Vízilabda - Az elmúlt 20 év egyik legnehezebb világversenye vár az Eb-n a férfi pólóválogatottra
Az elmúlt 20 év egyik legnehezebb világversenye vár az Eb-n a férfi pólóválogatottra
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Az elmúlt 20 év egyik legnehezebb világversenye vár az Eb-n a férfi pólóválogatottra

Takács MártonTakács Márton
2018/07/16 09:20

1997 óta nem volt olyan helyzetben a magyar férfi vízilabda-válogatott, mint amilyenbe a tavalyi budapesti világbajnokság óta került. Kevés klasszis közül válogathat Märcz Tamás szövetségi kapitány, aki eddig mindig kihozta a maximumot csapatából, bizonyára így lesz ez a barcelonai Európa-bajnokságon is, ahol már a négy közé jutás is bravúr lenne a fiatal magyar együttestől. Eb-előzetesünk.

1997-ben Kemény Dénes első komolyabb világversenyére készült a magyar válogatott élén, nem lehetett tudni, mire lesz képes a néhány rutinos pólósra és a veretlen utánpótláscsapat legjobbjaiból összegyúrt csapata. Nos, Sevillában Eb-aranyérem lett a vége. Märcz Tamás nála sokkal nehezebb helyzetben van most, mert a riói olimpia óta nem számíthat Kis GáborSzivós MártonVarga Dániel, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert és Varga Dénes játékára sem, ez a hat játékos pedig nettó világklasszis. Két világszinten is extrát nyújtó vízilabdázó maradt a csapatban Nagy Viktor és Vámos Márton személyében, ezen a téren ilyen rosszul nem álltunk több mint 20 éve. 

A tavalyi, ezüstéremmel záruló vb-n még ott volt a fedélzeten Hárai, Hosnyánszky, Varga Dumi, Decker Attila, Decker Ádám, Decker Attila és Gór-Nagy Miklós is, azóta viszont egyikük sem volt válogatott, kiesésükkel rengeteg rutint, az első három pólóssal zsáknyi gólt is veszítettünk. Märcz Tamásnak új csapatot kellett építenie másodszorra is, az Európa-kupa tavaszi nyolcas döntője már megmutatta, hogy rögös az út, a Világliga nyári budapesti Szuperdöntőjén elért második hely viszont már arra volt példa, hogy lehetnek komoly eredményei ennek a gárdának is. 

A magyar pólósok Világliga-ezüstje aranyat érhet a csapatépítésben | Hosszabbítás

A vártnál sokkal jobb teljesítményt nyújtott az alakulófélben lévő magyar férfi vízilabda-válogatott a Világliga budapesti Szuperdöntőjében. A Duna Arénában mutatott játék majdnem aranyérmet jelentett, csak a lehető legkisebb különbséggel, büntetőkkel maradt alul Märcz Tamás csapata Montenegróval szemben a fináléban. Ez nem csak a júliusi barcelonai Európa-bajnokság előtt, hanem hosszútávon, a csapatépítés szempontjából is reménykeltő és számunkra ez utóbbi a fontosabb.

A Duna Arénában a legjobbjaival szereplő Montenegró ellen két nagyszerű meccset is játszottak Erdélyi Balázsék, a világbajnok horvátokat pedig ötméteresekkel sikerült búcsúztatni. Nem volt ott viszont a mezőnyben az olimpiai bajnok és Eb-aranyérmes Szerbia, valamint Olaszország, Montenegróval és Horvátországgal együtt négy olyan csapat, amelyik előrébb jár a csapatépítésben, mint a magyar. Éppen ezért intenénk óva mindenkit attól, hogy már előre a dobogón lássák a Märcz-csapatot, ahogy évek, évtizedek óta mindig. Ez a két ezüst kiugró eredmény, amely a mieink gyengülése és a riválisok erősödése miatt bravúros eredménynek számít. 

A barcelonai Eb-n ráadásul egy csoportba kerültünk az olaszokkal, akik az EK-döntőn alaposan ellátták a mieink baját. Ha nem sikerül velük szemben megszerezni a kvartett első helyét, akkor a papírforma szerint a szerbek jönnek a negyeddöntőben, amely ennek az egyre jobban, és talán a vártnál gyorsabban fejlődő, de még törékeny csapatnak (a Világliga-második együttes átlagéletkora 25 év volt) a lehető legnehezebb ellenfél lenne, mert nagyjából most tartanak ott Dejan Savic fiai, ahol az athéni olimpia idején a Kemény legények, szinte minden poszton két világklasszis áll a szövetségi kapitányuk rendelkezésére. Nálunk ez már nincs így, ahogy az is szokatlan, hogy mindössze egyetlen 30-on felüli játékosunk van, a csapatkapitány Nagy Viktor. 

A hullámzó teljesítmény mellé sok energia és nagy sebesség társul, a lefordulásokban nagyszerűek Manhercz Krisztiánék, de a fent részletezett okok miatt jobban felértékelődik a jó csapatjáték az egyéni villanásokkal szemben, miközben utóbbiakra ebben a helyzetben égető szükség lesz. Olyan sem volt régóta, hogy nincs egy kifejezetten irányító típusú emberünk (amilyen Kásás Tamás, Biros Péter, Varga Dániel, Varga Dénes és Hosnyánszky Norbert volt), többen - Erdélyi, Manhercz, Vámos - oldják meg együtt ezt a feladatot. 

A férfi vízilabda-válogatottunk már nem az a világverő csapat | Hosszabbítás

Vízilabda-válogatottaink túl vannak Európa-bajnoki felkészüléseik nagy részén, és közeleg az idei nyár fő tornájának rajtja. A csapatok átalakulásáról, és az Eb-n várható eredményekről Takács Mártonnal, a Ráúszás szerzőjével beszélgetett a Klubrádió stúdiójában Rév Dániel. Tavaly a hirtelen jött vébérendezés miatt a szövetségi kapitányoknak esélyük sem volt arra, hogy egy tudatosan építkező fiatalításba kezdhessenek a 2016-os riói olimpia után megkezdődő új olimpiai ciklusban.

Ahogy másfél éve folyamatosan tesszük, úgy most is csillapítanánk a szurkolói kedélyeket, ettől a kényszerből megfiatalított magyar csapattól minden egyes négy közé kerülés bravúr a világversenyeken. Ahogy az is annak számít, hogy az elmúlt 30 évben nem mentünk egy bizonyos szint, a hatodik hely alá. Az 1989-es bonni Eb-n kilencedikek voltunk, ez a legrosszabb szereplésünk az utóbbi három évtizedben. Miközben a jelenleg két legerősebb válogatott közül a horvátok kilencedikek voltak a 2010-es Eb-n, a szerbek pedig a hetedikek lettek a magyar arannyal végződő 2013-as vb-n. 

BENU-kupa-győzelemmel és a világbajnok horvátok elleni idegenbeli diadallal hangolt a magyar csapat az Eb-re, de téthelyzetben, egy Európa-bajnokságon ennél jóval nehezebb dolga lesz a mieinknek, ahogy minden más csapatnak is. Az élcsoportot Szerbia, Horvátország, Olaszország, Montenegró, Magyarország, Görögország és Spanyolország alkotja, minden bizonnyal e hét válogatott közül kerül ki a leendő Európa-bajnok. 

BENU_kupa.jpg A BENU-kupát megnyerő magyar válogatottFotó: Madar Balázs/MVLSZ

Ahogy cikkünk elején említettük, már a tavalyi vb-hez képest is hét helyen kicserélődött a magyar csapat, ami óriási fluktuáció. Pláne, hogy Vogel Soma, Angyal Dániel, Jansik Dávid, Kovács Gergő és Pohl Zoltán sem járt még világbajnokságon vagy Európa-bajnokságon, legtöbbjüknek az idei Európa-kupa nyolcas fináléja, vagy a Világliga budapesti Szuperdöntője volt az első nagyobb nemzetközi versenye. Jansik Szilárd is Eb-újonc lett volna, de sérülése miatt egy meccset sem tudott játszani a felkészülési időszakban, pedig őt több poszton is be lehet vetni, a medence minden pontján feltűnik, elképesztő energiákat mozgósítva, ráadásul gólerős is. Ő vagy egy hozzá hasonló pólós hiányozni fog ebből a csapatból. A Világliga-döntőn és a BENU-kupán Kovács Gergő csillogtatott meg olyan erényeket, amelyek az FTC pólósára voltak eddig jellemzőek, és ezt nagyon jó volt látni.

Megvan a barcelonai Eb-re utazó magyar férfi pólósok névsora | Hosszabbítás

A magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya megnevezte azt a 13 játékost, aki részt vehet a barcelonai Európa-bajnokságon. Märcz Tamás a Világliga-ezüstérmes csapatát vette alapul, az ott résztvevő 13 pólósból 12 utazik a kontinenstornára is.

Viszont a Világliga-finálé és a BENU-kupa is megmutatta, hogy a legerősebb ellenfelekkel is fel tudja venni a versenyt ez a fiatal gárda, és nem adja olcsón a bőrét. Ennek a melós együttesnek a harcos felfogása sokat érhet, ahogy nekünk pedig türelemmel kell lennünk irántuk, ha teljesítményük nem párosulna olyan eredménnyel, amelyhez hozzászoktunk az elmúlt évtizedekben.

A magyar Eb-csapat 
Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (Ferencváros) - kapusok
Angyal Dániel (Eger), Bátori Bence (Szolnok), Bedő Krisztián (Eger), Erdélyi Balázs (OSC), Jansik Dávid (Szolnok), Kovács Gergő (Eger), Manhercz Krisztián (Ferencváros), Mezei Tamás (Szolnok), Pohl Zoltán (Ferencváros), Vámos Márton (Ferencváros), Zalánki Gergő (Szolnok) - mezőnyjátékosok 

33. Európa-bajnokság, 2018. július 14-28., Barcelona
férfiak

A-csoport

Magyarország
Olaszország
Németország 
Grúzia 
B-csoport
Montenegró 
Spanyolország 
Málta 
Franciaország 
C-csoport
Görögország 
Horvátország 
Hollandia
Törökország
D-csoport 
Szerbia 
Oroszország 
Románia 
Szlovákia 

A magyar válogatott programja a csoportkörben
1. forduló - július 16., hétfő

Grúzia-Magyarország, 15:30
2. forduló - július 18., szerda
Magyarország-Olaszország 20:30
3. forduló - július 20., péntek
Németország-Magyarország, 12:30

Hozzászólások