Vízilabda - Az FTC pólósai az Euro-kupa, a bajnokság és az Európai Szuperkupa után a Magyar Kupát is megnyerték
Az FTC pólósai az Euro-kupa, a bajnokság és az Európai Szuperkupa után a Magyar Kupát is megnyerték
Fotó: MTI/Mónus Márton

Az FTC pólósai az Euro-kupa, a bajnokság és az Európai Szuperkupa után a Magyar Kupát is megnyerték

Takács MártonTakács Márton
2018/12/16 19:55

A Ferencváros 1996 után nyerte meg ismét a férfi vízilabda Magyar Kupát, miután a vasárnapi döntőben 10-4-re legyőzte a Miskolcot. Helyszíni tudósításunk a Komjádi uszodából Sedlmayer Tamás és Varga Zsolt nyilatkozatával. 

Abban szinte biztosak lehettünk a Magyar Kupa negyeddöntőinek sorsolása után, hogy a két legjobb formában lévő, és legerősebbnek tűnő magyar csapat egymás elleni elődöntője, az OSC-Ferencváros csata győztese várhatja esélyesként a vasárnapi finálét, akármelyik együttes is jut be a másik ágról a BVSC-Miskolc párharcból. FTC-Miskolc döntőt kaptunk, és ha nem is olyan sima találkozót, mint tavaly, egyértelmű volt a győztes kiléte. 

Az FTC pólócsapatát már csak a Miskolc akadályozhatja meg idei negyedik trófeája begyűjtésében | Hosszabbítás

Ferencváros-Miskolc döntőt rendeznek idén a BENU férfi vízilabda Magyar Kupában, miután az FTC az OSC-t, a Miskolc pedig a BVSC-t győzte le a szombati elődöntőkben. Helyszíni tudósításunk a Komjádi uszodából Vogel Soma, Vad Lajos és Lőrincz Bálint nyilatkozatával. Két pólós vitte el a show-t az első elődöntőben, amelyet az FTC-Telekom 0-2-ről fordítva nyert meg az OSC ellen.

Az volt a kérdés, hogy mikor tud ellépni Varga Zsolt legénysége Sike József tanítványaitól, és ez részben már az első negyedben megtörtént. 2-2 után ugyanis csinált egy 3-0-s sorozatot az idén már az Euro-kupát, a magyar bajnokságot és az Európai Szuperkupát is megnyerő gárda, 5-2-ről pedig már nem tudott felzárkózni a remek légiósokkal és magyar válogatott tehetséggel felálló Miskolc. 7-3 is volt közte, Vadovics Viktorék nem bírtak a  zöld-fehérek masszív védekezésével, és a Fradi, illetve Vogel Soma egy nappal korábbi kapus-show-ja után ezúttal Gárdonyi András remekelt a kapuban, 71%-kal védett. 

 Varga Dénes az OSC után a Miskolc kapuját is ötször vette be, ahogy egész ősszel, úgy most is egészen elképesztő formát mutatott, az elődöntőben és a fináléban összesen 10 alkalommal volt eredményes a sportág jelenlegi legnagyobb zsenije. Vasárnapi ötöse közt volt ejtés, szabaddobás, egyszer meg, amikor kimaradt a kettős és szimpla emberelőny is, gondolt egyet, és hátulról bevágta, ahogy szokta. Feltűnő volt Vámos Márton gyengébb teljesítménye, Csoma Kristóf olvasta a lövéseit, a világklasszis balkezes 6/0-s lőlappal zárt. A záró felvonásban Sedlmayer Tamás is lőtt még két szép gólt, a vége 10-4 lett a Ferencváros javára. A zöld-fehérek 1996 után nyertek ismét Magyar Kupát, és 2018-ban már a negyedik megnyert trófeájuknál tartanak. Az ötödiket a következő szombaton emelhetnék a magasba, amikor a magyar Szuperkupáért a tavalyi MK-győztes Szolnokkal csapnak össze. 

Dumi.jpg Vadovics Viktorék nem bírtak Varga DénesselFotó: Madar Dávid/MVLSZ


Sedlmayer Tamás remekül szállt be a meccsbe, a negyedik negyedben csak ő lőtt gólt, kettőt is. (A Nemzeti Sport újságírójával, Roska Emese Boglárkával együtt kérdeztük őt)

"Mi is fáradtak voltunk, de a Miskolc szerintem jobban megszenvedett a BVSC ellen. Úgy gondolom, hogy nagyobb különbség van a két elődöntős csapat között a Miskolc javára, egy nappal korábban nem jött ki az a kvalitás, ami abban a csapatban van. Most jobban látszódott rajtuk a fáradtság. Abszolút nem volt nehéz fölpörögni a fáradtságtól eltekintve, mert tiszteltük annyira a Miskolcot, hogy komolyan vegyük őket. Az elejétől kezdve az volt a cél, az volt megbeszélve, hogy az első perctől nyomatékosítsuk bennük, hogy mi akarunk lenni a kupagyőztesek. Jövő héten még lesz két fontos mérkőzésünk. Az Egert legyőzni a későbbi BL-menetelésünk miatt is fontos megvernünk, itthon mindenképpen. A Szuperkupa pedig pláne fontos, nem feltétlenül sokszor fordul elő az ember életében, hogy játszhasson egy ilyen döntőn. Mind a két meccsre oda fogjuk tenni azokat az energiákat, amelyek még maradtak bennünk. Meglátszik rajtunk, hogy elég komoly terhelést kaptunk az ősszel, aki követi az eseményeket, az tudja, hogy mennyi meccset játszottunk le. Vagyunk annyira jó csapat, hogy meg tudjunk birkózni ezzel, ezért vagyunk mi a Fradi, és ezért nyertünk ennyi kupát ebben a szezonban és évben."

 Varga Zsolt 1995-ben nyert Magyar Kupát játékosként, most már edzőként is rendelkezik ezzel a címmel. (A Nemzeti Sport újságírójával, Roska Emese Boglárkával együtt kérdeztük őt)

"Úgy gondolom, hogy a védekezés döntött, kevés gólon tudtuk tartani a Miskolcot, ez volt a kulcsa a mérkőzésnek. A támadásaink sokszor akadoztak, lehetett látni a karokban, a mozdulatokban azt a fáradtságot, amit nem tudtunk kipihenni, már az elmúlt hetek is benne vannak a karokban. Összességében azért vagyok elégedett, mert egy kevésbé jó játékkal is stabil maradt a védekezésünk. Az is érezteti a hatását, hogy a csapaton végigment egy torokfájásos vírus. Van még két mérkőzésünk idén, azt mindenki tudja a csapatból, hogy a szerdai, Eger elleni mérkőzésünk az egész BL-szereplésünk egyik kulcsa. Tanulnunk kell abból, hogy az Európai Szuperkupa után is három nappal játszottunk a Barcelonetával. Kicsit másképpen kell fejben hozzáállni, bízva abban, hogy ezalatt a három nap alatt kellően feltöltődjenek a játékosok, hogy újra egy jó lendülettel és agresszivitással tudjanak játszani."

BENU férfi vízilabda Magyar Kupa, döntő 
FTC-Telekom – PannErgy-Miskolci VLC 10-4 (4-2, 2-1, 2-1, 2-0) 
Komjádi-uszoda, vezette: Kun, Csanádi 
FTC: Gárdonyi – Sedlmayer 2, Vámos, Mezei, Jaksic 1, Varga D. 5, S. Mitrovic. Csere: Kállay, Pohl, Német, Younger 2, Jansik Sz., Gór-Nagy. Vezetőedző: Varga Zsolt 
Miskolc: Csoma – Banicevic, Vadovics, Bedő 1, Lőrincz, Stojanovic 1, Szőke. Csere: Vad, Hornyák, Nagy Á., Bowen 2, Misic, Milicic. Vezetőedző: Sike József 

A nőknél a négyszeres címvédő UVSE esélyt sem hagyott a BVSC-nek, Keszthelyi Ritáék 5-0-ra is vezettek a bátortalanul játszó ellenfelükkel szemben, végül 10-5-re nyertek. Petrovics Mátyás csapata a pénteki elődöntőben óriási csatában győzte le az Európai Szuperkupa-győztes Dunaújvárost, az a parti olyan sokat kivehetett Illés Annáékból, hogy fejben igen fáradt csapat benyomását keltették a fináléban, sok rossz döntést hoztak, főleg támadásban, plusz mind a négy büntetőjüket kihagyták.

UVSE.jpg Az UVSE sorozatban ötödik alkalommal nyerte meg a Magyar KupátFotó: MTI/Mónus Márton

waterpolo.hu Női Magyar Kupa, döntő 
UVSE-Hunguest Hotels-BVSC-Zugló 10-5 (3-0, 1-0, 2-1, 4-4) 
Komjádi-uszoda, vezette: Berki, Rubos 
UVSE: Gangl – Szücs 3, Keszthelyi 2, Faragó K., Sevenich 1, Kiss E. 1, Rybanska 1. Csere: Lantos, Antal 1, Baksa 1, Mucsy, Peresztegi, Telek. Vezetőedző: Benczur Márton
BVSC: Tóth E. – Illés 1, Farkas T., Leimeter 1, Kuna 1, Máté, Gyöngyössy. Csere: Farkas K. 1, Hertzka, Takács O., Utassy, Kele 1, Koncz. Vezetőedző: Petrovics Mátyás 

Hozzászólások