Vízilabda - Az FTC pólócsapatát már csak a Miskolc akadályozhatja meg idei negyedik trófeája begyűjtésében
Az FTC pólócsapatát már csak a Miskolc akadályozhatja meg idei negyedik trófeája begyűjtésében
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Az FTC pólócsapatát már csak a Miskolc akadályozhatja meg idei negyedik trófeája begyűjtésében

Takács MártonTakács Márton
2018/12/15 19:40

Ferencváros-Miskolc döntőt rendeznek idén a BENU férfi vízilabda Magyar Kupában, miután az FTC az OSC-t, a Miskolc pedig a BVSC-t győzte le a szombati elődöntőkben. Helyszíni tudósításunk a Komjádi uszodából Vogel Soma, Vad Lajos és Lőrincz Bálint nyilatkozatával.

Két pólós vitte el a show-t az első elődöntőben, amelyet az FTC-Telekom 0-2-ről fordítva nyert meg az OSC ellen. Vogel Soma 71%-os (!) védési mutatóval zárt, fogott mindent, mint az olajfesték, Varga Dénes pedig folytatva pazar őszi teljesítményét, a télbe fordulva is igazolta zsenialitását, lőtt öt gólt, igaz, ebből kettőt büntetőből. Az első negyedet még abszolút uralta a minden fronton mindeddig veretlen OSC, Kovács Gergő rosszkéz oldalról lőtt nagyon szép gólt a világklasszis bekkről, Nikola Jaksicról, Sava Randjelovic pedig két pazar lövéssel jelentkezett, az újbudaiak előtt 3-1-nél ott volt az esély, hogy megfogják az ebben a naptári évben eddig minden sorozatban élen záró Fradit. Ezután viszont csináltak egy 5-0-s sorozatot a zöld-fehérek, az ebben az időszakban szinte teljes homályban fújó játékvezetők ítéleteit nem bírták el a saját pontatlanságaikkal és fegyelmezetlenségeikkel (Lukas Seman már a második negyedben kipontozódott) is küzdő újbudaiak. 

A partról Kósz Zoltán vitte el a balhét Vad Lajos helyett, az olimpiai bajnok kapus reklamálásért kapott piros lapot. Az 1-3-ról 6-3-ra fordító népligetiekre egy gólra még fel tudtak zárkózni a XI. kerületiek (6-7), de utána egy 3-0-s periódust produkáltak Aaron Youngerék, akik jó védekezésükkel, kevesebb hibájukkal, Vogel Soma kapusparádéjával, valamint klasszisaik jobb napjával végül 11-7-re diadalmaskodtak az OSC ellen. Manhercz Krisztiánéknak ez volt szezonbeli első vereségük.

A Ferencváros 2018-ban már megnyerte az Euro-kupát, a magyar bajnokságot és az Európai Szuperkupát is, negyedik idei fináléjára készülhet Varga Zsolt együttese. Vámos Mártonékra ráadásul még egy magyar Szuperkupa-döntő is vár a jövő héten, így akár a Szolnok tavalyi mutatványát is megismételhetik.

 Vogel Soma volt a mezőny egyik legjobbja, őt kérdeztük a meccs után:

"Tudtuk, hogy az OSC nagyon erősen fog kezdeni, beszéltük is a mérkőzés előtt, hogy látva az előző meccseiket, ahol elhúztak az elején két-három góllal, most is ez várható, Ez így is történt, viszont arra is számítottunk a játékunkból okolva, hogy mi meg mindig a második félidőben jövünk föl, valószínűleg az állóképességi fölényünkből adódóan. Fordulópontnak Varga Dumi zsenialitását tudnám megnevezni. A mérkőzés második felében felénk billent a mérleg. Nem idegeskedtünk, bíztunk magunkban, hogy fel tudunk jönni fordulás után. Mi talán jobban hozzá vagyunk szokva ehhez a rengeteg mérkőzéshez, mint leendő döntőbeli ellenfelünk, bármelyik csapat is jön majd szembe. Papíron mi vagyunk a jobbak, de egy mérkőzésről van szó, bármi lehet. Az a csapat, amelyikkel vasárnap találkozunk, biztos meg fog tenni mindent, hogy ők nyerjenek. Nagyon nehéz meccs lesz, legalább annyira, mint az elődöntő. Szép lenne úgy zárni az évet, hogy minden megnyerünk, amit lehetett."

 Vad Lajos már valamivel higgadtabban nyilatkozott az elveszített parti után: 

"Sok minden közrejátszott a vereségünkben, de én most főleg magunkkal szeretnék foglalkozni. A kidolgozott helyzeteinkben nagyon buta döntéseket hoztunk, ez az egész mérkőzésre érvényes volt. 6-8-nál is voltak ziccereink, de nem éltünk velük. Hosszú volt a szezon, látszik rajtunk a fáradtság, de ez nem felmentés. Most kellett volna összeszednünk magunkat maximálisan, nem sikerült, a Ferencvárosnak, igen, gratulálok hozzá!  Mindannyiunknak az volt a célja, hogy döntőbe jussunk, és ha lehet, ott nyerjünk. Ez sajnos nem sikerült, de ez volt az első zakónk. Ha valaki ezt mondja nekem nyár elején, azt körberöhögöm. Mindig a legrosszabbkor jön az első zakó, de ezt most tényleg így igaz. Nem tudom hibáztatni a srácokat, olyan dolgokat vittek véghez, hogy például a Szolnok ellen három meccsen is veretlenek maradtunk ősszel, egy elég erős Terrassát tudtunk kiejteni az Euro-kupában, vannak tehát szép dolgaink. Még az út elején járunk, hiszen még csak négy hónapja vagyunk együtt, a játékkapcsolatok még nincsenek beidegződve, a Ferencvárosnál ezek már automatizmusok."

FTC_OSC.jpg Varga Dénes és Sava Randjelovic is nagyszerűen játszottFotó: Madar Dávid/MVLSZ

Ehhez még a BVSC-t egy végletekig kiélezett meccsen legyőző Miskolcnak is lesz néhány szava, Sike József csapata a harmadik negyedben kicsikart egygólos előnyét megőrizve nyert 9-8-ra. Mindkét oldalon volt cserés kiállítás, a miskolciaktól a világbajnok Bedő Krisztián, a Szőnyi útiaktól Létay Krisztián esett ki idő előtt a játékból. Mindkét oldalon jó kapusteljesítményt láthattunk, Györke Zsolt a BVSC, Csoma Kristóf a Miskolc ketrece előtt érte el a legalább 50%-os mérleget.

Vasárnap így Ferencváros-Miskolc kupadöntőt rendeznek, az FTC 1996 után nyerheti meg újra a Magyar Kupát.

  Lőrincz Bálint két fontos góllal járult hozzá a Miskolc sikeréhez:

"Elképesztően kemény mérkőzés volt. Ilyenre számítottunk, a Magyar Kupában egy mérkőzésen bármi lehet. Nem tudom, mi lehetett a fordulópont, talán az, hogy a harmadik negyedre elképesztő akarással és küzdéssel jöttünk ki, tudtuk, hogy nüanszokon fog múlni. Picit pontosabbak voltunk elöl, de mi is sok hibával játszottunk, rengeteg helyzetet hagytunk ki, pont egy góllal voltunk jobbak. Le a kalappal a BVSC előtt, jól játszottak, nagyon kemény ellenfél voltak, így még értékesebb ez a győzelem. A Magyar Kupában már találkoztunk a Fradival, kikaptunk három góllal, de úgy gondolom, egy mérkőzésen bármi lehet. Mi Magyar Kupát akarunk nyerni, és így fogunk vízbe ugrani. Mindent meg fogunk tenni és igazi csapatként fogunk küzdeni. Ezért dolgozunk ennyit, hajrá, Miskolc!"

BVSC_Miskolc.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

BENU Férfi vízilabda Magyar Kupa, elődöntők
A-Híd-OSC-Újbuda - FTC-Telekom 7-11
(3-2, 1-5, 2-3, 1-1)
Komjádi-uszoda, vezette: Fodor, Petik
OSC: B. Mitrovic – Brguljan 1, Manhercz 2, Randjelovic 2, Erdélyi, Bundschuh, Hárai 1. Csere: Salamon, Kovács G. 1, Seman, Tóth M., Ubovic, Szabó B. Vezetőedző: Vad Lajos
FTC: Vogel – Sedlmayer, Vámos 1, Mezei, Varga D. 5, S. Mitrovic 1, Gór-Nagy. Csere: Kállay, Pohl 1, Német 1, Jaksic, Younger 2, Jansik Sz. Vezetőedző: Varga Zsolt 

BVSC-Zugló-PannErgy-Miskolc 8-9 (2-2, 3-3, 2-3, 1-1)
Komjádi-uszoda, vezette: Vogel, Marnitz
BVSC: Györke - Csapó 1, Várnai, Létay 2, Kovács P., Pásztor 1, Mészáros 1. Csere: Mladonivczky, Lajkó, Török 2, Ambrus, Sugár 1, Szabó B. Vezetőedző: Szűcs Levente
Miskolc: Csoma – Banicevic, Bowen 1, Vadovics, Bedő 1, Lőrincz 2, Stojanovic 4. Csere: Vismeg, Hornyák, Nagy Á., Misic 1, Milicic, Szőke. Vezetőedző: Sike József 

A további program
december 16., vasárnap 
Női Magyar Kupa, döntő

UVSE-Hunguest Hotels-BVSC-Zugló, Komjádi-uszoda, 14:00 
BENU Férfi Magyar Kupa, döntő 
FTC-Telekom - PannErgy-Miskolc, Komjádi-uszoda, 16:00 

Hozzászólások