduló
Magyarország-Olaszország 5-12
(0-5, 4-2, 0-2, 1-3) 
Piscines Picornell, vezette: Stavridis (görög), Naumov (orosz)
Magyarország: Nagy V. – Vámos, Jansik D., Kovács G., Erdélyi 1, Bátori 1, Bedő. Csere: Angyal 1, Manhercz 2, Zalánki, Mezei, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Olaszország: del Lungo – di Fulvio 2, Figloili 2, Renzuto 1, N. Presciutti, Bodegas 2, Echenique. Csere: Molina 2, Fondelli, Velotto 1, Gallo 2, Bertoli. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna

További eredmények
A-csoport

Németország-Grúzia 10-9
B-csoport
Montenegró-Málta 17-5
Spanyolország-Franciaország, 22:00
C-csoport
Horvátország-Törökország 23-2
Görögország-Hollandia 12-7
D-csoport
Románia-Szlovákia 9-5
Oroszország-Szerbia 9-11

A magyar válogatott további programja a csoportkörben
3. forduló - július 20., péntek   
Németország-Magyarország, 12:30

Hozzászólások