Vízilabda - Az itthon mindent megnyerő zsenik, Keszthelyi Rita és Varga Dénes lettek az év vízilabdázói
Az itthon mindent megnyerő zsenik, Keszthelyi Rita és Varga Dénes lettek az év vízilabdázói
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Az itthon mindent megnyerő zsenik, Keszthelyi Rita és Varga Dénes lettek az év vízilabdázói

Takács MártonTakács Márton
2018/12/20 13:08

A Magyar Vízilabda-szövetség megnevezte 2018 legjobb vízilabdázóját, a nőknél Keszthelyi Rita, a férfiaknál Varga Dénes lett a kiválasztott.

A világklasszis Keszthelyi Rita sikeréhez nem férhet kétség, a bajnok és kupagyőztes UVSE vezére volt, ahogy az Európa-bajnoki negyedik helyet szerző válogatottnak is. Felejthetetlen az olaszok elleni negyeddöntő, amelyet kétgólos hátrányból fordítva nyert meg 10-9-re a magyar csapat, katartikus utolsó perccel. A Bíró Attilát piros lap miatt nélkülöző mieinknél 9-9-nél Keszthelyi kisodródott helyzetből csavarta be a labdát zseniálisan az olasz kapuba az utolsó fél perc elején. Éppen a héten derült ki, hogy a válogatott 8-asa harmadik lett a világ idei legjobbjait megnevező szavazáson. Itthon már hatodik alkalommal lett az év legjobbja.

Keszthelyi_Eb.jpg Keszthelyi öröme az olasz-magyar Eb-negyeddöntőnFotó: Kovács Anikó/waterpolo.hu

Rajta kívül kiemelnénk még a Dunaújvárossal LEN-kupát, majd Európai Szuperkupát is nyerő Gurisatti Grétát, az UVSE-ben és a válogatottban is hatalmas mezőnymunkát végző Szücs Gabriellát, és az Eger legjobbját, Szilágyi Dorottyát is. 

A férfiaknál nem lehetett olyan könnyű a döntés. Ennél az Év játékosa-díjnál a szövetségi kapitányok választanak,  az MVLSZ pedig jóváhagyja a döntést. Nos, Märcz Tamás mindössze két mérkőzésen számíthatott a győztes Varga Dénesre a válogatottban, egy októberi és egy novemberi Világliga-mérkőzésen, amúgy a németek és az oroszok ellen is remekelt a nemzeti együttesbe több mint egy év, a tavaly nyári világbajnoki döntő után visszatérő zseni. A Ferencvárossal bajnok és Euro-kupa-győztes lett tavasszal, ősszel pedig mindent elsöprő lendülettel és gólerősen pólózik, az Európai Szuperkupát is megnyerte csapatával. 

Az OB I A-csoportjában csak a három, az FTC-t követő legerősebb csapat, a BVSC, a Honvéd és az Eger ellen ugrott vízbe. Ha már ott volt ezeken a partikon, dobott 11 gólt. A hat MK-meccsén pedig 22-szer volt eredményes. A Magyar Kupa négyes döntőjében előbb az OSC-nek lőtt ötöt, majd a fináléban a Miskolc ellen is öt alkalommal volt eredményes. Ő jelentette a különbséget mindkét meccsen. Egyértelműen az idény legjobbja. Saját döntése miatt kimaradt viszont mindhárom világversenyről, annak, hogy nem játszott sem a Világliga budapesti Szuperdöntőjén, sem a barcelonai Európa-bajnokságon, sem a berlini, magyar aranyéremmel végződő Világkupán, most láthatjuk az eredményét, a kiváló teljesítményt. A magyar mezőny erősségét jellemzi, hogy az egyedülálló képességekkel rendelkező Varga Dénest mindössze másodszor választották a legjobbnak itthon.

A fenomenális Varga Dénes 10 lőtt góllal vágta kupán az OSC-t és a Miskolcot az MK-győztes FTC-ben | Hosszabbítás

Varga Dénes 14. éve kápráztatja el a vízilabda szerelmeseit zseniális játékával. Az összes klubcsapatában és a mindenkori magyar válogatottban is mindig kulcsember volt. Láthatjuk, mivel jár, hogy kihagyta az idei nyarat, és nem szerepelt a nemzeti együttesben egyik világversenyen sem.

Voltak viszont olyanok, akik végig gürizték mind a három válogatott tornát, igaz, a nyolcadik helyen zárt Eb-n senkit sem lehetett kiemelni a mieinktől, legalábbis felfelé. Olyan játékosok is akadtak, akik két világversenyen is remekeltek, a Világligában és a Világkupán is remekül játszott például Kovács Gergő. Az Egerből nyáron az OSC-hez szerződő, több poszton is bevethető pólós védekezésben extrát nyújtott a Világliga-döntőn. A két balkezes mellett ő szerepelt a jobb szélen jobbkezesként, Hosnyánszky Norbert óta nem volt olyan magyar pólós, aki olyan jól játszik nem balkezesként a rosszkéz oldalon, mint Kovács. Neki is köszönhető, hogy például Aaron Younger vagy a horvátok kapásoldali játékosai nem voltak olyan gólerősek a tornán. A berlini Világkupán végig egyenletes teljesítményt nyújtott, Märcz Tamás rendszerében elsősorban védekezésben kulcsember, ehhez képest ezúttal hintett hét gólt is. Remekül beilleszkedett az újbudai klubjába, ahol nyolc bajnokin lőtt 12 gólt, de nála nem ez a mérvadó, hanem például az, hogy szerzett 13 labdát a nyolc bajnokiján. 

Rengeteget fejlődött az elmúlt két évben, gyakorlatilag biztos helye lett a válogatottban, tavaly, a Volvo-kupa alatt készített interjúnkban azt is mondta, hogy "ahhoz még biztosan idő kell, hogy stabilan bent tudjak maradni. Lehet, hogy érdemes lenne esetleg a rosszkéz-oldalra kicsit többet koncentrálni. Ebben is látok lehetőséget." Bejött. Mindezek mellett úgy tud alá játszani a többieknek, ahogy kevesen a magyar mezőnyben.

Kovács_Gergő.jpg Kovács Gergő remek évet zártFotó: Madar Dávid/MVLSZ

Kiemelkedően teljesített ugyanezen a két tornán Zalánki Gergő is. A Világligában abszolút felnőtt Vámos Márton mellé, pazarul játszott a Szolnok balkezese, emlékezetes teljesítményt nyújtott, 11 góllal zárt. Berlinben Vámos hiányában az egyedüli balkezes szélsőnk/átlövőnk volt, maradéktalanul élt a bizalommal. Támadásban vezére volt a csapatnak és 14 találatával - Bátori Bencével holtversenyben - ő lett a mieink legeredményesebbje. A szerbek ellen nem kezdett jól, aztán a záró felvonásban, kulcsszituációkban lőtt két szédületesen nagy gólt, azzal fordítottunk az olimpiai bajnokkal szemben. Góljainak többségét látva Filip Filipovic vagy Dusan Mandic jutott eszünkbe, lövőerőben, kivitelezésben, és a gólok minőségében is felnőtt posztja két világklasszisa mellé. Védekezésben is remekelt, hét blokkal is jelentkezett, és a mezőnyjátékosok közül ő töltötte a legtöbb időt a vízben, 152 percet. Élete legjobb tornáját zárta szeptemberben. Egy átalakuló Szolnokban viszont éppen a legfontosabb meccseken nem villogott annyira az ősszel.

Zalánki.jpg Zalánki Gergő, a világklasszis-jelöltFotó: Madar Dávid/MVLSZ

A szolnoki Kardos Gergő a Világligán és a Világkupán is alaposan megtámasztotta a válogatottat, ez volt a fiatal kapus eddigi legjobb éve. Bizonyította, hogy sorozatterhelés esetén is biztosan lehet rá számítani. Ugyanez mondható el a Ferencváros idei négy kupájában kulcsszerepet játszó Vogel Soma teljesítményéről is, akit viszont éppen a Világliga előtt/alatt és a Világkupán hátráltatott sérülés, előbbit ki is kellett hagynia, utóbbin egy meccset kapott. Klubtársa, a medence minden pontján feltűnő, örökmozgó Jansik Szilárd alapember lett a Fradiban, a Világligáról ő is lemaradt, azt pedig később láthattuk, univerzalitása milyen fontos lehet a nemzeti együttesben. 

Az év első felében kevés lehetőséget kapott a Ferencvárosban Manhercz Krisztián, ez pedig még éreztette hatását a nyáron is, a Világligában a torna második felére érkezett meg, a fináléban viszont remekelt. A Világkupán játszott végre úgy a válogatottban, amire óriási tehetsége predesztinálja őt. Lőtt 12 gólt, szinte végig vezérként játszott és viselkedett, elöl és hátul is remekelt. Nyolc blokkjával ő lett a műfaj legjobbja a magyar csapatban, az elődöntőn levette a vízről a félelmetes, de mindössze egyszer eredményes Dusan Mandicot. Horkai György szerint neki kéne lennie a legjobb magyar pólósnak itthon - Varga Dénes, Vámos Márton és talán még Zalánki Gergő is előtte van a képzeletbeli rangsorban -, Berlinben efelé tett egy nagy lépést. Az OSC-be láthatóan jól beilleszkedett, élvezi Vad Lajos bizalmát. A Szolnokon megnyert bajnokin triplázott, a Terrassával vívott Euro-kupa-negyeddöntő visszavágóján négy gólt lőtt, igazi vezére volt az újbudaiaknak. Csapata mindössze egy vereséget szenvedett egész ősszel, a XI. kerületiek az FTC-től kaptak ki a Magyar Kupa elődöntőjében.

Nagyszerű őszt zárt az Egerbe igazoló Gyárfás Tamás, ő volt talán a legjobb formában pólózó balkezes ebben az évadban azok közül, akik a nemzetközi színtéren is megmutatják magukat. Gólerősen játszik a bajnokságban és a BL-ben is, sokat fejlődött, védekezésben is hasznos. A Honvédtól igazolt játékost "a szezon egyik legkellemesebb meglepetésének" titulálta Szabó Zoltán tévés szakértő az Eger-Brescia BL-parti élő közvetítésében. Nagyon szívesen láttuk volna a válogatottban is játszani, hiszen szükség lenne Vámos Márton és Zalánki Gergő mögött is olyanokra, akikre bármikor lehetne számítani, ha ők esetleg sérültek, pihennek vagy formán kívül játszanak. Egyelőre csak a miskolci Vadovics Viktor kapott mögöttük lehetőséget a szövetségi kapitánytól tétmeccsen, mi kipróbáltuk volna Gyárfást is a posztjukon.

Ránk ők tették a legjobb benyomást 2018-ban, szerencsénkre nem nekünk kellett dönteni, hogy az őket is tartalmazó mezőnyben ki volt a legjobb közülük idén.

Hozzászólások