Vízilabda - Az FTC két olimpiai bajnok klasszisa is visszavonul, ismét Szolnokról erősítenek a bajnok zöld-fehérek
Az FTC két olimpiai bajnok klasszisa is visszavonul, ismét Szolnokról erősítenek a bajnok zöld-fehérek
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Az FTC két olimpiai bajnok klasszisa is visszavonul, ismét Szolnokról erősítenek a bajnok zöld-fehérek

Takács MártonTakács Márton
2018/06/11 18:18

A Ferencváros vízilabda-szakosztálya hétfőn sajtótájékoztatót tartott, ahol kiderült, a kétszeres olimpiai bajnok és kétszeres világbajnok Madaras Norbert és az ötkarikás aranyéremmel szintén rendelkező Varga Dániel visszavonul az aktív játéktól, de mindketten maradnak a klub kötelékében. Bemutatták a csapat négy új igazolását, a következő szezon teljes játékoskeretét azonban nem. Helyszíni tudósításunk Madaras Norbert, Varga Dániel és Mezei Tamás nyilatkozatával. 

Két évvel ezelőtt és tavaly is a Groupama Arénában jelentette be a Ferencváros, hogy kiket szerződtet a következő szezonra. Madaras Norbert és Varga Dániel is 2016-ban került a Fradihoz, most pedig ugyanabban a teremben derült ki hivatalosan, hogy mindketten befejezték játékospályafutásukat, mint amelyikben két esztendeje bemutatkoztak zöld-fehérben.

 Madaras Norbert Karinthy Ferenc nyomában. Ez most nem egy irodalom témájú cikk, de nem biztos, hogy sokan tudják, hogy a Kossuth-díjas író 1959 és 1970 között az FTC úszó- és vízilabda-szakosztályának elnökeként is tevékenykedett, ahogy később Gyarmati Dezső is. Az ő méltó utódjuk lehet Madaras, aki az FTC szakosztályvezetőként folytatja. Bár ez sem pontos megfogalmazás, mert mint kiderült, a legendás balkezes már január óta kettős szerepet töltött be a klubnál, mert amellett, hogy csapatkapitánya volt az együttesnek, már új pozíciójába is igyekezett beletanulni. A példa mutatja, hogy mindkét fronton igen jól helytállt, hiszen a csapat bajnok lett, ő pedig négy új igazolással is megegyezett. (Zárójel: Madaras szerepvállalásával Nyíri Zoltán, az FTC operatív igazgatója a háttérbe vonul, így egy esetleges újabb bajnoki cím esetében már minden bizonnyal nem ő fogja bedobni a vízbe Varga Zsolt vezetőedzőt, ahogy tette azt május végén. Ez amúgy is inkább a játékosok és a közvetlen stáb reszortja. Itt jegyeznénk meg, hogy Gerendás György, a klub szakmai igazgatója például nem vett örömfürdőt a Komjádiban a Szolnok legyőzésekor.)

Madaras_új_titulus.jpg Madaras Norbert új titulusa

"Nehezen tudtam összeegyeztetni a két feladatot, de még 100%-ban vízilabdázó voltam és a szakosztály vezetésében 60-70%-ban vettem részt. Nagyon sok délutánt töltöttem utóbbival is, vagy két edzés között, vagy a délelőtti edzés és az ebéd után ott maradtam. Egy kis irodám is van már, ahová felmentem pihenni vagy intéztem a tennivalókat. Én választottam ezt. Már januárban szóltam, ha így lesz, és itt maradok, akkor szeretnék belefolyni. Aztán amikor látták a többiek, hogy elkezdek dolgozni, még inkább kikérték a véleményemet és nem hoztak nagy döntéseket nélkülem. Jobban belehúztam magam ebbe, amit élveztem is. Volt egy-két kemény  estém, amikor hazamentem az egész délutános telefonálás után és éreztem, hogy ez sok lesz. A bajnoki döntőre le is álltam. Ahogy az OSC-t legyőztük, onnantól nem foglalkoztam ezzel, mert úgy gondoltam, hogy a Szolnok jobb csapat annál, hogy megosszam a figyelmem. Az ő lebecsülésük is lett volna, vagy valami ilyesmi. Nehéz fél év volt, de utólag nézve nagyon jó, mert könnyebb lesz elkezdeni és büszke vagyok, hogy végig tudtam csinálni, miközben sem a csapat, sem én nem láttuk ennek a kárát."

Az egy dolog, hogy ezzel a "kettős igazolással" egyszerűbb lesz az új szezonban szakosztályelnökként dolgozni, de vajon segített-e neki abban, hogy hamarabb elengedje pazar játékospályafutását.

"Ezt amúgy is nehéz elengedni, egy csomó minden hiányozni fog. Az, hogy a csapat körül leszek, nekem jó. Decemberben belegondoltam, hogy mi lesz az utolsó meccs után, amikor leveszem a sapkám és kimászom a medencéből, nem tartozom majd sehova. Az nem hangzott jól. Ez pedig egy átmenet félig-meddig a civil életbe, nekem most tökéletes munka. Nem is gondolkoztam rajta sokat, nagyon tetszett a bizalom, amit díjazok és meg kell köszönnöm, mert nem szokványos dolog, hogy kimászik valaki a medencéből és ilyen pozíciót kap rögtön. Ez nem egy nyolcadik helyezett csapat, van vagy 270 gyerek, női és férficsapat egyaránt. Nehéz munka, de hogy rám bízzák, az egy megelőlegezett bizalom."

Madaras_FTC.jpg Madaras NorbertFotó: Madar Dávid/MVLSZ

A másik oldalról nézve persze a Ferencváros vezetői is örülhetnek, hogy a sportág egyik legnagyobb alakja veszi át a szakosztály vezetését, aki mindenhol óriási népszerűségnek örvend. Az olimpiai bajnokok közül rajta kívül talán csak dr. Steinmetz Barnabás, a Honvéd szakosztály-igazgatója és Benedek Tibor, az UVSE szakmai igazgatója van ilyen rangos pozícióban egy klub vezetésében. 

"Én is nagyon sokat hozzá fogok tudni ehhez tenni, de mégsem azt mondták, hogy legyél itt egy-két évig az XY mellett, és használjuk a neved, a tekintélyed és az ismertséged. A szakmai rész mellett az operatív irányítást is megkapom, ami nem könnyű, de igyekszem megfelelni."

Madaras játszott Egerben, a BVSC-ben, a Vasasban, tíz évet a Reccónál, majd Szolnokon és a Ferencvárosban. Többféle klubmodellt, irányítási stílust megismert. Vajon melyik a kedvence, amelyiket ő is alkalmazza majd?

"Van, de inkább nem mondanék egyet. Van olyan személy, aki nagyon jól csinálta, és több olyan példa van, amit több helyen láttam, és ezekből össze tudom rakni magamnak az ideális megoldást. De nem csak vízilabdás modellek vannak, sokat foglalkozom más sportok nézésével is. Például az amerikai focival. Sokan alábecsülik, de mindig tükröződik egy klub szellemisége azon át, aki annak a tetején van, és aki meghatározza az irányokat, hogy merre menjen egy klub. Ez egy fontos és felelősségteljes dolog, messze van a díszbohócságtól. De attól, hogy olimpiai bajnok vagyok, még nem mondhatom azt, hogy nincs tanulnivalóm. Ez egy új feladat, ahol bizonyítani kell, semmit nem számít az, hogy milyen játékos voltam. Az egészen más. Edzői pályán sosem gondolkodtam, nem hiszek abban, hogy tudnék jó edző lenni. Egy-két évig motivált lennék, de az kevés lenne. Egész más dolgokban gondolkodtam, amiket még nem is vetettem el, ezek még benne vannak a fejemben. Fogok én még mást is csinálni, de most nehezebb lett volna azokat elkezdeni, mint ezt. A legjobb helyen vagyok a jelenlegi terveim megvalósításához, és minden támogatást meg is kapok hozzá. Sok célom és ötletem van, szépen lassan meg is fogom ezeket valósítani. Abban nem vagyok biztos, hogy mondjuk öt év múlva még a vízilabdában leszek. De az önbizalmam megvan, jól fogom csinálni a dolgom."

 Varga Dánielnek még a következő szezonra is érvényes szerződése volt játékosként, de Peking aranyérmese a múlt héten végleg eldöntötte, hogy befejezi és az ifjúsági csapat edzőjeként dolgozik tovább. Évtizedek óta készül az edzői pályára, a pólós pályafutását pedig teljesnek érzi. Tavaly ilyenkor készítettünk vele egy nagyinterjút, de abban még csak a válogatottól való visszavonulása kapcsán beszélgettünk vele. Most kíváncsiak voltunk legnagyobb döntésének okaira, hogy szerepet játszott-e abban tavalyi vállsérülése is.

"Válasszunk külön, nézzük a sérülést. Az arra volt jó így utólag nézve, hogy elgondolkodtatott, hogy mi lenne, ha nem játszanék, eszembe juttatta a történetet. De egyből mögé kell tenni azt, hogy január óta teljesen tünetmentes vagyok, tökéletes fizikai állapotban. Jól éreztem magam a vízben, ilyen értelemben semmilyen szerepet nem játszott a döntésemben a tavalyi sérülésem. Csak abban, hogy elkezdtem gondolkodni ezen a lehetőségen is. Az, hogy kétszeres családapa leszek nyáron, az talán inkább keretbe foglalja ezt az életszakaszt, amit úgy fogalmazta meg magamban, hogy az első harmada az életemnek: gyerekkor, felnőtté válás, játékoskarrier, családalapítás, otthonteremtés, ez nekem az első 35 évemben egy nagyon szép, kerek egészet hozott. A második harmad pedig egy középső szakasz, ami előtt állok most."

Úgy 18 éve követjük figyelemmel Varga Dani pályafutását, mindig is edzői fejjel gondolkodott, viselkedett meccsek közben és nyilatkozott azok után. Tréneri karrierjét szinte alulról kezdi, nem pedig beleül a készbe.

Varga_Dani.jpg Varga DánielFotó: Madar Dávid/MVLSZ

"Egyrészt nem alulról kezdem, hanem valahonnan középről. Persze óriási különbség van a felnőtt és az utánpótlás között. Abszolút az én választásom volt - végül Norbi hagyta jóvá, mint szakosztályelnök -, minden úgy alakult, ahogy én szerettem volna. Azokkal a játékosokkal fogok dolgozni, akiket akartam, ehhez viszont kellett az  egy olyan korosztály is, akiket érdemesnek tartok arra, hogy egy projektként kiemeljük őket és olyan innovációkat hozzunk be a felkészülésbe, amelyek egyáltalán nem jellemzőek más utánpótláskluboknál. Szerencsém van a vezetőséggel, mert mindenben támogatnak, ami egy új meglátást jelent az esetemben. Bíznak bennem, én is bízom magamban, és remélem, hogy ennek lesz eredménye is."

Mindig is jellemző volt rá a tudatos karrierépítés, döntései, választásai és azok indoklásai egyaránt. Nyilván nem egész életében az utánpótlásban kíván dolgozni, de már most, új pályája elején beavatott minket edzői ars poeticájába. 

"Egyértelműen a legmagasabb babérokra török, csak itt más a cél. Ki is kell mondani, hogy itt a fő cél az, hogy játékost neveljek. Azért kell erről beszélni, mert látom, mennyire fontos a gyerekeknek, az edzőknek és a szülőknek is, hogy mit játszanak a bajnokságban, hogy nyernek-e esetleg valamit utánpótláskorban. Ez is számít, de ez csak egy emlék lesz tíz év múlva. És annak ez lesz az egyetlen emléke, akiből nem lesz játékos, akiből lesz, annak meg nem ez lesz a fontos. A lényeg, hogy vannak dolgok, amelyeket el kell különíteni annak érdekében, hogy a mi igazi célunkat érjük el, ne ezt a pillanatnyi, rövidtávú sikert. Vannak olyan munkafázisok, amelyek csak lassan mutatják meg az eredményt. Ezeket nem szabad kihagyni azért, hogy pillanatnyi sikerélményt szerezzünk."

Ahogy láthatjuk, évek óta tendencia az is, hogy sportvezetők is legyenek egykori klasszisokból. Gergely István, Molnár Tamás vagy Vári Attila a példa erre. Nagy igény lenne a hozzájuk hasonlók tapasztalatára és egyúttal a generációváltásra a Magyar Vízilabda-szövetségben, annak élén is. Érdekelt minket, hogy Daninak vannak-e ilyen irányú ambíciói.

"Sportvezetői ambíció semmilyen szinten nincsen bennem. De egyetértek a megállapításoddal."

Madaras és Varga visszavonulása mellett négy új játékos érkezését jelentették be hétfőn az FTC részéről, Szolnokról szerződik a népligetiekhez a világ egyik legkomplexebb pólósa, az ausztrál válogatott legjobbja, Aaron Younger, szintén a Tisza-partiaktól jön a világbajnoki ezüstérmes center, Mezei Tamás, a Debrecen balkezes csapatkapitánya, Kállay Márk, és az OSC-től szezon közben elbocsátott cséká, a világbajnok bekk, az épp Máltán, zöld-fehér növények között pólózó Gór-Nagy Miklós is FTC-sapkát húz. Younger, Mezei és Gór-Nagy leigazolásával ráadásul a Fradi közvetlen riválisait is sikerült gyengíteni, és miközben az OSC pazarul igazol a zuhanyhíradó szerint, a Dózsa erősítései terveiről semmi hír. Mezeivel és Youngerrel együtt már hét pólóst igazolt Szolnokról az FTC 2016 óta.

A Ferencváros lehet az új Szolnok, avagy trónfosztás zöld-fehér módra | Hosszabbítás

A Ferencváros 18 év után lett a férfi vízilabda OB I bajnoka, a döntőben 3-2-re legyőzve a háromszoros címvédő Szolnokot, volt szolnoki játékosokkal a soraiban. Ha az FTC így folytatja, átveheti itthon a Dózsa domináns szerepét, éppen korábbi Tisza-parti játékosokkal a soraiban. Gárdonyi András, Vámos Márton, Madaras Norbert, Varga Dániel, Varga Dénes, Stefan Mitrovic.

Közülük a nyári barcelonai Európa-bajnokságra készülő Mezei Tamást kérdeztük, aki korábban már az Egerrel és a Szolnokkal is volt magyar bajnok. A Dózsával uralták az elmúlt három évet itthon, tavaly Európát is letarolták. Először arról érdeklődtünk nála, hogy a Tisza-partiakéhoz hasonló dominancia kialakítására kellően erősnek látja-e új csapatát.

"Mindenképp. A csapat összetétele, a klub építkezése, irányvonala, céljai alapján azt látom, hogy a Ferencváros ugyanazt az utat szeretné bejárni, mint a Szolnok. Nyilván egy saját ösvényen, de hasonló módon. Mi, játékosok azon leszünk, hogy ugyanaz legyen a végeredmény. Ha nem a Fradi hívott volna, akkor maradtam volna Szolnokon. Szimpatikus volt, amit felépítettek a Fradinál, a háttérmunka és a profi klubfelépítés, a stáb munkája. Négy évet játszottam Szolnokon, ez már egy olyan időszak, amikor elgondolkodhat az ember a váltáson. Lábjegyzet, azt várom, hogy kikerüljek a komfortzónámból, annak ellenére, hogy a játékosok nagy részével már játszottam együtt. Új edzők és impulzusok érnek majd, ami majd fejlődést jelenthet a játékomban."

Mezei_Tamás.jpg Mezei TamásFotó: Madar Dávid/MVLSZ

A távozókról nem volt hivatalos tájékoztatás (Szirányi Balázs távozásáról május végén mi is hírt adtunk), Nyíri Zoltán csak újságírói kérdésre árulta el homályosan, hogy a válogatott Manhercz Krisztián távozik a Fraditól, "elhagy minket, ami nekünk is és neki is jó megoldás", mondta Nyíri. A teljes játékoskeretet így nem ismerjük. Csak összehasonlításul, tavaly ilyenkor megkaptuk kinyomtatva a teljes csapatnévsort, érkezőkkel és távozókkal egyaránt. 

Hozzászólások